torstai 12. kesäkuuta 2014

KESÄSATEESSA KULJESKELUA

Sataa. Onneksi eilinen oli täyttä poutaa, sillä meillä laulettiin jokirannassa yhteislauluja ja sää mitä parhain.
Aamulla poltettiin risukasa puutarhan vierustalla tihkusateessa. Eipähän levinnyt tuli mihinkään.
Siis juhannuskokko viikko etukäteen! 

Kävelin kamerani kanssa etsiskelemässä harhailevia lehtokotiloita ja poikkesin aution naapuritalon puolelle ojan yli. Ja kas. Mitä vanhat silmäni näkivätkään! Kantarellit jo kasvuvauhdissa vaikka on vielä viikko juhannukseen! Yhden kastikkeen verran sieltä on tulossa satoa, ellei joku toinenkin niitä hoksaa.
Lehtokotiloiden joukkio on huomattavasti vähentynyt, niitä mönki ainoastaan puoli tusinaa märässä nurmikossa.

Suviruusua en väsy ihastelemaan, niin paljon se kantaa nyt kukkia.

Punaista lupiinia on putkahtanut pihan reunaan. Taidan antaa sen siementää.

Vanha perinteinen pioni tekee joka kesä yhden ainoan kukan
joka on niin painava, että painuu maata vasten. Muut pionit ovat vasta nupulla, niinkuin nämä varjoliljatkin, joiden nuput on valkeita mutta kukat punertavia.

Pihan reunassa mäkitervakko sinnittelee heinien seassa. Enpä niitä sitä vaan annan levitä.

Juhannusruusun kukinta on mahtavaa, kaunista ja tuoksuvaa.

Karhunvatukan kukinta on aivan ennen näkemätöntä, tämän kuvan otin sisältä ikkunan läpi:

Ja koko seinällinen karhunvatukkaa tekemässä satoa!

Kaupungilta rakennustyön alta pelastin ruusupuskan. Lienee neilikkaruusu? Viehko tuoksu ja kauniit kukat.

Kukkia voisi kuvata vaikka kuinka, mutta lienee parasta lopettaa tähän neliapilaan! Joskus lapsena uskottiin, että lehmät ovat tosi onnellisia kun ne syövät neliapiloita! 
Jotenkin tämä sadepäivä on mennyt sisällä lievässä horroksessa, tais viimeöinen lämmin ilma vaikuttaa yöuniinkin. Ensi yöksi laitetaan tuuletin pyörimään.

No, sitten tietysti vielä tämä orvokki. Liekö villiintynyt joskus vai kasvaneeko luonnostaan pihan reunassa.

ja hännänhuipuksi pähkinäpensaani vai kasvaneeko ihan puuksi joskus. Ainakin nyt voi tosi hyvin! Samoin minä, Simo ja prinssipuoliso. Toivottavasti myös lukijani.
Heips seuraavaan saakka!



27 kommenttia:

  1. Vastaukset
    1. Jep, ihan ylläriksi on sinne putkahtanut, liekö linnut siemenen kantaneet.

      Poista
  2. Kylläpä teillä kukat kukkivat kauniina ja rehevinä. Jopas ovat kantarellit aikaisessa tänä vuonna! Luonto on ihmeissään näistä säiden vaihteluista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tänä kesänä kasvu ja kukinta on ollut mahtavaa. Kantarellit huomatessani oikein hieraisin silmiäni, ikinä näin aikaisin olleet nousemassa.

      Poista
  3. No on sitä aikoihin eletty kun juhannukseksi kanttarellit kasvaneet.
    Kyllä siellä kukkii niin ihanasti.
    En ole koskaan noin punasta lupiinia nähnyt.
    Ihanaa aikaa.
    Nautitaan kaikilla aisteille. Mukaiva päiviä. ♥ ♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sanos muuta, yllätyin todella kantarelleista mutta totta ovat.
      Lupiini on tullut pihan reunaan itsekseen, sinistä lupiinia kyllä kasvaa takapihalla ennestään. Vaikka nytkin sataa ja rännistä valuu vesi lorottamalla, kesä on ihanaa aikaa. Nautitaan. Samoin sinulle kivoja kesäpäiviä. ♥♥

      Poista
  4. Monenlaista kukkijaa. Tuo suviruusu on kaunis. Tuo pelastamasi ruusu ei ole neilikkaruusu, mutta kaunis on sekin.
    Nyt on sataa lorottanut jo 30 tuntia yhtä soittoo ja huomiseen asti on sitä samaa luvassa. Ei tarvis kastella nyt hetkeen.
    Oikein hyvää viikonloppua.♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kaikki kukkii ja kaikilla aisteilla pitää kukista nauttia. Arvelin ruusua neilikkaruusuksi, mutta ei minulla ole mitään tietoa siitä, mikä on. Vertasin sitä tornionlaaksolaiseenkin vaan ei ollut samaa lajia. Ehkä joskus tupsahtaa samanlainen eteen että nimi selviää.
      Täälläkin sataa, vesitynnyrit ovat täpötäynnä ja kasvimaalla ei tarvitse nyt kastella. Huonekukkasetkin siirsin kuistille ja nyt uivat altakasteluruukuissa kovasti märässä, käyn välillä kumoamassa ruukkuja että ei kukat tukehdu.
      Huomenna mennään Haminaan luovutettujen saarten ja Viron rannikon ystävyysmarkkinoille, toivottavasti silloin jo aurinko paistaa. Onneksi siellä on kuitenkin katettua tilaa.
      Sinulle myös kaunista viikonloppua.♥

      Poista
    2. Oisko tuo ruusu theresanruusu? Googletin ja vertasin, saattaisko olla?

      Poista
  5. Ihanainen kukkapostaus! <3

    Toivottelen taas mukavaa viikonloppua, täälläkin sataa mutta vesi tekee hyvää...

    Ovatpa kanttarellit tänä vuonna todella aikaisessa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Kaisa Reetta. Sadetta on saatu ja edelleenkin vettä tulee, mutta eipä haittaa, kunhan huomiseksi ennustettu Haminan seudun pouta vaan pitäisi paikkansa.
      Kantarellit minuakin hämmästyttivät, tänään kävin tarkistamassa, ovatko kasvaneet (hih) ja löysin niitä vielä lisää. Kyllä niistä kerran tämä pieni perhe syö!
      Mukavaa viikonloppua sinulle! ♥

      Poista
  6. Täältä Savosta myös hyvää viikonloppua ja mukavata markkinamatkaa teille. On sinulla kaunis piha siellä etelässä. Minä en ollut nuorempana kovin innokas puutarhaihminen, mikä lie ollut tärkeämpää, vai veikö työ kaiken energian. Oli meillä iso mansikkahalme monta vuotta ja hyötykasvit kasvatimme itse. Nyt olen istutellut uusia pensaita oman- ja etäkodin pihaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, toivotaan huomiseksi kuivempaa säätä Haminan seudulle!
      Ei minun pihani nyt mitenkään järjestyksessä ole, istuttelin vähän sinne ja tänne aikanaan mitä kasveja pihaan kannoin. En edes ajatellut, että puut kasvavat isoiksi ja peittävät pienemmät. Tuuren pihlajakin jää hieman hevoskastanjan taakse, vaikka sitä mielelläni ikkunasta pällistelisin.
      En minäkään ennen kovin ahkera viljelijä ollut, prinssipuoliso kylvi ja korjasi satoa ja minä osallistuin yhteiskunnallisiin asioihin. Nyt eläkkeellä on aikaa ja huomaan, että asiat pihassa kiinnostaa eri tavalla. Tykkään kokeilla erilaisia kasveja, viihtyvätkö pihapiirissämme.
      Mökillä minulla on sitten iso perennamaa sekä ruusutarha, mitkä tehtiin sinne pari vuotta sitten. Ja tietysti kesäkukat pitää aina ostaa...

      Poista
  7. Hieno piha sinulla, Anja;)
    Varsinkin ruusut veivät sydämeni, ne ovat kiitollisia hoidettavia. Ja lopuksi tuo pähkinäpensaan taimi on ihana, kanttarelleja unohtamatta...
    Oikein hyvää ja aurinkoista viikonloppua sinulle ja 'pojillesi', Anja! ♥♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei minun pihani ole kehuttava, siitä puuttuu suunniteltu järjestys. Mutta kun tiedän, mitä minnekin istutin, löydän ne vaikka hämärämmässäkin.
      Ruusuista minäkin pidän suunnattomasti, ovat helppoja kasvattaa ja kukkiessaan kuningattaria. Pähkinäpensaan toin Türin kukkamarkkinoilta pari vuotta sitten. Nyt se on saanut vauhtia kasvuunsa. Punaisen koivuntaimen tilasin joskus Oulusta ja ensin sen meinasivat muurahaiset syödä kokonaan, sitten muutin sen paikkaa hieman multavampaan ja oli tukehtua muuttomatkalle. Keväällä kastelin sitä joka päivä ja annoin uutta multaa. Nyt se on hengissä ja taitaa selvitä. Huithapelihan minä olen kasvieni kanssa!

      Kanttarellien kasvua odottelen ja toivon, ettei kukaan osu tuohon naapuritontille sitä ennen.
      Samoin sinulle mukavaa viikonloppua, eiköhän nämä sateetkin jo väisty! Kiitos kommentista, Aili.♥♥

      Poista
  8. Ihana ja erikoinen tuo lupiini. Muutenkin ihanaa kukintaa.
    Hyviä vointeja edelleen.
    -päivi-

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jostakin lupiini on vaan tupsahtanut pihan reunaan! Annan sen rauhassa siementää, vaikka siniset lupiinit niitänkin ennen niiden leviämistä.
      Hermo lepää kun saa kuljeskella pihalla katselemassa kasvua.
      Samoin sinulle mukavaa viikonloppua ja ihanaa kesää.

      Poista
  9. Oi miten kaunista luontoa. En ole koskaan nähnyt kantarelleja. Johtuu varmaan siitä, että asun meren lähellä kaupungin täällä on paljon kangasmetsää. Onneksi täällä ei ole niitä kotiloitakaan...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Luonto on nyt parhaimmillaan. Kantarellit kasvavat koivikkomaassa yleensä heinäkuun alkupuolella, nyt ne on jo näkyvissä vaikka ei vielä juhannus! Nuo lehtokotilot ovat levinneet jo sisä-Suomeen asti kukkakauppojen ja taimitarhojen myötä. Meillä niitä ei aluksi ollut mutta tien alapuolen pellolla niitä sikisi ja kulkivat yli tien meidän pihaan ja puutarhaan. Nyt ne on vähentyneet kun olemme ne sateen jälkeen poimineet ja hävittäneet.

      Poista
  10. Ihanaa kukkaloistoa. Varjoliljasi ovat suloisia, tuollaisia haluaisin...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kaikki kukat kukkivat jo nyt, varjoliljoissani on kolmea eri väriä, mutta valkoinen ei vielä ole kasvanut kukkimisvaiheeseen. Nää vanhemmat kyllä lisääntyy pitkin nurmikkoa joka vuosi siemenistä! Laitanko syksyllä sulle siemeniä?!?

      Poista
  11. On sinulla siellä värikästä kukkioita niin kauniita Ja kanttarelleja oi oi onpa ne aikaisessa. Hyvää viikonloppua Anja :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kantarellit on tosi aikaisessa nyt, katsotaan, miten jaksavan kasvaa kastikkeeksi asti! Kukkaset on nyt parhaimmillaan, osan jo sateet pieksäneet, esim. koivuangervon kukkaset.
      Samoin sinulle kaunista viikonloppua, lämpenisipä taas hieman!

      Poista
  12. Ihania kesäisiä kuvia ja täällähän se pionikin oli. Kiitos vinkistä! Tosi kaunis. Ja ihastuttavasti kukkivat jo ruusut ja varjoliljat... tosin ne kukkivat vähän liiankin aikaisin koska kesää on vielä kauan jäljellä. Ainakin on povattu pitkää ja lämmintä syksyä. =)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Una, kiva kun löysit pionin ja päätit tulla vielä lukijaksenikin, toivon sinun viihtyvän blogissani. Saapa nähdä tosiaan, mitä meille syksyksi jää kun kaikki kasvaa ja kukoistaa jo nyt ennen juhannusta. Ja mustikat, ne on isoilla raakileilla jo pihametsikössä. Aika hurjaa kasvua tämä on ollut.
      Toivotaan syksystä lämmintä ja kaunista. ♥

      Poista
  13. Valtavan paljon ihania kukkia, tuo suviruusu on kyllä upea! Ja noin punaisia lupiineja en olekaan aiemmin nähnyt, tosi herkullisen värisiä. Orvokit on kivoja kun putkahtelevat yllättäen esiin :)

    VastaaPoista
  14. Anja, suviruusu on minunkin lempiruusujani, toki juhannusruusukin on kaunis.
    Nuo lupiinit tulla tupsahtivat pihan reunaan jostakin, siniset niitän ennenkuin ehtivät siementää mutta tämän punaisen annan levitä hieman.
    Tää orvokki on varmaan villiintynyt viime kesästä.
    Nyt on kivaa aikaa kun aina pihalle ilmestyy uusia kukkia. Nautitaan.

    VastaaPoista