maanantai 30. kesäkuuta 2014

YKSI RUUSU ON KASVANUT LAAKSOSSA...

...ja se kauniisti kukoistaa....

Aamukävelyllä takapihalla lauantaina leyhähti vastaan ihana ruusuntuoksu. Valamon ruusu  täydessä kukoistuksessa,  levinnyt melkoiseksi pehkoksi ja juurruttanut poikasiaan ympärilleen. Nekin jo kukkivat hehkuvanpunaisina . Saapihan sitä ruusulauluja lauleskella,  on sananikkarit ja säveltäjät tehneet kera kaipauksen ja ilman. Niinkuin nyt sekin, että "ruusujen tuoksuun ja virran juoksuun vertailla rakkaintaan laulussa voi".  Voipa hyvinkin. 

Tykkään ruusuista,  keväisin ulos istuttamani äitienpäiväruusut kukkivat takapihan kukkapenkissä joka kesä. Minä tyhmeliini siirsin ne uuteen paikkaan, eivät menestyneet.  Nyt nypin juurakot kompostiin, vain yksi täysin villiintynyt jäi piikkeineen törröttämään paikalleen.

Juhannusruusun aika on ohi, samoin suviruusu lopettaa kohta kukkimisen. Mustilan vaaleanpunainen on vielä nuppuvaiheessa.
Ja keltainen ruusuni juurtui hienosti, ehkä jo ensi kesänä pukertaa ensimmäisen nuppunsa. Parissa paikassa täällä kotona on ruusua, jonka pelastin rakennustyömaan alta, en tosin tiedä nimeänsä. On lähes piikitön, kukinto vaaleanpunainen ja kerrottu.

Ja sitten on kurttulehtinen ruusu, jonka kylkiäisenä ihan aito villiruusu. Myös punalehtinen ruusu kukkii,  joskin aika vaatimattomin vaaleanpunaisin kukin.

Ja valkoinen villiruusu, mistä lie villiintynyt, mutta piikeissä löytyy. Eli täällä kotona  - jos lasketaan juhannusruusun yksinkertainen muoto mukaan - on kaikkiaan kymmenkunta erilaista ruusua. Näiden lisäksi  mökillä vielä juhannusruusu Nelly, Tornionlaakson ruusu, Ristinummen ruusu, Kempeleen kaunotar ja nukenruusu (?) sekä tietysti  juhannus- ja suviruusut, Valamot ja Mustilat mm. Eli viitisentoista tätä kukkasortimentia. "On paljon harhaa, en sulle luvannut mä ruusutarhaa enkä aurinkolaivaa..." hih.

Vaan mitä tekikään sunnuntain aamuyöllä alkanut sade, joka jatkui varsin rankkana vielä viime yön aina tähän aamuun asti. Löi länttään Valamon ruusupuskani, kukat kuin selkäänsä saaneet.
Vain aurinko ja lämpö voisi ne vielä pystyyn nostaa. Nyt mittari näyttää tuskin kahtatoista astetta, ilma on kostea ja kolea. Suomen suvi. Lyhyt ja vähäluminen.

Sisähommiksi tämä menee. Eilen sateessa verkotettiin viinirypälekasvusto, sillä pikkulinnut napsivat raakileita urakalla.
Karhunvatukka on jo isolla raakileella, luumuja tuskin tulee, sillä kirvat levisivät luumupuihin, ikinä ennen ei sellaista kirvain invaasiota ole nähty. Mäntysuopaliuosta ruiskutettiin, mutta taidettiin olla jo myöhässä. Sama vika omenapuissakin. Mutta puutarhamarjoja kyllä tulee. Josko metsässä mustikkasato jäänee laihanlaiseksi.

Kanttarellit aion tänään poimia pannulle. Jos sadetta jatkuu, kasvaa niitä varmasti lisää.

Onneksi lehtokotiloiden määrä on puutarhassa niin vähentynyt, että joskus sattumalta löytää yhden yksilön. Mutta kyllä sekin ehtii lisääntyä vauhdilla ellei sitä kerkiä hukuttamaan tai rastaat sitä syö.

Simo rötköttää sohvan nurkassa, ei oikein mieli tee koirankaan tassujaan märkään nurmikkoon kastelemaan.

Taitaispa olla itsellekin parasta kääriytyä peiton alle ja sulkea silmät surkealta kesäsäältä. No, olisin varmasti herännyt todellisuuteen, sillä helikopteri lensi juurikin niin alhaalla ylitsemme, että puun latvoja hipoi. Jollakin lie ollut kiirettä. 

Tulipa kutsu serkkutapaamiseen. Olen ihan pikkuisen ylpeä siitä, että pari vuotta sitten sain tapaamistradition alkuun ja nyt sitä vuorollaan serkut jatkavat. Harmi vaan, että on niitäkin serkuksia, joille ei nämä tapaamiset käy laatuun lainkaan. Minusta kuitenkin on parempi tavata vuosittain yhteisesti, kuin luritella kirstukiuruna sitten jälkikäteen. Isoäitini sanoi aina, että "turha lurina kuolleelle laulaa". 

Liekö lausumaan ollut syynä pappani puolisolleen laulama: "jos sinä ennen kuolet ja minä tänne yksin jään, niin tummanpunaisilla ruusuilla käyn hautasi peittelemään..."
Ruususilla, kukkasilla tervehdin mä sinua, iloisella sydämellä muista aina minua...

20 kommenttia:

  1. Kiitos upeasta ruusu tervehdyksestä:)) miun ruusutkärsi talvesta tosi pahoin.

    satelee edelleen, lilli makaa kuin Simo, käydään myökin sohvan nurkkaan nukkumaan:)))

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä ruusut säilyivät talvesta hyvin. Mutta tämä kesäkuun lopun jatkuva rankkasade saa ne rähmälleen maata vasten.
      Sohvan nurkka on paras paikka, koirulit kyllä sen tietää. Simo jopa ryömii sohvalla olevan peiton alle...

      Poista
  2. Kauniita ruusuja sinulla..:) Täällä sataa parastaikaa,eiköhän köllötellä vaan peiton alla tämä päivä,ulos ei viitsi mennä nyt..

    Mukavaa alkanutta viikkoa sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Samoin sinulle mukavaa viikkoa, on luvattu poutaa ja lämpenevää.

      Poista
  3. Ihania ruusuja kuvissasi! Täälläkin sataa, joten nyt voi hyvällä omallatunnolla olla vaikka blogeja lukemassa ja kommentoimassa.

    Onnellista maanantaipäivää Sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jeps, nyt hyvin voi surffailla blogeissa kun ulos ei viitsi mennä kastumaan.
      Kiitos toivotuksista, samoin sinulle!

      Poista
  4. Kauniita ruusuja,eivät oikein tykkää tuosta jatkuvasta sateesta,välillä sataa niin kovasti että kaikki kukkaset maatalaahaa.Toivotaan että heinäkuu alkaa aurinkoisesti:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Uskotaan, ettei sadetta riitä ainakaan koko heinäkuun ajaksi! Lämpöä luvassa jo!

      Poista
  5. Sateisen päivän ilahduhduttajia nämä kauniit ruususi! Omat ruusuni kärsivät talvesta, joten vähäiseksi kukinta jää.
    Onpa kesä, täällä vietän päivää haaveillen syysmatkasta kukkivalle saarelle ja kirjastosta kävin lukemista hakemassa! Paljon oli noita marjanpoimijoita kuljeskelemassa pitkin kylää..

    Mutta, loppuviikolla tulee kesäsää meteorologien mukaan ♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva jos ilahduit. Mökillä kukkii ruusut kyllä, suviruusu ja juhannusruusukin täysillä. Ristinummelaisessakin viisi nuppua, joista yksi ehti avautua jo.

      Syysmatka - tosin vain muutaman päivän - on minullakin ystäväni kanssa tiedossa syyskuun lopulla. Keväällä sitten on vuorossa viikon kulttuurimatka Turkkiin.
      Minulta on nyt lukeminen jäänyt vähemmälle, yksi kirja työn alla tosin.
      Kävin tänään kirjakaupassa, jossa alessa kirjoja, mutta jotenkin en saanut otetta koko hommasta. Sellainen vaihe nyt! Ehkä loppukesästä lähtee taas mummo käyntiin, hih.

      Poista
  6. Kauniita on nuo sinun ruususi.Minulla ei kuki kuin juhannusruusu, se on nyt kukkinut pitkään ja viel'kin on nuppuja.

    Ei olisi pieni sadekuuro ollenkaan pahitteeksi, niin vain on maiden pinta jo kovin kuiva. Meillä ei ole nyt satanut oikeastaan viikkoon, luvattu jokapäivä. Nyt on kovin pilvistä ja tuulista mutta ei sada yhtään. Kylmäkin on ulkona tuossa tuulessa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä juhannusruusun kukinta on ohi, sade pieksi viimeiset. Voi jospa voisin puhaltaa sadepilviä sinne, sen mielelläni tekisin! Mittarissa on ollut 12-13 astetta koko päivän ajan. Sellainen kesä!

      Poista
  7. On kauniit ruusut, mut kun ne levii , niin mahdottomasti :(

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, leviää ne kyllä. Mutta eipä mahdu rikkaruohoja väliin. No vitsi vitsi. Olen jo poistanut juuriversoja monesta pensaasta.:(

      Poista
  8. Noin paljon erilaisia ruusuja on siis olemassa :) Kauniita ovat kaikki ruusunkukkaset! Meillä on tänään vuoroin paistanut aurinko ja vuoroin ropsauttanut sadekuuron.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei minullakaan vielä kaikkia ruusuja ole, vaikka niitä monta jo onkin. Ei ole kuitenkaan enää juuri paikkaa uusille, ellei mökillä esim. käännetä uutta ruusupenkin pohjaa.
      Meillä on myös tullut vettä taivaan täydeltä. Nyt näyttää vähän selkenevän onneksi.

      Poista
  9. Kaunis oli tuo viimeinen ruusu mutta kaikkein kaunein oli Simo:) Mukavaa aurinkokesää Teille toivotellen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mustis, Simo on todentotta kaunehin ruusu, Vaikka monta kertaa mietin, eipä löydy vertaa Simo Sallinpoika Hurtan.♥

      Poista
  10. Ihanainen ruusupostaus! 15 eri lajiketta -on siinä ihasteltavaa ja tuoksuteltavaa! <3 <3 <3

    VastaaPoista
  11. Terve! Kiitos kun kävit kylässä blogissani. Tuo pelastamasi ruusu voisi olla Onni, löytöruusu. Sen kasvu on vauhdikasta, rönsyilee ja kasvaa korkeutta, ainakin minun onneni. Ruusujakin voi kysellä Luontoportti.com- sivustolta, olen huomannut. Hyvää kesää puutarhaasi!

    VastaaPoista