sunnuntai 17. elokuuta 2014

KESÄISIÄ KEITOKSIA

tai sittenkin jo syksyisiä. Mehumaija on porissut hellalla monena päivänä ja mustaherukkamehua on plakkarissa. Kotipuutarhan marjat on mehuna, toinen urakka odottaa niemen nokassa. Mutta siellä on sen verran myöhemmässä kypsyminen, joten ehtiipä tässä.
Muita marjoja kypsyy tasaiseen tahtiin. Pensasmustikkaa ja karhunvatukkaa on jo purkkitolkulla talven varalle. Ei muuta kuin syömään.


Ikinä en ollut maistanut kesäkurpitsakeittoa ennen viime kesää. Olin vaan paistellut kurpitsat lintteinä pannulla liharuokien lisukkeeksi. Ihastuin keittoon ja tänään sitten valmistin sitä ihan itse. No, vähän piti ohjetta soveltaa kun ei kanalientä löytynyt huushollistani. Käytin liemeksi kermaa ja sulatejuusto antoi loppusäväyksen. Nam.
Itse keittoon porkkanaa, sipulia, hapan omena ja kesäkurpitsaa. Freesasin kattilassa vähässä rasvassa, lisäsin hiukan vettä, suolaa, kurkumaa ja currya. Pehmeät vihannekset muusiksi ja kermaa runsaasti sekä sulatejuustoa, päälle persiljaa. Oikeaoppisesti piti liemenä olla kanalientä mutkun ei ollut. Vaan tosi hyvää ja maukasta keittoa tuli näinkin. 

Kesäkurpitsoita pukkaa jatkuvasti. Samoin avomaakurkut alkavat olla valmiita säilöttäväksi. Alkuviikosta alan kunhan haen etikkaa kaupasta. 

Mansikkavadelmat kypsyy myös. Aurinko on antanut niille makeutta ja kokoa.

Kantarellimetsässä en ole nyt hiiviskellyt, ehkäpä sade sai ne nostamaan lakkinsa taivasta kohti. Kirpparilla sentään käytiin eilen ja harmiteltiin myyjien puolesta, että välillä rankkasateen kuurot pyyhkivät myyntipöytiä. Mitäkö löysin? Kolme koiraa, olivat niin pikkuruisia ja hellyttäviä.
Ja ommellun orvokkitaulun sain ihan ilmaiseksi mieheltä, joka myi perintöjään kirpparilla.
Mökille kelpaa hyvin. Siellä on entisetkin ommellut taulut ilona.

Kaikki kasvu puutarhassa on rehevää. Samoin kukkaset. Leijonankidat, jotka sain ystävältä pikkuruisina taimina, ovat nyt avanneet kitansa auringolle. Tykkään niistä.


Muitakin kaunottaria on,  vaikka valkoiset isot liljat eivät enää niin valtavasti tuoksuaan levitä. Erityisesti tykkään tästä keltaisesta tiikerinliljasta.

Tilasin jo tänään ensi kesän kukkien siemeniä. Joku meillä kysyi, mihinkä ne kylvän, kun entisiä on paikat pullollaan. No, aina sitä jostakin pieni multatilkku löytyy. Tilasin valeunikkoa, vaal.punaista palavaa rakkautta  ja idän unikon siemeniä. Hyvä minä. Kunhan nyt selviäisin tästä talveen säilömisineni. Tän huushollin elämä ei todellakaan ole Dronningholmia. Toisaalta - jos olisin ne tärveltyneet mansikat hilloksi keittänyt enkä pakastanut, saisin paistaa koko talven lättyjä joka päivä ja mansikkahillo ei vaan loppuisi kesken.
Mut valintojahan elämä on. Niin tai näin. Ja rapatessa roiskuu.


Nyt lopetan ja painun päikkäreille. Univelkaa on tullut kun minun vieruskaverini - prinssipuolisosta en nyt puhu - ottaa valtavan tilan patjaltani löhöten poikkiteloin niin, että minulle ei jää juuri kääntymisen varaa. Patja on jo kuopalla ja huomenna pitää mennä ostamaan uusi. No vitsi vitsi. Oma lylleröpainoni sen kuopan on patjaani saanut aikaan. Enkä laihdu millään. En edes yritä. Hm.

12 kommenttia:

  1. Tänä kesänä tulikin hyvin pensasmustikkaa, miusta ne on niin makosia.
    Toi keltanen lilja on aivan mielettömän upee

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pensasmustikka on minustakin tosi hyvä marja, iso ja helppo poimia.
      Keltainen tiikerinlilja on minullekin uusi tuttavuus ja jo heti ensimmäisenä kesänä kukki upeasti.

      Poista
  2. Enpä tiennyt, että mansikka ja vadelma on risteytetty;D
    Varmaan makea marja! ♥ ♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toin taimen pari kesää sitten Türin kukkamarkkinoilta, leviää valtavasti ja olen jakanut taimia kavereillekin. Marja on makea jos saa riittävästi aurinkoa.
      Maistuu vadelmalta mutta näyttää enemmän mansikalta. Ja piikikäs varsi kuin vadelmalla, mutta terävämmät piikit. Oikea siilikasvi. ♥♥

      Poista
  3. Kyllä on kaunis tuo keltainenlilja:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tiikerinlilja keltaisena on minustakin upea, nyt se kukkii ensimmäistä kesää minulla. Tilasin sipulin jostakin puutarhasta...

      Poista
  4. Kurpitsakeitto on namia :) Ja ihania kasveja sinulla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sain kurpitsakeiton ohjeen ystävältäni, joka sitä minulle viime kesänä kerran valmisti. Minäkin tykkään siitä, ja sitähän voi maustaa eri tavoin.
      Kiitos Osakainen, olen etsiskellyt vähän erikoisempiakin kasveja puutarhaani, kiva kokeillla menestyvätkö niin huonolla hoidolla...

      Poista
  5. Mulla on aika vaki lusikoimista noi sosekeitot! Teen koko turkin armeijalle saavillisen ja sitähän sitten lämmittelen mikrossa seuraavan viikon. Kurpisa ja eritoten kesäkurpitsaa menee eniten jja useimiten lisään muutaman porkkanan´ja perunan mukaan, tottakait sipuleitä jos niitä käsien ulettuvilla.
    Aina teen sen herkulliseksi ruokakermalla tai sulatejuustolla.....joskus jopa kumpaakin, riippuu siitä mitä kaapista löytyy. Ryytimausteita iso kourallinen mukaan.....;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuulostaa herkulliselta keitolta, samalla ohjeella jotakuinkin minäkin keittelin kesäkurpitsaa. Jotenkin en ole osannut keittoja - paitsi nää tavalliset makkara- tai jauheliha-vihanneskeitot - mutta kurpistasta keitetystä tykättiin meillä. Ryytimausteet ryydittää keiton kuin keiton.
      Niemen nokassa vain 13 astetta lämpöä, vetta tullut, tosin nyt on aurinko pilkahtamassa. Täytyy lähteä mustaviinimarjapensaan juurelle....
      Kivat sulle!

      Poista
  6. Onpa kauniita nuo tiikerinliljat! En minäkään ole ikinä nähnyt mansikkavadelmaa, komean ja herkullisen näköinen:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä tykkään myös keltaisesta tiikerinliljasta, ensimmäistä kesää minulla kukkii. Ja mansikkavadelma leviää puutarhassa ja marjoja kypsyy päivittäin.
      On muuten kovin piikikäs varreltaan, vadelma kun on.

      Poista