torstai 19. maaliskuuta 2015

TAAS JO TORSTAI...

Torstai toivoa täynnä. Aurinkoista. Keväistä. Nautinnollista.
Kierreltiin Simon kanssa pihalla ja kuunneltiin talitiaisten viserrystä pihapuissa. Ei nämä etelän tintit jaksa kokonaan titityytään laulaa, säästävät yhden tavun ja visertävät tityyn.
Kuulin, että savolainen tintti antaa äänensä kuulua: titipä hyvinnii tyy. No, kevättä lienee kuulijan korvassa ja ilonpilkettä silmäkulmassa.

Vähiin on lumet pihalta sulaneet. Muutama jäätikön jäännös kulkureiteillä. Ja kas, jouluruusut - kerrankin - ovat kukassa takapihan kukkamaalla.
Näin kyllä jo nuppuja lumen seassa, mutta enpäs uskonut, että kukkina näkisin. Tämä valkoinen jouluruusu on tököttänyt kukkamaalla monta kevättä, mutta vasta nyt aidosti kukassaan.
Punaiset istutin viime keväänä, niissä ei vielä näkynyt nuppuja mutta hengissä näkyivät olleen nekin.

Sammakoiden pienessä pihalammikossa on vielä jääpeitettä, niin on toki vielä isommassakin, jossa joudun pakkasöiden jälkeen hakkaamaan avannon auki pulahdusta varten. Kunhan tämä pieni lammikko sulaa, saapuu siihen kymmeniä sammakoita kutemaan.
Nuijapäille on sitten kesäkuivilla valutettava vettä etteivät tukahdu paahteeseen ja pääsevät loikkimaan koipien kasvettua.

Pieni koira, pitkä varjo. Meidän koirulin lempipaikka on sohvan selustalla. Pari aamua sitten koira aloitti raivohaukun, luulin, että oravat ovat langalla matkalla lintulaudalle. Mutta ei. Kettu Repolainen jolkutteli meidän varatietä pihan reunassa. Hyvä, ettei Simo mennyt samantien läpi ikkunalasin. Luulin, että kettu jatkaisi tietä yläpihalle, mutta ei sitä näkynyt siellä. Prinssipuoliso avasi päätyoven ja kas, kettu oli meidän talon nurkalla, kuunteli varmaankin koiran reuhaamista läpi ikkunan. Vain paksu pörröhäntä viipotti perässään kun juoksi takaisin tietä alas pellolle.
Näitä pörröhäntäkettuja on nähty useita tänä keväänä meidän nurkilla.

Eilen piipahdin pääkaupungissa. Olin sopinut tapaamisesta samaan yhdistykseen (saksal.sotilaiden lapset) kuuluvan rouvan kanssa. Emme olleet aiemmin tavanneet ja meillä oli antoisa keskusteluhetki. Tuntui hyvältä tavata samoista lähtökohdista elämään ponnistaneen ihmisen kanssa. Elämä on meitä kumpaakin hienosti kantanut ja juuriemme selvittäminen eheyttänyt ihmisenä.
Matkalla tapaamiseen osui silmäni kirppiksen ikkunassa tyrkyllä olevaan punaiseen lasiesineeseen. Olin kylläkin joskus vakavasti päättänyt, että tilpehööriä on tarpeeksi ja lisää ei mahdu. Mutta niin vaan tämä tilpehöörimummi sitten paluumatkalla piipahti myymälään. Juomasarvi kainalossa ratikkaan ja bussiasemalle.
Keräily on kuulema sairaus. Joopasinjoop. On se. Tuossa se sarvi nyt pöydällä köllöttelee. 
Onpahan taas yksi pölyistä pyyhittävä lisää. No alkuviikosta ahkeroin, siivosin kulmahuoneen vitriinit, pesin ikkunat ja verhot, laitoin verhot takaisin puhtaina. Pesin ikkunalaudalla olleet kipot ja kynttilänjalat ja muut tilpehöörit. Pakko on kevättä siivota ja olenpa kutsunut kirjoittajapiirin viikon päästä meille tapaamiseen ja kahville. En kehtaa näyttää huusholliani ihan niin rempallaan joten pölyrätit huiskamaan ja imuri ulvomaan. Halusivat nähdä mun tavarataivaani kokoelmia samalla. Että pakko on luutia enimpiä roskia ja pölyjä jo senkin takia.

Kyllä hienosti kiiltelee esim. nämä "munat ja nekat"  kun pölystä puhdistin.
Puhdas koti, ei leivänmuruakaan, hih! Meillä ei tosin kauan pysy paikat siistinä, siitä pitää huolen tuo pieni neljällä tassulla hiekkaa sisään kantava otus ja karvojen tiputtelija. Kun piha on vielä märkä ja vesijohtoremontin jälkeen irtohiekkaa alapihalla, tahtoopa vaan kengissä ja tassuissa kulkeutua vaikka kuinka kenkiä pyyhkisi.
Vaikka periaatteeni onkin, että parempi pöly sängyn alla kuin aivoissani, otan imurin imaisemaan enimmät sisuksiinsa. Ihan siihen en pysty, että joka päivä vähintään vartin järjestelisin huusholliani. Mieluummin kertarytinä kuin jatkuva kitinä, ainakin riittävän usein. Muussakin asiassa kuin huushollin siivouksessa. Hih. Aurinkoista viikonloppua. Kevät on täällä.



23 kommenttia:

  1. Joko siulla kukkii jouluruusu, oi että se on kaunis. Mie kiertelen omiani joka päivä , mutta vasta nuput pilkottaa.
    Kevät on kyllä ihanaa, mutta kokoajan saa imuroida ja pestä koiran tassuja, ja imuroida ja pestä jne.
    Mutta ei vailteta nautitaan keväästä

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä viimein kukkii jouluruusuni. Nuput kehittyivät lumen alla ja avautuivat kun lumi ympäriltä suli.
      Totta, koiruli kantaa hiekkaa pienissä tassuissaan niin, että aina sitä on lattialla siivoamisesta huolimatta. Kiltisti Simo kuitenkin menee heti ulkoa tultuaan pesulle suihkun alle. Vaikka rapa roiskuu kun piha on vielä märkä, on ihana että on kevät ja pian saa sormetkin multaan!

      Poista
  2. Onpa kauniissa kukassa jouluruususi!
    Harvinainen esine ja kaunis on punainen juomasarvi, kuin myös muut aarteesi.

    Auringosta ja tyynistä kevätpäivistä on saatu nyt nauttia, mutta nyt sää muuttui pilviseksi ja koleaksi.
    Kevättä sinne vaikka aurinko ei paistaisikaan:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jouluruusuni ensimmäistä kertaa kukassa, punaiset vielä uinuvat eivätkä taida kukkia, koska istutin ne viime keväänä vasta.
      Juomasarvi oikein nimeäni huusi kirppiksen ikkunasta. Olin kyllä jo päättänyt, että tilpehöörit riittää, mutta tilaisuus kun tuli, keräsin mukaan vielä yhden! Himohamstraaja siis.
      Aamuaurinkoa vielä tänäänkin, mutta kylmempää luvassa ja jopa luntakin pohjoisemmaksi. Kevätterkkuja ja rapsutus Sissille!

      Poista
  3. Kaunis on jouluruususi ja mukavalta kuulostaa elämäsi muutenkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tavallistahan mun elämäni on, lienenkö maalannut sitä ruusuisemmaksi kuin onkaan!?! No, ihan mukavaa kylläkin.
      Jännä, että jouluruusu kukoistaa vaikka joulusta on jo aikaa....

      Poista
  4. Kauniisti kukkii jo jouluruusu! <3

    Mukavaa kevätviikon jatkoa! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Kaisa Reetta, kauniita kevätpäiviä sinulle myös!

      Poista
  5. Voi mikä ihanuus tuo jouluruusu! Jospa se minullakin jo kukkis :)
    Oletpa ollut reipas ♡ Minulla alkaa kova urakka, kun on remonttipölyä, niin pitää pyyhkiä katosta lähtien, mutta stressiä en ota, pikkuhiljaa, pikkuhiljaa :)
    Ihanaa kevättä !
    -päivi-

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eka ulkona kukkiva jouluruusuni! Jepjep, pakko vähän huushollia siivoilla. Sinulla remontti joten joudut myös kovaan urakkaan, minä vaan silmänlumeeksi! Sinulle myös kauniita keväisiä päiviä!

      Poista
  6. Onpa kaunis tuo jouluruusu ja nyt jo kukkii. En tiennytkään, että se näin aikaisin on kukassa.
    Olet jo ikkunoitakin pessyt, apua, tulee huono omatunto. Vaan ei ole vierasporukkaa tulossa, niin ei saa tehtyä. Mutta eikös vielä ehdi...

    Aikamoinen tuo keräilyvimma, kun ei ilman sarvea pääse kotiin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lumien sulettua avautuivat kukatkin. Mulla pakkosiivousta kun on kirjoittajaryhmä tulossa kahville ja kevätaurinko kaiken pölyn näyttää.
      Luulin jo irrotelleeni keräilyvimmasta, onhan se vaimentunut jo mutta sitten välillä nappaa taas kiinni! Sarvi köllöttää nyt pöydänkulmalla...

      Poista
  7. Onnittelut ihanista jouluruusuista, sait ne kukkimaan;))
    Mukavaa viikonloppua sinulle & pojillesi! ♥♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Aili ja samoin sinulle keväistä viikonloppua! ♥♥

      Poista
  8. Kyllä sarvi on niin kauniin värinen, että tuollainen aarre täytyy tuoda mukanaan kotiin :) Varsinkin kun on kirpparitavarasta kysymys niin kannattaa heti kasvattaa keräilysaalista, muuten joku muu ehtii nappaamaan jos jää pohtimaan ottaako vai ei :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sarvi on ns. pintavärjättyä lasia, kaiverrusten kohdat tavallisen lasin väriä.
      Varsinainen (esim. Rejmyren) rubiinilasi on läpeensä verenpunaista. Tosin tsekkiläiset myös täynnä kaiverruksia ja kirkas lasi näkyy kuvioista.
      Suurimman osan lasiesineistäni olen kirppareilta löytänytkin.

      Poista
  9. ♥oi,ihanaa jouluruususi kukkii! Kauniita aarteita pöydän päällä, pölyistä viis :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ensimmäinen kukka lumien jälkeen pihalla! nIIN, Pölyt kyllä näkyy punaisen lasin pinnalla....mutta joskus pyyhkäisen.

      Poista
  10. Jouluruusu on tosi kaunis Minulla on viellä jouluruusu lumen alla,meillä sulaa lumet aina viimeisenä tämä on sellainen paikka.:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kunhan lumet sulaa niin jouluruususi nuput varmasti avautuu. Minä odottelin jo punaisten jouluruusujen kukintaa mutta eipä vielä näy edes nupun nuppua niissä.

      Poista
  11. Ai, jouluruususi kukkii jo. Täytyypä käydä Alamaassa katsomassa joko tuomasi punainen taimi olisi myös aloittanut kukinnan. Olet ollut ahkera, huomaan sen. Ei ole ihan pieni urakka pyyhkiä pölyjä aarteistasi.
    Hyvää viikonloppua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei vielä minulla kuki punaiset jouluruusut vaan nököttävät. Ehkä vuoden päästä jo pukertavat nuppuja. Puput on syöneet sinililjat ja helmihyasintit lähes mullan pintaan asti. Nyt on niin kylmää, ettei mikään kukkanen nosta päätään tähän tuuleen vaikka kuinka aurinkoa on.
      Olen vkl-leskenä kun J on miljoonakaupungissa srk-luottamusmiesten koulutusretkellä. Voi tätä pölyn määrää, vein isot matot ulkonarulle ja melkein läkähdyin pölytyksessä.
      Samoin terkkuja ja viikonloppuja!

      Poista
  12. Meidän piha-altaat ovat vielä tälläkin hetkellä umpijäässä. On siellä tosin alla jo vettäkin ja jää on alkanut kutistumaan reunoilta, jospa ne joskus sulavat! :D

    VastaaPoista