tiistai 7. tammikuuta 2014

LOPPIAINEN JOULUN VIE

Joulun aika on eletty, nyt on aika kerätä tontut ja enkelit sekä seimen paimenet odottelemaan seuraavaa joulua. Uusi vuosi ja uudet kujeet? Hyvä kun entisetkin ehtisi nyt ikääntyneenä. Uutta vuotta otettiin vastaan kotisohvalla. Meidän ikkunasta näkyy kaikki kaupungin ylle ammutut ilotulitteet ja voi tuota meidän Simo-reppanaa, yhtämittaista haukkua iltakuudesta aamuyöhön. Eikä mikään auttanut. Joka paukku noteerattiin. Iltapissalenkki oli yhtä tuskaa koiran tempoillessa sinne tänne pihamaalla räiskinnän perässä. Yhtään en ihmettele, että toistasataa koiraa oli karkuteillä paukuttelun vuoksi. No, iloita pitää uudesta vuodesta, mutta se euromäärä, joka ammutaan ilmoihin aattoiltana, kertoo selvästi ettei olla köyhiä eikä kipeitä. Minusta ne rahat voisi käyttää helposti vähäosaisten auttamiseen tai lastensairaalan keräykseen. Vaan mikäpä olen moralisoimaan. Sanonpahan nyt vaan, että voi turhuuksien turhuus ja eläinten säikyttely.

Eilinen Loppiaispäivä meni mukavasti. Heti aamusta rynnättiin pihametsikköön risuja polttamaan. Kun syksyllä kerättiin risut harvennushakkuun jäljiltä pihametsässä kasoihin, laitettiin kasan päälle muovipalat. Että olisi kuivat risut sytytettäessä. No olihan ne.
Vaan jatkuvan sateen litinän vuoksi kasan reunoilla kuusenhavut olivat aivan märkiä ja mustuneita. Ja savuttivat ihan sikana. Matalapaine vei savun mennessään metsän läpi moottoritielle. Ja eikös joku nokkela soittanut palokuntaan.

Minä kyykin omalla tulipesälläni aivan motarin lähellä ja prinssipuoliso kouhenteli omaa kasaansa pihan reunassa. Kuulin pii-paa-auton menevän ohi, vaan pian tankkiauto pysähtyi vilkku katolla kohdalleni motarin reunaan. Autosta kömpi nuori palomies, kiipesi meluaidan yli ja tuli rinnettä alas ja riistaportista läpi. Minä kohentelin tulta. Aivan ihana ja asiallinen palomies totesi, että joku oli tehnyt hälytyksen, mutta tämän kosteammaksi tuskin metsä tulee joten ei mitään vaaraa. Juteltiin siinä niitä näitä ja poika toivotti hyvää tätä vuotta ja lähti ansaitulle lounastauolleen. Päällikkövirkailija kävi haastattelemassa prinssipuolisoa hänen tulikasallaan ja totesi kaiken olevan ok.

No, kun harvennushakkuu tehtiin - kerroinkin siitä postauksessa joskus aiemmin - tarjosimme Iso-E:lle risuja hakkeeksi. Ei kelvannut. Vaihtoehdot meillä vähissä, joko tarvomme risukossa lopun ikäämme tai keräämme kasoihin ja poltamme. Sellainen tapaus. Riittää vielä monen monta risukasaa, osa maatukoon metsän lannoitteeksi.

Maa on niin litimärkää, että kumisaappaan alta tirskahtaa askeltaessa kurapilvi polviin asti. Lätäköitä, lätäköitä.

Yhtenä aamuna oli maassa lunta, valkoista lunta. Iltapäivällä sitä ei enää ollut. Mutta vettä jaksaa sataa. Ja metsän sammalet tykkäävät, kun lämpötila plussan puolella.

Joulukukat ovat kukoistuksessaan. Saamassani kukkakorissa on jouluruusu, joulutähti, atsalea, ym.  Joulutähden yritän saada hengissä kevääseen ja istuttaa sen ulos entisen joulutähden kaveriksi. Ulkona siinä on vain yksi nuppu, sisällä kukkia monenmonta.

Uudenvuoden lupauksia en tehnyt. Toivon kuitenkin itselleni paljon, paljon kärsivällisyyttä. Ja pitkäjänteisyyttä. Monta asiaa aloitan, mutta loppuun vieminen on tuskaa. Keskittymiskykykin on vähissä.
Ehkäpä osasyynä on prinssipuolison sairastaminen. Operaatio ei ollutkaan niin yksinkertainen ja helppo mitä luultiin, vaikka toipumista on tapahtunut ja eteenpäin mennään. Toiveita on, vaikka ei täyttä varmuutta siitä, että pahasta olisi päästy. Vaan uskotaan, että Luojan kämmenellä ollaan.

Ajatukset hyppelehtivät sinne tänne. Kertoo keskittymisen puutteesta. No, arkirutiinit hoituvat vanhasta muistista, pyykkikone pyörii ja ruoka muhii hellalla. Sain vanhan kermakakkureseptin, sitä on pakko kokeilla. Tosin minun olisi syytä laittaa suu suppuun kaikelta lihottavalta. Mutta se siitä pitkäjänteisyydestä!

Nyt tää lähtee ripustamaan lakanapyykit kuivumaan ja laittaa läppärin shut-upiksi. Kaikille upeata alkanutta vuotta, terveyttä ja iloista mieltä. Näillä mennään.

25 kommenttia:

  1. Hyvää uutta vuotta myös sinne!
    Joulu on kerätty täälläkin pois ja pyykkikone se täälläkin laulaa, eilen lakanat, tänään pyyhkeet ja huomenna vaatteet, kotitouhuja.
    Toi risujen polttaminen on minusta kivaa puuhaa, sitä kun mökillä syksyisin
    joudumme tekemään.
    Hyvää viikkoa!
    -päivi-

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Päivi. Joulu on muisto vaan, arki on alkanut ja hyvä niin.
      Mukavaa viikonloppua sinulle!

      Poista
  2. Mukavasti tuntuu sinullakin vuosi alkaneen, mennään sillä samalla eteenpäin:)

    VastaaPoista
  3. Noista raketeista oon kanssasi ihan samaa mieltä. Jonnin joutavaan rahan hukkaamista. Tosiaan koirien kannalta on paskempi juttu ja kyllä varmasti muutikin eläimet niistä kärsii. Ainakin meidän kissa pelkäs niitä.
    Toivottavasti uusi v uosi on prinssipuolison tervehtymisen vuosi. Kaikke hyvää teille.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Uskotaan, että terveys vielä korjaantuisi, jos ei ihan ennalleen niin siedettäväksi kuitenkin.
      Näin äsken valokuvan koirasta, jolle oli laitettu ilotulitusraketti suuhun. Ei ikinä voi uskoa, että joku tekee sellaista lemmikilleen....hyi!

      Poista
  4. Arki tuli , mukavaa . Ihan ihmeissäni tässä pällistelen , mikä huuma se taas oli kyseessä . Ei sitä tuosta joulusta näköjään selviä ilman kaiken maailman kommervinkkejä . Vuosi on alkanut leppoisasti . Kaikkea hyvää sinnekin .

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onneksi arki jälleen. Joulu on kyllä melkoista huuman aikaa. Tosin paljon siitä jo muuttunut, kun lapset ovat lentäneet pesästä.
      Samoin sinulle hyvät kyllimarjaana.

      Poista
  5. Kiitos hyvästä postauksesta:)
    Oikein hyvää uutta vuotta sinulle, ja puolisollesi, Anja-Regina♥♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Myös sinulle hyvän uuden vuoden toivotukset täältä lumettomasta ja vetisestä maisemasta. Lunta on kuitenkin jo luvassa.

      Poista
  6. Kiitos kivasta postailusta ja mukavaa arke. Kivasti sinulla vielä kukkii joulunkukkaset.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

      Poista
    2. Missasin tuon edellisen vastaukseni, joten piti käyttää puts-veks.
      Mutta: kiitos RaijaAnnikki, joulu on ohi mutta kukat kukkii. Ulkoilutin orkideojani terassilla kesän, nyt kukkii valkoinen kahden kukkavanan täyttä iloa. On kestänyt jo viikkokausia aivan timmissään. Jouluisen kukkakorin aion purkaa ja istuttaa jouluruusun odottamaan kevättä ja ulos siirtämistä.

      Poista
  7. ♥juu, arki alkoi ja usein jo himpun "kyllästyy" pyhiin, joten : mukavaa arkea Anjalle, ja meille kaikille :) :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aivan totta! Mukavaa arkea ja viikonloppua meille kaikille!

      Poista
    2. Hakukkaasti aina riisun joulun. Minimalistisesti minulla joulutilpehöörejä, ei kuustakaan. Tykkään päästä arkirutiiniin. Vaikkakin, pitkään taas oltu notkossa,,koskahan päässee nousuun?Viime yönä lumivaipan saimme joten luonto hiukan valostui. Hyvää vuoden jatkoa teille!

      Poista
    3. Arkeen laskeutuminen on aina terapiaa, ei minullakaan juuri mitään joulurekvisiittaa ollut sisällä. Pikkuruinen muovikuusi ja muutama enkeli pöydällä sekä seimen henkilöt keittiön työpöydällä kynttelikön alla.
      Meille satoi märkää räntää, nyt onneksi sade lakkasi ja on nollassa. Ehkä tämä vielä talveksi kääntyy.
      Mukavaa alkanutta vuotta sinne teille molemmille. Ja nousukiitoa notkosta, sitä täälläkin harjoitellaan.

      Poista
  8. Kosteissa merkeissä on arki alkanut täälläkin.
    Muuten me tehtiin aikoinaan metsän hakkuun yhteydessä sopimus energiapuusta ym. mutta tuolla se valtava kasa on ollut jo kuusi vuotta hakematta,sama kävi naapureillekkin, sinne ne lahoavat tärkeät energiat, jos uskaltais ni tuleen tuikkaisin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei muuta kuin tuikkaat tuleen kasat kun ei kerran noutajaa ole saapunut.
      Meidän risut ei edes kelvanneet energiarisuiksi.

      Poista
  9. Istutit varmaankin jouluruusua ja siinä on nyt nuppuja...otaksun. Minä istutin eilen pienen jouluruusun ulos, ison aion viedä ruukussa toukokuulle.

    Me kerran poltimme risuja yksi 'outo' naapuri soitti poliisille! Saimme kuulla, että taajamassa plaa, plaa, plaaa...ei saa sytyttää nuotiota minään vuodenaikana. Ennen oli sekin toisin.

    Lähden nyt käymään kompostilla, joka voi hyvin ja samalla piipahdan Olgan haudalla sytyttämässä kynttilän.

    Voikaa kaikki hyvin ja mukavaa viikonloppua♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Leena, ulkona värjötellyt jouluruusuni pukersi yhden nupun. Jouluna sain kukkakorin, missä jouluruusu muiden kukkien seassa pukkaa kukkia aina vaan ja sen aion viedä ruukussa kevääseen.

      Joskus vuosia sitten soitimme itse palokuntaan kun aloimme risuja polttamaan, sanoivat, ettei tarvitse ilmoittaa kun asumme haja-asutusalueella. Nopas, nyt joku muu ilmoitti ja pojat oitis tulivat sammuttamaan muka. Eivät kieltäneet polttamasta edelleenkään.

      Prinssipuoliso lähti poikansa kera piipahtamaan mökillä ja emäpitäjässä, me Simon kanssa teimme oikein pitkän aamulenkin, kun on niin ihana ilma, hiukan lunta maassa ja pakkasta nimeksi.
      Mukavaa viikonloppua myös sinne.

      Poista
  10. Jopas oli asiantuntevia vieraita risunpolttoa katsomassa! :)

    Mukavaa vviikonloppua, Anja! Simolle erityispusu <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kaisa Reetta, joskus savu houkuttelee, hih. Simo lähettää kiitoksena märän lipaisun! Hyvää sunnuntaipäivää sinulle.

      Poista