sunnuntai 10. heinäkuuta 2011

LYHTYJEN SYTYTTÄMISEN AIKA

Kesä kääntyy selvästi syksyä kohti. Kukat varmistavat seuraavan kesän kukintaa kypsyttämällä siemenet tuulen lennäteltäviksi. Tässä jättilaukan "riikinkukonpyrstö". 


Marjat kypsyvät vähitellen, mansikkasato on jo korjattavissa, mustikoita kypsyy päivä päivältä kunhan saavat vähän sadetta. Puutarhassa marjasato näyttää ruhtinaalliselta. Luumuja näyttää tulevan myös.


Kyllä minä mieleni pahoitin tultuani tänään kotiin. Aivan pihanurmikon reunassa olleet keltaiset lakit olivat hävinneet parempiin suihin. Jätin ne vähän kasvamaan muutama päivä sitten ja nyt ajattelin ne kerätä kantarellikastikkeeksi. En ymmärrä, miten joku voi tulla niin lähelle taloa keräämään sieniä. Eikä tämä ole eka kerta. Pitääköhän alkaa koiraa pissittämään siinä? Tulis mausteet ja aromit samantien poimijalle mukaan.


Seinustalla kasvavissa viinirypäleissä alkaa olla jo raakiletertut näkyvissä. Kenties nekin kelpaisi jollekin kypsyttyään, piankos sitä kymmenen metriä hiippailee lähemmäksi. Hyi minua. Nyt iskee jo vainoharhaisuus.
Tulipa vihreä postaus. Muutama ilta sitten näin karhunvatukkapensaan alla vihreää valoa. Otin kuvan, mutta oli salamavalo päällä.


 Kiiltomatopariskunta siinä hehkutti iltapimeään. Kesti kotvan, ennenkuin sain käännettyä salamavalon pois ja sitten kuvattua vain pelkän kiiltomatojen lyhtyjen valon. Lapsena näitä nähtiin usein mökkitien varrella kesäiltoina.

14 kommenttia:

  1. Komea on "riikinkukon pyrstö" ja hyvin onnistunut kiiltomadon valo ♥ On kyllä törkeää touhua poimia sienet toisen tontilta.
    Ja vihreä on kaunista..
    PS Sadetta saatiin meillä vain viisi milliä, mutta muualatäälläpäin runsaastikin.

    VastaaPoista
  2. Onpa kivannäköinen "riikinkukon"pyrstö :)

    On kyllä törkeetä tulla keräämään kanttarellit niin läheltä pihaa, mutta valitettavasti sellaisiakin on.

    Luumuja todellakin näyttää sinulle tulevan.
    Kivalta näyttää tuo kiiltomato pariskunnan valottelu.
    Mukavaa alkanutta viikkoa.

    VastaaPoista
  3. On meitä ihmisiä monta lajia, tullaan varkaisiin toisen pihaan asti! Eiköhän heidän omatuntonsa kolkuta yhtään?? Voisit, Anja-Regina, laittaa jonkun ansan tulevaisuutta varten, jotta rosvot saisivat muistutuksen teoistaan...Sattavat olla vaikka lähipiiristä tällaiset "ystävät", jotka kipaisevat varkaisiin, kun näkevät, että lähdette jonnekin;/

    Onpa jättilaukalla komea pyrstö ja paljon siemeniä! O_O

    Oikein mukavaa viikon alkua sinulle, Anja-Regina<3

    VastaaPoista
  4. Kivoja kuvia taas.
    Onpa joku ollut todella törkeä, kun on kerännyt sinun kanttarellisi.
    Mie muistan aikoinaan, kun meillä oli vuokralla yksi kesämökki ja siellä ympärillä kasvoi kanttarellejä ja tatteja, niin minun nuorin tyttäreni Saara laittoi kyltin kepin nenään ja kirjoitti siihen, että " SIENET VARATTU SAARALLE". Eipä uskaltanut kukaan mennä keräilemään niitä.
    toivottavati saat "voron" selville.
    Hyvää viikon alkua sinulle.

    VastaaPoista
  5. Kesä antaa jo satoa siellä.
    Vahinko että joku vei sienesi.
    Röyhkeitä ovat olleet.
    Kiiltomato, en ole moneen vuoteen nähnyt niitä.

    Kiitos sinulle ihanista kommenteita.
    Taivaan isän runsasta siunausta sinulle!

    VastaaPoista
  6. Nykyään ei tunnu olevan enään mitään väliä mitä tehdään. kun pihastakin poimitaan jo sienet. Meillä kerran poikkesi joku ohikulkija hakemaan kukkamaasta kukkia, se oli mielestäni silloin röyhkeyden huippu, mutta enään en kai ihmettelisi yhtään.
    Ioikein hyvää alkavaa viikkoa!

    VastaaPoista
  7. Hei kaikki! En minä niitä sieniä sure vaan sitä, että mitään yksityisyyden kunnioitusta ei näy olevan. Sama daami varmaan, joka pari kesää sitten teki saman, oikein polkupyöränsä talutti pihaan ja keräsi sienet. Laitoin paikallislehteen tekstarin, että keräsi keltalakit koirien pissityspaikalta, hih.
    Ja tosiasiassa nurmikko on leikattu alle kahden metrin päästä sienten poimimispaikkaa, joten on pihapiiriä. Samoin oli autoteltan takaa napsittu jokainen lakki.
    Lähden ajelemaan niemeen ja prinssipuoliso jää kotivahdiksi. Pitää varmaan päästää isommatkin koirat takapihalle moisten hiippareiden varalle.
    Mukavaa viikkoa teille kaikille.
    Ja tervetuloa lukijakseni, Seija!

    VastaaPoista
  8. Hieno "riikinkukon pyrtö" ja kiiltomato pariskunta...☺
    Muutkin kuvat ovat ihnania.

    Kyllä ihmiset ovat outija, mennä nyt toisen pihalta sienet keräämään...:(
    Outoa, tosi outoa.

    VastaaPoista
  9. Miltäköhän maistuu kanttarellikastike toisten tontilta poimittuna,liekö kitkerää.Ei meilläpäin vielä mustikat sinistä,ei kantarellin keltaistakaan.Sisareni Sauvosta molempia saalistanut.
    Vai olet jo mökkimatkalla,toivoin että poikkeatte meitä moikkaamassa täällä Tollinmäen kartanossa.Hyvin on viihdytty.

    VastaaPoista
  10. olipa uskomaaton tuo kiiltomatokuva.... sellaisia ei täällä tapaakaan! Tosi kivoja kuvia muutenkin. Kylläpä teillä kaikki herkut löytyy pihapiiristä, uskomatonta että joku voi viedä sienet toisen pihasta??? toivotaan että uusia tulee vielä !

    VastaaPoista
  11. Tänään oli paikkakunnan lehellä, mitkä ovat kansalaisten oikeudet näillä retkillä ja mitä ei saa missään nimessä tehdä! Pitäis vain toitottaa isommin ja useimmin, mutta tokkopa se siintä tokenis. Aina näitä nyppijoitä on ja tulee olemaan. Ennen kuin asuin metsän reunassa mulla oli kanttarelli paikka just meidän aidan takana, valtion puolella, kun keltaset nuput alko näkymään, kävin niitä harvalla risukolla peittelemässä ja taisin useinmiten saadakin itteleni....;)

    VastaaPoista
  12. Ompas kaunis "teos" tuo jättilaukka kukkimisen jälkeen! Tosiaankin röyhkeä sientenkerääjä ollut liikkeellä, minkähänlainen ihminen tuollaista tekee... Mukavaa kesän jatkoa, vielä tätä ihanuutta on jäljellä :)

    VastaaPoista
  13. Eipä noita kiilto matoja paljon näy,vai johtuuko se siitä kun ei enään käydä onkella,sateen jälkeen niitä lampun kanssa illalla etsittinn:)

    VastaaPoista
  14. Irmastiina; meitä on ihan jokaiseen lähtöön, useammalle ei tulisi mieleenkään köpötellä toisen pihalla sienestämässä.

    SinikkaHelena; toivottavasti maistui kitkerältä! Eilen tultiin mökiltä takaisin Siirin kanssa ja vilkuttelin Tollinmäen risteyksessä ja kerroin lapsenlapselle, että mun blogiystäväni on siellä maalailemassa!
    Tällä kotona on mustikat kypsiä.

    ritvau; lapsena nähtiin paljon kiiltomatoja tien varressa nykyisen mökkitien risteyksessä.
    Kantarellit kasvaa kun vettä satelee.

    Maikku; jokamiehen oikeudet pitäisi ainakin siltä osin olla jokaisen nupissa, että alkeellisimmat rajoitukset tajuaisi! Minä en arvannut risuilla peitellä, mutta nyt on laitettu fila-koirien kuvat ja varoitustaulut pihan reunustoihin. Koirat odottaa vain irtipäästämistä, hih.

    Anja; jättilaukan kaikki kolme kukkaterttua ovat nyt "riikinkukonpyrstöinä" odottelemassa siementen varisemista. Vielä on kesää jäljellä...

    ritva; me laitettiin aina kastematoja onkeen, kiiltomatoja olis varmaan ahvenet syöneet myös.

    VastaaPoista