torstai 29. marraskuuta 2012

VÄHITELLEEN JOULUUN

Mitä olisikaan joulun odotus ilman lunta? Maa on ollut martona tähän saakka. Aamuisin ovat pihanurmelle varisseet hevoskastanjan ruskettuneet lehdet  litimärkinä taipuneet uimatossun alla. Tänä aamuna jo kahisivat kohmettuneina, lunta kuin mannaryynejä tuo tuuli mukanaan takapihalle ja kuistille.


Simo ihmettelee ohutta lumikerrosta. Vielä eilen oli metsässä ihan sulaa mättäillä ja poluilla. Vain saniaisten lehdille oli jäänyt rippusia lumihiutaleista.


Maisema valaistuu lumen myötä. Sääennusteet lupaavat lumimyräkkää tänne eteläisempään Suomeen. Vielä ei  ole meille asti yltänyt. Minäkin jo myräkkään valmistauduin,  kävin ostamassa Kuomat koiran lenkkireissuja varten. Niillä sitten tallustelin aamulla postilaatikolle ja jätin jälkiä rikkomattomaan ensilumeen. Viereen tulivat tietysti pienet tassunjäljet... onhan aamuinen postilaatikkoreissu aina yhteinen.

Mutta eipäs vielä ole puhuri puhaltanut lammen pintaa jäähän. Vain pienoinen hyyhmäkerros oli lammikossa, ei tarvittu jäänsärkijää avuksi aamuisella uintireissulla. Kun ilma on viileämpää, tuntuu vesi ihan lutuselta painautua niskanikamia myöten ihanaan viileyteen.

Viileä ja viipyilevä kuin avantoon pudonneen kuolema, siteeraus viimeksi lukemastani kirjasta. En kylläkään tahdo jaksaa antaumuksella tuota kirjaa lukea, en saa siitä oikein mitään otetta. Ehkäpä pitäisi lukea yhtäjaksoisesti,  olen sitä iltalukemisena ennen nukahtamista tavannut. Nimittäin tämä Hämeen-Anttilan Tapettiin sulautunut, vai mikä se nyt tarkasti ottaen on. Taitaa jäädä kesken, vähän siltä tuntuu.

Ikkunalla ilahduttavat marraskuun kukkivat kaktukset, punainen ja valkoinen. Valkoisessa on hehkuvat, suuret kukat. Vaikka kyllä punainenkin (joita minulla peräti kaksi ruukkua) on joulun odotukseen hyvin passeli ilahduttaja.
Muutakin tilpehööriä tuli mukaan kuviin kun en viitsinyt kukkaruukkuja erilleen  nostaa. Haitanneeko, tipehööriähän tämän huusholli on ihan täys.

Pikkujoulujen aika on parhaimmillaan. Meillä päätettiin viettää pikkujoulua ihan vaan keskenään, minä, prinssipuoliso ja Simo.
Glögiä lämmitetään, pipareita pöytään, ja se on siinä. Pikkujoulupaketeiksi annetaan toisillemme läheisyyttä ja lepoa, ymmärtämistä ja pientä paapomista. Varsinkin Simolle. Eikä tarvitse näitä pakettiin punoa...hih. Läheisyys lämmittää, kynttilät sytytetään ...

Muutama villasukkapaketti pitää ehkä pakettiin kääräistä, sukissa riittää tänäkin talvena, sillä 22 paria on valmiina (osa jo annettukin käyttöön) ja keriä on vielä korissa odottelemassa. Joskus ajattelen, miten yksniitinen eukko olenkaan, vain pukkaan villasukkia iltapuhteet. Mutta se on niin helppoa hommaa. Ja kyllä aika tavaran kaupitsee, sanoo vanhat.


Varsinaista lumimyräkkää siis odotellaan. Tuulenpuuskat enteilevät eneneviä hiutaleita pihan poluille. Meille on tulossa talvi. Kunhan ensiin maa jäätyy niin, että lumet pysyvät. Toivottavasti jo jouluksi.
Mitenkäs muuten pukin poro  täynnä painavia paketteja olevaa  pulkkaansa jaksaisi sulassa maassa perässään raahata? Jos ei jouluna olisi lunta....?

18 kommenttia:

  1. Tänään herää toivo valkeasta. Koko ajan satelee. Olen hyvin ruokkinut lintuja ja oravia, mutta nyt just muistin talipallot ja sen talikakun...

    Ihanaa kun saat kaktuksesi kukkimaan oikeaan aikaan. Minulla ne kukkivat syys-lokakuulla kun tuon ulkoa sisälle.

    Mukavaa puuterilumiviikkoa sinulle & co!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eilen vielä tuuli viesti latvasta latvaan, että täältä tullaan. Nyt aamulla pyörittää lunta ja puiden oksia ihan tosissaan. Yöllä saatiin muutama sentti puuterilunta. Talvi on täällä.
      Talitintit ovat suojassa metsän kuusikossa vaikka talipalloja ja auringonkukansiemeniä on tarjolla. Kukapa se uskaltaisi tuohön pyöritykseen lentelemään, siipisulat menisivät sekaisin..
      Talvista viikonloppua sinne Muuratsaloon ja terkkuja.

      Poista
  2. Minä en ole päässyt vielä yhtään joulutunnelmaa, en mitään ole saanut aikaiseksi valmisteluja. Ainoa asia wettä toin lanttuja ja porkkanoita vähän reilusti kaupasta kun omat jo loppuivat. Pitäs saada mummum laatikkotehdas käyntiin, teen tyttärille, jotka töissä
    ihan liki joulua ja heillä syöjiä sitten useita. itse menen sitten heille kanssa syömään.
    Sataiskin enverran lunta että tulisi vähän valoa. Onhan sitä nyt luvattu jo.
    Hyvää viikonloppua sinne teille!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sinun kotiinpalustasi lämpimästä on niin vähän aikaa, että kestää, ennenkuin joulun odotusaika hiipii sisälle. Mutta kun lunta sataa maiseman valoiseksi, kynttilät syttyvät ja lanttulaatikko muhii uunissa, silloin tietää, että pian on joulu.
      Sinulle ja Himmulla mukavaa viikonloppua!

      Poista
  3. Yleensä on niin, että adventti sen joulun tuopi, ainakin sen joulutunnelman!:))

    Olet ollut tosi ahkera, minun neulomiseni kalpenee sinun sukkavuoresi rinnalla!:DD

    Oikea käsi ranteesta kipeytyy välillä, enkä voi koko aikaa neuloa. Mutta joululahjat sain lapsille neulottua, mikä on ollut päämääränäni.

    Oikein lutusaa ja onnellista adventtia koko perheellenne, Anjuska!<3333

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minun villasukkaläjäni pursuu jo korin reunojen yli, kahdeksan lankakerää ehjänä odottamassa. Onhan tässä vielä aikaa. Harmi, että ranteesi kipeytyy, minulla käy hartioihin, mutta rullaan niitä välillä kaulinpulikan päällä lattialla.
      Sinulle myös valonhämyistä adventinaikaa...<3333

      Poista
  4. Ai että on kauniita joulukaktukset, valkoinen erityisesti.
    Maa on täällä valkeana (n.1c) pakastaa ja aurinko paistaa.
    Sinne taita tosiaan tulla melkoinen myräkkä huomenna, pysyvätkö, se onkin sitten toinen juttu?
    Hyvää pikkujouluaikaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lumimyräkkä on täällä vaikka ei niin paljon vielä lunta maassa. Joulukaktukset - vai marraskuunko? - ilahduttavat runsaalla kukinnalla vaikka huonosti niitä hoidankin. Kastelen kun muistan.
      Huomenna vietetään pikkujoulua ja nautitaan joulun odotuksesta. Kiitos Minttuli.

      Poista
  5. Samanlainen "yksiniitinen" mummeli täälläkin, sukkia ja vanttuita vaan syntyy. Aamulla lähti paketti eteenpäin.
    Lunta pyryttää, tekee talvea.
    Kohta on noustava siiville. Tuloasi sitten seuraavaksi alan odotella.
    Simolle rapsutukset varamammalta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sain minäkin jo paketin Hampuriin lähtemään, parit villasukat postitin, hih. Viime yönä tuli jo lunta ja nyt pyry pyörittää lunta pihassa puiden oksistossa. Linnut on piilossa kuusikon kätkössä, ihan viisaita kun odottavat tyynempää säätä tullakseen talipalloille.
      Vitsit että sinulla ja taatalla on kivaa nousta siiville. Jättää taakse nämä purevat tuulet ja tuntea lämpö kuin lehmän henkäys heti koneen laskeuduttua. Odotan jo pääsyä sinne fiilistelemään tammikuussa.
      Simo lähettää pusulipaisut ja kiittää rapsutuksista. Ihana kun pihaan jää pieniä koirulin jälkiä puhtaaseen lumeen.

      Poista
  6. Voi että nuo kukkivat kaktukset on tosi ihania! Meillä ei ole vielä lunta, enkä oikein tiedä haluaisinko että sitä tulisi vai ei... :) Kylmää on ja joulumieli hiippailee vähitellen, tekisi mieli laittaa jotain jouluista, ehkä, jos vain ehtisi. Toivottavasti sinne ei kovin paha myräkkä tule.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pian sinne teillekin varmasti sataa lunta edes maan peitoksi että joulu tuntuu joululta. Kuulehan, ei se joulun tuleminen edellytä hirveätä höösäämistä, ihan pienistä asioista meilläkin joulun tunnelmaa tehdään. Ja pari viikkoa menee Vuokatissa joten eipä juuri edes ehdi paljon hössöttää.
      Pikkujoulutunnelma syntyy kynttilöistä, glögistä ja pipareista.
      Myräkkä ainakin toistaiseksi on lievä ja lunta vain maan peiton verran. Ehkäpä mereltä vielä nousee lumipilviä...
      Mukavaa viikonloppua!

      Poista
  7. Kauniit ovat marraskuun kaktuksesi.
    Minulla on saman värisiä.

    täällä tuiskuttaa lunta ja on -3.
    Sappas nähdä pysyykö lumi.
    Mukavaa Adventtiviikonloppua sinulle!♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei sylvi, meille saatiin eilisen lumituprun myötä toistakymmentä senttiä puhdasta puuterilunta. Päästiin lumitöihin heti aamusta. Samoin sinulle hyvää Adventin aikaa.

      Poista
  8. Täällä on satanut lunta kaksi vuorokautta putkeen. Ihanaa, kun on taas lunta. Dogit tykkää! Viikonloppuja ja Simolle rapsuja! =)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sama täällä, maisema on puhtaan valkoinen. Simokin mielellään hypähtelee lumikinoksissa. Terkut vaan dogeillesi myös Simolta.

      Poista
  9. Ihana lumi satoi vihdoin! Kyllä sitä on odotettukin kuin kuuta nousevaa.
    Avantouinti hyhmeisessä vedessä kuulosti hurjalta, mutta varmasti virkistää <3
    Ilo
    oli taas lueskella tarinaasi... Kiitos :)

    VastaaPoista
  10. Hei Kaisa! Tää ei nyt jostain syystä hyväksy vastauskommenttia suoraan, vaan tänne varsinaiseen kommenttilootaan. Haitanneeko? Kiitos kommentistasi. Lunta on nyt reilusti pikkujouluun, meilläkin toistakymmentä senttiä. Maailma on valoisa ja puhdas. Tänä aamuna jäi lammikkoon pulahtaminen kun oli liiaksi lunta heti aamulla. Mutta huomisaamuna mennään, polku on lumikolalla putsattu. Lammen pinta voi olla ohuessa jäässä jo kun pakkasta on liki kymmenen astetta.
    Kivat sulle. Odottelen sitä rubiininpunaista blogiisi...

    VastaaPoista