keskiviikko 3. heinäkuuta 2013

KOTIMAAN MATKAILUA

Yritin jo eilen postata tarinaa viikonlopustamme, vaan lensi juttu suoraan bittiavaruuteen. Jotakin häikkää blogistaniassa, olisko nyt vähän parempaa tuuria?!?

Lauantaina anivarhain kytkimme matkamökin auton peräkoukkuun ja lähdimme köröttelemään Lohtajalle. Sää mitä parhain ja maisemat ainakin alkumatkasta ihan tuttuja. Pysähdys Kyyjärvellä ja tankkaus/koiran ulkotrippi. Perillä Lohtajalle selvisi, että meidän varaamaamme asuntovaunupaikkaan oli yön aikana ajanut täysin tuntematon kuuppakärry. Etsiskelyn ja ystävällisen avun jälkeen meille saatiin todella hyvä parkkiruutu täpötäyden kentän nurmikon laidalta. Lähellä juhlakenttää ja suojassa seuraavan yön sateen aiheuttamilta lammikoilta. Kiitollisia oltiin.

Lohtajan kirkonmäki täyttyi sanan kuuloon tulleista, mielestäni heitä oli nyt edellisvuosia enemmän. 

Ehtoisat emännät tekivät arvokasta vapaaehtoistyötä muonittamalla suvipäivien väkeä. Onneksi lauantaina aurinkoinen sää suosi osallistujia.

Simo oli ensimmäistä kertaa asuntovaunussa mutta aivan hyvin pieni koiruli sopeutui, varsinkin kun oma rakas lelu oli tullut mukaan. Simolle jo neljännet suvipäivät muuten.

Illalla piipahdimme kylässä Kälviällä SinikkaHelenan ja Hannun luona. Aina ehtoisa emäntä kattoi kahvipöytään herkkuja, joita tarjosi itse tekemistään lasisista vadeista. Hän on taitava taiteilija, jonka käsistä syntyy lasitaidetta, vesiväri- ja öljymaalauksia, savitöitä ja lähes mitä vaan. Hänen ehtymätön luovuutensa näkyy myös elinympäristön kauneudessa.
Pihapiiristä löytyy paljon silmänruokaa.

Tässä ihana suihkulähde, jonka talon hengetär on muotoillut. Altaan ulkopinnan kattaa pienet peilinpalaset, uskomattoman kaunis kuin koru.

Sain ihanan lasivadin, johon taiteilija oli sulattanut väriksi punaista lasimurskaa (sitähän minulta välillä syntyy!). 
Tässä vielä lähempi kuva punaisista lasinpaloista:
En voi muuta kuin ihmetellä ja ihastella, miten monipuolisen lahjakas SinikkaHelena on. Kaunis koti monine emännän oivalluksineen somistettuna huokuu harmoniaa ja rauhaa. Kiitos että saimme vierailla teillä, SinikkaHelena ja Hannu.

Sunnuntain aamu oli sateinen. Sää selkeni kuitenkin aamuhartauden alkaessa. Osa asuntovaunuista oli yöllisen sateen jättämien lammikoiden ympäröiminä. Emännillä oli ensimmäinen työ kuivata pitkät pöydät ja penkit aamupalaruokailua varten.
Messuun mennessä sade oli ohi ja väki kokoontui sanaa kuulemaan juhlalavan ympärille.

Puolilta päivin pitkämatkaisimmat valmistautuivat kotimatkalle. Kimpsut kasaan ja matkamökki auton koukkuun. Kotimatka sujui selkeässä säässä aina Konnevedelle saakka. Siellä tuli vettä niin railakkaasti, että oli pakko ajaa pysäkille odottamaan sateen hiljenemistä kun ei nähnyt tietä edessä. 


Mökin pihalla Simo ryntäsi heti syömään heinää, oli poikaressun vatsa reissusta vähän sekaisin. Vanhat sanoivat, että ennustaa sadetta jos koira syö heinää. Minä olen sitä mieltä, että sateella ei ole sen asian kanssa tekemistä vaan vatsanpuruilla. No jaa, miten vaan.

Öinen vesisade oli niemen nokassa kastellut valkoisten ritarinkannusten kukinnot niin painaviksi, että osa oli katkennut veden painosta. Harmittelin sitä ja taittelin kukinnot terassille maljakkoon.
 Maanantai oli kotiutumispäivä. Mansikat odottelivatkin jo poimijaa ja nurmikko kitkijää. Vesiheinää riittää kasvimaalla.

Ananasmansikoita päästiin maistelemaan. Hyviä olivatkin. Eivätkä kelpaa rastaille, jotka luulevat niiden olevan raakoja!

Mansikkavadelmaan on tulossa monta marjaa tänä kesänä. Ehkäpä niitäkin päästään kunnolla maistelemaan.

Ensimmäisistä mustikoista paistoin piirakkaa. Toki ei vielä poimurilla pääse poimimaan, mutta isoja ja kypsiä kylläkin löytyi.

Jaapa jaa. Tässä nyt on tarinaa taas yllinkyllin. Ans kattoo, ottaako anja-reginan aitta tämä vastaan!  Vai lentääkö tämäkin bittiavaruuteen. Ehkäpä eilinen häikkä olikin Obaman kurkistusaukko? Tiedä häntä. Lieneekö meikäläisen aatoksista nyt kiinnostunut, epäilenpä.

Marjakasta loppuviikkoa kaikille...nautitaan mansikoista ja mustikoista.

24 kommenttia:

  1. Mukava reissu ja mukava kertomus siitä. Blogissa on ollut täälläkin häikkää. Erään lukijan kommenttikin hävisi noin vain.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin on ollut hankala blogin kanssa kun valmis teksti on vaan vilahtanut tuntemattomaan ja kommentit eivät menneet läpi. Nyt onneksi taas pelittää. Kiitos kun kävit kommentoimassa.

      Poista
  2. Noilla kesäisillä juhlilla on aina ilo käydä tankkaamassa, mei suosikki on Heinäveden kirkastusjuhlat, jos sielläpäin joskus käytte, niin Säynämön leirikeskuksessa on tosi hyvät matkaparkit, niin autoille kuin vaunuille.
    Tuollaisia valkeita mansikoita en ole ennen nähnytkään, jättäiköhän koiruus nuo rauhaan, kun kaikki muut marjat pistelee suuhunsa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä juhla on kuulunut kesän vakiokohteisiin muutaman vuoden ajan. Aina sinne mielellään mennään.

      Valkeat mansikat maistuvat hieman ananakselle, mutta hyviä ovat. Voispa olla ettei koira niitä kypsinä pitäisi, ei rastaatkaan.

      Poista
  3. Patsas kahden kartiokuusen välissä on kaunis ja sitten tuo suihkulähde. Ihailen muiden kädentaitoja, kun en itse moiseen kykene/osaa/ehdi etc.

    Tottakai Simon koti on siellä missä laumankin. Hyvin näyttää viihtyvän.

    Nyt on todellinen mansikkaviikko, joka kohta vaihtuu mustikkakuukaudeksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Leena, patsas ei ole ainoa sillä pihalla, vaan niitä on useita, ja sisällä on savesta valettuja figuureja. Minä ihailen aina henkeä haukkoen, miten häneltä onnistuu, jopa oman lapsuusajan muotokuvansa Sinikka on valanut savesta ja niin näköinen on. Minun kyllä tekee mieli kokeilla jotakin, valmisbetonisäkki on lähdössä niemen nokkaan...

      Simolla kaikki hyvin asuntovaunussakin, kun me kaikki oltiin siellä yhdessä.

      Mansikoita tuossa pakastin, mustikkaan varsinaisesti vasta viikon päästä kannattaa mennä.
      Onnentoivotus R:lle, tosin myöhässä...

      Poista
  4. Onpa kaunis tuo suihkuallas. Erikoisen näköisiä mansikoita noi vaaleet.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minustakin aivan ihana pihan kaunistus.
      Ananasmansikantaimia ostin muutaman ja tänä kesänä jo tuottavat satoa. Mieto ananaksen maku niissä, mutta hyviä ovat maultaan.

      Poista
  5. Kylläpäs teillä on ollut ihana reissu. Ihanat ovat myös kuvat.
    Ihanaisia heinäkuun päiviä!
    -päivi-

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Reissu oli antoisa, vaikkakin matkamökin perässä vetäminen hidastaa matkantekoa kummasti.
      Kiitos päivi, samoin sinulle kauniita heinäkuun päiviä.

      Poista
  6. Antoisa reisu teillä Hengenravintoa ja silmänruokaa.
    Tuo Lohtajan kirkko on aika muistorikas kaikkine koristeineen. Olen kerran käynyt serakunnan retkellä. ensin olimme siellä niemennokassa leirikeskuksessa syömässä ja ihailemassa maisemaa, heittämässä kiven sinne isoon kasaan jonka kävijät ovat kasanneet heittämällä kukin yhden kiven siihen. Sitten tutustuimme kirkkoon, oli hyvä opas joka osasi kivasti kertoa kaikken esineiden historian.

    Ananas mansikat on todella hyvän makuisia. Pitäisi vähän niitä laittaa kasvamaan. Sain viimekesänä maistaa sellaisen ja ihastuin kyllä siihen makuun. Komeita mustikoita!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva viikonloppu kaikkineen. Lohtajan lähellä on Ohtakarin leirikeskus, siellä emme käyneet mutta kehuja olemme kuulleet.
      Ananasmansikoita tilasin edellisvuoden syksyllä ja minusta ne maistuvat makoisilta.
      Prinssipuoliso kävi poimimassa kesän ensimmäiset mustikat, toista litraa oli saalis ja kolme piirakkaa niistä paistoin eilen. Tosin pakastimessa on vielä viime sadon marjoja jäljellä, mutta pitihän tuoreista mustikoista piirakkaa leipoa!

      Poista
  7. Enpä ole enenen tuollaisia mansikoita nähnyt-en edes kuullut.
    Lohtaja on tuttu paikka sillä olen syntynyt sen naapuripitäjässä.Seuraava kun lähdetään kohti pohjosta.
    Hieno reissu teillä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä näitä mansikoita on jo jonkun aikaa ollut taimina tarjolla. Me emme menneet pohjoisemmaksi, eteläpuolella kävimme kylässä. Matka oli ihan mukava kaikkiaan.

      Poista
  8. Hieno reissu teillä ja tietenkin kirkkoa katselen mielelläni. Serkkuni Vuokko on siellä toiminut ajoittain kanttorina, asuu muuten Kälviällä hänkin, kuten niin moni muukin sukulainen.
    Hienoja taideteoksia ystäväsi tekee, ihailellen katson.
    Marjaisaa loppuviikkoa, mustikoita tulee paljon:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mukava matka vaikka pitkä ajo olikin vaunu perässä.
      Ihaillen katsoin minäkin ystäväni pihaa, kotia ja teoksia. Hän on monipuolisesti lahjakas, taiteellinen ja käsillä tekijä.
      Meillä on viikonloppuna serkkutapaaminen, joten marjastus jää ensi viikkoon. Mansikat on poimittu ja pakastettu talven varalle, mustikkaa tulee mukavasti myös täällä etelämmässä.

      Poista
  9. Reissunne tuntuu onnistuneen ihanasti!

    Eilen ihmettelin minäkin bloggerin temppuilua, kunnes huomasin, ettei tekstiään pääse edes esikatselemaan ilman otsikon lisäämistä. Taitaa olla jokin bloggerin uusista kommervenkeistä...

    Mukavaa viikon jatkoa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vitsit Kaisa, sekö se minullakin tökitti kun ei vielä ollut otsikkoa niin nielaisi koko tekstin - vaivalla kirjoitetun ja kuvat mukana - taivaan tuuliin. Mutta kommenttejakaan ei huolinut edellisenä iltana joten häirikköjä oli liikkeellä.
      Kiitos ja mukavaa loppuviikkoa sinulle Kaisa.

      Poista
  10. Luin netistä noista Lohtajan kirkkomusiikkijuhlista!

    Hienoa että käden- ja silmäntaitoa löytyy..:)
    Kiitos ihanasta postauksesta, Anja-Regina, ja suloista viikonloppua sinulle & pojillesi!

    VastaaPoista
  11. Kiitos Anja, Juhani ja Simo lauantai-illan piipahduksestanne! Oli ilo tavata teitä!
    Kiitos myös rohkaisusta ja kannustuksestasi teiteeni suhteen. Paraillaan sellainen "siipi maassa olo", sinä rohkaisullasi valoit uskallusta taas eteenpäin!
    Pitänee tässä ukulin kanssa tehdä metsäretkiä, josko marjamaita löytyisi. Takapihan pikkumetsikössä osin myös jo kypsyneitä mustikoita..
    Satoisaa marja-aikaa teille, ja kaikkea muutakin hyvää!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ilo oli meidän, minä ahmin silmilläni kotisi aarteita ja lienenkö vähäsen kade kun en itse mitään osaa käsillä tehdä. No en, sinä olet taitava niin moneen ja oivalluksia sinulla riittää, aina uusia pulppuaa. Ja kenen pihalla on niin kauniita "tyttöjä" ja Sokea Reetta?!? Ihan omatekemiä kaikki. Älä yhtään roikota siipeä maassa, sinä olet ihanan ainutkertainen ja osaava taiteilija ja moniosaaja. Ja kaiken lisäksi taitava emäntä, jonka huusholli on aina tiptop. Näkisitpä vaan minun...hm!

      Eka mustikat poimittu ja pakastettu, metsässä on ja isoja ovat. Puutarhamansikat alkavat olla jo ohi, onneksi.

      Kiitos vielä ja terkkuja meiltä kaikilta. Oli ilo nähdä.
      D:->33333

      Poista
  12. Mukavan reissun olette tehneet, Simokin näyttää viihtyvän :) Ja tuo taidepiha kaikkine teoksineen on kyllä ylivertainen! Kovasti on suven satoa ja kypsynyt, herkkuja!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hieno viikonloppu meillä ja Simo on aito reissulikoira.
      SinikkaHelenan pihalla on niin monenlaista hänen itsensä oivaltamaa ja tekemää juttua, että minä kuolasin päätäni käännellessä kun joka puolella oli aina uutta ja ihanaa.

      Pakastin tänään ekat mustikat kun prinssipuoliso piipahti lähimetsässä. Kyllä satoa kypsyy tänä kesänä. Ensimmäiset kanttarellit myös syötiin tänään.

      Poista