Käsityötaidot tuntui olleen naisilla ennen vanhaan. Mummolan pirtissä oli talvet leveät kangaspuut, pellavaa kasvatettiin, lampaita kerittiin, matonkuteita leikattiin. Kudottiin pöytäliinat, pyyheliinat, lakanat (minulla vieläkin jäljellä punapoiminta-kuviolla pari pellavalakanaa!) ja sitten vahvempaan loimeen sänkypeitot, keinutuolimatot ja lattiamatot. Rättimattoja, karvalankamattoja ja nukkamattoja. Seinälle kudottiin raanuja, täkänöitä ja ryijyjä. Villat kehrättiin langoiksi, jotka värjättiin kasveista saatavilla väreillä. Nyt se saattaa olla harrastus, silloin se oli ainut tapa saada villaista ylle.
Sitten se nimikoiminen. Minäkin nuorena morsiona - huh miten siitä onkin aikaa - merkkasin nimikirjaimet kaikkiin kapiopyyheliinoihin, tyynyliinoihin ja lakanoihin. Mikä työ! Ja nyt helpot pussilakanat ilman nimikointeja! Itse merkattu pöytäliina oli kahvipöydän kaunistus. Ja pyyheliinanpeitto piti myös itse merkata. Tällaisen löysin vaatehuoneesta, se on äitini aikoinaan merkkaama. Eikä minulla ole mitään paikkaa, minne sen ripustaisin. Rullasin sen takaisin hyllylle. Kirppariltakin joskus ostin toisen, muka mökille, mutta siellä ne nyt ovat molemmat lämmittämässä hyllyä. Kun ei poiskaan raaski heittää. Silittää olisi silti pitänyt ennen kuvaamista.
Tätini jäämistöstä minulle on jäänyt nämä kaksi kudonnaista, toinen on kuultokudos ja toinen tätini mökki Iisalmen lähellä. Näitä hän ei itse kutonut, vaan hänen miehensä veljentytär, nimeäkin saanut tekstiilitaitaja.
Miljoonakaupungin kirpputoreilta voi myös löytää vanhoja, hienoja käsitöitä. Joskus kannoin sieltä merkattuja kukkatauluja sekä ristipistotauluja. Minusta ne sopivat hyvin mökille, kestävät siellä syksyn ja talven kylmät.
Nämä kesäiset kuvat on joku ahkera omin käsin ommellut kankaalle ja kehystänyt tauluiksi.
Huh, mitenkä nyt eksyinkään asiasta. Vaatehuonettahan olin järjestelemässä. Mutta hyvä on välillä istahtaa ja juoda vaikka kupponen kuumaa. Näistä Pentikin kupeista pidän kuin hullu puurosta. Näiden valmistus on lopetettu ja niinpä poimin niitä kirppareilta aina tilaisuuden tullen. Nämä on helpot säilyttää pinottuna ja niin käteen käypäset käytössä, että lapsenlapsetkin ovat niistä kaakaonsa juoneet. Näitä on nyt kertynyt toista tusinaa, joten ehkäpä vien niistä osan mökille, jossa entiset mukit jo uusia kavereita kaipaavat.
Asiasta toiseen, vaatehuoneen hyllyiltä löysin (?) kokonaisen korillisen sukkahousuja. Avaamattomina paketeissaan. On varmaan joskus ostettu kuin Vilenin Sulo, kun on halvalla saatu. Kukaanhan ei nykyään käytä sukkiksia enää. Vai käyttääkö?
Ja toinenkin löytö: nallukkakassini, sitä ei ole ulkoilutettu vielä kertaakaan. Olishan se niin tyylikästä kulkea nallekuvioinen kassi heilumassa Hulda Huolettoman sivulla kaupungilla harppoessa. Eikös?
Tässäpä sekalaista selostusta perjantaipäivänä. Nyt takaisin työhön ja miettimään, mitä ihmettä teen äitini kutomalle pitäjänpuvulle, jonka pusero-osa ja esiliina sekä pirtakudottu pitkä vyö ovat ihan eri teillä. Huh.
paljon on aarteita sinulla. Minäkin silloin joskus merkkasin kaikki kapiot omin nimikirjaimin ja monen monta pöytäliinaa olen merkannut ja kaksi noita pyyheliina peittoja, jotka kanssa toimettomana eläkepäiviään viettävät. Ennen nekin olivat käytössä. vaikka ei niitä enään tarvi, niin hyllyjä siivotessa vaihdan vain niiden paikkaa, pois ei raaski heittää.
VastaaPoistamummeli; en tiedä aarteista, mutta karsimista kyllä on, hyllynlämmittäjiä jäi vielä paljon. Onko se sota-ajan lapsen toimintamalli, että mitään ei raaski pois heittää, jos sattus vielä tarvitsemaan...
VastaaPoistaTuttua tarinaa kirjoitit!! Kun saan jonkin verran kamaa pois ja olen tyytyväinen itseeni, ni eiku hetken päästä olen jo täyttännyt ne raivaamani paikat!???? Että tämmöstä tämä sitten on....;D
VastaaPoistaÄidillä oli tapana sanoa, ettei mistään tiedä, jos kymmenen vuoden päästä tarvii ja siksi kaikki pistettiin talteen. Se on sitten tarttunut ja juuri tuo sota-ajan lapsuus minunkin mielestäni on yksi syy tuohon säästämiseen joka tavalla.
VastaaPoistaSinulla on paljon kauniita "helmiä"
VastaaPoistaTäälä myös yksi joka säästää.
Minusta oli ihanaa nähdä kun toiset näyttivät vanhempiensa vanhoja esineitä ym.
Minun vanhempani saivat jättää kaikki Inkerinmaahan sodan jaloista lähiessään.
Kaikki arvokkaammat, textiilit laittoivat kuivaan kaivoon ja sinne ne jäivät.
Emme päässeet koskaan takaisin kotia.
Nyt olen itse säästänyt, mutta näyttää kuin niinä kerääntyy ihan liikaa.
Kyllä on tuttua tuo hamsterina olo. Kangaspuut olivat lapsuuskodin tuvassa kaikenaikaa. Kudoin mielelläni, mutta loimea on osannut laittaa , enkä vieläkään osaa. Siispä hyvät kangaspuuni ovat olleet toimettomina vuosikymmeniä... mutta ihania vanhoja tekstiilejä on kaapeissa.
VastaaPoistaHienoja aarteita on sinulle kertynyt.
Sanonta täällä on: "Aika tavaran kaupitsee" Säilytetään siis aarteitamme.
Mukavaa viikonloppua.
mummeli; juuri se, että jos sittenkin joskus sattuis tarvitsemaan...
VastaaPoistasylvi; me ollaan sen aikakauden lapsia, ettei mitään heitetä menemään.
Tiedän, että monet joutuivat jättämään taakseen kaiken, myös isänmaansa. Sen voi tunteen voi vain aavistaa. Meillä myös tuttava, joka inkeriläinen.
Minttuli; kyllä aika varmasti tavaran kaupitseekin, mutta säälin lasteni sitä hetkeä, kun kaiken tämän rojukasan joutuvat selvittämään. Ehkä sitten osaavat jo arvoakin antaa vanhimmille tavaroille, joissa muistoarvo.