sunnuntai 25. heinäkuuta 2010

JAAKKO JA KYLMÄ KIVI

Jaakko nakkasi tänään kylmän kiven järveen. Voi Jaakko ja herneenvarsi. Ei tainnut vedet viilentyä vielä. Ihana kosteus leijui ilmassa aamulla auringon noustessa lämmittämään meitä liki lämpöennätykseen asti. Houkuttelipa pienen kehäkukan avaamaan silmänsä auringolle. Lapset lauloivat tarhaikäisinä:"Liten ringblomma går i ringen..." ja äidinäidillenikin tämä kukka oli aina ringeblomma. 

Joka kevät niitä kylvän, ne ikäänkuin kuuluvat kesäkukkasiin ihan must. Ja joka kesä tuovat mieleen lasten laulun ringeblommasta.

Tänään - vaikka sunnuntai - minulla oli siivouspäivä sillä pidin lepopäiväni lauantaina. Myönnän, että on vähän olleet viikonpäivät hakusessa jostakin syystä. Oli hauska levitellä pestylle lattialle puhtaita mattoja. Tulin kyllä siihen tulokseen, että pitäisi kevyen pinta-imuroinnin lisäksi heivata mattoja ulos useammin ja tarmokkaammin luututa nurkkiaan useammin. Vaikka Simon karva on lyhyttä, lähtee sitä nyt, lienee karvanvaihtoviikot. Mutta kun laiskuus on ollut hyvä lahja, olen siirtänyt suursiivousta vähin erin aina eteenpäin.

Prinssipuoliso singahti ämpäreineen takametsään jo heti aamusta. Minusta varvikko oli vielä märkää, mutta ei näkynyt haittaavan: tuliaisina ämpärillinen isohkoja mustikoita. Meillä on periaate, että joka saalistaa, hän sen myös siivoaa. Ja niin sain puhtaat mustikat pakastettavaksi. Hyvä niin, sillä pesin koko huushollin nurkat sekä alakerrassa että yläkerrassa ja rappuset ylös ja alas.  Kun olin vauhtiin päässyt, olisi vaikea ollut keskeyttää tai pikemminkin keskeyttämisen jälkeen jatkaa! 
Hyvä, että maltoin ruuan laittaa siivoamisen välissä. Prinssipuoliso lähti uudelleen marjamaille syötyään ja toi liki ämpärillisen uudestaan mustikoita. Pussitin ne valmiiksi ja lähetin miniälle. Pian tuli tekstari, että piirakka on paistumassa ja nam. Nopeita nuo nuoret.

Päivä on ollut todella lämmin, vaikka välillä on tullut muutama vesipisarakin. Mutta kesän kuuluu olla lämmin.
Mitä sitä valittamaan. Mutta kuumimmat päivät pitäisi voida olla rantamaisemissa.

Löysin puutarhasta vielä yhden liljan, liekö jonkin lajin keisarinkruunu. Availi kukkaansa ilahduttaakseen ja onnistui siinä. Yritin katsoa, onko varrella siemeniä, mutta ei. Säilyypä sipuli maassa ensi suveen.

Nyt alkaa olla naatti olo. Sääennustus lupaa lämmintä jatkoa.  Hukkaan taisi mennä Jaakko pojan kylmä kivi. 
Puoliso oli poiminut kypsiä vadelmia ja saskatoneja viiliin. Maistui raikkaan makealta ilman lisättyä sokeria.
Minun kylläkin pitäisi tyytyä rasvattomaan jogurttiin, mutta sallittakoon tämä kaloripommi kovan siivousurakan jälkeen.....Nam.

3 kommenttia:

 1. Mistähän minäkin saisin tuollaisen siivouspuuskan?
  Mekin kävimme eilen aamulla metsässä, saalis oli se, jonka illalla jo söimme pois kuleksimasta. Meidän metsässä oli muitakin marjastajia liikkeellä. Ei ole mustikkasato viimevuotisen veroinen, kivaa on kuitenkin metsässä liikkua, vaikka ei mitään löytyisikään. :)

  VastaaPoista
 2. Unelma; minulle siivouspuuska tulee noin kerran vuodessa! Tiedän, että sinä teet sitä koko ajan ettei huushollisi edes siirry siihen tilaan kuin huithapeli-kampraattisi! Kun yleensä siivoan niin, että ovet ja ikkunat auki ja läpivetoa, niin nyt ei se enää tehonnut, joten oli ihan pakko raataa koko huusholli puhtaammaksi. Ja ne matot! Spruuttasin painepesurilla seitsemän isoa mattoa ja sitten lukuisan määrän kapeita riepumattoja mäntysuovan kanssa kirkkaiksi. Koiran karvatkin saivat kyytiä, mutta jäi niitä vielä loimien lomaan muistoksi! Toteutin sitä sanontaa, että "parempi kertarysäys kuin ainainen kitinä" ja nyt on ihan ok olo.
  Prinzpuol iso otti ämpärin ja kaikkosi metsään. Odotettavissa on pakastimen täydennystä.

  VastaaPoista
 3. Täälläkin on päässyt jokin siivouskärpänen puremaan, hinkkasin viime viikolla uunin nappuloiden altakin, tänään oli vuorossa kylppäri. Karhunkielisienellä nurkat ja laattojen saumat, huh huh kun tuli kopperossa kuuma :D

  Ollaan menossa mökille varmaan viikonloppuna,saas nähdä onko sinne putkahtanut yhtään lisää mustikkaa, viime marjareissu oli kovin surkea, vain muutamia marjoja siellä täällä. Jäin miettimään että onko vuosi niin surkea, vai oliko joku/jokin jo ennättänyt ensin meidän apajille...

  VastaaPoista