tiistai 10. heinäkuuta 2012

SERKKUSUNNUNTAI

Sunnuntai. Aamujumalanpalvelus Rautalammin kauniissa, jo Nikolain aikana rakennetussa ja muistojen täyttämässä kirkossa.
Yhdeksän  kolmestatoista serkuksesta istui kirkon etuosassa 


yhdessä. Mukana oli myös kolme pientä seuraavan sukupolven serkusta: Noora, Eveliina ja pienin, suloinen Silja. Miten hienosti nämä tyttöset jaksoivat olla kirkonmenojen aikana. Meille "aikuisille" oli juhlallista osallistua messuun ja käydä yhdessä ehtoollisella.
Rautalammin kirkon alttaritaulussa Jeesus puhuu opetuslapsille venheessä. Alttaritaulun alla on teksti: Totisesti Herra on tässä paikassa.
Tässä näkyy osa kirkon kaunista saarnastuolia. Samaan tummanpunaiseen liturgiseen väriin pukeutuneen kirkkoherran saarnasta jäi mieleen erityisesti: jos katsot veden pintaan, näet omat kasvosi, mutta jos katson toista ihmistä, näet sydämen.


Jumalanpalveluksen jälkeen kävimme koko serkusparvi viemässä kukat hautausmaalle isovanhempien ja serkkujen haudoille.
Myös pikkuinen Silja jaksoi kävellä isompien mukana, vaikka hyttyset - niitä on tänä kesänä liiankin paljon - vähän kiusasivatkin.Sitten askelsimme koko porukka suoraan yhteiselle lounaalle Vanhaan Peuraan. Halusin tarjota aterian aluksi kesäisen ja kuplivan juoman ja yhdessä nostimme maljan - pienimmät mukaanlukien - kesälle, meille serkuille ja yhdessäololle.
Noutopöydästä saimme  valita vatsamme täyteen, herkullista olikin. Ja jälkiruuaksi kahvit kera mansikkakakun.


Keskustelun lomassa kukin meistä kertoi elämästään,  perheestään ja muisteli lapsuudesta yhteisiä tapahtumia. 
Aika kului liiankin nopeasti, mutta sovimme, että vuoden kuluttua serkkutapaaminen uusitaan ja mukaan otetaan myös perheenjäsenet. Järjestelyvastuukin sovittiin valmiiksi.


Ennen lopullista eroamista osa meistä piipahti tervehtimässä sukumme "vanhinta", elokuussa yhdeksänkymppisiään viettävää Eila-tätiä läheisessä palvelutalossa.


Uskon vakaasti, että meille kaikille jäi mieluisa tunne tapaamisesta ja sen tarpeellisuudesta. Niinkuin eräs serkuistamme totesi: tuntui, että olimme omiemme keskellä. Saimme voimaa toisistamme, tiedämme, ketä olemme ja mihin kuulumme.
Kiitos teille serkut, ilo oli viettää sunnuntaita yhdessä. Harmi niiden puolesta, jotka eivät päässeet tapaamiseen mukaan, ja vielä suurempi harmi niiden osalta, jotka eivät sinne halunneet.


Kiitollisuus päällimmäisenä ajelin takaisin niemen nokkaan, missä perhe oli hyvin pärjännyt. Neljän nuoren joukkue valmisti siellä päivällistä, grillimestari kypsensi porsaankyljyksiä ja tytöt hääräsivät  posket punaisina pikkuruisessa keittiössäni. Ja Simosta oli huolehdittu myöskin. 
Sadetta ja ukkosta oli luvattu jo puolilta päivin, mutta varmaankin meidän serkkutapaamisemme vuoksi ukkosmyrsky siirsi tulemistaan iltamyöhäiseen. Tosin sitten salamoikin ja jyrisi oikein olan takaa.

20 kommenttia:

 1. Sukusiteitä vahvistettu tapaamisessanne!
  Hyvä näin elinaikana kokoontua, enimmäkseen jää vain hautajaisiin tapaamiset.
  Itseni aikanaan revitty juuriltani joten siteet ohuet, nyt vanhemmiten sisarusten kanssa tiiviimmin tavattu ja muutoinkin yhteyttä pidetty.
  Hyvää kesäkeliä teille sinne paratiisiinne!

  VastaaPoista
 2. Kiitos SinikkaHelena! Meillä oli mielestäni oikein lämmin tapaaminen, ja juuri siitä syystä kutsuin serkut koolle, ettemme aina vaan näkisi toisiamme ohimennen hautajaisissa. Joidenkin serkusten kesken on pidetty enemmän yhteyksiä, mutta toisten kanssa on vieraantumisvaara jo lähellä. Ja ikäkin tekee nyt sen, että on jo korkea aika tehdä tapaamisista vuosittaiset.
  Sateista on nyt niemessä, mutta toiveikkaana odottelen sellaista pilvenrakosta, että lakanapyykit vähän kuivahtaisivat. Huljuttelin nuorten jäljiltä petivaatteita taas seuraavia käyttäjiä varten.
  Kesäpäiviä sinulle, ystäväni.

  VastaaPoista
 3. Tuossa serkkutapaamisessa on ideaa. Pitäisi meidänkin tehdä sama juttu nyt vielä kun elossa olemme.

  Hienoa, että teidän juhlanne onnistuivat hyvin.

  Mukavaa kesää sinne edelleenkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaikki onnistui hienosti ihan säätä myöten. Kaikki tykkäsivät tapaamisen ideasta ja sovittiin jo jatkostakin.
   Terkkuja!

   Poista
 4. Tuollainen serkkutapaaminen on kyllä hieno ajatus, ilman häitä tai hautajaisia. Omista serkuistani olen vieraantunut täysin, mutta nyt, kun lapseni ovat järjestäneet minulle isomman juhlan loppukkusta kutsuin myös serkkujani. On kiva nähdä tuöleeko kukaan. Viimeksi tavattu isän hautajaisissa ja siitä on kauan.
  Simolle salainen silmänisku, ne tytöt!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Simo lähettää myös silmäniskun, vouhkaa vieläkin Karon perään.
   Sukulaisia on mukava nähdä myös iloisemmissa merkeissä kuin yleensä.

   Poista
 5. Oliko tuolla nyt sitten Saksan serkkujakin mukana?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eipä ollut, tulevat elokuun puolessa välissä pariksi viikoksi luokseni ja varmasti köijään pojat muutamaksi päiväksi tänne niemeenkin. Nämä serkut ovat äidinpuoleisia.

   Poista
 6. Ihana päivä teillä ja kyllä Rautalammin kirkko on kaunis, kuin myös kirkkomaa. Sääkin juhlisti, hyvä mieli varmaan on päällimäisenä onnistuneesta tapaamisesta.
  Peukut pystyyn aurinkoisen sään puolesta, olisi niin tarpaeen nyt marja-aikana!

  Terveiset niemeen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä sateen pyyhkiytyvät, nythän jo eteläisellä taivaalla näkyy poutaisempaa.
   Niin, meillä oli hieno sää ja kaikki meni muutenkin ihan nappiin.

   Poista
 7. Vastaukset
  1. Alttaritaulu on kaunis, sen on maalannut Väinö Hämäläinen ja loppuun työn suoritti hänen poikansa Lauri Hämäläinen. Taulun nimi on Jeesus puhuu veneestä Gennesaretin järvellä. Lapsena kirkossa aina alttaritaulu herätti ihastusta.

   Poista
 8. varmasti kauniis ja sydämellinen tapaaminen, tuossa on itua!!!
  sukusiteitä kannattaa vahvistaa serkusten tai pikuserkkujenkin kesken.<33

  ihanaa viikonjatkoa ja mansikka-aikaa, anjuska.<3333

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kun idea ponnahti, en ensin uskonut, että nykyaikana tämä järjestyisi näinkin hyvin. Joidenkin kanssa on oltu yhteyksissä enemmän, toisten ei juuri lainkaan. Nyt on siteitä vahvistettu ja jatketaan.
   Kiitos samoin, pitää piipahtaa kotona ja palata mansikkakarnevaaleihin viikon lopulla.

   Poista
 9. Teillä oli ihana serkkutapaaminen.
  Ja mikäs paraspaikka voisikaan olla kuin kirkko.
  Kaunis kirkko.
  Rautalamelta oli Suloseni veljen edesmennyt vaimo kotoisin.
  Ihania postauksia on tuolla alempanakin. Niin kauniita kuvia niemennokasta.
  Oikein ihanaa kesänjatkoa sinne teille! ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli aivan ihana tavata suurin osa serkuista näin yhteisesti. Rautalammin vanha puinen ristikirkko on meille kaikille tuttu ja sillä on vahva tunneside isovanhempiemme ja vanhempiemme kautta. Kirkko on minun mielestäni kauneimpia kirkkoja. Harmi vaan, että seurakuntalaisten määrä on vähentynyt niin, että suureen (Suomen toiseksi suurin puukirkko tällä hetkellä) ei riitä väkeä kirkon täydeltä.
   Niemen nokassa on nyt satanut sunnuntaista lähtien, ukkostakin saatiin. Mutta kyllä me täällä viihdymme ja varsinkin Simo nauttii kesästä ja laiturilla kököttämisestä.
   Kiitos sylvi ja ihanaa kesää myös sinne läntiseen naapurimaahan.

   Poista
 10. İhana serkkutapaaminen. Tuollaisia pitaisi ihmisten jarjestella enemman. Siten siteet sukulaisiin lujittuisivat. Nykyaan kun viela usein elama heittelee niin, etta asutaan kaukana toisistaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen samaa mieltä, että sukulaisten tapaaminen pitäisi olla säännöllisempää, esimerkiksi serkusten. Meilläkin välimatkat on satoja kilometrejä, mutta isovanhempiemme koti ja vanhempiemme juuret ovat täällä Savon sydämessä. Sen vuoksi tänne kokoontuminen oli meille kaikille itsestään selvää.

   Poista
 11. Kaunis on kirkko ja miten ihana serkkutapaaminen:))

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ritva, olen aina pitänyt tätä kirkkoa "kotikirkkonani" vaikka tietysti Porvoon tuomiokirkkokin sitä on. Lapsuusmuistot on kaikki täältä Rautalammilta.
   Ja serkut viihtyivät yhdessä niin, että jatkosta on sovittu jo.

   Poista