lauantai 3. marraskuuta 2012

TURHUUDEN MARKKINOILLA

Tänään pyhäinpäivänä piipahdin pääkaupungissa bussilla. Vanhassa Satamassa oli keräily- ja antiikkimarkkinat. Eilisen vesisateen vielä aamulla jatkuessa vähän epäilin, lähdenkö, mutta sitten uteliaisuus voitti. Onneksi. Tätä omissa nurkissa nököttämistä kun nyt on tullut monen sukkaparin verran eli riittävästi.

Sama tunnelma siellä markkinoilla  oli kuin ennenkin. Näytteille asettajia pilvin pimen, samoin käytävillä ajoittain ihan tunkua. Mutta hitaasti kiiruhtaen tungin nokkani jokaiseen putiikkiin ja arvostelevin ja asiantuntevin ilmein seurasin silmilläni tavarahyllystöt. Taisipa joissakin kohdin jopa kulmakarvani kohota, ohoh, tuo pytty minullakin, ja voi ei, samanlainen maljakko kuin minulla maksaa maltaita. Hyvää teki sielulle, myönnän huokeasti. Vaan eihän se ole hullu joka hintaa pyytää vaan se, joka siitä maltaita maksaa! Hipelöin montaakin mieleistäni esinettä, vaan onneksi jätin harkintaan ja hetken päästä huomasin, miten hyvin voin elää ilman tuotakin turhaketta.

Ihan ilman ostamista en kuitenkaan ulos satamarakennuksesta päässyt. Tsekkiläisen keramiikkataiteilijan D Urbachin tanssipari tarttui mukaani tingittyyn hintaan.
Tämän Urbachin töitä minulla on muutama ennestäänkin, joten tiesin, mitä ostin.

Punaista rubiinilasia näkyi usealla pöydällä. Aika kovissa hinnoissa, pienimmätkin alkaen reilusta kolmestakympistä kipale. Yhden pienen löysin kympillä ja se upposi kassiini.
Kuva ei oiken tee oikeutta tämän punahehkulle. Tosin minulla tämä on entuudestaan ja pikkuminiälle muistan antaneeni snapsilaseiksi tämän sarjan muut kuin punaisen lasin. Vaan haitanneeko jos kaksi on samanlaista!

Ja pieni karhuleimalla varustettu mininekka, se oikein huusi nimeäni erään ruotsalaisen myyjän hyllystä. 
Eipä sekään paljon maksanut, joten otin sen kokelmani täydennykseksi.

Olen kerännyt myös haitarinsoittajia - muitakin kuin tuon prinssipuolison jolla on huomenna konsertti, toisessa porukassa soittelee ja toista joutuu johtamaan varsinaisen sairastuttua. Niin haitarinsoittajat, eräällä myyjällä oli tarjolla puna-armeijan uniformupukuinen pieni figuuri. Kysyin hintaa ja ällistyin. Pyysi neljääsataa. Huh. Kiltisti laitoin sotilaan takaisin pöydälle. No, iloksi repesi sitten toisen myyjän luona, missä kysyin kasakkaduon hintaa. Myyjä hieman mietti ja sanoi siitä vähintään satasen haluavansa. Sinne jäi koska minulla on jo sellainen, en toki siitä ole muutama vuosi sitten paljoakaan pulittanut. Hyvä mieli kuin harakalla kun vähän käy "hinnoittelemassa" tällä tavoin omia hyllynlämmittäjiä.

Koruja, tauluja, huonekaluja, kirjoja, astioita, pitsiliinoja, virkattuja liinoja, postikortteja, mustetäytekyniä, nukkeja, ihan vaikka mitä. Reilun kahden tunnin taapertaminen tuntui jo jaloissa ja päätin suunnistaa ulko-ovelle. Siinäpä sitten vielä lähtiessä nappasin miniälle  kaksi viinilasia (arabian leimat vielä) hänen aiemmin saamansa neljän lisäksi. Ja soitin lapsenlapselle, ettei riko Muumilautastaan ja mukiaan, joiden hinta näytti olevan pilvissä myös.

Kovista - minun mielestäni - hinnoista huolimatta ihmisiä poistui onnellinen ilme kasvoillaan kantaen varovasti löytöjään pääkaupungin harmaaseen iltapäivään. Messut jatkuu huomenna, silloin taas riittää vaeltajia ja ostajiakin tavaroita tarjolle tuoneiden 120:n myyjän kauppaluukuilla. Maaliskuussa on seuraavat messut Vanhassa Satamassa. Nyt vedetään henkeä. 

Tänään on sytytetty kynttilät läheistemme haudoille. Lämpimät ja kaipaavat ajatukset ovat nousseet syvältä sisimmästämme ylös tähtiin, hautausmaa lainehtii valomerenä. Kaunista - ja samalla surullista.

Arvonta anja-reginan aitassa jatkuu vielä viikon, palkinnot edellisessä postauksessa! Vielä ehtii mukaan.

24 kommenttia:

 1. Ihastelu on onneksi ilimasta ja tekkee niin hyvvää ihimiselle, sielun ruokaa parraasta päästä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samaa mieltä, vaan aina sitä johonkin ihanuuteen - omasta mielestään - sortuu vaikka vahvana yrittää olla. Houkutuksille altis näköjään.

   Poista
 2. Hienot ovat jälleen löytösi!
  Noista muumiastioista, minä onneton katoin lapsille kerran erään lautasen ja niin kävi että pikkumieheltä se putosi ja särkyi. Sattui olemaan juuri niitä joista nyt pyydetään kovaa hintaa..Arvaa harmittiko kun tilalle ei uutta löydy!
  Hyvää ja rauhallista pyhäinpäivän iltaa ja rapsutukset ihanaiselle Simolle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi jäi näin vähään tällä kertaa, huusholli pursuaa jo kaikesta tilpehööristä. Muumilautasesta ja mukista pyydettiin jo yhdeksääkymppiä, mikä minusta on 90-luvun tuotteelle tosi kova hinta. Ehkä joskus tulee sinulle vielä muumilautanenkin vastaan...
   Leppoisaa sunnuntaita sinne mansikkapitäjään. <DDD

   Poista
 3. Kiva raportti antiikkimessuilta. Olen kerran elämässäni siellä käynyt. Periaatteessa kiinnostaa, mutta en vain jaksa lähteä. Tuollainen hintapäivitys on mukavaa, kun saa tietää, mitä arvokasta jo itse sattuu omistamaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä piipahdan messuilla jos mahdollista, toki pyrin välttämään turhakkeisiin tuhlaamista jo nykyisin. Mutta hintoja on hyvä tarkastella ja samalla omia oppii arvostamaan.

   Poista
 4. Kiva olisi käydä tuollaisilla messuilla, mutta ei vain täältä yksin tule lähdettyä. Kiva, kun kauttasi sai siellä vaeltaa! ja omien aarteittesi hintoja sait nähdä.
  Hyvää alkavaa viikkoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minusta on mukava löntystellä ja katsella. Onneksi suurin ostohuuma on mennyt vuosia sitten ohitse.
   Sinulle myös mukavaa viikkoa.

   Poista
 5. Minulla on tullut uusi laki voimaan, jota yritän noudattaa! Ehdoton kielto kaikkiin sellaisiin paikoihin missä on jotakin minulle mieluisaa keräily kamaa....;/
  Siis se tarkoittaa sitä etten saisi kun pakon edessä joskus käydä maitokaupassa!?

  Ite olen nämä lakipykälät määritellyt, joten yritän niitä
  noudattaa! Koska tähän huusholliin ei mahdu yhtään mitään ylimääräistä.
  Vein tässä parikymmentä kirjaa vaihtoon, otin vain kahdeksan sieltä mukaani! Oli yksinkertaisesti pakko häipyä paikalta koska aina osui silmiini mielenkiintoisia kirjoja....;)

  Mukavia löytöjä teit Anja....;D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sama laki sais jo päteä meilläkin, olispa sitten kaksikin lakia mitä noudattaa, hih.
   Meillä prinssipuoliso käy maitokaupassa ja minä yleensä olen kotona, joten jos pääsen maailmalle, voi ostopsykoosi vallata valloilleen päässeen. Nyt onneksi olen jo oppinut jarruttelemaan. Ja kirjoja, niitä on minulla näköjään oltava ja uusia vaan hankin. Ei viisasta.
   Onneksi en enää luuraa kirppiksillä entiseen malliin, joku järjenhiven on osunut meikäläiseenkin.
   Kivat sulle Maikku! <DDD

   Poista
 6. Mielenkiintoisia ja kivoja ovat löytösi, Anjuska!<3
  MInä keräilen enää vain kirjoja, eikä niitäkään enää mahtuisi vähiin hyllyihini!:)

  Oikein hyvää pyhäpäivää Anja-Regina!<333

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi jäi näihin kolmeen ostot eikä tuhlautunut paljoa.
   Kirjat on minulle myös tärkeitä ja niitä tulee uusia vaan ei vanhoista pääse eroon, hyllyt täys ja pöydän päällyksetkin jo.
   Mutta haitanneeko. Lukeminen on parasta terapiaa ja lepoa minulle. Lisäksi ahmin paljon aikakauslehtiä, joita niitäkin on hankala sitten hävittää. Tilauksia olen irtisanonut ja päättänyt, että olen lujana kun uusia jaksoja tarjotaan.

   Mukavaa sunnuntain ehtoota sinulle Aili. Minä lähden tästä hanurikonserttiin, kuuntelemaan ja ehkä vähän jännittämäänkin. <333

   Poista
 7. Teit tosi ihania ostoksia! Mukavaa päivänjatkoa Sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jeps, tykkäsin itse myös. Samoin sinulle kivat, Riitta Sinikka.

   Poista
 8. Nyt jäi Wanha Satama käymättä, niin oli tarkoitus. Mukavahan siellä on kierrellä ja katsella kauniita esineitä. Kun en kerää mitään, ei olisi suurta houkutusta ostella - vaikka olen heikkona kauniisiin esineisiin.

  Seuraavalla viikonlopulla samassa paikassa on toinen houkutus, Koti ulkomailla - tapahtuma. Saas nähdä osaanko pysyä pois - ajankohtaista tietoa varmasti jakavat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tästä sateisesta harmaudesta tempauduin Vanhaan Satamaan ja ahmin kyllikseni vanhojen esineiden kauneutta ja tarinoita. Vaan en osannut hillitä ostohimoani. Mutta ei harmita kun kohtuudessa ihan pysyin.
   Mielenkiintoinen varmasti seuraavakin tapahtuma, varmaan eri vaihtoehtoja olisi tarjolla tällaiselle Tallinna-fanille.

   Poista
 9. Kylläpä olikin mielenkiintoinen kurkistus markkinoille. Ja hienot hankinnat! Varsinkin tuo tanssijatoari on veikeä löytö! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, aina tuollaisissa tapahtumissa on oma jännityksensä kun tarjolla on lähes kaikkea mahdollista. Nappasin tuon tanssijaparin, kun tiesin sen Urbachin työksi, aikaisempien vastaavien figuureitteni lisäksi.

   Poista
 10. Miten siihen pääsee mukaan, Simo oli vaaleista ihan uupunut:) Minullakin on pari figuuria, mutta ei aavistustakaan ovatko arvokkaita vaiko eivät, vanhoja ainakin ja tuo punainen rubiinilasi oli tosi kaunis, ilmeisesti Sinullakin lilattaa tuo punainen tuossa kuvasaa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mustis, mene edelliseen postaukseeni ja kommentoi siellä niin olet mukana arvonnassa. Aikaa on vielä tämä viikko.
   Vanhat figuurit ovat hinnoissaan, postaa niistä vaikka blogiisi! Kuvan lasi on rubiininpunainen, mutta kuva vähän lilattaa tosiaankin. Lasi on Frankin snapsikka.

   Poista
 11. Hei Anja ja Simo, teille on haaste Mörököllin blogissa, käykää kurkkaamassa! Ihana tuo tanssipari!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos haasteesta Tylsä Mörökölli. Käynpä kurkistamassa blogissasi. Minäkin pidän tuosta Urbachin tanssiparista, joka nyt tanssii hyllyllä saman tekijän soittajien tahdissa.

   Poista
 12. Löysit hauskan figuurin kotiinviemisiksi.
  Antiikki on nyt muotia ja se totisesti näkyy hinnoissa.
  Herttaisia päiviä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tarina, tykkäsin tanssijoista. Jonkun mielestä antiikin pitää olla 300 vuotta vanhaa, mutta nykyisin 60-luvun retrokin on kova sana antiikkimarkkinoilla. Ja Arabian astiat hinnoiltaan pilvissä. Samoin sinulle mukavaa syksyä.

   Poista