lauantai 5. huhtikuuta 2014

KIRJAT PÖYDÄLLÄNI


Kyllä sitä niin ihminen ilahtuu saadessaan upean kirjan selattavakseen. Jouluksi sain sisareni tyttäreltä Manfred Beierin valokuvateoksen entisen DDR:n ajoilta. Kirjan nimi on "Alltag in der DDR, so haben wir gelebt" eli vapaasti suomennettuna Arkea DDR:ssä, näin olemme eläneet". Valokuvaajan pojat olivat löytäneet isänsä jäämistöstä valtavan määrä valokuvattua materiaalia, josta sitten työstivät tämän kirjan itäsaksalaisesta elämän arjesta aina vuoteen 1971 asti.


Kirja antaa varsin kattavan läpileikkauksen ihmisten arkisesta elämästä aina Berliinin muurin pystyttämiseen 1961 ja sen jälkeenkin. Onneksi muuri 1989 murrettiin ja kaupunki on taas vapaa idästä länteen ja toisinpäin.
Sen mitä omasta lapsuudestani heti sodan jälkeen muistan, ei se niin kovin paljoa poikkea kirjan kuvista, paitsi siinä mielessä, että kehitys meillä oli sodan jälkeen nopeampaa kun taas kirjan kuvissa kaikki näyttää jämähtäneemmältä. Toki 60-luvulla saatiin televisiot ja muut vempaimet sekä täällä että siellä.
Kirja on mielenkiintoinen läpileikkaus sikäläisestä arkielämästä, voi hyvin kuvitella, että meillä on ollut liki samanlaista vuosikymmen aikaisemmin. Mene ja tiedä.

Toinen lempparikirjani on ehdottomasti äskettäin saamani Tapio Kortelaisen valokuvaama ja yhdessä Maijaliisa Dieckmanin ja Aino Kettusen koostama ainutlaatuinen kuvateos Porvoo, rakastettuni. Kirja on painettu vuonna 2004 ja on vielä kymmenen vuotta myöhemmin todella ajankohtainen. Upea kuvateos, jossa on myös kerrottu Porvoon ainutlaatuista historiaa. Suosittelen lämpimästi selailemaan, jos eteenne sattuu. Ja lahjakirjana teos on mitä mainioin. 
Minulle, joka olen asunut täällä vuodesta 1963 asti, on kirjassa moni asia tuttua tutumpaa, mutta kovin uteliaana luin kirjan tekstiosat ja sain niistä paljon uutta tietoa. Eipä sitä aina katso kotikaupunkiaan uteliain silmin. Ihastuin tähän kirjaan ihan ensisilmäyksellä ja olinpa tunnistavani ihmisiä kadun vilinästä, markkinakuvista ja vieläpä kaupunginvaltuuston istuntokuvasta, missä taisin itsekin olla mukana. 

Ja sitten kirja, jota vielä odottelen. Nimittäin Neljäntien risteys. Sitä on kovasti kehuttu, eikä vähiten siitä syystä, että kirjoittaja on mies ja kirja kertoo vahvojen kainuulaisten naisten tarinaa. Uteliaana odotan, että saan kirjan lähiaikoina omakseni. 

Pihalla odottavat puutarhan työt aivan kohta. Aurinko paistaa, maa on sulamassa roudasta ja sipulikukat työntävät jo lehtiensä kärkiä mullasta. Lumikellot kukkivat, samoin talventähti ja sinivuokko on avannut silmänsä puuvajan seinustalla.
Ja mikä ihaninta keväässä: aamulla ulos aurinkotuuleen ripustettu lakanapyykki on raikasta kuivuttuaan kevättuulen leyheteltävänä. Sitä on ihana oikein nuuskutella.

Simo nauttii pihalla tepsuttelusta. Keskiviikkona hoidettiin koirulin hammaskalusto eläinlääkärillä. Vuosihuolto, aika arvokasta, mutta eipä haittaa. Kukapa ei parhaasta ystävästään ja lullupojastaan huolehtisi. 
Tulipa juttua otsikon vierestä, vaan haitanneeko. Lopuksi on onnellisena todettava, että poikani, tuo viisikymppinen köriläs, sai valmiiksi iltaopintonsa ammattikorkeakoulussa ja reilu kolmen vuoden pakerrus tuotti rakennusmestarin pätevyyden. Onhan hän toki paljonkin rakentanut, mutta nyt on virallisesti nimike. Emo on ylpeä pojastaan. Ei opiskelu perheellisenä ja päivätyön ohella  helppoa ole, sen ihan omastakin kokemuksestani muistan. Mutta hattua nostan kyllä sisukkaalle pojalleni. Nyt odottelen vielä tuon esikoiseni opintojen päättymistä kevään myötä. Äitiinsäkö lienevät tulleet, ettei opiskelu nuorena kovin maistunut ja nyt sitten keski-iällä paikkaavat. Hyvä näin.
Se on sitten soromnoo. Aurinko paistaa. Ihana kevät.

23 kommenttia:

 1. Porvoo on kaunis kaupunki vaikka en sitä paljon tunne, vain kaksi kertaa olen siellä käynyt, mutta paljon siitä lukenut. Mielenkiintoinen monine vanhoine rakennuksinneen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, meillä on upea Tuomiokirkko ja vanha kaupunki sekä sitten tietysti uusia asuinalueita ja metsää...mekin aivan metsän reunassa asutaan vaikkakin kaupungin alueella.

   Poista
 2. Mie kans tykkään Porvoosta, se on kaunis pikkunen kaupunki, aikoinaan kun vielä sain ajaa siellä tuli käytyä useasti.
  Tuollasen pitkänokkasen linjurin kyydissä olen joskus muksuna ollut, kun menimme mummolaan.
  Iloista kevättä

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pikkuinen tämä oli viisi vuosikymmentä sitten, mutta nyt aika iso jo! Ja onhan meillä jalostamo Kilpilahdessa, muuta teollisuutta kuten Brunbergin karkkitehdas, oli WSOY:n kirjapaino jne. Ja kielisuhteetkin muuttuneet enemmistöksi suomenkieli.

   Poista
 3. Hienoa että kevät saapuu Porvooseenkin..:))
  Oikein hyvää viikonloppua sinulle, Anjuska ♥♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, kevät on täällä. Aamulla oli valtava lintujen konsertti pihassa.
   Kiitos Aili, mukavaa alkavaa viikkoa!

   Poista
 4. Varmasti mielenkiintoinen on kuvateos DDR:stä. puhumattakaan kotikaupungistasi Porvoosta. Pittää katsoa kirjaston sivuilta onko valikoimissa.
  Neljän tien risteyttä on kehuttu paljon, Sen saan varmasti Katjalta lainaan, ei tarvitse jonottaa varausjonossa.. Nyt luen kehuttua Eowyn Iveryn Lumilasta. Sain senkin Vantaalta mukaan.
  Lukuiloa ja keväisiä päiviä sinne kauniiseen Porvoon maisemiin ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kovasti tykkään molemmista kuvateoksista. Ja Neljäntienristeystä kovin odottelen. Tosin en ole ehtinyt paljon nyt kirjoja lukemaan, lehdet pikaisesti ja ristikot täyttelen telkkaria katsoessa ja sukkia neuloessa. Tää sukkabuumi pitäs saada jo poikki....

   Poista
 5. Mielenkiintoiset kirjat!

  Porvoosta ei saa kuin kauniita kuvia!

  DDR kirja, sen ajan kuvia, siis vain niitä parhaita ja siistiä joita sai reilusti kuvata, lukisin ja kattelisin ihan varmasti jos kohalle sattuuvat!
  Pitäs se nyky Berliinin reissukin tehä, en ole edes siellä muurien murtumisen jälkeen käynny! Se kaupunkihan on aina ollut mielenkiintoinen, ennen ja jälkeen eri juttuloitten.Mulle tarjotiin työpaikkaakin sinne kun tuli uudestaan hallintokaupungiksi, silloinen pomoni sai siirron Berliiniin, ois ottanut mukaan! Vaan en lähtennyt, kun päätin lopettaa työputkeni tyystin silloin......ja lopetinkin....;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, kauniita kuvia on kirja täynnä Porvoosta! Ja Berliini on yksi mun lempikaupungeistani tietystäkin syystä! Sinne olen lähdössä ihan hyppykengässä heti tilaisuuden tullen. Paljon on siellä nähtävää, kierrettiin Unelman kanssa reppureissullamme kaupungin kakskerrosbussilla ja u-bahnalla läpi koko kaupungin. Ja vielä sinne mieli palaa. Vanhaa ddrräläisyyttäkin on nähtävissä, kun Alexandersplatsin tornista itään päin katsoo...

   Poista
 6. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 7. Hellurei Simon äiti. Kiva oli kirja ja sen tunnelma, mutta ehkäpä vähän jo kyllästyttävästi päädyn toteamaan ettei Simoa voita mikään:) Ihastuttavasti kevätkukat pilkistävät siellä esille, täällä Karjalassa kylmät yöt ovat sopivasi hidastaneet etteivät liian aikaisin tule lehdet puihin jne. Pyhäjoella voivat pihallani krookukset jo kukkiakin. Olen ollut aika pitkään sieltä poissa. Tuli niin paljon "kirotusvihreitä" että poistin edellisen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viis kirotusvihreistä, kiitos ihanasta kommentistasi Mustis. Ei haittaa, vaikka välillä sataa räntää, kevät on kuitenkin jo ihan täällä, räkättirastaat sunnuntai-aamuna pihapuissa (paljon!) ja mustarastaat laulaa ja tintit kantavat pönttöihin pehmikkeitä.
   Totta, siellä päin on säätietojen mukaan ollut koleaa, mutta eiköhän se kevät ala kurkistella jo Karjalassakin. Simo lähettää hau-hau-terkkuja oikein erityisesti. Odotellaan lämpimiä säitä ja vihdoin lämpimiä säitä koko Suomeen.

   Poista
 8. Porvoo on kaunis ja siellä on paljon historiaa. Historian kirjat ovat kiinnostavia muutkin, niistä löytää menneisyyden salat ja muistot

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jeps, historiassa löytyy, onhan tämä ikivanha kaupunki, mutta uuttakin meillä on. Tosin itse katsoo asioita paljonkin sisältä päin eikä näe kaikkea kaunista.

   Poista
 9. Ihania kuvia. Hienot vaunut tuossa yhdessä kuvassa, oikein tupla-tupla sellaiset.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saga, kiva kun tulit kurkkaamaan. Nää on vissiin kaksosten vaunut - tai sitten on tuplat ihan muuten vaan!

   Poista
 10. Vastaukset
  1. Kevätterkkuja! Tosin tänään ei aurinkoa näy....

   Poista
 11. Kaunista kevättä ulos ja lisää hienoja kirjoja sisälle. Ja Simolle kevättä rintaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Simolla on kyllä kevättä rinnassa, vipeltää pitkin polunvarsia tyttökoiruleiden tuoksujen perässä. Minä jumituin neljäntienristeykseen, nautin kirjasta täysillä.

   Poista
 12. Toivottavasti Simokin on tyytyväinen, kun on hammaskalusto hoidettu kuntoon :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Simon hymy on nyt valkoinen eikä koirien tekohampaille ole tarvetta, hih.
   Eihän se pikku koirulista kivaa ole kun nukutuspiikkiä tökätään, mutta muuten ei purukalustoa saada puhtaaksi.

   Poista