torstai 2. kesäkuuta 2016

EES SUN TAAS KESÄÄ KOKEMASSA

Kyllä nyt on kesä ihan oikeasti. Lämmin toukokuu oli kesäisin miesmuistiin. Ihmetellä täytyy, miten kaikki kukat ovat puhjenneet kuin ennen aikojaan. Omenapuut, kirsikka- ja luumupuut sekä päärynä ovat jo varistaneet kukkiaan, mutta pihlajat ja sireenipensaat ovat loistossaan. Kukkamaalla on mukava tehdä havaintoja ja yllättyä päivittäin jostakin uudesta avautuneesta kukkasesta.

Viikonlopun jälkeen ajeltiin maanantaina kotiin. Olen potenut köhää - lähipiirin mielestä ihan kamalaa yskimistä - Türin reissusta lähtien. Oli pakko käydä terkkarissa hakemassa vahvinta antibioottia mitä löytyy. Nyt helpottaa. Vähitellen. Ja heti lääkärireissun jälkeen taas tien päälle. Tultiin takaisin niemeen nauttimaan näistä helteisistä päivistä. Mukaan kaivettiin kotipihalta marjaomenapuu, joka nyt helteessä sinnittelee täällä niemessä selviytyäkseen. Kävin sen ympärille kietomassa aamulla harson. Vettä sille on kannettu yhtenään. 


Linnut syöttävät poikasiaan. Kotipihan mustarastaat ovat jo saaneet poikaset pesään. Oli kiva katsella, miten rouva Mustarastas hyppi herra Mustarastaan perässä ja kerjäsi herkkupaloja. Odotti varmaan palkintoaan pitkästä munimis-hautomisprosessistaan. Toivottavasti oravat eivät löydä pesää ja poikasia. Pehmeäkyntiset oravanpojat eivät oikein pysy vielä puussa, vaan taiteilevat viiniköynnöksissä seinustalla.


Täällä niemessä on voimalinjojen uutta uraa avattu tien varteen. Koneet ryskää tuossa aivan lähellä ja moottorisahat soi. Lintujen pesimärauhasta ei ole tietoakaan, onneksi taitaa monesta pesästä poikaset olla lennossa.


Kyllä täälläkin pienessä puutarhassa on yllätyksiä. Monet akileijat ovat avautumassa, ruusut on täynnä nuppuja. Harmi, jos ruusujen kukinta sattuu sellaiseen aikaan, etten pääse niitä näkemään. Innolla odotan ainakin nukkeruusun ja ristinummelaisen kukintaa. Tornionlaaksolaisessa on valtavasti nuppuja, samoin pienessä tulipunaisessa ruusussa, jonka nimen olen unohtanut enkä jaksa nyt juosta lapusta katsomaankaan. Lisäksi juhannusruusu, suviruusu, Valamon ruusu, HC Andersen ja monet muut näyttävät kukkansa tänä kesänä.


Istutin paksoet ja lehtikaalintaimet sekä kesäkurpitsat lavaan. Kylvin salaatinsiemenet ja tillit. Keitin raparperihilloa, joka on lähestulkoon jo mennyt parempiin massuihin viilin päällä, keräsin lipstikkaa melkoisen saunavastan kuivumaan talven varalle.  Ja kuvasin liljakasvien juureen ilmestyneen sienen, piispanhiipaksi arvelin. Olisi sen voinut syödä, kuulema on kolmen tähden sieni. Jätin kuitenkin kasvamaan edelleen. Näin sitä satoa pitää alkaa siis säilöä heti. 

Naapurin pojat uistelivat tuossa rannan edessä ja saivat hauenvonkaleen. Toivat sen meille ja minä jouduin perkaamaan. Eipä ole lempparihommiani, mutta fileoin siitä osan pakkaseen ja osan paistan tänään puolisolle ja koiralle. Molemmat tykkää kalasta.

Ja aamuinen yllätys: omenapuun alla kasvaa kuin kasvaakin ns. ruotsinpihlaja. Monesti olen yrittänyt varttaa sitä pihapihlajaan, mutta epäonnistunut. Nyt sitä oli puutarhassa kasvamassa. 


Tänään taas kotiin. Viikkonloppuna pidetään pihakirppistä ja sitten odottaakin parin päivän trippi Keurusselkään. Simo on tottunut mökkireissaaja, mutta menee viikon alusta ystäväperheen hoiviin.
Että tällaista tämä taas...

20 kommenttia:

 1. Anja, kaikilla ei kasvakaan mökillä Moskovan kaunotarta!

  Puutarhatyöt veivät multa taas polven kuten viime kevätsuvellkain. On ollut vähän liian kiihekää ja sitten nämä rinteet. Yritän saada paketin lähtemään sinulle ennen viikonloppua.

  Keuruselkä on tuttua tutumpi paikka, siellä vietin Keuruulla mammalassa monet suvet. Paatilla sinne tultiin ja ajettiin sitten takaisin mammalan rantaan.

  Ihanaa viikon jatkoa teille <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Leena, kirja tuli perille. Keurusselkä oli mukava kokemus, hyvä hotelli ja rantasauna myös. Uitiin kylpylässä ja järvessä aamuin illoin. Siipirataslaivalla myös palattiin hotellille. Käytiin Serlachius-museot ja muut nähtävyydet. Nyt kotona, rakeita satoi ja pitää tarkistaa puutarha, selvisikö kuurosta vahingoitta. Mukavaa viikonloppua sinne rinteen päälle ♥♥

   Poista
 2. Täyttä kesää niemessä ja kotona. Kauniita kuvia ja tunnelmia. Sienistä, kuvassa ei ole piispanhiippa, joka on myrkyllinen ja syksyn sieni. Kuvan sieni on herkullinen huhtasieni, kevätsieni.

  Terveiset mansikkamailta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minttuli, kiitos kommentista. Huhtasieneksi tiesin mutta nimi piispanhiippa tuntui sopivammalta...
   Joko mansikka kypsyy?

   Poista
 3. Kiireitä sinulla tuntuu olevan, mutta hienosti olet kukkasi hoitanut ja kuvannut.

  Mukavaa kesäkuuta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heips, vilkuttelin sinulle mennen tullen ABC:n risteyksessä. Reissu oli mukava ja kotiin kiva palata. Eilen haettiin Simo Valkosta ja käytiin tervehtimässä Pirkkoa hänen syntymäpäivänään ja muistelemassa Seppoa hänen kanssaan. Elämä on. Samoin sinne jokimaisemaan mukavaa juhannuksen odotusta.

   Poista
 4. Ihania kesätunnelmia. Kauniita kuvia. - Blogissani on kolmen puutarhakirjan arvonta - käyhän kurkkaamassa. Mukavaa loppuviikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kävin kurkkaamassa kivaa blogiasi ja osallistumassa arvontaan.
   Kesäisiä terkkuja sinulle.

   Poista
 5. Tosiaankin kaikki kasvit tuntuvat kukkivan jo nyt, mitä jää loppukuulle.
  Miusta tuo sini on huhtakartiosieni, hyvä ruokasieni kuulemma sekin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tänäinen raekuuro ei tehnyt hyvää vielä kukkiville, kuten karhunvatukalle ja pensasmustikalle. Mutta kesään kuuluu myös raekuurot. Ruusut kukkivat täysillä, myös suviruusu. Juhannukseksi jää ainoastaan Valamon ja Mustilan ruusujen kukinta. On niin kesää, ettei tarvita kuin lämpimät päivät takaisin. Jep, sieni on huhtasieni kuitenkin.

   Poista
 6. kaikki nyt kukkii ja kukoistaa ja nekin joiden pitäisi kukkia einäkuussa ovat jo isoilla nupuilla. Kohta tää kesä taas on ohi ja tulee nuo viileät päivät väliin. Toisaalta ihan hyv, että välillä viilenee, sitten taas jaksaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaikki niittykukatkin on etuajassa. Tänään tosi vilpoisaa kun rakeita satoi solkenaan. Minulla oli huonekasvit mullanvaihdon jälkeen kuistilla ja saivat niskaansa talven tuntua.
   Mutta kesä jatkuu...

   Poista
 7. Puuhakkaan kuuloista kesää teilläpäin :) Ihania nuo kukat ja varmasti haluaakin nähdä kaikkien kukinnat kun niitä istuttaa ja hoitaa. Mukavaa viikonloppua ja uudenkin alkua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On tää ollut melkoista haipakkaa ja sitä vielä jatkuu juhannukseen asti. Sitten jää ehkä aikaa mökkielämään, tosin mustikka alkaa silloin jo kypsyä. Raekuuro kuritti kukkia tänään täällä kotona. Mutta aurinko nostaa ne taas ylös.
   Sinne Kempeleeseen myös mukavia kesäisiä päiviä.

   Poista
 8. Kyllä kaikki kasvu ja kukinta on ollut edellä normaalista aikataulustaa. Vauhdikkaasti etenee kesä. Kiva tunnelma kuvissasi ja kokemuksissasi! Taidanpa jää lukijaksi. Tervetuloa vastavierailulle parasta-aikaani.blogspot.fi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kesä on todella tullut vauhdilla, tosin tänään takapakkia kun rakeita taivaan täydeltä. Kävinpä vierailulla blogissasi, jäin koukkuun eli lukijaksi. Kiitos kommentistasi.

   Poista
 9. Ihanaa aikaa.
  Mukavaa mökkeilyä teille

  VastaaPoista