tiistai 26. lokakuuta 2010

PUSSI PÄÄHÄN VAI PUSSI PÄÄSTÄ

Katsoin uutiset. Oikeuden edessä istuu  Mäkkärin autokaistalla kolmen nuoren miehen ampumisesta  syytetty PIKKUTAKKI PÄÄN YLI VEDETTYNÄ. Eikä hän ole suinkaan  ensimmäinen huppupää.  Miten tästä  on tullut maan tapa? Että  hupparin, takin, peiton tai muun pyyhkeen suojasta vastataan oikeudessa?

Minusta se on oikeuden halventamista. Ettei  muka pystytä omaa naamaa näyttämään näin vakavassa paikassa. Olen monesti aikaisemminkin tätä tapaa ihmetellyt. Miten tällainen piileskely oikein sallitaan? Kyllä Isontalon Antit ja Rannanjärvet tuotiin oikeuden eteen naamat näkyvissä ja kihlat kintuissa.

 Enkä ole koskaan nähnyt uhrien omaisten istuvan naamareiden takana. Ja sehän vielä puuttuisi, että puolustusasianajaja ja syyttäjäkin peittäisivät hupuilla päänsä.  Olis oikein klu-klux-klan meininkiä.

Tuli vähän sellainen fiilis, että pitäisikö  pikkurikoksista syytetyille varata silmäreijillä varustetut paperipussit, joiden suojasta he voisivat kurkkia oikeutta jakavia. Välillä voisivat nostaa sormet korvallisille ja kuiskata BÖÖ. Ja sitten vakavammista rikoksista  syytetyille annettaisiin  silmäreikäiset peltipöntöt, joissa  nappulasta painamalla  kaiuttimesta kuuluisi  "minä en muista mittää, minä en tiijä mittää..." Lisäksi voisi olla  katu(mis)lamppu vielä pöntön päällä; punainen valo palaisi jos syytetty tekoaan edes hiukan katuisi. Mallia Pelle Peloton.

No joo. Mutta verenpaineeni  nousee aina, kun silmiini osuu kuva oikeuden edessä piileskelevästä vaatemytystä.  Missä se rohkeus, joka riittää tarttumaan aseeseen ja kylmästi ampumaan ihmisiä. Mutta ei riitä naamansa näyttämiseen oikeussalissa.

Taidan olla jo liian vanha ymmärtämään. Vasta tuomion lukemisen jälkeenhän syytetystä tulee syyllinen. Ja pahimmassa tapauksessa ei naamaa sitten muutamaan vuoteen näy katukuvassa.

Onneksi oikeuslaitos vielä nauttii suurimmilta osin kansalaisten kunnioitusta. Minusta saisi nauttia tältäkin osin ja siksi toivoisinkin päätöksentekijöiltä piileskelyyn puuttumista.

5 kommenttia:

 1. Tuota samaa huppuilmiötä olen minäkin tykönäni ihmetellyt ja ajatellut, eikö tuollaista voisi kieltää. tekosensa tehneet ovat sitten kovin arkajalkoja. Jos ja kun pystyy raskaidenkin rikosten rekemiseen, pitäisi myös pystyä kasvonsa näyttämään. Voi aikoja voi tapoja. terveisin Irma mummeli

  VastaaPoista
 2. Samoja asioita olen minäkin pähkäillyt. Tuossa mäkkäritapauksessa oli osallisena työkaverini tytär, onneksi hän selvisi. Tapahtuman jälkeen asiasta keskusteliin kovasti meillä töissä.

  VastaaPoista
 3. Saamaa myökin eilen purnattii. Kantti kyllä kestää tehdä vaikka mitä, mut sit pitää peitellä kun on tuomion aika. Minustakin se pitäis keiltää.

  VastaaPoista
 4. Tänäpäivänä maailma kaikin puolin ylösalaisin..saapi vain sanoa moneen seikkaan, oi aikoja,oi tapoja..

  VastaaPoista
 5. Mummeli; kiva että olet samaa mieltä kanssani minua ärsyttävästä asiasta.

  Irma; Siinä kahakassa olisi voinut käydä huonosti useammalle pahimmassa tapauksessa.

  Amalia; Tämä kaverihan oli ollut jo istumassa taposta, ei naaman piilottaminen olisi ollut tarpeen siitäkään syystä.

  SinikkaHelena; täytyy vaan todeta lasten laulun sanoin: "maailmassa monta on ihmeellistä asiaa, ne hämmästyttää, kummastuttaa.." Oliko meillä ennen kaikki toisin? Minusta oli.

  VastaaPoista