maanantai 2. huhtikuuta 2012

JOTAKIN SINUSTA

Käväisin viikolla kirjastossa ja nappasin mukaani kolme Heidi Köngäksen teosta: Vieras mies, Luvattu (tästä voit lukea http://leenalumi.blogspot.com/2012/03/luvattu.html)  ja kolmantena Jotakin sinusta. Lukaisin nämä kaikki peräperää. Aika kiehtovaa tekstiä. Eniten pidin - tai siis jopa hykertelin - tuota viimeistä Jotakin sinusta.


Kirja kertoo tarinaa sisaruksista, Mirjasta ja Soilista. Soili syntyy perheen kuopuksena, kaikkien hellimänä pikkusiskona, joka  tempautuu omaan elämäänsä, oman tiensä kulkijaksi varhain. Rakastuu muusikkoon, tulee raskaaksi. Antaa tyttärensä Margaretan kahden kuukauden ikäisenä sisarelleen Mirjalle, joka ei voi saada omaa lasta. Mirjasta tulee Margalle oikea äiti, joka sisarensa uhkailusta viedä tyttö lastenkotiin on valmis jopa pakenemaan lapsi mukanaan. Mirjan mies haluaisi, että he voisivat adoptoida Margan, mutta Soili ei siihen suostu.
Vasta kun Soilin tie vie Los Angelesiin ja avioon espanjalaisen Pedron kanssa hän kirjoittaa adoptiosuostumuksen ja Mirja voi huokaista helpotuksesta, ettei häneltä oteta lasta pois.


Köngäs kirjoittaa kirjaan koko 60-luvun vaihteen Ruotsiin muuttamiset, suomalaisten elämästä siellä "en finne igen" ja tarina siilautuu Margan kokemusten kautta. Hauskoja tapahtumia kielitaidottomille suomalaisille tehtaan työntekijöille sattuu alinomaa. Marga ei koe kelpaavansa koulutovereilleen ja häntä kiusataan. Yhtenä aiheena kiusaamiseen on Margan vaatteet, Mirjan ompelemat eikä kaupasta ostetut merkkivaatteet. 


Hauska tarina on Mäntän mummon tuleminen vierailulle Ruotsiin. Mummolle oli painotettu, että häntä tullaan vastaan eikä hän saa lähteä mihinkään lentoasemalta. Mummo seisoo koneen vieressä kentällä nahkapalakassi napakasti kainalossa ja vasta kun konekin on jo rullattu hänen takaansa pois, kaksi lentoemäntää pystyvät raahaamaan mummelin välissään terminaaliin, missä vastaanottajat odottelevat. 


Suomalaiset ovat paljon tekemisissä keskenään, iltaa istutaan, otetaan kirkasta ja välillä kiivastutaankin ihan häätöön asti.
Kaikille yhteistä on kaipuu kotimaahan ja heti kun se on mahdollista, perhe pakataan kotimatkalle.


Köngäs kuvaa Mäntän seutua ilmeikkäästi ja tarkasti. Mirjan ja Margan tarinaa kuljetetaan myös Soilin näkökulmasta. Kun Soili käy kotimaassa, hän kätkee kovuuden alle tunteensa tytärtään  Margaa kohtaan. Vuosia myöhemmin Pedron ilmoitettua Soilin kuolemasta jo aikuinen  Marga lentää  tyttärensä Sinin kanssa  Los Angelesiin tyhjentämään Soilin kotia ja tuo Soilin tuhkauurnan kotiseurakunnan multiin. Perheen salaisuus on menettänyt merkityksensä ja Marga tietää kantavansa sisimmässään aina pientä palasta biologisesta äidistään Soilista.


Kirja on elävä ja totuudenmukainen kuvaus suomalaisesta elämänmenosta, työn perästä Ruotsiin muuttamisesta, siellä elämisestä sekä kotiin palaamisesta. Teksti on nautittavaa,  humorististakin. Minä pidin kirjasta, helppoa ja luettavaa tekstiä ja tunne, että on itsekin kokenut jotakin vastaavaa silloin 60-luvulla.
Suosittelen mielihyvin lukuelämykseksi.


Tänä aamuna herättiin takatalveen. Pehmeää, valkoista lunta oli kertynyt reilut kymmenen senttiä maahan ja puiden oksille. Käytiin Simon kanssa saattelemassa prinssipuoliso bussiasemalle, jotta hän pääsee piipahtamaan Tallinnassa. Aura-autoa ei näkynyt vielä isommallakaan tiellä saati sitten meidän maantiellä. Hyvin kuitenkin selvittiin takaisin kotiin. Lähdin viemään Simon aamulenkille ja näin naapurin tienristeyksessä Mersu Viton, jonka kuljettaja hyppi autoon ja autostaan ulos. Taksi oli juuttunut kiinni mäenrinteeseen ja pyörät sutivat tyhjää kuljettajan yrittäessä päästä eteenpäin. Nopas, yritin auttaa työntämällä mutta ihan turhaan. Savinen hiekka vaan vatkautui takapyörien alla ja kuoppa syveni.
Kävin noutamassa lapion ja kuljettaja hikihatussa lapioi nuoskaa hiekansekaista lunta takapyörien edestä. Ei noussut pyörä urasta.
Lapioitiin pyörän takapuolelta hiekkaa esiin, pakittamalla hiukan pyörä nousi takaisin tien pinnalle ja poika pääsi jatkamaan matkaansa. Oli muuten suvikumit taksissa. Voihan se takatalvi näin yllättää ammattiautoilijatkin, ei pelkästään meitä "kesäköröttelijöitä", joilla on varmuudeksi vielä piikit alla.
No, aamun hyvä työ tuli tehtyä ja kannettiin lapio olalla takaisin autokatokseen. Lenkille lähdettiin uudemman kerran ja paremmalla onnella. Puhtaan valkoista maisemaa ihailtiin ja tehtiin jälkiä tien reunaan rikkumattomaan lumipeitteeseen. Simo was here!

25 kommenttia:

 1. Oho, riti rati ralla, tuli talvihalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No todella tuli, tosin ei niin kylmä, onneksi.

   Poista
 2. Kiitos kirjaesittelysta, kiinnostuin ja näkyypä olevan hyllyssä meidän kirjastossa. Siispä reppu selkään ja menoksi.
  Onpas siellä tullut lunta. Täällä jatkuu pakkanen ja hankikelit.
  Hyvää pääsiäisviikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uskon, että myös sinä Minttuli nautit tästä kirjasta!
   Niinpä, lunta tuli toistakymmentä senttiä viime yön aikana. Lumi on nuoskaa, kyllä se pian sulaa koska ei pakkasta ole.
   Myös sinulle leppoisaa pääsiäisviikkoa. Me ajellaan pitkäperjantain maissa emäpitäjään ja korkataan mökkikausi.

   Poista
 3. Anja, ihanaa ja kiitos sekä esittelystä että linkityksestä. Minulta tulee juuri tämä Köngäs parin viikon sisällä ja muistan sinua sitten;-)

  Hauska tuo Mäntän mummon tapaus.

  Meillä ei ole tullut nyt lunta, aurinko on paistanut kuin suvella, mutta öisin on ollut -20. Kannan narsisseja päiväksi ulos koulutukseen ja yöksi sisälle. Sen sijaan äidillä on satanut Luvialla paljon lunta, jota hän kovasti ihmettelee: Siellä on usein mustat joulutkin.

  Lumoavaa huhtikuuvat sinulle & co!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Idean Köngäksen kirjoihin sain blogistasi, kiitos vaan itsellesi. Olivat mielestäni erilaisia nämä kolme kirjaa, tykkäsin kaikista mutta eniten tästä viimeisestä. Siinä oli monta hykerryttävän hauskaa tapahtumaa, ihan piti ääneen hörähtää.
   Lunta tuli viime yönä, nyt taitaa jo alkaa sulamaan vähitellen. Tänään vasta ostin tete-narsisseja, sisälle toin vielä.
   Samoin sinulle hu-huu-huhtikuuta!

   Poista
 4. Minä hain juuri tänä aamuna kirjastosta varaamani Luvattu ja Vieras mies. Leena Lumin innoittamana minäkin innostuin Heidi Köngäkäästä. Tuo "Jokin sinusta" varmaan seuraavaksi haen. Mukavia lukuhetkiä suomalaisen kirjallisuuden parissa. Luvattu on jo aloitettu, nyt menen jatkamaan lukemista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lue toki tämä Jokin sinustakin. Heidi Köngäs kirjoittaa sujuvaa ja hauskaakin tekstiä. Kerro sitten, mitä pidit!

   Poista
  2. Hei Anja, teillä on ollut upeat ilmat ja mukava mökkireissu Simon ja miehesi kanssa. Kiva kun Simolla kavereita riittää:)
   Luin "Luvattu" ja "Vieras Mies" Aivan mahtava lukukokemus molemmista. Erityisesti molemmissa naiset olivat työteliäitä ja selvityjiä. Luvatussa minä oikein hätkädin näinkin voi elämä mennä ennen häitä, mieli voi järkkyä ennen luvattua Tahdon sanaa. En ollut ennen edes tätä näkökulmaa ajatellut.
   Tänään hain kirjastosta tämän "Jokin sinusta" ja "Hyväntekijä"
   Mukavaa loppuviikkoa sinulle ja Simolle!

   Poista
 5. Anja, kiitos hienosta kirjaesittelystä!

  Näillä keleillä ei ainakaan täällä auta siirtyä kesärenkaisiin;/
  Mutta lähtipä Mersu liikkeelle kuitenkin, kun olit avulias;))

  Leppoisaa maanantai-iltaa sinulle ja Simo Sallinpoika Hurtalle.<33

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aili, minä nyt en osaa esitellä, kunhan kerron lukemastani "omin sanoin". Ja jos ja kun tykkää kirjasta, on ihan pakko se myös repostella blogissaan. Leenan ja sinun rinnallasi olen "nöösi"...

   Liukas oli lumipinta, pakkautui oikein luistinradaksi suvikumien pyörittäessä. Onneksi taksipoika pääsi jatkamaan matkaansa.
   Simo lököilee tuossa tuolissa vieressäni, kahdestaan nautitaan tästä iltapäivästä. Terkkuja vaan...

   Poista
 6. Vaikutti mielenkiintoiselta kirjalta, en lukenut kokonaan silti, ajattelin, että luen ensin kirjan, vaikutti niin mielenkiintoisalta, että pitää saada käsiini.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä nämä kaikki kolme kirjaa on ilo lukea. Vaikka sama kirjoittaja, kirjat kuitenkin teemaltaan erilaisia. Hyviä kaikki.

   Poista
 7. Luin juuri "Jokin sinusta" samantapaiset ajatukset risteilivät mielessä. Aikakausi osuu omaan lapsuuteen ja nuoruuteen, yhtymäkohtia on paljon. Miellyttävää luettavaa. Suosittelen.
  Nyt luettavana seuraava Köngäs "Vieras mies"

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista Tiitsa! Sama juttu täällä, omaan nuoruuteeni peilasin. Taitavasti kirjoittaa Köngäs, oli muistaakseni myös Finlandia-ehdokkaana.

   Poista
 8. Mielenkiintoiselta vaikuttaa kirja, pitääpä pitää mielessä, kunhan entisen saa luettua :) Ja valkoista on, puhdasta lunta, saapa nähdä ylettääkö nuo sateen tännekin asti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luvassa oli säätieteilijän mukaan lunta teillekin. Tampereen seutu sai tänään sellaisen lumimyräkän että peltejä kolisi ihan hurjasti.
   Lue Köngästä, se kannattaa. Uskon, että tykkäät.

   Poista
 9. Tuo trilogia täytyykin hankkia luettavaksi. Kiitos hyvästä ja elävästä arviosta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukavaa luettavaa nämä kirjat. Leena Lumiltakin on tulossa arvio tästä kirjasta. Köngäs on kai tunnetumpi ohjaajana kuin kirjailijana?

   Poista
 10. Varmastti kiinnostava kirja. ♥
  täällä kuulee kyllä kaikenlaisista kommeluksista kun kielitaidottomana tulee tänne,
  Itsekin osasin vain vähän mutta pian opin. Luin sitten ruotsikisi Esikouluopettajaksi täällä.
  Mukavaa viikkoa sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla oli vastaava tilanne, kun sisäSuomesta muutettiin tänne Porvooseen, missä silloin -63 oli ruotsinkieli valtakielenä. Pakko oli vaan opetella jos aikoi kärryillä pysyä. Nyt kieli on jo ihan helppoa ja toisaalta; suomenkieliset ovat nyt enemmistönä (katukilvetkin jo muutettu ensin suomeksi ja sitten vasta ruotsiksi).

   Poista
 11. Kivasti kerroit kirjasta.

  Eilen kävin silmälääkärillä Helsingissä, saan uudet lasit. Maistuu varmaan lukeminen minullekin uudella tavalla, kun jotain näkeekin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä juttu, nyt alkaa maailma näyttää selvemmältä. Jotakin kirjoja sinulle jo tyrkytinkin, en vaan muista, mitä niistä.
   Me tän ikäset tarvitaan joko silmälasit tai minä kyllä jo lisäksi "muistitikun" kun hattaroittaa tuo muistaminen, hih.

   Poista
 12. Hienosti kerroit tuosta kirjasta Jokin minussa. Minäkin olen sen lukenut jossain vaiheessa ja tekstiäsi lukiessani kirja palautui elävästi mieleeni. :) Pitääkin muistaa kirjastossa käydessä tutkia, olenko lukenut nuo kaksi ensimmäistä kirjaa.

  VastaaPoista
 13. Matleena, Köngäs on taitava tarinan kuljettaja. Teksti on sujuvaa, välillä ihan hykerryttävän hauskoja tapahtumia, elämänmakuista ja elämyksellistä. Suosittelen, lue myös nuo toiset kaksi - ja onhan hän kirjoittanut vielä muitakin. Kiitos kommentistasi Matleena.

  VastaaPoista