torstai 26. huhtikuuta 2012

MUUMAAN MUSTIKOISTA

Lumet on muuttuneet kosteudeksi mustikanvarvustoon. Pian pukkaa pieniä lehtiä varpuihin ja vaaleanpunaiset kellokukat avautuvat odottamaan pölyttäjiä. Saapa nähdä, syntyykö syksykesällä satoa.
Tässä on vielä viimekesäistä mustikkaa. Miksipä nyt mustikoista? No selitys: olen rumbannut eestaas rappusia yläkerrasta kuistilta alas varastoon kantaen sylissä täysiä laatikoita pakastettuja mustikoita. Ja miksi tämä älynväläys nyt keväällä? Jotenkin alkoi tuntua siltä, että kuistilla varana oleva mummolan ikivanha pakastin on niin umpijäässä, että se pitää saada tyhjäksi. No nyt se sitten on tyhjä. Sensijaan varaston kolme pakastinta ovat piripinnassa. Laskeskelin, että pakastetilaa on tässä kahden hengen huushollissa käytössä lähes tuhat litraa. Ja varalla on vielä parin pakastimen verran. Mökilläkin satalitranen. Ei taida olla oikein viisaan eläköityneen juttuja! Mut perustelen sillä, että minulla on tuo marjanpoimijahirmu. Se on sen lempparipuuhaa. Aikatauluttaa loppukesäänsä marjastuksen mukaan. Minkäs teet!


J.M. Barrie sanoi: Se joka luo valoa toisten elämään saa itsekin osansa säteistä.  Me nyt on yritetty luoda "mustikkavaloa" lähipiiriin. On pidetty mummut mustikassa, parhaillaan prinssipuoliso on vientimatkalla pussukoineen, iltapäivällä tulee laulajakaveri hakemaan kassillisen ja minä kauppareissullani ilahdutan yli yhdeksänkymppistä ystävääni muutamalla litralla mustikoita. Joten hyvältä näyttää pakastimien vajuminen.
Pakastimet on nyt yhtä lukuunottamatta tyhjennetty, sulatettu, puhdistettu ja täytetty uudelleen. Hyvä minä. Taisinpa loppujen lopuksi itse saada sen hyvän mielen. Palelevista sormenpäistä huolimatta! No vitsi, hanskat oli kädessä.


Viime yön satoi kaatamalla. Nyt on kosteus käsinkosketeltavaa. Haitanneeko. Kevään ihmeitä on valkovuokot, jotka yhdessä aurinkoisessa päivässä nostivat valkoiset nuppunsa aukeamaan. Pian on pihan reunan metsälö valkoisenaan vuokkoja. Ihana kevät.

22 kommenttia:

 1. No voi harmi että asun niin kaukana!!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Allu, tosi harmillista. Lähettäisin, mutta sulavat matkalla. Mutta syötän taatusti hampurilaiset serkkupoikani, jos uskaltautuvat marja-aikaan tänne tulemaan, mustikoilla joka päivä.

   Poista
 2. Marjanpoimintahirmu, hih, asuu meilläkin. joten tuttua on ja sama homma edessä. Kolme niitä pakastimia meilläkin.
  Ja nyt lähden mustikkapiirakan tekoon.
  Ah, valkovuokkoja, reilun viikon päästä lähdetän sinne eteläiseen Suomeen niitä ihalemaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuntuu mukavalta kun on pakastimet sulatettu ja täytetty uudestaan. Apukeittiön pakastin on viime syksynä putsattu ja sen tyhjentäminen ei ole ajankohtaista. Otan aina mökillekin mukaan ison satsin pakastemustikoita, sillä lapsenlapset niistä tykkäävät aamupuurossa. Niin myös nyt vappuna.
   Valkovuokot ovat nousseet ilahduttamaan, yhdessä päivässä mullan alta melkein auki oleviin nuppuihin. Niitä on varmaan jo valtavasti kun tulette tänne etelämpään.

   Poista
 3. Minäkin tänään pakastinka kolusin, vain katsoakseni mitäsieltä vielä löytäisin, Vähän vattua jokunen rasia mansikkaa ja niitä aarteitani, Minttulin tuomia mustikoita vielä pari rasiaa ja sitten punaista viinimartjaa, jota sitten heitin vähän vattukiisseliin joukkoon sulamaan. vähisssä ovat kaikki taas jo. Mutta marjavuosihan tästä tullee, kun ei ollut Markun yönä hallaa, Markku marjat vie. niinhän sitä sanotaan. meillä oli kaikki kesäyöt lämpimiä, tuleeko sitten hyvä kesä, se nähdään.

  Hyvää viikon jatkoa sinne ja Simolle rapsutus!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos tulee taas hyvä marjavuosi, meillä on hurja urakka saada nämä entiset syötyä ja syötettyä! Vadelmia, lakkoja, saskatoneja, karhunvatukoita ja tyrnejä sekä monta pussukkaa mansikoita on vielä jäljellä. Mutta urakoidaan ja jaetaan ystäville.
   Samoin sinulle ja Himmulle mukavaa viikonloppua ja vappuakin!

   Poista
 4. Oi miten paljon, ihania mustikoita. On se harmi, että meillä ei ole sitä marjanpoimintahirmua...

  Itsekin olen vähän huono poimimaan, toki muutaman litran saan mustikoita poimittua.

  Mutta meillä sen sijaan on sienestäjähirmu, mieheni.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En minäkään juuri mustikassa käy, sienessä sitäkin mieluummin. Mutta kun tuo prinssipuoliso tykkää poimia marjoja niin olen sen tyystin hänelle jättänytkin. Jäähän minulle pakastaminen ja mehustaminen.

   Poista
 5. Muistutat äitiäni;-) Hänellä on yhden hengen talous ja kaksi pakastinta piripinnassa etenkin marjoista. Hän syö joka päivä annoksen jotain kotimaisia, pakastamiaan marjoja. Nyt hän on jo matkalla luokseni ja aion pitää kunnon vapaan eli en roiku koneella kun äiti on täällä. Me ryntäillään puutarhaliikkeissä huomenna ja sitten syömme Viherlandian loistavasta noutopöydästä. La grillausta, su sukutapaaminen etc ja sitten onkin jo vappu. Mikä harmi, että en muistanut vinkata äidille mustikoista...meillä on jo kaikki loppu herkullista omenakanelisosetta myöten. Mutta mesimarjan taimet saapuvat ensi viikolla.

  Mustikka on tärkien marjamme. Pidin siitä tehdystä sopalla ja kiisselillä moniallergisen kuopuksen sekä ravinnossa että ihon paremmassa kunnossa. Hänen herkkuaan on vieläkin kuningatarsoppa (mustikoita ja vadelmia) sekä sen kanssa kunnon riisipuuro.

  Kaunista viikonloppua ja vappua sinulle & co!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Me mummelit ollaan vissiinkin sellaisia säilöjiä. Onneksi on pakastimet ja helppo laittaa marjat talveksi. Kyllä mustikan merkitys terveydelle on kiistaton. Ja kotimaiset marjat ovat toistaiseksi vielä puhtaitakin. Mustikoista ja vadelmista syntyy makoisa pirtelökin.
   Me istutimme muutama kesä sitten mesimarjantaimia pihan reunaan, lienevät liian varjoisass kun eivät marjoja tee. Pitänee muuttaa niiden paikkaa enemmän valoon. Ja hakea mutaa niiden penkkiin tuolta suon reunasta.

   Sinulla on tiedossa kiva viikonloppu ja vappu. Me ajellaan mökille huomisiltana. Samoin sinulle aurinkoista viikonloppua ja simakasta vappua. Minäkin palaan sivuille vasta ensi viikolla.

   Poista
  2. Me mummelit ollaan sellaisia säilöjiä. Onneksi on pakastimet! Mustikoiden terveysvaikutukset on ihan todistettu, siksi niitä pitääkin syödä. Mutta melkoinen urakka meillä vielä on, hih. Jos olisi lyhyempi välimatka, hilpasisin tuomaan sinulle puhdasta keskisuomalaista mustikkaa! Vadelmista ja mustikoista saa tosi hyvää pirtelöäkin. Mutta paljon me syödään marjoja tuoreina pakastimesta.
   Sinulla on kiva viikonloppu edessä. Ja tiistaina on jo vappu. Me ajellaan huomenna mökille ja vappuna on tultava jo takaisin koskapa pelimannin pitää joutua soittamaan vapputansseissa.

   Mukavan aurinkoista viikonloppua sinulle ja perheellesi. Ja simakasta vappua!

   Poista
 6. Mustikoita ei varmasti voi kenelläkään olla likaa:) Oikein kateeksi kävi kun luin marjajuttuasi;)Minä söisin mustikoita vaikka joka päivä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi Irma, minusta kyllä joskus on tuntunut, että mihin joudun näiden mustikoiden kanssa. Vesipuolukat jo vietiin litra kerrallaan laulupiirin mummeleille, tykkäsivät. Täytyy vaan antaa kaikille ystäville mustikkapussi mukaan kun käyvät täällä.

   Poista
 7. Voi nuo ihanat mustikat.

  Meilläkin on vielä marjoja pakastimessa, kiitos sinulle ystäväni, joka aina olet tullut kylään kylmälaukku pullollaan. Ikuna ei pystytä sinulle ja prinssipuolisollesi korvaamaan. Halit!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Elättelin tässä toiveita, että ensi viikolla lähtis yks kylmälaukullinen sinne suuntaan, joten popsikaa nyt urakalla entiset pois.
   Kyllä olet jo tuhannesti korvannut, jo sillä, että olet olemassa. Halit takaisin.

   Poista
 8. Kyllä noita mustikoita on mukava nyt syödä,kun on syksyllä ahkeroinnut,minullakin viellä on pakastmessa:))

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä varmaan meilläkin on terveenä pysytty paljon noiden marjojen ansiosta. Joka päivä popsitaan, mutta ei vaan tunnu pakastimet tyhjenevän. Mutt onhan kesään vielä vähän aikaa.

   Poista
 9. Viime kesän jäljiltä on meilläkin paljon mustikoita syömättä, mutta eihän sitä tiedä, tuleeko ensi kesänä mustikoita ollenkaan;))

  Pakasteet olen sulattanut, mutta ei ne vieläkään tyhjiä ole. Viisi kylmälaukullista marjoja ja hilloja lahjoitin pojan perheelle, ennemmänkin olisi joutanut. Ollaan me vaan koko hamstereita, me mummut.

  Oikein rattoisaa viikonloppua, Anja-Regina.<333

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aili, onhan se ollut ihan mukava kun on ollut mistä antaa, hamstereita kun ollaan. Meidän tutuissamme on paljon ns. kaupunkimummoja, ketkä eivät itse enää pääse metsään. Kiitollisina ovat mustikat ja puolukat ottaneet ja ilo on molemminpuolinen. Vielä näitä riittäisi pois antaa.
   Samoin sinulle mukavaa viikonvaihdetta ja vappua.

   Poista
 10. Melkoisia hamstereita olette. Heti perään totean, että myöskin sydämellisiä, kun pidätte mummut ja ystävät mustikoissa. Toivottavasti saadaan hyvä marjavuosi ettei tarvitse olla torin varassa. Viime kesänä en poiminut marjan marjaa enkä pystynyt paljon muuhunkaan. Syynä oli selkäleikkaus ja siihen liittyvät rajoitukset.

  Ruutanat on ruokittu!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos olisin tiennyt ja jos ei matka esteenä niin mustikoita olisin kyllä sinulle antanut! Olen ihan onnellinen kun yksi pakastin on typötyhjä. Toivotavasti tulevakin marjavuosi on hyvä, että metsästä saadaan terveellistä satoa.
   Kiva kun ruokit ruutanat! En tiedä, mitä oikeasti ruutanoilleni uimalammikossa kuuluu, istutin sinne niitä viitisentoista ja vain yhden näin uivan selkäuintia. Loput on varmaan pohjamutaan hautautuneena.

   Poista
 11. NYT TÄÄ TOIVOTTAA KAIKILLE SIMAKASTA VAPPUA KERA ILMAPALLOJEN JA SERPENTIINIEN...

  VastaaPoista