lauantai 15. kesäkuuta 2013

SYKSY SAAPUNUT ON...

Ajeltiin eilen tänne niemen nokkaan. Vettä satoi, tuulenpuuskat ajoivat hiidenorhilla pitkin lainehtivan järven pintaa. Lämpötila ulkona +12 astetta. Mihin se kesä katosi?

No eipä hätää. Takkaan ja hellaan tulta, saunaan samoin. Uinti jäi eiliseltä, ei oikein tuntunut mielekkäältä painautua keskelle aaltoilevaa järvenrantaa. Jotenkin tuli syksyinen olo, kolea ja kostea. Hyttysiä ei tässä säässä ollut, mietin, miten kirjosieppo löytää tuulesta ruokaa poikasilleen.

Nyt aamulla vielä tuulista. Sadekuuroja on luvassa tänäiseksikin.
Mutta pilvenrakosista jo osittain näkyy sinistäkin taivasta. Kyllä se siitä.

Miten sitä kaipaakaan aamuisia uintihetkiä. Kotona kun saa vain suihkun aamutuimaan. Nyt nautin täysillä porskutellessani rantahiekkaa mukavan lämpimään järviveteen. Kuikat sukeltelivat rannan edessä, aivan liki toisiaan. Ehkäpä tämä vielä kesäksi muuttuu.Kukkamaalla tein aamukierroksen. Laatikollinen orvokkeja odottaa vielä istuttelemista. Ängelmä oli täälläkin kukassa, valkoisena.
Varjoliljan varrella pituutta liki metrin. Mutta ruusut, tornionlaaksolaisessa paljon aukeamassa olevia nuppuja, samoin suviruusussa. Juhannusruusukin odottelee vielä nuppuineen. No, täällä niemessä on sen verran tuulista, että ruusutkin miettivät, avaavatko nuppunsa vaiko eivät! Ristinummelainen taitaa pitää välivuoden kukinnassa.Kesäkukat ovat selvinneet vesisateesta ruukuissaan. Täytyy kallistella ruukkuja, että kukkien ei tarvitse ihan uida. Paljon on viikossa satanut, tytöiltä oli jäänyt veneen tappi kiinni viime viikonloppun soutelemisen jälkeen  ja vene oli puolillaan vettä! Nopas, tappi auki ja vesi valuu veneestä. Ja Simon huominen mökkikaveri onkii laiturilta ahvenia. Normaalia mökkeröelämää siis. 

Nyt vaan odotellaan sään selkenemistä ja maiseman kuivumista.

Mökkitie on aika surkeassa kunnossa. Isoja kuoppia ja vesilätäkköjä, joita ei edellisinä kesinä ole ollut. Kun tie on yhteinen ja naapurimökkiläisen maalla ja meillä vaan tieoikeus, pyysimme, että tielle tilattaisiin sepeliä tai soraa ja maksaisimme puolet kuormasta. Mitään ei ole tapahtunut. No eipä hätää. Meidän osaltamme tien käyttö on niin  vähäistä heihin verrattuna, että hiljaa ajamalla pääsemme hyvin omalle tontillemme. En oikein ollut samaa mieltä naapurin viimekesäiseen tokaisuun, että kun käytämme tietä, on meidän velvollisuutemme pitää se kunnossa. Kun he käyttävät sitä ympäri vuoden päivittäin ja me kesällä silloin tällöin. Mutta näin toimii naapurilähiö. Vaan haitanneeko.


Simo seuraa ikkunan läpi tiiviisti, mitä pihalla puuhaillaan.

Huomenna on triplasynttärit ja rippijuhlat. Ajattelin huuhtaista autoa hieman siistimpään juhlakuntoon. Vaan hiekkatien osuus kyllä huomennakin kuraa Verson kyljet, joten ei paljon auttane.
Mutta onpahan edes yritetty siistimmäksi saada.

Ajatus harhailee, aamupuuro on keitetty puuhellalla ja hyvällä halulla lusikoitu tuulensuojaan. Raparperihilloa ja mustaherukkaa kyytipojaksi. Ja iso muki kahvia kaikessa rauhassa järvimaisemaa katsellen. Tämä on oikeata elämää. Tuli palaa tuvan takassa ja Simo koisaa kiepillä tuvan lepotuolissa. Yö nukuttiin aitassa tuulen humistessa rantapuissa ja sateen ropistessa huopakattoon.
Kyllä tämä vielä isoksi iloksi muuttuu ja kesäkin tulee takaisin.
Ja mökkeröelämä aina kotiolot voittaa, hih. Ei syksy ole vielä tullut, vaikka siltä tuntuisikin.
16 kommenttia:

 1. Eipähän Simokaan viihdy ulkona tälläisinä sadepäivinä.Mukavaa viikonloppua:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. ritva, kyllä Simo pysyy tiukasti tuvan lämmössä, pikapikaa käy pissareissut. Onneksi nyt selkenee, piha on jo ihan kuiva taas eikä järvellä tuule enää niin kovasti. aurinkokin jo pilkisti...

   Poista
 2. Mistä ihmeestä sä lämmintä järvivettä löydät? Meillä ainakin on vesi jäähtynyt ihan hirveesti. Hyvä että tarkenee mennä sinne pulahtamaan.
  Jussin jälkeen vasta aletaa edes ajattelemaan mahdollista syksyn tuloa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuules Amalia, avantokylmän jälkeen +18 astetta on jo paljon! Ei se tuntunut yhtään kylmältä aamutuimaan, tuuli vaan nostatti aaltoja. Päivä alkaa aina hyvin kun muutaman vedon vetäisee aamuvilakassa vedessä.
   Eilen olin jo ihan epätoivoinen kun oli niin synkän syksyistä. Tänään jo kuivempaa ja aurinkokin pilkisti. Uskotaan kesään vielä!

   Poista
 3. Ei se mökkielämäkään ainaista auringonpaistetta ole, mutta hyvä tietää, että aurinko on siellä pilvien takana ja joskus sentään paistaa..;))

  Oikein hyvää viikonloppua sinulle ja joukkuellesi, Anja-Regina!

  ♥♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nauratti aamulla kun nousi lauluksi "kauan on kärsitty vilua ja nälkää" mutta kyllä nyt taas on toivoa kesemmästä. Pilkistää välillä aurinkoinen.

   Kiitos samoin, joukkueeni valmistautuu huomisiin tripla-synttäreihin. Mut ensin rippikirkkoon.

   Poista
 4. Jotenkin se minusta on ihanaa mökilla sadepaivinakin. Mutta jos alkaa tahan aikaan vuodesta satamaan joka paiva, niin se ei enaan ole mukavaa. İhanat kuvat. Onpas teilla aikamoiset mökkinaapurit. Pitakaa puolenne.
  Onnea sinne synttarisankareille ja rippilapselle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kesäsateesta minäkin tykkään, mutta eilinen koleus ja kosteus tuntui kovin lämpimän kauden jälkeen syksyiseltä.
   Mökkinaapurini saa voimansa siitä, että vihaa minua vaikka lapsena oltiin kuin paita ja peppu. Mut jos joku on vanha ja sairas, minkäs sille voi. Minä en enää välitä enkä mieltäni pahoita paitsi hänen puolestaan.
   Kiitos Sateenkaari, huomiset juhlat on varmasti kivat.

   Poista
 5. Tei mökkeily, kuulostaa tosi idylliseltä, tuli takassa ja hellassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kosotäti, idylliä on, sillä puuhella ja takka ovat koleina päivinä käytössä eikä haloista ole puutetta täällä maalla.
   Tai tiedä nyt idyllistä, normaalia mökkeröelämäähän tämä.

   Poista
 6. Täälläkin on syksyistä välillä.
  Mökkeily vaikuttaa ihanalta, mutta kun ei ole mökkiä. hih.
  hyvää pyhää sinne mökille!♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kiitos sylvi, hyvää pyhän iltaa sinne teille myös.

   Poista
 7. Toivottavasti kesä on palannut ja aurinko lämmittää! Hyvää sunnuntaita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Marjatta. Tänään oli jo aamusta aurinkoista eikä tuuli puhaltanut pitkin järven selkää. Päivällä oli oikein lämmintä ja aurinko helotti kun oltiin synttäreillä, missä paljon oleskeltiin vanhan pappilan pihassa. Samoin teille hyvää sunnuntain iltaa.

   Poista
 8. Märkää on ollut meilläkin ja kovin tuulista, viileää... mutta aina kun aurinko näyttäytyy niin tuntuu taas kesältä, tänä aamuna paistaa ihan mukavasti. Kauniita ovat nämä kuvat mökkimaisemista ja kukkasista. Aamu-uinti varmasti virkistää :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aamuinen uinti on päivän paras aloitus. Tänään täällä myös aurinkoa ja lämmintä. Usko kesään palaa ja juhanusta aletaan sitten jo odottelemaan.

   Poista