perjantai 13. syyskuuta 2013

KAIKENLAISIA KOTIELÄIMIÄ

Viime päivinä on ollut oikein superötököitten esiinmarssi. Tarkoitan pienimmästä suurimpaan. Aivan ensimmäiseksi inhottavimmat: taitoin  sisälle kukkia maljakkoon, keittiön työpöydällä käveli pieniä koppakuoriaisia, pyrkivät hunajapurkkiin mm. Ihmettelin, kun niitä ilmestyi kuin tyhjästä aina vaan. Kunnes hokasin, että keittiön kaapissa on jauhopusseja jotka olis pitänyt viskata kompostiin jo aikapäivää. Aloitin raivokkaan perusputsauksen jauhopussukoista. vaan eipä niissä mitään. Sitten tajusin, että soijarouhepurkissa elettiin. Muovinen purkki, nakerreltu reikiä pohjaan läpi paksun LDPE-muovin! ja sieltä nämä koppiaiset olivat pyrkineet vapauteen. Hyi että. Kääräisin soijarouhepurkin muovipussiin ja vein kiiruusti jätelavalle. Miten ihmeessä tiiviissä soijarouhepurkissa syntyy elämää kuin itsestään?!?  Onneksi en ollut käyttänyt rouhetta muutamaan aikaan. Jauhokaapista lensivät kaikki irtopussit kompostiin, taisi kyllä mennä hieman enemmänkin kuin lääkäri määrää. Ja loppui koppiaisten kuljeskelu keittiössä. Hyh! Eikä soijarouhetta osteta vähään aikaan...

Tuo varsinainen kotieläin, joka jaksaa päivystää loikoilunsa lomassa, huomaa pienenkin liikahduksen pihapuissa. Haukkuu oravat, talitiaiset, korpit ja varikset sekä närhit, eli kaiken.

Päivänä muutamana koira alkoi vimmatun räksytyksen. Minusta ei puissa liikkunut ketään. Mutta kas, ruskea jänönen mussutti apilanlehtiä meidän pyöräkopin edessä. Simon oli pakko päästä ajamaan pupu tiehensä ja pitkillä loikilla sitä mentiinkin. Mutta jo noin tunnin kuluttua sama pupujussi oli palannut puutarhaan, jota on jo osittain jänisten varalta verkotettu. Siellä loikittiin, kunnes löytyi aukkopaikka pakenemiseen.


Täällä niemen nokassa on sitten ihan omat eläimet haukuttaviksi.
Paitsi että naapurin tyttökoirat kävivät vastavierailulla tänään (Simo ryntäsi heti tultuamme eilen tervehtimään tylleröitä salaa!) - lienevät kuulleet kaihoisan ulvahtelun meidän laiturilta kuono heille päin - järvellä on edelleenkin kuikat kalastelemassa.

Ja joutsenperhe hoitaa vielä kahta poikastaan, harmi että olivat liian kaukana kuvattaviksi.  Ja lehmät polskuttavat myös viereisessä peltoniemessä. Suurennuslasi, kiitos!

Eilen tultiin Simon kanssa niemeen. Aamulla seitsemältä oli vielä sumuista, mutta kyllä se aurinko sieltä alkoi pilkistää.
 Ensin taivas punerteli, ajattelin että "aamurusko päivän p.sko", voi ei sentään... ja uskaltauduin uintipulahdukseen.

Sitten aurinko pilkistikin punaisena itäiseltä taivaalta. Sumuverho laskeutui vielä kertaalleen järven ylle mutta sitten selkeni ja päivästä tuli lämmin ja aurinkoinen. Joutessani aamupäivällä siirtelin yhden halkopinon liiteriin. 

Keltaiset koivunlehdet täplittävät mökkitietä ja pihamaata. Syksyinen tunnelma levittäytyy koko luontoon. Viimeiset kanttarellit kurkistivat maahan pudonneiden keltalehtien lomasta.

Puolukat kypsyvät poimittaviksi. Ihmeellinen syksy, sillä osa puolukoista on aloittanut uuden kukkimisen. Samoin pensasmustikan oksissa on uuden kukat avautuneet. Mahtaa syödä seuraavan kesän satoa tämä myöhäinen kukinta.

Lopuksi popsitaan porkkanaa. Meidän pikkuruiset porkkanat häpeävät serkkuni luomuporkkanoiden rinnalla. 

Ja loppuun torven törähdys! Yksi ainokainen kukka on avautunut torvikukassa. Mutta sitäkin upeampi. Tööt-tööt!
Mukavaa viikonvaihdetta toivottelen. Huomenna on emäpitäjässä pestuumarkkinat ja siellä on ihan pakko piipahtaa. Ja se on ihan oma juttunsa!

26 kommenttia:

 1. Jauhoissa yms viihtyvät ötökät on yleensä riisihäröjä, katsoppa googlella onko samaa sorttia. Minulla on niitä yhdessä asunnossa ollut, olivat tiiviin oloiseen kierrekantiseen puuroriisipurkkiinkin tunkeneet jotenkin :/ Sen jälkeen tuli pitkään sihdattua sokerit yms leivontaan, ettei tullut mukana lisäproteiinia :D Halvimmat ja vanhimmat kuiva-aineet heitin silloin roskiin, ja uudemmat laitoin pakastimeen pariksi päiväksi. Hyllyt putsasin mäntysuovalla. Ei siivouksen jälkeen enää onneksi niitä löytynyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ötökät on nyt häädetty ja hyllyt putsattu. Lisäproteiinit hankin muuten kuin ötökkäparvella! Nyt on ainoastaan lasipurkeissa olleet jauhot päässeet takaisin hyllylle, muut kippasin kompostiin.

   Poista
 2. En kyllä ihmettele yhtään jos soijarouhe ei maistu! Kerran oli minullakin jossain jauhopussissa vierailijoita ja samanlainen häätötoimenpide piti tehdä!
  Onneksi nämä muut elukat ovat huomattavasti mukavampia:) On tämä ihmeellinen syksy, kaunista, kesäistä kuvissasi.
  Onko torvikukka pasuunakukka, kaunis on!

  Mukavaa viikonloppua emäpitäjässä, pestuilla pitää pistäytyä huomenna tai sunnuntaina, riippuu isännän aikatauluista milloin ehtii hirvitalkoiden lomassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Syksy on ollut lämmin ja upea. Harvoin syyskuun puolivälissä päivällä lämpö on +18 asteessa. Mutta on vaan pakattava mökkerö talviteloilleen tänä viikonvaihteena.
   Jeps, pasuunakukka on, muutama nuppukin vielä vaan en tiedä ehtiikö avautua ennen kylmien tuloa.

   Huomenna mekin piipahdetaan rompetorilla ja katsastamassa kansanpaljoutta emäpitäjän raitilla sekä samalla köijätään telkkarit ym. kirkolle talvehtimaan.

   Poista
 3. Että oikein muovista läpi olivat syöneet itsensä, hui! Onneksi en syö soijarouhetta lainkaan. Muut jauhot yms säilytän kaikki lasipurkeissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä söivät itsensä vahvan muovipurkin läpi, pieniä pyöreitä reikiä pohjaosa täynnä ja purkissa kova vipinä vielä.
   Lasipurkeissa minullakin on suurin osa jauhoista, mutta joskus sitä vaan tökkää pussin kaapin hyllylle. Soijat jää minultakin nyt kauppaan...

   Poista
 4. Hyviä kuvia . Minä olen lähdössä tuttavan kanssa mökille ja tuntuu että tokko uskalletaan uida .

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vesi on vielä uintilämpöistä, kokeile vaan rohkeasti pulahtamista, se tekee hyvää!

   Poista
 5. Apuva, nyt on pakko mennä tutkimaan oma kaappi ja soijarouheet. Kerran olen joutunut tuollaisen hävityssiivouksen tekemään, silloin oli jotain lentäviä pieniä perhosen tapaisia otuksia ja nehän ei helpolla kadonneetkaan, vaan pesivät keittiön yläkaappien ja katon välissä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En minäkään olisi uskonut, että soijarouheessa on koppiaisen alkuja mukana! Nyt jätän soijat kauppaan.
   Kukista saattaa tulla pieniä mustia koppiaisia sisään, esim. keltapalloista. Mutta näitä mönki pitkin työpöytää, joten ihmettelin, mistä niitä riittää! Nyt on rauha maassa taas.

   Poista
 6. Hui sentään, uskaltaako tässä edes alkaa tutkimaan jauhokaappia... ainakaan vielä ei ole näkynyt kuin banaanikärpäsiä, jotka tähän aikaan tuppautuvat sisälle. Polskivat lehmät on paljon kivempia kuin koppiaiset. Ihania nuo aamun kuvat!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jeps, välillä kannattaa kurkistaa jauhopusseihin. Niitähän on voinut tulla jo kaupasta kotiin.
   Syksy on kaunista, joskin vähän haikeaa on jättää hyvästit kesälle.

   Poista
 7. Niin se syksy tulee, ei maha mitää. Meilläkin kuikat parveilee.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä syksyn voi aistia jo kaiken aikaa. Nyt vielä niemen nokassa haravoin pihaa ja siirtelin taimia. Huomenna kotia kohti ja mökkerö jää talviteloilleen. Ja kuikkaparvet vielä järvessä kun on niin lämmintä.

   Poista
 8. Lehmät ja joutsenet samassa kuvassa. Ei ole kauniimpaa nähty!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Naapurin lehmät käyvät aina järvessä ja joutsenet on niihin tottuneet! Tavallinen näky aamuisin.

   Poista
 9. Ikäviä vieraita siun kaapissa, pakko kurkistaa miten omat pussit voivat.
  Mie kans ihailen tuota kuvaa jossa lehmät ja joutsenet, ihana tunnelma.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Häätö tuli koppiaisille. Ei ole näkynyt heitä enää, onneksi.
   Harmi että tuo kuva on niin kaukaa otettu!

   Poista
 10. Tuollaiset 'vierailijat' ovat inhottavia, kerran olen joutunut häätämään ne, ja jauhot kompostiin;/

  Ihanat kuvat, kyllä Simo on hyvä talonvahti:)
  Suloista viikonloppua sinulle, Anjuska!♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jauhojen mukana voi tulla kaupastakin ötököitä kaappiin. Äklöjä ovat.
   Kuvat on täältä mökkeröltä. Nyt vielä aurinkoista mutta pilvet jo uhkaavat sadetta. Onneksi viikonloppu oli kaunis ja nyt saatiin mökkerö talvehtimaan. Kiitos Aili!

   Poista
 11. No vaikka tässä nyt luontoa kaikissa muodoissaan tulee ihailtua, ja vastaantulevat eläimet aina ihastuttavat, niin kyllä minunkin mielestä rajansa tässäkin, ei ne koppiaiset ruokakaappiin kuulu. Toivottavasti pian pääset niistä kokonaan eroon, mutta nyt tiedän tuommoistakin asiaa varoa. Toivon edelleen sinulle noita muita upeita luontoelämyksiä !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Hilja Helena. Mieluiten minäkin pidän ihan tavalliset lemmikit, koppiaiset ei niihin kuulu!
   Viikonloppuna on saatu elämyksiä syksyisestä luonnosta täällä niemen nokassa...

   Poista
 12. Onpas ihmeellistä tuo, että supertiivissäkin purkissa löytyy vipinää..

  Itse siivoilin täkkä viikolla keittiön kaappeja myös, vanhentuneita tuotteita kasaantui taas vähän liikaa poisheitettäväksi, mutta minkäs teet. En edes tutkinut olisiko pusseista löytynyt liikkuvaisia..

  Niin kauniit maisemat teillä! <3 Kuikaut uivat tuossa yhdessä kuvassa niin uljaina..

  Hyvää viikonloppua myös sinulle! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kaisa! Nämä maisemat täällä maalla jaksavat aina kiehtoa. Ja kuikat on jokapäiväisiä vieraita laiturin edessä eivätkä edes Simon haukusta säiky. Parhaimmillaan kymmenkunta kuikkaa samassa parvessa, kisailevat välillä keskenään.

   Poista
 13. Upeita kuvia järvimaisemasta ja muustakin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos mama. Syksy värjää maisemat kauniiksi.

   Poista