perjantai 4. lokakuuta 2013

SUNNUNTAI PARIISIN TAIVAAN ALLA

Aamusumuinen sunnuntai, lämmintä kuitenkin yli 20 plussaa. Hotellin aamupala erityisen maittava. Oli hyvä aloittaa toinen  päivä Pariisissa.
Nämä ruusut ovat Notre-Damen kirkon edustalta.

Eilisen päivän Eiffel, risteily ja Notre-Dame vielä päällimmäisinä, mutta askel jo uusiin kokemuksiin. Notre Damehan tarkoittaa "meidän rouvamme" ja viittaa Neitsyt Mariaan. Kirkko rakennettiin vuonna 1325 kahden vanhan kirkon raunioille, Ranskan suuren vallankumouksen aikana 1790-luvulla sen kuvastot kärsivät tuhoja, mutta 1800-luvulla restauroinnit palauttivat katedraalin entiseen loistoonsa hienoine yksityiskohtineen.

Lähdimme kiitämään metroon ja uusiin kohteisiin.


Montmartren alueen kukkulalla, Pariisin korkeimmalla kohdalla kohoaa Pyhän Sydämen basilika, Sacré Coeur. Kirkko valmistui vuonna 1914. Kukkulalle nouseminen vie voimia, mutta on sen kaiken vaivan väärti. 

Tästä oikealta alkoivat portaat ylös kukkulalle. 
Laskin portaita noustessani 27 rappua, pieni hengähdys ja toiset 27 askelmaa. Onneksi polvi kesti vaikka pumppu hakkasi! Upea basilika, huikeat maisemat alas kaupunkiin.


Kirkon kuorissa oleva maalaus hakee vertaistaan. Kirkossa oli sunnuntainmessu meneillään ja lisäksi valtava turistien virta kierteli kirkon sisä- ja ulkopuolella. 


Vaaleat kupolit nousevat kaupungin ylle kukkulan laelta,

ja näkymät alas kaupunkiin ovat huikeat.


Me vanhat ja Sacré-Coeur taustalla, komeita kaikki, hih!

Alaspäin tuleminen oli jo helpompaa, vaikka rappusia riittikin.
Ihmisvirtaa riitti koko kadun matkalta eikä yhtään vapaata tuolia löytynyt kahviloiden edustalta.
Kadulla oli useita "helppoheikkejä"; pari kolme suurta pahvilaatikkoa päälletysten ja niiden päällä kolme isoa mustaa pyöreätä läpyskää. Niitä sitten vaihdettiin paikasta toiseen ja maksamalla sai arvata, minkä läpyskän alapuolelle oli kirjoitettu voittosumma. Hyvin vaihtoi viisikymppiset omistajaa, enimmäkseen pettyneitä ilmeitä kun seteli vilahti peluuttajan kämmeniin. Minusta tuntui, että ne, jotka voittivat, olivat pelimiehen tuttuja ja voittivat ihan vaan mallin vuoksi. Kun poliisi ilmestyi kadulle, alkoi heti  vimmattu pahvilaatikoitten tuhoaminen ja oltiin kuin ei olisi oltukaan pelihommissa. Luvatonta leikkiä siis.

Me jatkettiin kävelyä läheiselle Pigallelle. Pitäähän siellä piipahtaa, sillä jo laulussakin sanotaan: "siell olin mä ja Kala-Kalle yössä Pariisin". 

Eikä Pigalle ole mitään ilman Punaista Myllyä.

Värikkäät valomainokset houkuttelivat illan esityksiin, jotka varmasti ovatkin upeita ilotulituksia.
Pigallen aukio on täynnä erilaisia seksikauppoja, jopa erotiikan museokin löytyy. Että sellainen riettaan elämän keskus, hih!

Jätettiin riettaudet sikseen ja jatkettiin matkaa, sillä Louvre oli myös yksi ehdottomasti nähtävistä paikoista, onhan se paitsi Pariisin suurin myös maailman suosituin museo.
 Louvre toimi aikoinaan Ranskan kuninkaiden asuntona,  kunnes  hovi siirtyi Versailles´iin. Nähtävillä on lähes 400.000 esinettä ja yli 35.000 taideteosta. Niiden kaikkien  katsomiseen menisi varmasti viikko, niinpä mekin suunnistimme katsomaan suosituimmat, eli tietenkin
Mona Lisan ensimmäiseksi. Itse taulu on vaatimattoman kokoinen, mutta se vieno hymy! Salamalla otettu kuva ei tee oikeutta, mutta siinä on sitä jotakin. Vertailun vuoksi tässä toinenkin arvoituksellinen hymy:
tosin hieman tuimempi katsekin!

Venus de Milon kuuluu myös ehdottomasti nähtäviin.

Koska aika oli rajallista, päätimme kiertää egyptiläistä osastoa - varsinkin kun Egyptiin ei näillä näkymin ole menemistä.
Osaston harvinaisuuksiin kuuluu aito muumio, joka on esillä vitriinissä.
Kääritty ja balsamoitu ruumis on hyvin säilynyt muumiona. Tapana oli, että sisäelimet otettiin erilleen ja kukin niistä säilöttiin kannelliseen rasiaan:
Rasian kannet oli tiiviisti kiinni! Maksat ja sydämet ym. hyvässä tallessa. Tässä vielä näitä sisälmysrasioita:

Tämä kolmen apinan ryhmä kiinnitti huomioni. Kotiin tultua katsoin uutisista Silvio Berlusconin naamaa ja elehtimistä Italian parlamentissa. Jotensakin yhdennäköisyys nauratti:

Niinpä. Louvressa olisi saanut aikaa vietettyä vaikka kuinka. Olimme mielestämme nähneet tärkeimmät kohteet, ihailleet värikkäitä tauluja ja patsaita. Ehkä sitten joskus uudelleen...

Vielä oli näkemättä Riemukaari, Arc de Triomphe.
Kävimme tankkaamassa ravintolassa, jonka jälkiruokaa kehui viereisen pöydän englantilainen pariskunta. Siispä mekin halusimme myös jälkiruuaksi Creme Broule´n (miten lie kirjoitetaankaan?).
Jälkkäri muistutti kotoista kuutamokiisseliä, vadelmahillon sijaan pintaan oli poltettu fariinisokeria. No, hyvää oli, ei valittamista. 

Riemukaari sijaitsee Place Charles de Gaullen aukiolla, Champ´s Elysee -kadun päässä.

Riemukaaren alla sijaitsee ensimmäisessä maailmansodassa taistelleen tuntemattoman sotilaan hauta. Napoleon Bonaparte aloitti monumentin rakentamisen vuonna 1806, mutta hänet syöstiin vallasta ja rakennelma tuli valmiiksi vasta 1830.

Tuntemattoman sotilaan haudalla paloi jatkuva tuli ja toisen maailmansodan veteraanit olivat siellä kunniavartiossa.

Riemukaaari on keskellä liikenneympyrää, josta lähtee 12  puistokatua eri suuntiin. Kerrotaan, että jos ajaa kolarin Riemukaaren luona, on syytä pukata autonsa lähikadulle, sillä vakuutus ei korvaa Riemukaarella tapahtuneita vahinkoja!?!

Upeat rakennukset ympyröivät de Gaullen aukiota joka puolelta.

Tässä laskuvarjojääkärit menossa vahdinvaihtoon veteraanien avuksi.

Illan hämärtyessä lähdimme valumaan alas Champ´s Elysee -katua.
Eiffel-tornin siluetti näkyi kaupungin yllä

ja Swarowskin hohtavat portaat loistivat tuhansina tähtinä
kun jätimme taaksemme Riemukaaren ja suunnistimme hotelliin.
Toinen antoisa päivä  oli takana. Jalat tönkköinä unten maille. Vielä edessä kokonainen maanantaipäivä Pariisissa.

18 kommenttia:

  1. Voi miten ihana matkakuvaus! Aivan kuin olisi itsekin päässyt paikan päälle. Kiitos, Anja! <3

    VastaaPoista
  2. Ihana Pariisi, teki heti mieli juosta asemalle ja hypätä pikajunaan Pariisiin. Se peli on saksaksi Hütchenspiel ja petkutusta, tässä siitä saksaksi selostusKLIKKAA TÄSTÄ. Ja jälkkäri on mun herkkua, oikea nimi on Crème brûlée eli poltettu kreemi. On teillä ollut antoisa matka.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Allu, kiva kun innostuit! Jeps, petkutuspeliä se todellakin oli, pitääpä katsoa, kiitos linkistä. Ihan minua nauratti tuon jälkkärin nimi, en osaa pätkääkään ranskaa, ainoastaan tervehdyksiä, joten kirjoitin mitä mieleen tuli kuullun perusteella. Nyt taidan sen poltetun kreemin. Kyllä matka oli aivan huikean antoisa.

      Poista
  3. Ihana matka sinulla ja miehelläsi, Anja:)
    Kiitos että kerroit, en ole koskaan käynyt Pariisissa!
    Oikein hyvää viikonloppua sinulle ja 'pojillesi'!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aili, Pariisi on pitkään ollut haaveena ja nyt sinne pääsin. Meillä oli ihana matka, mukana oli poikamme ja miniä sekä heidän teini-ikäinen tyttärensä. Kaikki olivat matkaan tyytyväisiä, vaikka olivatkin aiemmin siellä käyneet, paitsi me ja Roosa.
      Simo oli onnellinen kun palasimme noutamaan koirulimme, tosin hän oli paremmassa hoidossa kuin kotona ikään.
      Samoin sinulle kivaa viikonloppua, aurinko taitaa paistaa ja lämpöä luvattu.

      Poista
  4. Oi Pariisissa olit.
    En ole minä siellä käynyt.
    Olisi kiva käydä.
    Kiitos kun sain kuviesi myötä käydä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä minusta kannatti tämä matka tehdä, jäi aivan upeat muistot.
      Kiva jos tykkäsit kuvista, toivottavasti innostuit Pariisista. On näkemisen arvoinen todellakin.

      Poista
  5. Kiitos ihanasta matkakertomuksesta kuvineen mielenkiintoisia ja kauniita kuvia :)

    VastaaPoista
  6. Ihana matkakertomus ja ah, ne kuvat! Enpä ole käynyt vielä, vaikka kerran oli jo lentoliput napin painallusta vaille varatut. Silloin olisi ollut hyvä opaskin saatavilla, siskontyttö ja hänen ranskalainen miehensä...Mutta jos elonpäiviä riittää , ehkä tulee uusi mahdollisuus.
    Aurinkoista viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinkuin jo sanoin, matka on ollut minulle toiveiden täyttymys, niin monta vuotta sinne on haaveiltu. Ja vastasi suurenmoisesti odotuksia. Historiaa huokui joka kadunkulmassa, valtavia vuosisataisia rakennuksia ja muistomerkkejä. Nautin joka solulla ja onneksi ilmakin oli leppeä. Uskonpa, että sinäkin nauttisit matkasta, joka on helppo toteuttaa: lyhyt lentomatka ja Pariisin hyvä liikenneverkosto. Ja nähtävää riittää jokaiselle päivälle.

      Nuoret ponnahtivat mökilleen, kuulema aurinkoista on vaikka tuulee. Me päästään parin viikon päästä testaamaan syyssäitä niemen nokkaan.
      Mukavaa viikonvaihdetta toivottelen!

      Poista
  7. Hieno kuvasarja! Paljon olitte jaksaneet yhden päivän aikana. Ei mikään ihme, että jalat olivat tönkköinä.
    Hyvää viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Marjatta! Meillä oli niiin lyhyt lomanen, että piti laittaa tossua toisen eteen ehtiäkseen nähdä mahdollisimman monta mielenkiintoista kohdetta.
      Onneksi polveni kesti se portaikot! Samoin hyvää viikonloppua!

      Poista
  8. Hienoja matkakuvauksia hienosta paikasta. :))
    Kiitokset! Aikoinaan haaveilin Pariisinmatkasta, haaveeksi taitaa jäädäkin. Niinkuin moni muukin asia.
    Mutta hyvä, että näin blogin kautta pääsee matkailemaan....

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Rosina, Pariisi on todella hieno kohde, jos haluaa nähdä ne monet historialliset museot ja palatsit sekä upeat maisemat. Minulle oli pitkään haaveena päästä Pariisiin ja nyt sain sen kokea.
      Kiva kun nousit blogini kyytiin!

      Poista
  9. ♥ihania kuvia ja kuvauksia! osa sytämmestäni on siellä...taidan taas pakata matkalaukun... :) Ihanaa loman jatkoa,Anja!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Riitta Sinikka, matkalaukkua vaan pakkaamaan ja Pariisiin. Se kyllä arkipäivät voittaa.

      Poista