maanantai 16. toukokuuta 2016

ELÄKÖÖN KAUPPA JA MERENKULKU

Tää on taas pakannut laukkunsa miljoonakaupungissa piipahtamista varten. Vaikka ei totisesti ole yksitoikkoiseksi elämä täälläkään käynyt. Viikonloput on ajettu niemeen työleirille ja viikot sitten leireilty kotona. Mökillä oli lauantaina metsänistutussavotta. Hyvinhän se sinne Savon maille passasikin. Tuhat pikkuruista männyn pottitainta polkaistiin maahan, tai siis en minä vaan pojat (prinssipuoliso ja lapsenlapsi). Minulle lankesi luonnostaan muonittajan hommat ja kukkamaan rapsuttelut. Lauantaina oli onneksi poutapäivä ja sade alkoi vasta sunnuntain puolella. Mutta taimet tykkäsivät varmasti lempeästä sateesta. Korvasieniäkin löysin reilun litran verran. Kova on homma niitä keitellessä; kolmesti kiehutin. Oli pakko ottaa keittolevy ulos kiehuttelemaan.


Järvivesi oli vielä vilpoista, mutta kaikki me pulahdimme Korppiseen. No ei Simo sentään. Eikä koirulia viitsi kastella, pikemminkin se loikoilee lämpimässä saunassa ottamassa löylyjä.
Muutenkin reissuun on tullut tietyt rutiinit Simollekin.Niemessä esikot kukkivat, samoin vuokot ja idänsinililjat sekä kaihonkukka. Täällä kotona kukkii kirsikkapuut, saskaton ja tietysti marjapensaat. Tervetuloa vaan pölyttäjien parvi, joka havaittiin tutkakuvassa sääkartalla. 


Olen poiminut täällä pihamaalta lehtokotiloita. Vaikka tuota maantietä höylätään ja suolataan, kyllä ne kömpivät tien yli myös meidän pihamaalle. Otin lasipurkkiin etikkaa ja tiputin löytämäni kotilot uimaan. Vähänkö raakaa meininkiä! Vaan mitäs tulevat tien yli. Tien alapuolella on hoitamatonta peltoa ja siellä lehtokotiloita on pilvin pimein. Kävellessä pellolla kuulostaa kuin näkkileipäpalojen päällä kävelisi puulattialla.


Istutin tänään tomatintaimet jo kasvihuoneeseen, vein sinne myös kesäkurpitsat ja sen ainoa kasvihuonekurkun taimen, joka suostui itämään viime kesän siemenistä. Lehtikaalintaimia nousi ruukkuun satoja, niitä olen siirtänyt opettelemaan yksikseen elämistä ennen kasvilavaan siirtämistä. Myös paksoet erottelin toisistaan isompiin ruukkuihin. Ja kasvihuoneeseen siirsin myös paprikan ja menipä samalla myös maljaköynnöksen alku ulkoruokintaan. Toivottavasti hallayöt on jo ohi. Senkin takia, että mustikka kukkii kuin ikinä.


Meilläpäin ei ole karhuhavaintoja niinkuin Haminassa, karhunlaukkaa ainoastaan ja vain orava yritti tänään tulla keittiön ikkunan läpi sisälle. Västäräkki pesii entisessä paikassaan ulko-oven yläpuolella katon välissä, mustarastas takapihalla puupinossa ja räkättirastaita sitten ihan joka pihakuusessa. Sepelkyyhkyt käyvät kilpaa tikan kanssa lintulaudan tuntumassa. Lammikkoon en ole uskaltanut pulahtaa, sillä siellä on jo uimamaisteri eli rantakäärme. Ja tänään pihapolulla luikersi yli metrinen musta kyy. Sitä ei houkuteltu  metsän siimekseen vaan päästettiin se tuonilmaisiin. Pelkään, että jos niitä enemmän pihassa luikertaa, Simo on vaarassa.


Siis ihan tavallisia kevätpuuhia täällä. Paitsi että huomenna Tukholmaan ja perjantaina sitten perinteiseen tapaan Viroon Türin kukkamarkkinoille. Joku kehui sieltä löytäneensä mansikkaraparperin taimia. Niitä pitää etsiä, on kuulema oikein maukasta syötävää. Kun muutama vuosi sitten toin sieltä mansikkavadelman taimen, koko yläkasvimaa alkaa olla täynnä sen piikikkäitä juurivesoja. Nyhdän vesat ennenkuin piikit kovettuvat.


Muscareista tykkään, myös näistä töyhtöpäisistä. Valkea kukkii niemessä ja vaaleanpunaista en vaan löydä mistään.


Kuvat on taas mitä sattuu ja järjestys epäjärjestys, vaan haitanneeko. Se on mulla jo tavanomaista. Ja vissiin erinomanlaistakin. Siis heippa, torstakina puhun lite hoono soomi kun olen ollut päivän miljoonakaupungissa, hih.
Kun tuli niin kukkia täys oleva postaus, laitan tähän loppuun vielä kannon kukkasen. Se leviää puutarhan keskellä kannon päässä kuin Elanto ennen vanhaan.

Komea, eikös?
Ja ihan loppuun vapunpäivänä ostetut ruusut, jotka vielä nyt kaksi viikkoa vapun jälkeen ovat mökin pöydällä lähes vehreinä.
Se on se miljöö vissiinkin.....

15 kommenttia:

 1. Hyvää matkaa sinne suurkaupunkiin ja Tyrii, jää multa taas väliin :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kits, yritän olla "tyrimättä" miljoonakaupungissa ja palata kotiin lähteäkseni taas Viroon...

   Poista
 2. Karhunlaukasta saa hyvää pestoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vau, pitäs varmaan kokeilla, vaikka vielä on pari pestopurkkia jääkaapissa ostettuna.

   Poista
 3. Sinulla riittää virtaa ja vipinää kintuissa; ei ehdi jalkapohjat sammaloitua..;) Hienoa Anja, kesä on tullut, nauttikaamme siitä täysin rinnoin!♥♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On virta kyllä heiman laimentunut entisestä, mutta kun on mahdollisuus lähtöön niin meikä tyttö on aina valmis. Sireenit kukkivat miljoonakaupungissa, meillä vielä nupuilla ovat. Ja aamulla sitten noustaan bussiin kukkamarkkinoille Viroon. Voi tulla välillä hiukan väsy, kun ei laivassa nukkuminen oikein onnistu minulta. Nautitaan kesästä. ♥♥

   Poista
 4. Aikamoista meinikiä teillä onkin:) Vaan voi olla muuallakin mutta kaikki eivät huomaa mitä ympärillä tapahtuu. Hienoja havintoja sinulla:) Hyvä että hävititte metrisen luikertelijan, yäk, en tykkää niistä ollenkaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Irma, nykyiset eläkeläiset reissaavat melkoisesti, aina on joku matka menossa. Ja hyvä niin. Ja minusta on kiva havainnoida ympäristöä, nautin kevään edistymisestä ja kukkien puhkeamisesta kukkamaalla sekä lintujen pesimisen katselemisesta. Käärmeet on inhokkeja, mutta pakko niitä on sietää. Pitää vaan varoa, ettei Simo saa kyynpuremaa.

   Poista
 5. Kyllä sinä kerkiät. Irma-siskonikin lähtee kukkamarkkinoille. Mukavaa matkaa. ♥ ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tänään kotiuduin Tukholmasta ja aamulla varhain sitten Viroon. Kukkamarkkinoista on tullut joka kevään tapahtuma. Aina päätän, että en raahaa taimia sieltä, mutta kyllä niitä kuitenkin on joka kerta melkoiset määrät kotiin tullessa. Hyvää kevättä sinulle sylvi ja terkkuja!♥♥♥

   Poista
 6. Hienoja kuvia ja vilkasta elämää. Rantakäärme on täysin vaaraton, joten uimaan voitte mennä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, vaikka vaaraton niin äklö joten pysyn kauempana. Ja kun musta kyy luikersi pihassa niin käärmeistä on ylitarjontaa.

   Poista
 7. Kukkia kannat, kukkia kannat ja kauneimmat niistä minulle annat! Minulla on nyt syli täynna blogi kamujen kukkasia!
  Mitä ne siellä miljoonakaupungissa sanoivat, laittovatko sut ostamaan jotan pientä kivaa kotiin vietäväksi.....;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Maikku, minä en koskaan pääse miljoonakaupungista tyhjin käsin. Jotain pientä tarttui mukaan: pieni hevonen, luulasinen kanarasia, sininen lasikanarasia, Tynellin palamaljakko kirkas, pari punaista leivoslautasta, Uosikkisen tukinuittajat -lautanen, ja löytönä vielä Piironki-maljakko. Kyllä raahasin hiki hatussa....

   Poista
 8. Tulin taas lueskelemaan ja kauniita kukkiasi ihastelemaan. Hyvää kesän jatkoa vaan. Unohtamatta rapsutuksia Simolle.

  VastaaPoista