sunnuntai 6. kesäkuuta 2010

LUONNON LEMMENVIEMÄT

Simon kanssa istuksittiin äsken auringonpaisteessa terassilla ja seurattiin lintuja. Aikaisin keväällä tiaiset alkavat vallata juuri puhdistetut pesäpöntöt, mutta aniharva ehtii asettumaan asemiin ennen kirjosieppojen saapumista. Etupihan puolella sinitiainen kantaa hyönteisiä pesueelleen sen kun kerkiää, mutta takapihan pöntössä vasta kirjosiepponaaras istuu hautomassa. Uroslintu on todellinen herrasmies; paitsi että viihdyttää vaimoaan se myös ruokkii sitä pesäpönttöön ja jos rouva sattuu pölähtämään puolen metrin päähän pöntönsuulta, on herra oitis tarjoamassa kärpästä rouvan nokkaan. Huvitti tämä huolenpito ja ihmetytti, jos on, kuin kerrotaan, että herralla saattaa olla lähitienoilla toinenkin salarakas, miten ehtiikään kaiken hoitaa. Vai jääkö jompikumpi sittenkin vähemmälle. Jotenkin tuli mieleen Lemmenviemää-sarjan Andre, hänkin on niin kahden naisen pauloissa kaulaansa myöten. Huh.

Oltiin äskettäin muutama päivä mökillä ja meillä perinteisesti vuosikymmenet on mökin vintillä asustanut orava. Näihin aikoihin on yleensä tippunut kuistille pieniä pehmeäkyntisiä poikasia, joita on sitten heivattu takaisin hirsien päälle kun kynnet eivät ole veistetyssä seinässä pitäneet.
 Nyt katsoin, kun Simo "juoksi" puunrunkoa ylös yli metriin oravan perässä ja orava naksutti koiralle vähän ylempää oksaltaan. Kun koiran ote herposi, orava tuli alemmaksi ja loikkasi saunan nurkkahirsiin ja kiipesi ylös. Luulin, että se askeltaa saunan katon kautta mäntyyn, mistä on suora oksa mökin vintille keittiön oven yläpuolelta. Vaan ei. Kun orava hävisi, jäljitin ja totesin, että tämä pikkupirulainen oli nakertanut oravankokoisen reiän saunan katon aluslautaan ja muuttanut saunan vintille vuorivillaan pesimään. Häätö tulee varmasti, kun poikaset lähtevät maailmalle. Vanhan mökin vintti saa edelleen kelvata.  Vai liekö tämä nyt ollut kosto, kun viime kesänä siivosin niiden varapesän romuaitan eli rompparin sisältä styroxlevyn päältä. Oli vuorivillaa ja risua ja naavaa ristikkäin.

Minulla ei ole mitään vuokralaisia vastaan, mutta jos itse muutan mökistä saunakamariin, saa oravat edelleen ravata mökin vintillä. Kunnes katonalusrako peitetään uuden lämpöeristyksen myötä. Pesäpaikkoja on lähikuusikossa, mutta ei ehkä ihan yhtä lämpimiä ja turvallisia.

Pari-kolme vuotta sitten näimme myös liito-oravan syömässä koivun urpuja mökin rantakoivussa. Niitä voisi olla enemmänkin.
Tähän postaukseen ei ollut kuvia, sillä koira karkoitti kohteen kameran ulottumattomiin. Eikä kotipihassa autotallin vintiltä tullut oravanpoikanenkaan pysynyt niin kauan paikoillaan, että olisin ehtinyt kameran hakea.
Ehkäpä joskus onnistun nappaamaan kuvankin.

3 kommenttia:

 1. Samat on seurattavat;-)

  Luumupuussa sinitianen pesii. Leikilläni lykkäsin pöntön oksien mutkaan, mutta linnut ottivat tosissaan. Nyt ostin lisäkärhön kasvamaan vanhaa puuta ja pönttöä suojaamaan. Kirjosieppo tosiaankin pitää kahta puolisoa. Se pesii meillä aina Linnunlaulupuussa. Kirjosieppo on puutarhan ahkerin hyönteissyöjä eli todellinen siunaus.

  Meillä oravat ovat majoittuneet välikatolle. Onneksi on kivitalo. Lumimies valittaa, kun ne vievät nyt villoja, mutta minä en salli niitä häätää. Kaupasta saa uusia villoja!

  Olga ei kyyditä enää oravia, vaan kun yhden poikasen kohtasi, nuuhkivat vain toisiaan. Merin villakoira pisti viikon ajan hommaan vähän vauhtia, mutta opetan Dinaakin, että oravaan ei saa koskea.

  Liito-orava olisikin jo aikamoinen bongaus!

  Meillä vietetään heinääkuun hämäriltä alaken lepakkojen iltoja. Istutaan hiljaa partsilla tai alapihalla ja ne liitävät ihan liki: Suih! Suih!

  VastaaPoista
 2. Täällä meillä, keskellä kylää, ei enää voida seurata oravien touhuja.

  Onneksi ovat linnut. Harakka pihulainen söi minun herneversoituni. Vein kuistille aurinkoon ja parempiin suihin joutuivat itukasvut.

  VastaaPoista
 3. Leena; suhtauduin kirjosieppoon ensin nuivasti mutta nykyään jo suopeammin! Liito-orava oli ihan näköetäisyydellä rantakoivun latvassa kun soutelimme laiturin edessä. Oli kiva nähdä se.

  Unelma; Ropelipyrstöt syövät herneenversot ja Simo ajaa niitä kovasti takaa! Mökillä nähtiin myös kurkipari lentävän yli katon järven toiselle puolelle. Käyvät ruokailemassa läheisellä pellolla.

  VastaaPoista