perjantai 27. tammikuuta 2012

JOS MINÄ SAISIN VALITA

Sain tämän haasteen Aili-mummolta. Siis jos minä saisin valita. Osaisinkohan valmiissa maailmassa tehdä parempia valintoja?Vaan jos minä saisin valita, poistaisin ihmiseltä vallan yli toisen ihmisen. Olen nähnyt, miten valtansa sokaisema käyttää sitä kanssaihmisensä alistamiseen ja kurjistamiseen. Ja ainoastaan sen vuoksi, että tuntee kaikkivoipaisuutta. Lakia ja yhteisiä pelisääntöjä toki on noudatettava, mutta mahtailu ja orjuuttaminen eivät siihen kuulu.

Vaan jos minä saisin valita lopettaisin sodat kaikkialta. Mutta sehän onnistuu vasta, jos himo vallankäytöstä yli kanssaihmisen saadaan loppumaan.  Eli siis palataan edelliseen kohtaan.


Vaan jos minä saisin valita, ikäihmisten arvostus olisi kurssissaan. Kunnioituksenhan itsekukin omalla käyttäytymisellään hankkii, jos hankkii. Mutta vanhuksia on pidettävä arvossa eikä heittopusseina.
Vaan jos minä saisin valita, olisi vain onnellisia perheitä, joissa lapset olisivat toivottuja ja rakastettuja. Liian monelta lapselta puuttuu rakastavan sylin turvallisuus.


Vaan jos minä saisin valita löytyisi jokaiselle nuorelle koulunsa päättävälle työpaikka ja mahdollisuus oikeaan elämään. Soskunluukulle sopeutuminen ei kanna aikuisuuteen.


Vaan jos minä saisin valita, olisi enemmän aurinkoisia päiviä. Tasapuolisuuden vuoksi tarvitaan myös sadepäiviä ja myrskyäkin, mutta aurinkoinen sää saa helpommin hymyilemään. Hymyilevä ihminen on onnellinen ihminen.


(Jos Simo saisi valita, hän tuskin haluaisi enää lisää lunta...)


Taidanpa päättää tämän valitsemisen. Valinnanvaikeudesta. Vai pessimismistä! Kun ei mikään kuitenkaan minun tahdostani ja voimallani muutu enempää kuin omalta osaltani. Mutta onhan sekin jotakin. Pienistä puroista kasvaa iso virta.


Taispa olla melkoisen jyrkkäsanaisia valintani. Mut vissiin näitä ihan oikeasti valitsisin. Hm. Liian monta mutta sanaa...

25 kommenttia:

 1. Hyvin valitsit Anja!
  Moniaasti olen ajatellut ajan henkeä vanhusasioissa.Tv-viihdeohjelmissa halvennetaan vanhuksia.Onhan meitä opetettu"kunnioita isääsi ja äitiäsi"jne...
  Mitä oppivat lapset, nuoret jos oppinsa vain viihteestä saavat..
  Onhan meillä tosin vielä hyviäkin hoivakoteja.
  Hyviä asioita valitsit..kumpa toiveesi toteutuisi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kukahan meitä tällä menolla joskus hoitaa vai hoitaako kukaan? Joissakin tapauksissa vanhusten hoito on laillistettua heitteillejättöä. Harmi.

   Poista
 2. Hei Anja!

  Hienosti valitsit, kiitos valinnoistasi.<3

  Meidän toiveillamme ei maailma muutu paratiisiksi, mutta ainahan on hyvä toivoa.;)

  Oikein hyvää viikonloppua, Anja-Regina.<3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin kauan on hyvin kun jaksamme edes toivoa ja haaveilla. Ja omalta osaltamme pyrimme muuttamaan maailmaa paremmaksi
   Mukavat viikonloput Tikkalanmäelle!

   Poista
 3. Hienoja valintoja,hyvää viikonloppua:)

  VastaaPoista
 4. Hyviä valintoja sinulla. Ja Simonkin valinta ihan ymmärrettävä. Ei Himmukaan varmaan haluaisi lisää, vaikka kyllä tykkää muuten lumesta-
  Hyvää lumiviikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Terkut vaan Himmulle! Pikkukoirulit pian hukkuu lumeen! Leppoisaa viikonloppua, mummeli.

   Poista
 5. Me ainakin kirjoitetaa ja toitotetaan maailmalle omista periaateistamme ja se on hyvä se!
  Varma olen että jotain siinä menee sinne, minne se on tarkoitettukin, joten jatketaan tätä avointa keskustelua ja sanailua....;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joskus tuntuu, että vähän liiankin totuudentorvia ollaan, mutta "haittaakse"? Eikä tiikeri pääse pilkuistaan emmekä me omimmasta tyylistämme käsitellä asioita. Että porskutellaan vaan.
   Tää lähtee nyt miljoonakaupunkiin....

   Poista
 6. Vanhusten asiat ovat kyllä maassamme ihan hunningolla...Läheltä seurannut tässä omien vanhempien joutuessa ehtoopuolella laitoshoitoon...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, itse seuraan läheisen ystäväni "laitostumista", onneksi lapsensa ottivat ohjat käsiinsä ja hakivat mummon takaisin ja kuntoutuminen alkoi. Luin juuri eräästä saksalaisesta hoitoalan ihmisestä miten tämä sai potkut työstään ottamalla hoitohenkilöstön vähyyden ja muut puutteet esiin. Totuudenpuhujallahan ei tunnetusti ole sijaa majatalossa!

   Poista
 7. Viisaita ovat valintasi. Toivoa sopii että joskus nämä olisivat totta. Hyvää viikonloppua Anja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Minttuli! Joku toiveista voi joskus toteutuakin jos oikein siihen uskoo ja tekee työtä sen eteen.

   Luin lehdestä, että mansikkapitäjään toivotaan koirapuistoa! Tsemppiä aloitteelle.

   Mukavaa tätä viikkoa, lunta ja pakkasta riittää.

   Poista
 8. Valintasi ovat kypsän ja viisaan ihmisen valintoja. Miksi ihmeessä maailmalla valtaa pitävät eivät tee tällaisia valintoja?
  Hyvää viikonloppua.

  VastaaPoista
 9. Minustakin viisaita valintasi ja jos ne kaikki tulisivat todeksi olisi täällä monella paremmin

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ainahan me voimme toivoa parempaa. Ja tehdä jotakin sen eteen myös.

   Poista
 10. Sinun valinnoistasi tulisi niin moni ihminen (ja koiruli :) täällä onnelliseksi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei kaima! No ainakin koirulini tulee onnelliseksi jos lumen sataminen vähän hidastuu. Nyt on hanget korkeat nietokset vaikka ei enää joulu, hih.

   Poista
 11. mielenkiintoinen havainto. Valta turmelee. Täytyy perustaa järjestö joka taistelee ylivaltaa vastaan/ kunnioittaen lakia .
  Vallankumous! Kumotaan valta poliitikoilta jotka höpisee turhaa polemiikkia ja tekevät toisin. Vai tulisikohan vallan kumoajista pian itsevaltiaita? Hankalaa: Miten puretaan vääränlainen valta? Se täytyisi kirjata lakiin. Siis tarvitaan uusi lakikirja. JEES!
  Pykälä 1) Pressan valta, no se lienee pieni Suomessa. p.2 ) Pääministeri, hahaa siinä on jo paljon petraamista ja lopuissa vielä enemmään. nyt täytyy vain kirjoittaa se lakikirja hyväksyttää se eduskunnalla ja senjälkeen ...meillä on ainakin uusi lakikirja;) Voi että, alku sekin.. sen pykälien rikkomisesta täyttyvät vankilat ja tulee lisää työpaikkoja kun tarvitaan vartijoita ja kasvattajia ja opettajia että nää itsevaltiaat oppivat tuntemaan lain. Tosin meillä on jo yksi lakikirja ylitse muiden, eduskunta ei ole vain hyväksynyt sitä se on raamattu. 2 lakia. 1) rakasta jumalaa ylikaiken 2) Rakasta lähimmäistä niinkuin itseäsi. / tsät tsät jos vihaa itseään vihaa maailman ihmisiä, Hitler taisi vihata itseään salaa, hänellä oli Juutalainen äiti. hoh hoijaa se oli esimerkki..woikkis astetaan laki yksi / Rakasta ja kunnioita ihmistä. Riittäsköhän se? ilman vertausta?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rakasta ja kunnioita ihmistä voisi olla ihan passeli sekä laiksi että tavoitteeksi.

   Poista
 12. Hyvin valittu ja tehokkaat kuvat!Etenkin jääpuikot ovat kuin miekat vahvistamassa ja antamassa pontta sinun toiveillesi, joiden toteututessa, meillä olisi niin paljon paremmin.

  Onneksi unelmia ja toiveita ei voi kukaan kieltää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, unelmat ja toiveet ovat kuin kauniita päiväunia, ne eivät ole keneltäkään pois eikä niitä voi kukaan estää. Toivottavasti maailma ei niin pahasti kolhi, ettemme jaksaisi unelmiin uskoa ja parempaa toivoa.
   Kiitos Leena kommentistasi.

   Poista
 13. Scarlett, tervetuloa lämpimästi anjareginan aittaan!

  VastaaPoista