maanantai 11. kesäkuuta 2012

TÄÄ NIITÄ PÄIVIÄ ON...

Sitä kun keskittää huomionsa yhteen hommaan niin toisessa alkaa hässäkkä. Meillä on suljettu jätejärjestelmä eli umpikaivo, jonka tyhjennyksen lokapojat hoitaa pyydettäessä. Nyt kahdet viimeiset tyhjennysvälit olivat 3 viikkoa, siis kahden ihmisen ja koiran huushollissa vessavedet. Eikö tunnukin vähän hurjalta.
Jo edelliskerralla ihmettelin, miten pian piti tyhjentäjät kutsua. Nyt sunnuntaina huomasin alakerran vessassa vedenpinnan olevan tikkuaskin verran koholla. Kerroin sitten joskus iltapäivällä ohimennen prinssipuolisolle, joka oitis kiirehti tarkistamaan säiliön vedenpinnan. Ja hups. Ylitulvimassa. Sisävessat käyttökieltoon. Onneksi on tuo "mustikkahuussi" takapihalla, kesäkäyttöönhän se siihen pystytettiin. Eipä hätää, hommat hoituu. Olis kuulema lokapojilla päivystys, mutta soiteltiin heti arkiaamuna seitsemältä. Joo, tullaan tänään, jos maksatte päivystyslisän. Muuten huomenna.
No, meille riittää, että huomenna.


Syy siihen, että säiliö niin nopsaan täyttyy on noiden tsekkiläisten pyttyjen. Silloin 20 vuotta sitten markat oli tiukalla ja piti ottaa se, minkä edullisimmin sai. Onhan nuo toimineet, vettä joka vedolla 13 litraa putkea alas. Ja nyt sitten alkaneet vuotaa ja vuotaa. Ilmankos säiliöstä kuului lorinaa jatkuvasti.
Prinssipuoliso reippaana talonmiehenä pyyhälsi oitis Honkkariin hankkimaan kaksi uutta porzellaanipyttyä ja toinen on jo vävypojan avustuksella vaihdettu paikalleen. Huomenna, kun säiliö tyhjenee, vaihtuu myös alakerran vessanpytty. Siispä seuraavat kaksi vuosikymmentä kestänevät. Ja vesisäiliöt on pienemmät ja nupissa mini- ja maksivesiveto. Siis homma hanskassa.


No joo. Toinen harmitus alkoi jo eilen illalla kun kuvatallennustila tilttasi lopullisesti reunoihinsa blogin banneria vaihdettaessa. Yritin niin ponnekkaasti jo illalla ostaa lisätilaa. Ei onnistunut yhdellä visalla, ei toisella visalla, ei masterilla eikä toisella masterilla. Koko huushollin kortit kokeiltiin. Viimein aamulla soitin pankkiin josta sain neuvot ruksata "ruksit oikeisiin ruttuihin" ja taas pelitti. Nyt siirtelen kuvia ihan huvikseni vaikkeivat sopisi suoltamaani tekstiin.


Mutta iloakin on ollut. Aurinkoista. Siiri mummilassa. Simon lenkkipolun varressa satakieliä monessa puussa. Helkyntä oli sanoinkuvaamaton. Joskus jopa sama nuotti kohdittain. Vaan niin pieniä ovat satakielet, etten niitä oksistosta erottanut, laulun vain kuulin ja siitä henkeähaukkoen nautin! Simo ei paljon laulusta kiinnostunut, nuuskutteli vaan heinätupsuja.


Keittelin siirapiksi eilen aamuvilakalla keräämäni kuusenkerkät. Odottavat nyt purkittamista. Ja Siiriä noutamaan tullut ystävätär halusi katsastaa romukasoja. Löysi vanhoja ruskeita lasipulloja, juuri niitä, missä meikäläiselläkin oli eväänä repussa maitoa alakouluaikoina. Ja suuren AIV-pullon tyttö myös halusi mukaansa. Joskus ennenvanhaan me tehtiin kotiviiniä ja suuri lasipullo oli siinä  tarpeellinen. On muuten vieläkin joitakin tosi vanhoja (1976 kai?) kotiviinipulloja korkkaamatta, ei ihan loppasuita siis ollakaan.


Tästä tuli taas tällainen höpötys. Mutta niinhän se on, että kun ihminen ikääntyy, tärkeimmät asiat ovat vatsan täyttäminen ja tyhjennys sekä kohdallaan oleva lääkitys. Muu kaikki on sitten extraa! Saa hymyillä, mutta tosi on.

24 kommenttia:

 1. Joskus on iästäkin hyötyä, kun minulla on "laiton" likakaivo ja sitä ei tarvi uusia kun olen jo näin hirvittävän vanha,. minun aikani saa olla näin ja kyllä se silloin hyväksyttiin kun tehtiin, mutta ei ole enään kelvollinen.

  On se mukava kun pienellä hinnalla saa tuota kuvatilaa lisättyä, saishan se toki ilmaistakin olla, mutta mikäpä sitä pidemmän päälle on. Mutta on kuitenkin halpaa lisätila moneen muuhun maksuun verrattuna.
  Hyvää mökkeilyä sinne teille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jepjep, tuossa haja-asutusalueen jätevesikysymyksessä on takerreltu lillukanvarsiin, todelliset luonnonlikaajat ovat ihan muualla kuin pienissä omakotimökeissä asuvat ihmiset, jotka kompostoivat ja kierrättävät. Me asutaan sen verran kaupungin ulkopuolella, ettei meillä ole kunnallistekniikkaa muuta kuin vesi. Omasta porakaivosta toistaiseksi sekin otetaan syvältä (174 m) ja hyvin on riittänyt kahden perheen käytössä.

   Poista
 2. Muistan hyvin, kun meilläkin oli tuollai likakaivosysteemi. Se oli aina viikoloppuna, kun ois pitänny tyhjentää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Umpisäiliö on siitä hyvä, että pysyy ympäristö puhtaana, mutta jos vessan säilö vuotaa, eipa kovin kauan kestä kun yläreuna tulee vastaan. No, nyt aamulla kävi säiliöauto tyhjentämässä ja toinen uusi vessanpönttö on paikoillaan ja toista vanhaa irroittelen. Että kyllä se siitä taas normalisoituu.

   Poista
 3. Hienoa, että sait lisää kuvatilaa. Saadaan täällä sitten ihailla uusia kuvia Simo-koirulista ja muutakin mukavaa elämästänne siellä.

  Edellisessä paikassa meilläkin tyhjenneltiin lokakaivoa. Alkoi kerran kaivo täyttyä ihmeen nopeasti, ei vuotanut pytty vaan säiliöön oli tullut särö, joka laski sadevettä mukaan. Oli kevät ja lumet sulivat. Nyt on toisenlaiset vermeet täällä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jaa, viimeinkin hikihattusta onnisti. Nyt ei enää herjaa kuvien siirrot ja sain Simon tuohon banneriinkin uusiksi.

   Mekin ihmeteltiin, että valuuko sadevedet jostakin tuonne umpisäiliöön. Mutta vuoto olikin sisällä kahdessa kohtaa!!!
   Ehkä meillekin joskus tulevaisuudessa saadaan kunnan tekniikkaa.

   Poista
 4. Kivahan sun "höpinöitä" on lukea, arkipäivän tapahtumia:)
  Aivan ihana Simo-kuva, ihaileeko kuvan alareunassa olevaa kukkaa:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nää mun jutut on aina ihan hihasta. Kirjoitan mikä on päällimmäisenä mielessä. Siis ihan arkea on elomme tää ja saapa nähdä mitä jäljelle jää...hm.
   Simo tykkää olla ulkona ja nuuskutella.

   Poista
 5. Oli mukava kun avasin sivustosi, niin Simo-koiruli tuli melkein syliin! Ihana kuva.

  Meilläkin oli vielä 90-luvulla tyhjennettävät likakaivot, mutta sitten 90-luvun lopussa saatiin kunnallistekniikka tänne kylälle. Nyt on huoletonta, mutta jokainen vesitippa maksaa. Onneksi on se vanha porakaivo tallessa, sen vedellä voi kastella kukkia yms.

  Kesän jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Simon kuva on otettu joskus pentuna mökillä heti sen jälkeen kun lapset olivat uittaneet koirulia. Turkki ihan tihkuu järvivettä.
   Niinpä. Meillä ei makseta vedestä eikä jätevedestä muuta kuin satanen per tyhjennyskerta. Nyt on kolmesti tyhjätty kahden kuukauden sisällä, joten oli aika uusia vanhat tsekkiläiset.
   Kallista se on ostovedellä kukkamaata kastella. Ja koska porakaivovesi on vähän kovaa, sadevettä ja uimalammikon vettä otetaan kasteluun.
   Samoin sinulle aurinkoa päiviisi. Lämmintä on luvattu.

   Poista
 6. Minä en oikein ymmärrä noita kuvajuttuja, kun minulla ilmoittaa, että kuvatila on loppu, kun yritän tuohon sivulle jotakin kuvaa laittaa, mutta itse postaukseen voin kyllä lisätä kuvia...toistaiseksi...:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sama vika sulla kuin Rahikaisellakin. Kun pidin paussia niin sain aina kuin varkain postaukseen kuvan lisättyä. Oisko huono muisti koneella? Mutta bannerikuvan vaihtaminen tyssäsi täysin ja sitten tyssäsi kaikki muukin. Nyt pelittää kun ostin lisätilaa eilen aamulla. Reunat ei tule tallennustilassa ihan heti vastaan. Eikä se ollut kovinkaan kallista - tai suhteellistahan se on (2,49 dollareissa). Turha kitinä loppui ja kuvat siirtyy kivutta.

   Poista
 7. Ihan tavallisia arjen harmeja, niitä tulee jokaiselle;))

  Mukavaa, että pytyt on vaihdettu ja lisä tilaa saatu kuville:DD

  Leppoisaa viikon jatkoa, Anja-Regina.<333

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näetkös Aili miten pienestä voi olla arjen harmit kiinni! Vessanpytyistä! Nyt on toinen jo uusittu ja toinen odottaa kiinnittämistä. Ja kuvat pelittää jos vaan itse osaan jotakin vääntää. Tää harmaa pohjaväri ei lähtenyt sitten millään mut olkoon toistaiseksi.
   Kuin myös sinulle leppoisia päiviä loppuviikkoon.

   Poista
 8. No johan harmin lykkäsi, kun vessanpytystä :) Onneksi teillä on sitten tosiaan varajärjestämä mikä ottaa käyttöön hädän hetkellä. Ihana kesäinen kuva simosta ylhäällä, ja toinenkin vähän alempana.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aina pitäisi ostaessaan valita laatua eikä halvinta. Mutta rakentamisen aikaan oli rahat tiukassa ja mentiin yli siitä mistä aita matalin. Nytpä sitten piti vaihtaa molemmat pöntöt. Vaan kaikki hyvin.
   Simo nauttii kuvattavana olemisesta. Bannerikuvassa se on uitettu koira, vesi tihkuu karvoista...

   Poista
 9. Simon kuva on ihana on kaunis.Niitä harmejatulee silloi tällöin
  meille,mutta ainahan niistä selvitään olemmehan sitkeitä ihmisiä.
  Oli oiken hauska lukea sinun viemäri juttuja
  hyvää jatkoa sinulle

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Simo on mun lutuseni. Totta, kaksikymmentä vuotta on asuttu ja nyt huomaa, että aina on jotakin korjaamista tai muuttamista.
   Sitkeitä sissejä ollaan, onneksi.
   Myös sinulle toivottelen aurinkoisia päiviä.

   Poista
 10. Vessanpöntöt ovat ihan kiva keksintö ja erittäin tarpeelisia, hyvät istuakin yleensä....;)
  Meille vaihetiin reilu vuosi sitten uusi, kun piti ruveta ämpärillä vettä pöntöön laittaa. Nyt se samanen sisähyysi on temppuilut sen vesisäiliön kanssa taas. 10-15 min.kestää säiliön täyttyminen. Yleensä pystyn ite korjaamaan nämä helpot asiat, vaan nyt ei onnistu. Lilirisee tippa kerralla se säiliön täyttö...;/

  Oma vika kun en soita laitosmiestä, ilmaseks laittais, kun kuuluu nykyään nuo vesijuttujen hoidot taloyhtiön piikkiin.
  Tänään yhtiökokous ja listaa teen itelleni, kun alkaa vapaan sanan vuoro, muuten uhehtuu ne minulle tärkeet asiat.....
  Että tämmöstä tänne....hih...;D

  VastaaPoista
 11. Näin sitä saatiin asiaa vessanpytyistä...tärkeitä vermeitä ovatkin. Taloyhtiössähän vesimaksu on kiinteä, meille tulee vesi ilmaiseksi mutta vessanpöntön säiliön lirittäminen umpisäiliöön tiesi kolme viimeistä tyhjennystä niin lyhyellä aikavälillä, että tosi kalliiksi tuli jätevedet. Vaan eipä huolta, nyt on stäräkät pystit ja homma pelittää.
  Satutko muuten tietämään ketään jolla olisi lämmin autopaikka tai -talli harjukaupungin keskustassa vapaana? Ne uudet jyväskyläläiset Cygnaeuksenkadulta tarvitsisvat. Näin niinkuin välitysnaisena tässä....hih.

  VastaaPoista
 12. Just oli yhtiökokous tänään! Niistä autopaikoista puhuttiin, meillä kun on pieni piha ja nytkin toistakymmentä jonottaa autopaikkaa. Siinä selvis ettei kukaan tienyt vapaista paikoista toisistakaan taloista. Parkkitaloja on kyllä paljon, niissähän on se €/kk.melko korkee!? Cygnaeuksenkadun seudulla muuten tiukkaa, kirjaston ja työväenopiston kävijät jatkuvasti niiden ongelmien kanssa. Tässän niitä parkkitaloja mun lähellä on paljon, torin alla ja Kolmikulmassa ne lähimmät, mutta jos kuulen jotakin niin ilmoittelen....;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Maikku. Kun tulevat itse paikanpäälle, voivat etsiskellä. Nyt vaan olivat huolissaan, vaikka ei talvi vielä tulollaan...

   Poista
 13. Anja-Regina, uskalsin lähettää sinulle kirjankansihaasteen, ole hyvä;)) Vilkaisehan blogiani, please!

  VastaaPoista