perjantai 8. helmikuuta 2013

KAI MEILLEKIN VOIPALLON ELÄMÄ TUO...

Nyt on taas pönttö ihan sekaisin. Olen oppinut vetäisemään kevyttä margariinia kuivatetulle reissumieskannikalle, käyttämään juoksevaa pullomargariinia letunpaistossa, muussa paistamisessa oliiviöljyä. Ja ainoa oikea on siis tuo oliiviöljy. Mikäli on uskomista Elina Hytösen kokoamaan "rasva-aapiseen", joka perustuu tutkittuun tietoon. Ja miksi en uskoisi. Onhan rasva meille välttämätöntä. Totta.

"Rasvoista saamme energiaa ja lämpöä. Kehon oma rasva (joka on tyydyttynyttä rasvaa) suojelee luita ja lihaksia.Rasvalla on monia muitakin tehtäviä; edistää kalkin imeytymistä luuhun, sitä tarvitaan rasvaliukoisten vitamiinien (A,D,E ja K) imeyttämiseksi ja varastoitumiseksi kudoksiin. Rasva suojaa maksaa alkoholilta, antaa energiaa sydämelle, munuaisille ja lihaksille, rasva pitää solukalvot vahvoina. Joidenkin tutkijoiden mielestä rasva pitäisikin luokitella sisäelimeksi"  kirjoittaa Hytönen.

Hormonitoimintamme (etenkin naisten) on hyvin riippuvainen oikeasta rasvan saannista. Ja jos haluaa laihduttaa, hyvä neuvo on nostaa luonnollisten rasvojen (voi, kerma, lihan rasva ja kalarasva) osuutta ja vähentää hiilihydraatteja. Tätä samaahan on painottanut myös Antti Heikkilä.

"Aivomme ovat 70 %:sti rasvamolekyylejä. Eläinrasvat ovat elintärkeitä hermoston  toiminnalle, säätelevät älyä, mielikuvitusta, tietoisuutta, muistia ja liikkumiskykyämme." 

"Tutkimuksen mukaan täysin huonoja rasvoja ovat vain  transrasvahapot (joita on mm. margariinissa ja syväpaistetuissa ruuissa)".

No niin. "Nykyään käytetään margariineja ja kasviöljyjä viisi kertaa enemmän kuin voita". "Tästä on aiheutunut vakavaa terveyshaittaa koko väestölle ja tuhansia potilaita, joilla on mielialahäiriöitä, masennusta, työuupumusta, liikuntakyvyn alenemista ja ylipainoa (dosentti Thomas Tallberg Hbl 15.11.2009)"

Varsin mielenkiintoista tutkimustulosta. Myös kolesteroli on kummajainen, mistä ollaan monta mieltä. Ikääntyneelle, kuten minulle, oli tarjolla kolesterolilääke. Jätin sen ottamatta tyystin. Enkä ole katunut. "Kolesterolilääkettä määrätään rutiininomaisesti vanhoille ihmisille", kirjoittaa Hytönen, jonka mielestä on vastuutonta toimintaa.  "Kolesterolia alentavat statiinilääkkeet lamauttavat hermosolujen kommunikoinnin. Siitä seuraa muistiongelmia, mitkä ovat yksi statiinien haittavaikutuksista (Pfieger et al., Science 2001).
Kuulostaa tutulta.


Summa summarum. Siis kaikkea kohtuudella. Oliiviöljyä ruuanlaittoon. Voita leivälle. Kalaa ruuaksi, vihreitä vihanneksia salaatiksi. Näin alenee veren rasvapitoisuus, samoin verenpaine. Omega-3:n rasvahapot säätelevät myös sydämen rytmihäiriöitä ja edistävät lasten aivojen kehittymistä.
Omega-6:n rasvahappoja taas saadaan pähkinöistä, siemenistä. jyvistä, maitotuotteista, munista, helokki- ja auringonkukkaöljystä mm. 
"Keho itse tuottaa tyydyttynyttä rasvaa, jota se käyttää elintärkeänä energiavarastona. Muutama viimeaikainen tutkimus on osoittanut, että keho tarvitsee ravinnon tyydyttynyttä rasvaa voidakseen tehokkaasti käyttää omia rasvavarantojaan". No niin.  Nyt kyllä hylkään sen teorian, että kun lapsena on syötetty lihavaksi ja rasvasolut ovat sen vuoksi isontuneet, ne aikuisikäisenä tahtovat pyrkiä pysymään isompina. Eli lapsuusiän voipalloista ei ole ollutkaan haittaa?

"Henkilöt, joilla on korkea kolesterolitaso, elävät pisimpään, sanoo tutkija Uffe Ravnskov." Tätäkin väitettä useat tutkimukset tukevat.
Ravnskovin mukaan "korkea kolesteroli on ollut riskitekijä vain alle 5 %:lle niistä, jotka kuolevat sydänkohtaukseen".

Jos kiinnostuit, lue enemmän, tässä linkki: 

www.elinahytonen.fi/2011/03/lyhyt-rasva-aapinen/

Kolesteroli pitää meidät hengissä! Tutkimusten mukaan pahaa kolestoria ei ole edes olemassa!

Jos jaksat kahlata läpi tuon linkin takana olevan rasva-aapisen sivujen nivaskan, laulat varmaan kanssani samaa voipallo-laulua, luulisin. Tässä se on Miljoonasateen tulkintana. Hih. Ei tosin liity tähän asiaan muuten kuin nimeltään Voipallo! Tyhmä olen.
http://www.youtube.com/watch?v=mTA7plLl_Lw

Muuten, muistatko postaukseni naukuvasta närhistä?  Nyt on prinssipuolisokin nähnyt sen ja kuullut sen naukuvan. Ja kyllä se närhi näkyy osaavan tikkaa ja tiaistakin matkivan. Aika epeli. Senköhän vuoksi tintit ovat lyhentäneet ti-ti-tyynsä ti-tyyksi!?! Että närhitkin sen oppisivat. Ei paha.

Mukavata viikonloppua, lunta on luvattu parikymmentä senttiä. Hm.

20 kommenttia:

 1. En jaksa kahlata läpi. Olen itse nähnyt toisen puolen, saanut läheltä seurata innoissaan laihduttavaa ihmistä. Ihminen laihdutti juuri tuolla hiilihydraattien vähentämisellä. Sensijaan hän lorasi voisulaa kaikkien kasvisten päälle roimasti, söi paljon lihaa, joka on jo monasti ihmiselle tarpeettomaksi todettu. Ja arvatkaas miten hänen kävi. Hän sairastui vakavaan maksasairauteen, jonka sanottiin johtuvan juuri tuosta älyttömästä rasvan syönnistä. Ja niinpä hän kuoli, laihtuneena kylläkin 63-vuotiaana, ennenkuin ehti päästä eläkkeelle. Tosiasia on sekin, että jopa lapsia joutuu sairaalahoitoon korkean kolesterolin takia, kun heille on syötetty voita ja juotettu punaista maitoa. Meillä saivat lapsetkin 80-luvulta lähtien vain rasvatonta maitoa. Itse kyllä elelen mahdollisimman vähällä rasvalla ja hankin energian viljan ja perunan hiilihydraateista. Käytän kuitenkin ruuanvalmistuksessa kermaa ja mieluummin kermajuustoja kuin kevyitä :-D Mutta kohtuus kaikessa, sanoisin...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinkuin sanoit, kohtuus on paras. Hytösen kirjoituksessa varoitetaan ylenmääräisestä rasvan käyttämisestä. Ja jutun ydin on mielestäni margariinien valmistusmenetelmä, joka ei missään nimessä terveyttä edistä. Hydregoinnin yhteydessä monityydyttämätön kasviöljy muunnetaan eläinrasvaa muistuttavaksi aineeksi ja ongelmana on, että kovetetuissa öljyssä on runsaasti toksisia transrasvahappoja niinkuin kaikissa prosessoiduissa ruuissa.
   Itse en paljon rasvoja käytä, mutta aion kyllä siirtyä luonnontuotteisiin eli voihin. Mässäillä en jatkossakaan halua, ja minun kohdallani laihtuminen on millään systeemillä yhtä kyseenalaista. Enkä tosin tiedä, ketä varten tässä iässä enää pitäisi laihduttaakaan.
   Sokeri ja valk.vehnäjauhot jätän suosiolla myös.

   Poista
 2. Olipas todella hyvä postaus, itse joudun käyttämään hurjasti kalaöljykapseleita pitääkseni ihoni kunnossa, olen atoopikko. Kaikille muillekin vinkiksi, että auttaa todella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä käytän kalaöljykapseleita polvinivelteni kunnossapitoon ja olen huomannut niiden selkeästi auttavan. Taitaa siinä saada iho samantien annoksen, toivottavasti.

   Poista
 3. Kattavan tietopaketin olet kerännyt luettavaksi ja pohdittavaksi.
  Kiitos tästä.
  Huomasitko muuten, että meillä on kaapissa vain voita ja oliiviöljyä. Kahvinautintoa lisäämään hattara nataa (kermaa).

  Mukavaa viikonloppua teille ja letut paistetaan voilla, eikös vaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, kyllä havaitsin, että vain voita (mantequilla) ja oliiviöljyä. Ja kermahattaraa. Mutta sinähän elätkin superterveellisesti. Minua vähän koukutti tuo rasva-aapinen, joten postasin sen linkin. Ja enhän kehoita ketään muuttamaan tapojaan, kunhan herättelin tietoja hankkimaan. Ja itse siirryn voihin mikäli rasvaa jonnekin sivelen.
   Tänään ajattelin paistaa pannaria, hyvän ohjeen löysin jostakin blogista.
   Kiitos kommentistasi, lämpöä ja lempeä teille sinne etelään.

   Poista
 4. Oli hyvä postaus Kiitos siitä Minä olen aina käyttänyt voita ja juon punaista maitoa ja kerma
  juustoa käytän muta en syö mitään lihaa olen terve eikä kilot ole rasitteena:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä asuva mies joi punaista maitoa, mutta lääkäri sen häneltä toppuutti. Silti se nauttii kermaviilistä vähintään kerran päivässä kera marjojen. Ja koirakin mielellään nuolla lipsuttaa kermaviilipurkin tähteet putipuhtaaksi.
   Eikä kilot häntä - eikä koiraakaan - haittaa. Kun pysyy kaikessa kohtuudessa, en usko, että ongelmia tulee.
   Kiva kun kommentoit! Mukavaa viikonvaihdetta sinulle.

   Poista
 5. Eilen juuri jostain samansuunaista luin ja pisti miettimään mikä olisi oikein ja mikä väärin, kaikki keikahtaa aina välillä päälaelleen. Kiitos kun tästä kirjoitit, tässä on taas paljon asiaa.Pitäskö siirtyä takaisin voin syöjäksi, on sitä nytkin jääkaapissa, on asioita joissa haluan sitä hiukan aina käyttää, kuten kalan paistamiseen ja pieni nokare kesäkeiton liemeen, mutta en muista milloin olisin leivän päälle laittanut. Pitääpä kokeilla miltä maistuu. Marevan lääkitys vähän rajoittaa joitain syömisiä.
  Oikein hyvää viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sen takia postasin kun itsekin olin ymmällä näistä rasvoista.
   Muistan, miten joskus 50-luvulla hoettiin: "ennen kissat pantiin multaan, nyt ne pannaan Suvikultaan". No tsoukkihan se oli, ei kai kissoista sentään margariinia tehty.
   Voi on kyllä maukkain rasva ja parasta paistamiseen. Ja kalakeiton ja kesäkeiton liemeen. Jos ja kun luet enemmän tuosta tutkimuksesta (linkistä pääset rasva-aapiseen), laitat varmaan voileivällekin. Ainakin minä jätän margariinit. Oliiviöljyäkin lorauttelen, toin sitä taas reissulta kanisterin.
   Samoin sinulle mukavaa talvista viikonloppua.

   Poista
 6. Kiitos kun tartuit tähän: Juuri nämä transrasvahapot jotka syntyvät valmistusprosessin aikana ovat niitä pahoja. Mutta, mutta, mikäs nämä kevytrasvat ovat saaneet sen terveellisyysleiman..Tehokkaan kampanjan ansiosta. Eli teollisuushan se..Oma lehmä ojassa.
  Joo, kuulun myös siihen koulukuntaan joka käyttää voita leivonnassa ja öljyjä paistamiseen ynnä salaatin päälle. Mutta kohtuudella. Samoin uskon että mitä vähemmän käsittelemme ruokaamme, sen parempi-
  Eli kotiruoka kunniaan. Ugh, olen taas lempiaiheessani..

  Mukavaa päivää, lähden tästä leiväntekoon:)))

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä Minttuli! Ihan nappikommentti ja takaa kuuluu asiantuntijan ääni. Samaa mieltä. Kotiruoka kunniaan ja rasvaa - siis voita ja oliiviöljyä - kohtuudella. Pysyy kunto ja elämä balanssissa.
   Nam, kotileivottua leipää. Minulla leivänjuuri odottelee pakastimessa inspiraatiota, mustikkapiirakan tuossa tökkäsin uusiin jauhelihapihvien jälkeen.
   Kivaa viikonvaihdetta. Lunta sataa.

   Poista
 7. Tässä yksi vastarannan kiiski. Minä syön mitä huvittaa. Luotan siihen, että ihmisellä on luontainen ymmärrys, mikä on hyväksi. En ole koskaan kuunnellut suosituksia, koska ne vaihtuvat jatkuvasti. Olen ikäisekseni tosi terve! Ruuan kanssa värkkääminen on kuin heittäisi elämänsä hukkaan.

  Kirjoituksesi oli kuitenkin mielenkiintoinen. Siinä oli paljon uuttakin minulle. Kiitos. Sano naukuvalle närhelle terveisiä : )

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kerron toki terkkusi naukuvalle närhelle kun taas tapaamme tuolla maitolaiturin mutkassa.
   Onnellinen sinä, jota luontainen ymmärrys johtaa. Niin sen pitäisi meitä kaikkia, mutta joskus vaan on ihan hukassa. Kyllä minäkin itseäni lähestulkoon terveenä tähän ikään nähden pidän, vain verenpainetta vahdin pienellä pillerillä.

   En minä miksikään opiksi tätä saarnaa, kunhan postasin kun itselläni nousi kulmakarvat koholle saatuani monisteena tuon rasva-aapisen. Kiitos kommentistasi ja kivat sulle!

   Poista
 8. Ihmisen aivot tarvitsevat kuulemma rasvaa, joten rasvan syöntiä ei ole syytä lopettaa..:)

  Kiitos tästä postauksesta, Anja, ja oikein mehevää laskiaisviikonloppua sinulle!<3333

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei missään nimessä pidä rasvoja jättää, nivelet ja ennenkaikkea aivot tarvitsevat rasvamolekyylejä. Mutta kyse onkin siitä, mitä rasvoja itseensä mättää. Minä nyt päätin, että voi on voita ja transrasvat minimiin. Kermaa en kaihda, prosessoituja ruokia kyllä.
   Myös sinulle mukavaa laskiaista. Ja pitkiä pellavia!

   Poista
 9. Minustakin oli mielenkiintoinen postaus. Olen jo pitemmän aikaa seuranut rasvakeskustelua ihan ymmälläni. En ole mennyt laidasta laitaan, mutta nykyään meilläkin on voita jääkaapissa paistamista ja leipomista varten, jos on myös oliiviöljyä ja rypsiöljyäkin. Ja leivän päälle käytetään edelleen margariinia, kun voi on niin kovaa.
  Pakastimessa odottavat aiemmin leipomani laskiaispullat. Huomenaamulla nostan ne sieltä sulamaan ja sitten täytän ne marsipaanilla ja kermavaahdolla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nykyisessä informaatioviidakossa menee helposti ymmälleen. Jos kevytlevite mitenkään maultaan vastaisi voita tai vähintään voimariinia, mutta kun ei. Ainoa etu on helppo levitys leivälle. Muistan, miten lapsenlapseni soitti pari-kolme vuotta sitten mökiltä äidilleen, joka oli tulossa niemeen: "Äiti, voitko ostaa voimariinia tai voita, kun näillä on täällä vaan tuota kevyt-lättää ja minä en siitä tykkää"... eli lapsenkin mielestä makua on oltava.
   Voi, sinä olet leiponut laskiaispullia! Ei muuta kuin marsipaania tai mantelimassaa päälle ja aimo tujaus kermavaahtoa niin siitä laskiainen syntyy. Ehkä meillä tuo mies ostaa itselleen kaupasta laskiaispullan, jos ei satu missään palavereissa olemaan tarjolla.

   Poista
 10. Moi, blogissani haaste, jos sattus vaik' kiinostamaan ja jaksat vastailla

  VastaaPoista
 11. ♥ todella mielenkiintoinen postaus! Kiitos siitä.♥

  VastaaPoista