keskiviikko 20. helmikuuta 2013

PILKAHDUKSIA

Kappas kummaa, kevätaurinko. Eilispäivän lenkillä - ihan itsekseni sauvakävelin enkä ottanut koirulia mukaan - piti oikein pysähtyä ja kääntää kasvot aurinkoa päin. Miten ihanasti lämmittikään.

Pihassa sitten tämä Kukkulan kuningas kiipesi ihastelemaan aurinkoa lumikasan päälle. Hyvää se lämpö tekee Simollekin.

Jaahas, mitäs täältä näkyykään...

Naakat mokomat, häipykää mun ilmatilastani!

Joo, joo. Tulen kyllä, lopeta kuvien räpsiminen.


Aurinko valaisee puiden lumiset latvat.

Kyllä tästä jo sisälle joutaakin, ketään ei näy tielläkään.

Vielä viimeinen tarkistuskurkistus....

No, eilisen päivänpaistetta ei sitten riittänyt enää keskiviikoksi. Pilvipoutaa ja tuulta. Onneksi pakkasta aamulla vain -7 astetta.

Voi hyvin -lehden välissä tuli postissa tänään Terve Minä -liite. Mielenkiintoinen. Paljon siinä oli puhetta regulaateista. Pitääpä tutkia asiaa lähemmin. Mutta mielenkiintoista oli myös yleis- ja verisuonikirurgi Taija Sompin vastaus kysymykseen suomalaisten suurimmista ravintosynneistä. Suora lainaus: "Potilaidemme D-vitamiinitasot ovat järjestään viiterajojen alapuolella. Mm. margariinien stanolit vähentävät D- ja A-vitamiinin imeytymistä. Myös Omega 3- ja Omega 6-rasvahappojen suhde on aivan pielessä, mikä johtuu omega6-painotteisesta ruokavaliosta. Hyvin monella seerumin rauta on alhainen. Se vaikuttaa mm. kilpirauhashormonin kääntymisessä aktiiviseksi. Kun sairauksia aletaan hoitaa ruokavaliolla, ohjeet ovat tiukat. Vain siten saadaan tuloksia. Suomalaiset on peloteltu, ettei punaista lihaa ja voita pitäisi syödä. Sen sijaan syömme liikaa vähärasvaisia maitotaloustuotteita ja viljatuotteita. suositusten mukaiset 7-9 leipäpalaa ovat ehdottomasti liikaa. Yli 90 prosentilla klinikkamme potilaista on keliakiageeni tai viivästynyt viljaherkkyys, ja viljat on yhdistetty moneen sairauteen. Leipä kannattaisi vähentää pariin palaan päivässä Hyvin monille viljat eivät sovi lainkaan. Leiville siveltävät kevytlevitteet ja margariinit vain pahentava soppaa." Taija Somppi toimii tamperelaisella Amplia-klinikalla.
Siinäpä hattuuni lippa. Minun on paljon parempi olla, jos jätän ne parikin palaa leipää pois. Vaikka mieli kuinkakin tekisi. Ja tekeekin.
Mutta ihminen ei oikein tahdo uskoa.

Taidetaan me sittenkin tarvita lisäravinteita. Kysymykseen, eikö tavallinen terveellinen kotiruoka riitä tyydyttämään kaikki tarpeet, Somppi vastasi: "Jotta ihminen saisi perusruuasta kaikki tarvitsemansa hivenaineet ja mineraalit, hänen pitäisi tutkimusten mukaan syödä 10-13 kiloa ruokaa päivässä. Ruoka-aineiden ravintopitoisuudet ovat romahtaneet viimeisten 20 vuoden aikana. Kasviksia suositellaan syötäväksi vähintään puoli kiloa eli 5-7 lautasellista päivässä niin, että lautasella olisi aina viittä eri väriä.
En tiedä ketään, joka tätä ohjetta noudattaisi, enkä edes itse pystyisi siihen. Lisäksi on merkitystä sillä, mistä salaatti on peräisin, millaisessa maassa se on kasvanut ja onko siihen kertynyt raskasmetalleja ja torjunta-ainejäämiä". Ja edelleen: "Ihmisestä näkee jo ensisilmäyksellä, onko esimerkiksi rasvahappojen suhde kohdallaan. Myös hyvien rasvojen puute aiheuttaa myös kilpirauhasongelmia, mikä taas johtaa lukuisiin muihin terveysongelmiin. Ravitsemussuosituksemme ja niiden noudattaminen sairastuttavat monet. Suomalaisten lääkäreiden tulisi oppia nykyaikaisempaa ja glopaalimpaa tapaa katsoa asioita ja hoitaa potilaita."
Tulipa taas meikäläiselle ajattelemisen aihetta kerrakseen. Tämä kirurgi on oman vaikean siitepölyallergiansa saanut häviämään syömällä kalaöljykapseleita. Niiden nimeen minäkin olen vannonut noiden polvieni kanssa. 

Nyt lopetan taas tämän rasvoista jauhamisen. Niinhän se saarnasi entinenkin pappi, että "älkää tehkö niinkuin minä teen, tehkää niinkuin minä opetan". Mutta todeksi uskon nyt sen, etten voi elää pelkästään  voileivästä kevytlevitteellä. 

Ei myöskään makeaa mahan täydeltä, vaikka sitä on tulossa tähän huusholliin. Prinssipuoliso on vieraillut Fazerilassa ja uskoisin, että muovikassi pullollaan kantaa sieltä suklaata kotiin. Onneksi hän itse on sellainen suklaasyöppö, että ei ole pelkoa, että syömättä jäävät vaikka minä en heti nohevana olisikaan nokka suklaapussissa. Häneen kun ei Michelinit näy tarttuvan, toista se on minun. On varmaan lapsena minulle syötetty sellaista puppua, että rasvasoluni ovat aktivoituneet ja nyt imaisevat kaiken itseensä ja turpoavat metaboliseksi oireyhtymäksi. Vai miten se nyt oli.

Tästä taas huomaa, millainen publikaani meikä on. Läpätystä tulee solkenaan, olevinaan asianpoikastakin seassa. Ei maar. Nyt lärvit luttuun, kone kiinni ja hyödyllisempiin askareisiin (päiväkahvin keittoon siis!) Tsau!

15 kommenttia:

 1. Noista Oikeista rasvoista täälläkin huolehditaan ja yritetään skarpata että syödään oikein. Tuo Diabetes II kun vaanii lähisukulaisissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sama uhka vaanii täällä, suoraan ylenevässä polvessa diabetes ollut vaivana, ja vielä suoraan sivuillekin riittävästi.
   Että ajattelemisen aihetta antoi taas tämä juttu minulle.

   Poista
 2. Kyllä tuo oikein syöminen on monimutkainen juttu. Meillä kyllä pyritään siihen puoleen kiloon kasviksia, kun mukaan lasketaan omenat ja marjatkin.

  Niin ja täällä on tänään paistanut aurinko koko päivän;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sepä se. Koskaan ei ole täysin oikein mitä suuhunsa laittaa. Toki meilläkin kasviksia ja hedelmiä sekä marjoja paljon syödään. Hih ja tänä iltana myös suklaata!
   Aurinko antaa pontta päivään kummasti pitkän pimeän talven jälkeen. Kivat sulle!

   Poista
 3. Tuo rasvajuttu on kyllä mielenkiintoinen, minunkin päältäni saisi joku katsoa ja antaa ohjeita. Taitaa polla rasvat väärässä paikassa ja väärässä suhteessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rasvoista puhutaan paljon nykyisin. Minä heivasin margariinit ja leivän. En tiedä josko paremmin sitten eläisin. Ja kalaöljykapselin otan aamuisin.

   Poista
 4. Hyvän kirjoituksen pistit rasvoista ja vitamiineista, kiitos! Omakohtaisesta kokemuksesta voin sanoa, että totta puhuu Taija Somppi. Saas nähdä koska margariinimiehet hyökkäävät pelottelemaan ihmisiä.

  Simon kuvat ovat hienoja. Rapsutukset vaan ihanalle huvelille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaipa ne margariinimiehet vielä hyökkää. Nyt hyökkäillään hevosenlihasta, Tyysteri savustaa hevosenpaistia kilotolkulla viikottain. Simo kiittää rapsutuksista. Lämpimiä ajatuksia sinne.

   Poista
 5. ♥ nää on kyllä mielenkiintoisia asioita. Sulla on mahdottoman ihanat kuvatkin postauksessa. toivotaan lisää aurinkoa ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Riitta Sinikka. Rasvat kyllä kiinnostaa, muuallakin kuin Michelineinä lantiossa. Aurinkoa odotellaan, pakkasaamu sitä lupailee.

   Poista
 6. kohtuudella kaikkea sano Ylppö aikanaan.
  Ravintoa, liikuntoa ja sitä skruuvin peluuta.
  Energisiä päiviä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nimenomaan ja juuri niin! Yritetään pysyä kohtuudessa kaikilta osin.
   Kuin myös!

   Poista
 7. Anja, eikö olisi aika ihmeellistä, jos kaikille suiomalaisille olisi yhtäkkiä tullut alentunut gluteiinin sieto tai peräti keliakia. Monet vain kuvittelevat, että näin on. Kävin puhumassa tästä omalle erikoislääkärilleni ja hän sanoi, että ei missään tapauksessa ruista saa jättää pois ellei ole diagnosoitua vilja-allergiaa tai keliakiaa. Kehoitti jättämään vain sokerin pois, kun valitin 8 ylimääräistä painokilonai. No, se on helppo sanoa, mutta vaatii sisua. Kerran sen tein ja nyt mietin, että jaksanko kerran vielä, sillä ne kaikki ihanat mekot kaapissani...

  Minulle on ihan sama, mitä kukin syö tai on syömättä, mutta kaikki vöyhötys ärsyttää, kun ihmiset lakkaavat syömästä sitä ja tätä milloin milläkin perusteella. Ketään ei jaksa enää kylään kutsua, kun mikään ei käy. On sekin koettu, että on tullut vieras, joka ei syö lihaa, ei maitotuotteita, ei mitään viljatuotteita...eikä yksikään lääkäri ole tehnyt mitään diagnoosia. Kiva siinä on sitten emännöidä. Ja kuvitteleppa kun niitä osuu monta ja jokaisella on oma kotkotuksensa. Serkkun juuri uhkasi lopettaa vieraskutsut kaikilta, jotka ronklaavat ruualla ellei ole esittää lääkärintodistusta.

  Maistumisiin niin ruoka kuin itse elämä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heips Leena. Ei varmaan kaikille suomalaisille ole tullut ongelmia syömisestä, eikä minullekaan muuten (kaikki menee lävestä alas) paitsi se, että vatsani kronklaa jatkuvasti, turpoaa vähäisestäkin viljasta enkä minä tosissani noista kiloistakaan vaikkeivat iloksi ole muuttuneetkaan. Mutta jatkuva huono olo, se laittaa ajattelemaan, olisko jotakin tehtävissä. Luin noista regulaateista ja nehän on itse asiassa suoraan luonnontuotteita.
   Olen minäkin törmännyt ns. nirppiksiin, joille ei käy mikään tarjoilu. Mutta niiltä pitää vaan ummistaa silmät. Talo elää tavallaan ja vieras kulkee ajallaan, oliko se vanha sananlasku noin. No, laktoosi-intolerantit tietysti on sitten meikäläisenkin tarjoilun jälkeen varsinaisia pierupusseja elleivät laista tai tuo omia maitojaan.
   Minä olen tullut siihen lopputulokseen, että syön voita, juustoja, lihaa ja hedelmiä ja marjoja ja..ja... lähes kaikkea. Mutta turvotusta en halua leivästä, vaikka itse luulenkin, että se on se hiiva joka ei mulle passaa. Mutta hiivaton leipä on kuin leivätön pöytä. Parempi siis meikäläisen laistaa nuo viljat.
   Kukin taaplaa tyylillään, paljon on puhetta ja paatosta. Hyvä elämä syntyy hyvästä ruuasta. Ja makuasioistahan on turha kinastella. Syödään ja voidaan hyvin. Ja elämä maistuu!

   Poista
 8. Olen lukenut tutkimuksen, jossa sanottiin, että skandinaaveilla on geneettinen taipumus viljayliherkkyyteen ja vilja-allergiaan, jotka ovat siis eri asioita kuin keliakia. Meillä on myös sama geneettinen taipumus matalaan vatsahappotasoon. Ja arvatkaapa kuinka moni syö närästykseen happosalpaajia, vaikka ongelma johtuu päinvastaisesta....

  Marika

  VastaaPoista