torstai 6. marraskuuta 2014

VOIHAN LYKKYRI SENTÄÄN

Suomenkielen uusia sanoja pitää ihan makustella. Tänään sanomalehden mielipidepalstalla joku ihmetteli sanoja hulas- ja kuivausvesi. Minulle ne olivat ihan ok, mutta mainoslehtisestä luin sanan lykkyri. Siis lumilykkyri.  Tiedän lumilapion, lumikolan, lumilingon, kolalapion ja viljalapion ja monta muuta lapiota. Mutta lykkyri oli sanana uutta. No, jos lunta lykitään, siihen tietysti tarvitaan lykkyri. Jotenkin luulin itse olevani lykkyri, mutta se onkin tämä varren päässä oleva lumen työntäjä. Ei siis aura vaan lykkyri. No, joka päivä sitä jotakin uutta voi oppia ikäihminenkin.

Nää ei nyt oikein lykkyreitä liene, enempi kaivureita sittenkin?
 Lunta luvattiin etelärannikollekin, mutta eipä ole lykkyrillä vielä
virkaa. Aamulla uintireissulla pihalammikolle katsoin polun varressa muurahaispesää; vain keon alareunaa kiersi valkoinen harsomainen lumenhaituvapeitto. Keon latvaosa oli aivan sula, niin myös pihametsikkökin. Talitiaiset ja närhet aistivat talven lähestyvän ja ahkeroivat lintulaudalla niin, että joka toinen päivä pitää jyviä lisätä. Punatulkut viheltävät pihapihlajissa, joista syksy on jo riipinyt lehdet nurmikolle ja paljaat marjatertut houkuttelevat lintuja herkuttelemaan. Tilhiparvia ei vielä ole näkynyt. Oravat sentään kiihottavat koiran ihan pitelemättömään haukkuun sisällä ja ulkona. Pihapiirissämme kiertää vieras kissa jälleen, en uskalla laskea Simoa edes koiven nostoon ilman talutinta. 

Ilvestä isompia petoja ei kuitenkaan onneksi liikuskele lähitienoolla. Peuranvasan koipiluu ja kaviokynnet löytyi metsäpolun varrelta ihan pihan reunasta. Ilvekset ovat peuroja  ottaneet päivällisekseen meidän lähimaastossa ennenkin.

Eilen päivälenkillä ollessamme soi puhelin taskussani. Sieltä kaupattiin vapaakierron omegaa. Olin edellisenä iltana vastannut tyhmyyttäni taas netissä olevaan kyselyyn, että terveys ja hyvinvointi ovat mulle tärkeitä. Ja heti sieltä osoite napattiin ja tarjousta pukattiin. Jaapa jaa. Syön D-vitamiinia ja omega-3 kyllä entuudestaankin, joten olen kiinnostunut terveydestäni ja hyvinvoinnistani. Ainakin siltä osin. Muuten olis kyllä kirveellä töitä, tiedän istuvani liian paljon kutomassa sukkaa tai katsomassa Lemmen viemää. Eilisen illan Akuutin mukaan 6 tuntia on maksimi istumiseen päivittäin. No ehkäpä pompahdan muutaman kerran myös neulomisen lomassa tuolilta. Pitää kuitenkin alkaa kiinnittää enemmän huomiota istuksimisiinsa.

 Isänpäivä on sunnuntaina. Omalle isälleni poltan kynttilää, prinssipuolisolle annan kutomani kuviosukat. Jos ehdin, piipahdan etsimässä jonkun kivan paidan hänelle, sillä nuo flanelliset ruutupaidat, joissa hän mieluiten viihtyy, alkavat olla jo kulahtaneen näköisiä. 


Ulkona on puolipilvistä, leutoa. Ei vielä tietoakaan lumisateesta.
Kiva lenkkeilysää lähteä metsäpoluille. Mennessä Simo vetää siiman soikeaksi ja palatessa minä raahaan koiraa perässäni. Se on se vainu, hänellä metsään, minulla kotiin.Seurakuntavaalien varsinainen äänestyspäivä on sunnuntaina. Todella tärkeää vaikuttaa myös näissä vaaleissa äänestämällä.
Sanoo hän, jonka prinssipuoliso on nyt viimeistä kertaa tyrkyllä seurakunnan luottamistehtäviin. Tiedän, olinhan itse mukana muutaman vaalikauden, kunnes jätin kaikki sekä kunnalliset että muut luottamustehtävät ja jäin kotiin kastrullikomeljanttareksi.
Enpä ole katunut. Aika aikaansa kutakin.
(Nää postaamani kuvat ovat sitä sun tätä, läppärin puhdistuksen myötä siirsin kuvat ulkoiselle levylle ja tiedostooni jäi vain näitä toistaiseksi. Laiskuus vaivaa. Haitanneeko.)
 

16 kommenttia:

 1. Lykkyri, höh! Kylläpä suomenkieleen tulee uusia sanoja. Tuota pitääkin isännällä arvuutella mistä on kyse:)

  Teilläpäin on pedot lähellä, ilvekset sun muut. Eihän se viimeviikkoinen karhu-uutinenkaan kovin kaukana tapahtunut.

  Leppoisa sää on vielä tälläkin suunnalla, eikä luntakaan juuri ole. Tilhet eivät ole tulleet, eikä punatulkkujakaan näy, mutta jospa ne vielä ilmestyisivät.

  Hyvää loppuviikkoa teille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meippa Minttuli. On jäänyt tää blogikommentointi vähän noiden srk-vaalijuttujen varjoon. J oli ehdolla ja meni kirkkaasti läpi molempiin. Uskomaton juttu. Eikä lykkyriä tarvittu!
   Parin päivän päästä sinä saat sen ihanan karvaisen palleron kotiin. Muistan tunteen, vaikka siitä on jo keväällä seitsemän vuotta. Simo on ollut nyt ihan kunnossa, onneksi.
   Terkkuja! ♥

   Poista
 2. Ja liito-orava on sitten liituri;) Minulla on sellainen lumentyönnin ja tuskin sen nimeä alan vaihtamaan.

  Meillä on nyt niin monta syöttöpistettä linnuille ja oraville, että en kohta osaa laskea. Emme viero kaunista närheä.mutta niitä käy nyt kolme ja ne rohmut tyhjentävät kaiken, mihin kiinni pääsevät, joten eilen löysimme sitten laudan vain oraville ja pikkulinuille, närhille jää vielä oma syöttölauta. Kaksi kertaa päivässä minä lisään ruokaa ja äiti tekee samaa länsirannikolla. Hänellä on kiva, kun käyvät fasaanitkin. Niitä pääsen viikonlopuksi ihastelemaan.

  Kaunista viikonloppua sinulle & co ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jeps, liituri on tätä samaa sarjaa kuin lykkyri.
   Lintuja on pihan ympäristössä paljon, eilen näin ensimmäiset töyhtötiaiset eivätkä kovin arastelleet vaan laskivat lähelle myös Simon.
   Lauhaa on ja vesisadetta.
   Viikonloppu meni srk-vaalihössäkässä, ts. olimme Simon kanssa kahdestaan kotona kun J oli vaalihommissa koko päivän puoleen yöhön asti. Työ seurakunnassa hänellä jatkuu.

   Poista
 3. Minusta tuntuu, että otan tuon lykkyrin käyttööni sanana, mutta mies käyttäköön sitä muuten, talvella hänellä työn puute. Tuosta istumisesta puheenollen - voi kun joku keksisi sellaisen mittarin, mikä pantaisiin tuonne takamuksen alle, vaikkapa pöksyihin. Se mittaisi aina kun istuu ja sitten kun tulisi kuusi tuntia täyteen, pitäisi sellaisen metakan, että ei voisi istua. Voisi olla kansantaloudellisesti tärkeä kapine. Ihmiset pysyisivät terveempinä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lykkyri meidän pitäisi saada takamuksen alle tai taakse, ettemme jämähtäisi istumaan kuutta tuntia enempää vuorokaudessa. Tahtoo vaan olla niin painava takamus, että kun lempituoliin lösähtää, ei siitä hevillä nousta paitsi tietty jääkaapille.Hih. Sekin ilo on nyt lopetettava kun verensokerit näyttää huolestuttavilta. Että sellainen lykkyri täällä...

   Poista
 4. Meillä on kutsuttu lykkyriksi tuota pitkävartista työnnintä, en muista mistä sen lykkyrin kuulin, mutta se sopi mielestäni niin hyvin sille lykkäämiselle että lykkyri se on ollut jo monta vuotta, ei siis uusi nimi ollenkaan.
  Vielä ei ole tarvinnut mitään, ei lykkyriä jso ei kolaakaan, ei ole lunta vielä näkynyt, josko sitten tulevana yönä sattuisi lykkyrille tulla töitä.
  Hyvää viikonloppua sinne teille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eipä ole täälläkään lykkyriä vielä tarvinnut esille ottaa, vettä sataa ja lauhaa on. Jänikset ovat napsineet kukkamaalta jopa sipulikasvien nousseet varret ja malvikin latvat. Kettukin kuljeksii pupujen perässä lintulaudan ympärillä.
   Lunta jo kaivattaisiin...

   Poista
 5. Kiva sana. Minä tykkään sanoista.
  Meillä on Koirapojan kanssa sama tahti kuin teillä lenkkeillessä. Verenvetoa siis.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. UUsia sanoja syntyy aina silloin tällöin. Niin, tänään olin kahdesti tuolla kallioilla ja mikä lie edellä mennyt kun Simo ei juuri nenäänsä maasta nostanut vaan kulki siksakia polun yli puolelta toiselle. Minä perässä siima soikeana ja liukastellen.

   Poista
 6. Nämä uudissanat istuvat suuhun tai sitten eivät mutta lykkyri on ok. Ajatella, miten paljon uusia sanoja tulee vuosittain mutta mitkä hyväksytään yleiseen käyttöön. Huvikseni selailin kotuksen sivuja ja oli siellä jänniä sanoja. Joskus kieltämättä englannin lainasanat ärsyttävät mutta tietoyhteiskunnan myötä niihin on vaan totuttava.
  Ihanaa tänään saimme lunta tänne Savoon mutta pysyneekö vielä maassa, kun taas on luvannut lauhtuvaa. Hih, hulasvesikin taitaa olla nykyisin muodossa hulevesi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vieläkö teillä on lumet säilyneet? Meillä niin vetiset kelit, onneksi on luvattu kuivempaa ja kylmempää. Itsenäisyyspäivän aikoihin on tarkoitus ajella Savon seutuja.

   Poista
 7. Hyvää viikonloppua sinne teille ♥ ♥

  VastaaPoista
 8. Kiitos Anjuska!
  Hyvää viikkoa sinulle ja pojillesi! ♥♥

  VastaaPoista