lauantai 27. marraskuuta 2010

JOULUKAKTUS JA MUUT KUKAT

Rouva Hulda Huolettoman huonekasvit ovat olleet varsin huonolla hoidolla. Mullanvaihto piti ja piti suorittaa keväällä aina ja aina vaan. Ja jäi sitten suorittamatta. Isot ruukut raahasin kerran suihkuun, pienet ruukut nakkasin kesän tullen ulos pihapensaiden juurelle. Jotenkin heräsin juuri ennen pakkasia kaivamaan amarylliksen sipulit paleltumasta ja toin ruukuissaan nököttäjät sisälle lämpimään.

Ja eikös vaan, joulukaktus oli saanut levätä kesän ulkona ja heti sisälle päästyään alkoi pukata nuppuja. Nyt on jo ihan melkein auki kukkaset.
Ehkäpä helliä sanoja ja ruukunvoimaa tarvitsisi ennen kukkien avautumista.

Ja toinen minulle ihme on valkoisen orkidean nuppujen ilmestyminen vanhojen varsien päihin. Koskaan aikaisemmin en ole saanut uudelleen kukkimaan. Nyt odottelen, jaksaako nuput vielä auetakin.
Siirsin aurinkoiselle ikkunalle odottelemaan nuppujen suurenemista ja aukeamista.

Mutta yksi on vaatimaton. Tämä "tuhma poika" tai "siemenlinko". Mikä lie oikea nimensä, mutta vähälle vedellä ja huonolla mullalla sinnitellyt ja aina kukkii ja siementää. Pieniä alkuja on läheisissä ruukuissa jatkuvasti. Joku palmu tämäkin lienee, tai ainakin palmun sukulainen.

Joulutähti on vakiinnuttanut asemansa suosituimpana joulukukkasena. Minusta jouluun kuluu kuitenkin hyasintin tuoksu, valkoiset kielot ja punainen tulppaani. Niiden mukulat pidän hengissä ja istutan keväällä kukkapenkkiin. Siellä ne kukkivat sitten uudelleen, ellei myyrä ehdi mukuloita pistämään parempiin suihin.

4 kommenttia:

 1. Hienosti on nuppuja tulossa kukillesi.
  Joulukaktus ja orkidea on täälläkin nuppuja täynnä.

  VastaaPoista
 2. Kukat menestyvät täällä samoilla menetelmillä, hih. Ja orkidea kyllä avautuu ennenpitkää..

  VastaaPoista
 3. Hienot joulukukat sinulle tulossa. Kyllä se on ihanaa kun saa orkidean kukkimaan uudelleen.... Kiinnitin huomion valkoisiin Arabian kynttilänjalkoihin... mahtava rivi, minulla myös 2kpl ! Näyttää ainakin samoilta....
  Hyvää adventtiaikaa!!!

  VastaaPoista
 4. Unelma; kukkien huono hoito jatkuu sisätiloissakin, mutta toivon nuppujen aukeavan.

  Minttuli; ehkä joskus tulee "puhuttua" kukille pari sanaa ja elävät sitten niistä.

  ritvau; kiva kun huomasit kynttilänjalat! minulla on niitä toista tusinaa ikkunalla "salusiinina", olen napannut aina kirppareilta jos hinta on ollut kohdallaan. Yksi niistä on tuotu Wienin isolta kirpparilta takaisin kotiin! Tämä luulasi on yksi keräilykohteistani ollut joskus.

  VastaaPoista