keskiviikko 2. helmikuuta 2011

NUO VAARALLISET NAISET

Eilen minä sen sain. Ihanan kirjan.  Frauen, die lesen, sind gefährlich.

Kirja kertoo naisista, lukevista naisista, eri taiteilijoiden näkeminä historian saatossa 1300-luvulta aina näihin päiviin asti.  Maalauksissa ja valokuvissa.

Tätä kirjaa on Saksassa kaksi versiota, toinen Stefan Bollmannin varsinainen teos ja toinen, missä on Elke Heidenreichin kirjoittama johdanto-osa. Saatuani kirjan selasin sitä läpi, varsinainen teksti on vielä odottamassa, sillä sanakirjaakin tarvitaan. Mutta ne kuvat! Ihastuttava kokoelma lukevia naisia. Mistä sitten se vaarallisuus? Siitäkö, että lukeminen avartaa, rohkaisee, opettaa ja tasa-arvoistaa? Vai miksi? Warum?

Tekikö lukeminen Markiisitar de  Pompadourista historiankirjojen kestokaunottaren? Viisaan, kultivoituneen hovinaisen, joka on jäänyt historiaan aikansa merkittävänä vaikuttajana. Tässä kuvassa hän  näyttää  lisäksi vastustamattomalta kaunottarelta. Äly ja kauneus voivat siis mahtua samaan päähän. Prima!

Kirjassa on todella monipuolinen valikoima taiteilijoita, joita yhdistää lukevat naiset. Minulle kirja on aarre, josta riittää ammentamista. Kunhan nyt edes pääsisin selailua pidemmälle. Ja olen kovasti kiitollinen serkulleni Rüdigerille, joka tämän kirjan pyynnöstäni minulle lähetti. Mutta ilmaista lahjaahan ei ole; siispä paketoin Melkon Suomalaiset sukellusveneet ja Koiramäen Martan ja Ruuneperin vastalahjaksi. Saapa siellä sitten Hampurissakin sanakirjaa selailla, hih.

10 kommenttia:

 1. Tuota kirjaa olisi ihana selailla. Nämä esillä olevat kuvat ovat kyllä kiehtovia. Jospa se suomennetaan joskus..

  VastaaPoista
 2. Anja, arvaa olenko ammentanut tästä kirjasta!
  Minä lähetin vastalahjaksi blogiystäväni toivoman Geraldine Brooksin Kirjan kansan. Pidän taiteesta! Ja lukemisesta ja lukevista naisista;-)

  VastaaPoista
 3. Ihanat kuvat. On varmaankin kiinnostava kirja, miellyttäviä lukuhetkiä sinulle.

  VastaaPoista
 4. Leppoisaa torstaita ja miellyttäviä lukuhetkiä sinulle!

  VastaaPoista
 5. Minttuli; toivottavasti suomennetaan, kirja on kyllä sen arvoinen.

  Leena Lumi; olin hämmästyksestä ja ihastuksesta soikeana avatessani kirjapaketin. Sinun vinkistäsi kirjan hankin, kiitos siitä!

  Unelma; kirja on täynnä mitä ihanampia kuvia, minulla kun ei skanneria vaan kamera, niin eivät pääse oikeuksiinsa tässä blogin sivulla.

  sylvi; hitaasti tavaan tätä, kun saksankielinen, mutta kovasti pidän.

  VastaaPoista
 6. Tuosta reunojen häivytyksestä, mikä oli sinulla muokkaus ohjelma?
  Photoscape on hyvä, siinä saa helpolla erilaisia raameja, kuten häivytyksen.
  Ohjelma on ilmainen ja helppo, sillä minä *häivyttelen*...:)

  VastaaPoista
 7. seijastiina; mulla on vain Picasan muokkausohjelma... täytyy ladata se Photoscape, kiitos vinkistä!

  VastaaPoista
 8. Hyvä nimi kirjalle, lukevat naiset ovat vaarallisia, sen vois kait allekirjoittaa vähän itekukin ja toistan sen jo sun laittaman WARUM tunnetun laulajan laulamana, kuutelin sen muuten eilen youtubesta, mahtava..;)

  VastaaPoista
 9. Maikku; Milizan laulamanako kuuntelit? Varmaan sen levytti myös Zarah Leander, muistelen.
  Kirja on minusta upea teos.

  VastaaPoista
 10. Joo, Mulizan ja oli myös Z.L ja joku suomalainen, Marjorie, muistinkin nimen, joka pääsee melko korkeelle äänessään, lauloi saksaksi myös! Nyt on kulettava maailmalla kaula pitkällä noita kirjakauppoja jos kohalle osuis se kirja...:)

  VastaaPoista