keskiviikko 9. maaliskuuta 2011

JA HAETARJ NII HAEKEESTI SOE..

Posted by Picasa

Takana on meillä matka, matka pieni niin mukava
haitareita kuuntelemaan, katselemaan kilpailuja.
Pitkin maata matkustajat saapuivat Turun satamaan
samaan laivaan lastautuivat mekastelemaan merelle
noustaksensa nopeasti laivan kannelle kavuten
kilpailuja katsomahan seuraamaan sulosävelet.

Siell ol haitarit hajallaan  laivan laajoilla aloilla:
soittelivat niin somasti, kilpailivat keskenänsä
hopeisesta haitarista, kurtusta kultahäkistä.
Tanssittivat taitavasti viisut, viehkeimmät sävelet
sormillansa soudattivat ihmisille ilon tuoden
soitollansa sorealla, laulamalla laatuisasti.

Soittivat semifinaalin keskikesän koitoksihin
Ikaalisten ilopitoihin, missä taito punnitahan,
mestariksi merkitähän paras heistä palkinnolle
harmonikoista hopeisen, kultaisista kaikkein kuuluin.
.
Jamit jatkuivat iloiset, kansa lauloi käytävillä,
nosti kaulaansa koholle,  kajautti kauniit laulut.
Mukana niin monet miehet, kurtut kauniit kainalossa
laulannassa laatuisassa soitossa surusävyssä.
Soipa saha niin somasti, napakasti naisen nuoren
Ilo ol itse mukana seurata semifinaalit
kuunnella komiat soitot seurassa samansukuisen
laulella mukana lauman, ihastella ilonpitoa!

Niin, ihan aikuisten oikeasti oli jälleen mieliinpainuva hanuriristeily. Turusta Silja Euroopalla eestaas Tukholmassa. Kyseessä oli 20-vuotisjuhlaristeily, laiva täynnä haitareita, isoja ja pieniä, soittajia, isoja ja pieniä. Ja koko laivallinen iloista haitarimusiikin ystävää tai harrastajaa.

Paitsi tietysti tärkeimmät, kultaisen ja hopeisen harmonikan semifinaalistit, laivalla oli ohjelmaa jokaiseen makuun. Minulle mieluisimmat jo vuosien kokemuksesta olivat Seppo Soittila ja Martti Lepänhaara, jotka soittonsa välissä sutkauttelivat vitseja ja naurattivat hervottomasti yleisöään. Monta hyvää juttua jäi muhimaan vitsipakkiin. Ja ylimmällä kannella saimme kuulla kahden venäläistaiturin tasokasta soittoa.


Uutena esiintyjäryhmänä oli nyt mukana hankasalmelaisveljesten Werner Bross. Olin ihan myyty heidän esityksistään, joissa oli hulvatonta menoa, pyykkilautoja, narubassoa, erikokoisia kitaroita, juuriharjoja ja vanha matkalaukku "rumpuna". Nämä Tuukkasen veljekset järjestävät kesäaikaan Hankasalmella "Kihveli soikoon" musiikkitapahtuman, joka on ehdottomasti ensi kesänä sovitettava ohjelmaan. Olin ihan myyty heidän esityksestään.


Eila Pienimäki tanssitti laivayleisöä,  samoin harmonikkayhtyeet. Ja laivalla soi läpi yön, aina jossakin oli porukkaa keräytynyt soittajien ympärille laulamaan niin kauan, kuin soitto soi.
Mutta kaikista suloisimpia olivat pienet soittajat, joista hopeisen harmonikan loppukilpailuun valittiin seitsemän viidestätoista. Kaikki olisivat paikkansa ansainneet loppukilpailussa, kaikki tulevia muusikoita.
Tässä vielä kuvasatoa harmonikkaristeilyltä.Ja sitten vielä muutama kuva, savolainen soittaja terminaalissa lähtötunnelmissa ja hyttikuva soittosessiosta.


Ja kyllä meillä kaikilla oli siellä mukavaa, siis ensi vuonna jälleen mukaan....


15 kommenttia:

 1. Oli hienoa nähdä kuvia harmonikkaretkestänne.

  VastaaPoista
 2. On siellä haitareita poikineen.
  Mukavan reissun teitte.
  Kivati matkan kertoen.
  Hyvää päivänjatkoa sinulle!♥

  VastaaPoista
 3. paljon on ollut haitareita soitannolla. Sai varmaan todeta, että se soi ja se soi. Tango merallä soi, mutta soiko tango vai muut kappaleet.

  VastaaPoista
 4. Hieno on reissunne ollut ja mukavasti taas Kalevan hengessä runoiltu.
  Lieköhän siellä ollut Kokkolan harmonikat, serkku Matti siinä porukassa kurttuaan vetelee. Tuosta Hankasalmen tapahtumasta olen kuullut paljon kehuja, vaan vielä on käymättä. Oisko liian lähellä?

  VastaaPoista
 5. Unelma; silmin talletettuja enemmän, kun kamera välillä jäi hyttiin.

  sylvi; kyllä siellä oli haitari poikineen, soittivat myös yhteissoittona mm. polkan Karjalan poikia.

  mummeli; soi tangot merellä...ja kaikenlaiset kipaleet, sillä taitajia oli paljon. Ja varsinkin nuo alle kymmenvuotiaat soittajat olivatjo taitavia hanuristeja pienine kurttuineen.

  Minttuli; varmaan Kokkolan harmonikat olivat, tämä risteilyhän on harmonikansoittajien vuoden kohokohta. Kesällä kannattaa käydä katsomassa Kihvelit soikoon -tapahtuma. Näiden veljesten esitykset ovat niin omintakeisia paitsi soittimiltaan myös sovituksiltaan (esim. Siku-siku, Jambalaya jne.) Ihan nautittavaa ja elämyksellistä. Ovat kiertäneet mualimoo ja soitelleet. Nyt ovat löytäneet varkautelaisen Kirsin yhtyeeseen yhdeksi solistiksi. Ja minä ihastuin veljessarjan Jaakkoon, joka soittaa narubassoa! Ihan huikea. Silmänruokaa sekä musiikkia muilla aisteilla. Kihvelit soikoon kannattaa kokea.

  VastaaPoista
 6. Irmastiina; tämä risteily on monille jo vuosien traditio, niin myös meille. Mukavaa siellä on käydä.

  VastaaPoista
 7. Mukava merimatka teillä,musiikkianti suuremmoinen ja runosuoni sen kun sykkii!

  VastaaPoista
 8. SinikkaHelena; oli kiva reissu ja todella musiikkipitoinen! Kun pääsin alkuun suonen iskemisessä niin ajattelin antaa mennä vaan....hih!

  VastaaPoista
 9. Mukava postaus! Hienosti kerrottu osuus kalevala-mitassa.
  Kiitti menovinkistä Hankasalmelle, tiältä Savonmuan kolokasta ei oukkaan pitkä matka sinne.
  En muuten ikinä lakkaa ihmettelemästä miten jotkut osaavat soittaa haitaria, ihan pienetkin. Sen taidon on pakko tulla jo äidinmaidossa. Mukava reissu teillä ollut.

  VastaaPoista
 10. Markka; mulla jotenkin tuo tekstitys temppuili...
  Niinpä. Ihmettelen minäkin noiden pienimpien soittajien taitoja. Mutta Ahvenaisen Veikkokin otti haitarin syliinsä 9 vuotiaana ja siitä lähtien on soitellut, nyt kai 81 vanha ja homma käy kuin unessa ja ketterästi. Ja nää Werner Brossin pojat ovat luku sinänsä, tule ihmeessä Kihveli soikoon -tapahtumaan Hankasalmelle. Pojilla mahtaa olla hauskaa itselläänkin harjoittelutilanteissaan. Mahtavia ovat.
  Prinssipuolisoni otti haitarin 40 vuotiaana vasta eka kertaa syliinsä, on mukana eri pelimanniporukoissa, säestää milloin missäkin ja opetti vuosia kansalaisopistossakin. Minä edelleen junnaan oman haitarini kanssa eikä tällä menolla valmista tule, nytkin on mennyt viime kesästä niin, että kerran olen tainnut remmit avata! Olispa intoa ollut lapsena!?!

  VastaaPoista
 11. Mahtavat mestat ja "köörit"!

  Kerrot hyvin ja elävästi, Anja-Regina<3

  Kivaa loppuviikkoa sinulle<3

  VastaaPoista
 12. Aili-mummo; kyllä oli mukava olla mukana. Kiitos kommentistasi jälleen! Myös sinulle kivat viikonloput!

  VastaaPoista
 13. Tämmöset haitarireissut, ne vasta mukavia olis, onneks sinä edes siellä olit ja sain lukea matkakertonuksen. Musikista muutenkin tykkään ja olen kaikkiruokanen sen suhteen. Hankasalmella olen ollut, mutta en parina viimevuotena, että Tuukasen taitavat pojat kyllä tiedän....:)

  VastaaPoista
 14. Maikku; olin aiemmin nähnyt nämä veljekset vauhdissa, mutta nyt oli ihan myyty. Ensi kesänä pakko päästä Kihveleihin. Kiva että tiesit myös nämä musisoivat velikullat.

  VastaaPoista