lauantai 19. maaliskuuta 2011

VOIHAN JYSÄYS

Siis että meilläkin voi maa järkkyä? Täällä rauhallisessa lintukodossamme!

Jaapajaa. Aamu alkoi niin, että oli mielessä laulu "voiko ihanammin päivän enää alkaa...."  Puoli seitsemältä Simon kanssa ulos. Mikä aamu!!! Ja aurinko! Ensin huomasin koivunlatvoihin ilmestyneen punerruksen.

Yhtäkkiä mustarastas lauloi takapihallamme ja tien alapuolisen pellon laidalta vastasi toinen mustarastas. Se on kevät nyt! Talitiaisten tirskutuksen lomassa kuuluui hömötiaisen tiy-tiy-tiy-tiy.

Lumella myös punertavaa...

ja kuusenkäpyjä...
ja jälleen punertaa hangella...
Sehän on maaliskuinen aurinko! Nousee metsän takaa aamuruskon punaisena ja heittää hangelle punaista verkkoaan...

niin rusottavaa, kuin vain voi.
Ihastelen aurinkoista aamua. Säätiedot lupasivat kylläkin lumisadetta.
Postilaatikko on vielä tyhjä, palasimme tyhjin käsin takaisin pihalle. Punerrus koivuista oli poissa. Samoin punerrus lumihangen pinnalta. Mikä onni, että ehdin näpätä nämä kuvat sittenkin.

Iltapäivällä klo 13:n jälkeen istuin katsomassa mäkihyppyä televisiosta. Yhtäkkiä ikkunat helisivät ja tuntui siltä, kuin kuorma-autolla olisi ajettu talon päätyyn. Mietimme, oliko katolla vielä lunta. Ei. Eikä lumi olisi jysäyttänyt sellaisella paukkeella. No, saattoipa olla lentokone, joka rikkoi äänivallin. Uskomatonta. Tai ehkä sittenkin, taisin kuulla lentokoneen äänen.

Kohta ilmestyi poikamme pihalle ja kysyi, paukahtiko täälläkin. Hän oli luullut, että öljynjalostamolla on jotakin räjähtänyt. Voi ei.

Uutisissa kerrottiin, että Etelä-Suomessa on ollut MAANJÄRISTYS vähän jälkeen kolmentoista. Seismologian laitoksen mukaan voimakkuus 2.8 magnitudia. Mitä lienee Richterin asteikolla. Mutta uskomatonta. Mutta totta se on. Mitä tahansa voi sattua ihan tavallisena lauantaipäivänä.

12 kommenttia:

 1. No jopas on maa ruvennut järisemään, keskiviikkona uutisoitiin että täällä pohjoisemmassa Puolangalla oli ollut 2 magnitudin järistys. Ei kovin tiheästi Suomessa järise ja ehkä tämän Japanin tilanteen jälkeen pääsevät herkemmin uutisiinkin. Toivottavasti rauhoittuu ja lopettaa järistelyn jo tältä erää tämä meidän asuinpallo.

  VastaaPoista
 2. Kuulostaa hurjalta! Just sanottiin telkkarin uutisissakin siitä maanjäristysessä. Onkohan maapallon laatat menneet ihan sekaisin siinä Japanin järistyksessä.

  VastaaPoista
 3. Tietääkseni pienimuotoisia maanjäristyksiä tapahtuu Suomessa melko usein; onneksi ei niitä suurjäristyksiä;)

  Oikein mukavaa viikonloppua sinulle, Anja-Regina<3

  VastaaPoista
 4. Olin tänään töissä ja istuin ikkunan vieressä kun järistys kuului, mietin itsekseni että onkos rakentajat tulleet lauantaina töihin kun noin jyskäävät. Työpaikallani tehdään lisärakentamista ja joskus ovat miehet olleet viikonloppunakin töissä, siitä ko.ajatus:)

  VastaaPoista
 5. Kuulin äsken uutisissa, että Suomen oloihin järistys oli ollut kova..... :(
  Leppoisaa launantai iltaa sinulle!
  Ai niin meinasi unohtua, mihin aikaan te Simon kanssa postilaatikolla oikein käytte, kun noin hienon auringon nousun sat kuvattua...:))

  VastaaPoista
 6. kait se iso jyrähdys Japanissa sekoittaa maailman laatat niin, että ei enään meilläkään olla turvassa. kyllähän niitä ihan opieniä täällä sillointällöin on, mutta että noinkin iso.

  VastaaPoista
 7. Kauniita aamukuvia postauksessasi. ihan kevään tuntu.
  Vai teillä maanjäristys, no onneksi ei mitään isompaan.
  Hyvää lauantai-iltaa sinne teille!

  VastaaPoista
 8. Anja; minulle tämä jysäys oli ensimmäinen tajuamani kerta. Mehän ollaan täällä Suomessa kuitenkin kaukana mannerlaattojen saumakohdista.

  Auli; tämän järistyksen keskus oli kuulema Pornaisten Halkialla, ei täältä kovinkaan kaukana.

  Aili-mummo; tämä kyllä tuntui kuin autolla olisi seinään ajettu! Onneksi ei pahempaa.
  Virkistävää viikonloppua myös sinulle!

  Irma; minä ensin luulin, että naapurissa on jotakin räjähtänyt, mutta kun kaikki oli hiljaista ja ehjää, luulin äänivallin rikkoutumiseksi.

  Irmastiina; Aamulla puoliseitsemän maissa kuvasin maisemaa, mutta palatessani postilaatikolta ei enää väriläiskiä ollut puissa eikä hangella. Ja iltapäivällä myöhemmin alkoi lumisade! Viitisen senttiä puhtaita hiutaleita peittämään kevätloskaa.
  Mukavaa viikonloppua sinulle myös.

  Villiviini; kiva kun kommentoit! Tämä jysäys kuului varmasti läpi Uudenmaan ja helisytteli ikkunoita. Minä en aikaisemmin ole moista kokenut.

  mummeli; saattaa hyvin olla, että vaikuttaa se suurempi liikkuminen, samaa maapallonkuortahan me asutetaan japanilaistenkin kanssa.

  sylvi; aamulla oli todella keväistä, mutta sitten alkoi lumisade, niinkuin säätiedoissa luvattiin. Onneksi järistys ei tietääkseni missään hajoittanut rakenteita, kunhan jysäytti. God lördagsafton till er också!

  VastaaPoista
 9. Sinä siis koit tämän maanjäristyksen ihan itse... uutisissa sitä ihmettelin!! Aikamoinen Suomen oloihin. Reagoiko Simo-koirasi mitenkään erikoisesti? eläimet vaistoavat tällaiset asiat.
  Rauhaisaa viikonloppua!

  VastaaPoista
 10. Asuimme 70-luvulla pari vuotta Saksassa. Eräänä yönä heräsin omituiseen "oloon", ikään kuin kerrostalo, missä asuimme, olisi tärähtänyt. Heti ajattelin: maanjäristys, vaikken sitä ikinä ennen ollut kokenut. Mistä selkäytimestä se tieto perusvaiston kautta tuli, en tiedä.

  Aika hurjaa, jos maanjäristyksen Suomessakin kokee niin kuin sinä tänään.

  ***
  Aamulenkkisi maaliskuisen auringonnousun aikaan on upea kokemus.

  VastaaPoista
 11. ritvau; en huomannut Simosta mitään - paitsi että koira halusi olla yksinään alakerrassa tuolissaan, vaikka me olimme yläkerrassa katsomassa mäkihyppyä! Tosiaankin, koira, joka seuraa kuin hai laivaa ja torkkuu televisiohuoneen sohvalla vetäytyi alakerran tuoliin eikä halunnut tulla ylös vaikka prinssipuoliso kävi sitä etsimässä! Johtuiko eläimen vaistosta?

  Lastu; Saksassa maa kuulema voi järähdellä useinkin. Mutta täällä Suomessa en ole paljon tällaisesta kuullut.
  Sanotaan, että aikainen kana löytää aikaisen madon. Minulle taisi käydä niin, sillä auringon kimallus vaihtui sitten lumisateeseen.

  VastaaPoista