keskiviikko 14. syyskuuta 2011

ILLAN TULLEN SIENIÄ KASVAA KARHUNKANKAHALLA...

...Mörrimöykky se sateessa istuu kärpässienen alla! Jeps. Sadetta on saatu niin reippaasti, että sieniä nousee syksyiseen metsään. Ja on kyllä mistä valita! Ensimmäiset suppilovahverotkin nyppäsin tänään lähimetsiköstä. 


Rouskubaby kiinni emorouskussa! Haaparouskut ovat kasvaneet pullalautasten kokoisiksi, ihania siivota, kun ovat olleet täysin madottomia. Karvarouskut jo pieninä pyörylöinä ovat imeneet ainakin varteensa toukkaperheen. Ja entäs herkkutatit! Vaikka juuri ovat lakkinsa nostaneet maanpinnan yli ja jalka on vielä sammalten peitossa, niin eikös vaan sienisääski ole ollut jo istumassa ja odottamassa sienirihmaston äärellä. Nopeat syö hitaat! Isoksi kasvaneet herkkutatit ovat myös oravien herkkua, proteiinit tulee kaupanpäälle.


Tämän kuvan vissiinkin jo aiemmin postasin, mutta haitanneeko! Syksyn sato on ollut kaikkiaankin ihan erinomainen. Paitsi perunat. Isoja siemenperunoita kylvettiin, pieniä nappuloita suurimmaksi osaksi ylös nostettiin. Hyvänmakuisia silti, mutta pieniä. Vaan ei auta harmitella. 


Aasinsiltana harmittamisesta: joskus sitä puhisee, pui nyrkkiä ja hiljaa itsekseen manaa maailman menoa. Tähän avuksi hankin mökille tällaisen inkkarisätkyn.
Kun oikein joku asia pännii, helpottaa, kun kiskoo narusta ja inkkari uhoilee ja kiukuttelee puolestani! 
Kätevää, eikös?


Vielä sienistä puheen ollen: Männikön Maijalta nappasin vinkin, että ryöpätyt ja huuhdellut sienet voi pilkkoa valmiiksi salaattiin, ripautus merisuolaa mukaan ja kerta-annos muovipussiin pakastimeen. Sieltä sitten helppo sulattaa, lisätä sipuli ja kerma plus ripaus mustapippuria. Nam. Lasipurkkiin suolaaminen on helppoa, mutta kerta-annoksen ottaminen ja liian suolan pois keittäminen vaatii jo enemmän. Ilman tönkkösuolaahan sienet ei säily. 
Testasin tänään; otin pakastimesta sinne jäädyttämäni sienipussukan. Hyvin toimi. Suosittelen.


...tiutau-tiutau-tilitali-tittan...jne13 kommenttia:

 1. Kiitos sienien pakastus vihjeestä !
  Sateesta päätellen voin saada kokeilun tarvikkeita :-) .

  VastaaPoista
 2. Jos se kerran pitää paikkaansa että sade noita sieniä synnyttää, niin kohta ei metsistä jalansijaa löydä, niin paljon tuota vettä on tullut. Rapsutus Simolle!

  VastaaPoista
 3. Mörrimöykkyä täälläkin hyräillään, kun noita sieniä...
  Ja tuo rouskujen pakastutapa on ollut käytössä jonkun vuoden marttajärjestön sienineuvojan annettua aikanaan vinkin. Kätevää, kuten sanoit.
  Tuollainen inkkarisätky olisi tarpeen täälläkin, aika hauska ja tarpeellinen kaveri.
  Sateetonta päivää toivotellen.

  VastaaPoista
 4. Heippa!
  Kyllä tuo inkkari olisikin kätevä "kiukkuapuri".Joskushan sitä suututtaa että tekis mieli pöydälle hyppiä, mutta kankeroisena jos sinne kapuaa, kiukku kerkii jo talttua.Tuon ukkelin jalkoväliä kun nykis niin nauruhan siinä hersyis.Sais todeta että sen pituinen se kiukku.

  VastaaPoista
 5. Tänä syksynä kasvaa vaikka mitä, sieniä erityisesti; viime syksynä ei saanut niitäkään, paitsi tatteja.

  Tuo inkkari on hassu, naurattaa varmaan muitakin kuin minua.:D

  Oikein hyvää loppuviikkoa sinulle, Anja, ja silitykset Simolle<3

  VastaaPoista
 6. Kyllä niitä sieniä nyt nousee vauhdilla:)

  VastaaPoista
 7. Jopas on sieniä, ihan päällekkäin kasvavat, hauska tuo ylin kuva. Hyvältä kuulostaa ohjeesi sienistä, minä en vain ikänäni sieniä ole säilönyt. Joskus nuorena vähän kerännyt ja kokeillut kokata ja siihen jäi. Inkkari on kyllä kätevä vekotin :)

  VastaaPoista
 8. Ihana kuva tuosta babyrouskusta :))

  Oikein hyvää loppuviikkoa, ka rapsutukset Simolle <3

  VastaaPoista
 9. marimeri; nyt kyllä löytyy sieniä joka lähtöön. Kokeile pakastuskikkaa!

  mummeli; kyllä meidänkin lähimetsä on sieniä täynnä, tosin ei kaikki ole syötävää sorttia! Simo kiittää rapsutuksista.

  Irmastiina; joskus voi sienikin pitää babynsä sylissään, hih.

  Minttuli; se on kiva laulu, kunhan vaan "meidän äitikin Mörrimöykyn huolisi"...
  Joo, puran aina kiukkua mökillä tuon sätkyukon avulla, hehhee!
  On tullut vettä vähän väliä, toivottavasti viikonloppu on lupausten mukainen eli aurinkoa!

  SinikkaHelena; oikein kuvittelin sinun kiipeävän pöydälle kiukuttelemaan! Ei vaineskaan. Vedellään vaan ukkeleita jalkovälistä... ja nauretaan päälle.

  Aili-mummo; joo, suppilovahverotkin nostivat keltaisen vartensa varassa lakkinsa polun varrella toivottaakseen hyvää huomenta! Lampaankääpääkin löysin madottomana. Luonto on ollut todella antelias.
  Tuon inkkarin löysin Jyväskylän kirpparilta ja oitis hokasin, että sillähän on selvä käyttötarkoitus!
  Myös sinulle leppoista viikonloppua!

  ritva; jotenkin en vaan malta olla poimimatta, vaikka niiden työstäminen edelleen onkin sitten jo hankalampaa!

  Anja; minä tunnen muutamia ihmisiä, jotka eivät pidä sienten mausta. Minä taas kerään niitä varmasti tuttuja suolasieniksi, kantarellit, mustat torvisienet ja kehnäsienet sekä lampaan käävät suppilovahveroiden lisäksi suoraan pannulle pantaviksi. Korvasieniäkin keväisin kerään ja keittelen niistä myrkyt pois. Meillä syödään mielellään sieniruokia.

  Seija Koistinen; en ollut aikaisemmin nähnyt moista takertujaa sienessä! Mukavaa viikonlopun aikaa myös sinulle. Simon kiitokset rapsutuksista!

  VastaaPoista
 10. Haapasienet ovat hyviä suolasieniä. Nami nami..
  Kiitos vinkistä.
  Hyvää perjantaita♥

  VastaaPoista
 11. Ihanaa kun Maijun vinkit toimivat ja kelpaavat.
  Lauloin ja luin blogiasi (Mörrimöykky laulua) tulin niin hyvälle tuulelle lukeissani tätä. Miestäkin rupesi laulattamaan, ihmetteli mistä moinen ilo tupsahti, luin tekstiä hänelle ja 17-vuotias poika ilmestyi olohuoneeseen ja katsoi meitä kummissaan. Tokasi olette ihan sekaisin :)
  Elämä menee liian totiseksi kun ei laulua kuulu.

  Kiitos Anja, pelastit tämän perjantain :)

  VastaaPoista
 12. sylvi; kun olin lapsi, meillä kerättiin ja suolattiin haaparouskuja suolasieniksi paljon. Ne ovat minusta parhaita suolasieniä.

  maiju; jess, kokeilin sienien pakastamista kevyesti merisuolalla suolattuina ja hyvin toimi, kiitos vinkistä.

  Ihana, jos sain perjantaipäivääsi hymyä ja iloa!

  VastaaPoista