maanantai 12. syyskuuta 2011

VIELÄ KERRAN EDINBURGHISTA

Lomamme viimeinen päivä alkoi tihkusateisena. Aamiaisen (jogurttia ja marjoja sekä munakas juustolla ja tomaateilla lisänä kahvia) jälkeen reippailimme bussipysäkille päästäksemme takaisin ostoskeskukseen nuorimman pyynnöstä. Parin tunnin shoppailun jälkeen tyytyväinen neitonenkin oli valmis uusiin tutustumiskohteisiin.


Ensimmäiseksi valitsimme kuninkaallisen palatsin, Palace of Holyroodin, joka toimii kuningattaren virkapalatsina. Sen yhteydessä toimii myös taidegalleria ja pieni matkamuistomyymälä.
Galleriaan tutustumisen jälkeen siirryimme  pihan yli vanhaan palatsiin,
jonka pihassa oli tämä kaunis kaivo. 


Eteisaulassa vanhoja gobeliineja ja tauluja...


Näkymä palatsin sisäpihalle....


Palatsin yhteydessä sijainnut Holyrood Abbey, josta jäljellä vain rauniot...

ja lattian ja seinien hautalaattoja....


Palatsia ympäröi vehreä puisto. Ja upeat takorautaiset portit...
Tässä palatsissa asui aikoinaan myös  kuningatar Maria Stuart ja hänen huoneistonsa on säilytetty ennallaan. Makuuhuoneessa oleva katosvuode näyttää - kuningatar Maryn vuoteeseen verrattuna (sekin palatsissa) varsin pienikokoiselta ja vaatimattomaltakin. Myös Maria Stuartin koruja ja muita henkilökohtaisia tavaroita on tallessa vitriineissä. Kiviseinäisten palatsien huoneita lämmitettiin suurilla avotakoilla. Nykyisin Holyroodin palatsissa kuningatar Elisabeth järjestää virallisia vastaanottoja ja tilaisuuksia. Palatsin ruokasalin hopeiset astiastot ovat silloin käytössä.

Palatsin takana levittäytyy tyypillinen skotlantilainen nummimaisema. Edinburghissa näkyi paljon vihreyttä, puistoja, kukkuloita ja reunamilla nummea.

Lauantaipäivään liittyi paitsi ostoskierrosta myös yht´äkkinen päähänpisto kiivetä Skottilaisen Monumentin (oma suomennos) huipulle. Tosin me vanhat jäimme ostoskassien kanssa nököttämään puiston penkille ja vilkutimme jälkikasvulle, joka kiipesi ne kaikki 287 porrasaskelmaa aina ylimmälle näköalatasanteelle asti. Oli kuulema huimat näkymät.
Tässä itse Livingston monumentin juurella. Ja tietysti me vanhat penkillä hänen alapuolellaan.

Ja sitten syömään kaupungin vanhimpaan pubiin. Ystävällinen tarjoilija kuvasi meidän poppoon yhteiseen potrettiin.
Kyllä ruoka maistui, olimme kävelleet päivän liikunta-annoksen jo pelkästään laskeutumalla portaita ylemmältä katutasolta alemmalle portaikossa, jossa jokainen askelma ja välitasanne oli eriväristä marmoria ja varmasti muutakin värillistä kiveä. Ja askelmia riitti. Lisäksi ne nuorempien 287 askelta Monumentin huipulle.

Päivä alkoi kääntyä iltaan ja koska aamulla olisi anivarhainen lähtö kotimatkalle, kiertelimme Royal Millsiä matkalla bussipysäkille. Herätys aamulla kello neljältä että ehtisimme koneeseen ajoissa. Jälleen pikasuihku, pötkölleen kun oli pakattu viimeisetkin ostokset ja unta palloon. 

Mielessä pyöri Edinburghin antamat kokemukset, mutta uneen päästiin ja aamulla reippaina odottamaan taksia. Lentokentällä kaikki sujui mutkattomasti, samoin paluulento. Laskeuduimme aurinkoiselle Pirkkalan kentälle ja tuntui ihan hyvälle tulla kotimaahan. Simoa oli jo ikävä ja niin poimimme koirulin kotimatkalla varamammalta ja taatalta. Arki oli palannut mukavan matkan jälkeen.

Matkakuvista poimin seuraavaan postaukseen joitakin yksittäisiä kuvia, joista on siis ihan pakko kertoa. Jos vielä jaksatte lukea....

7 kommenttia:

 1. Aivan ihana, moniosainen ja todella kattava matkakertomus! Kiitos tästä :)

  VastaaPoista
 2. Kiitos hyvin mielenkiitoisesta Edinburghin matkakertomuksestasi.
  Hienot kuvat olit ottanut ja kivasti kerroit
  matkan vaiheista.

  VastaaPoista
 3. Ihana reissu teillä oli. kiitos vielä Anja.
  Vielä jaksetaan lukea ja katsella kuvia...
  Nyt on Savossakin syksysää, mutta toivottavasti viikonlopuksi paranee. Terveisiä ja Simolle rapsutukset!

  VastaaPoista
 4. Kiitos hengästyttävästä matkasta Skotlantiin, Anja-regina<3

  VastaaPoista
 5. Anja, kiva kun on tavattu, että tunistan sinut kuvasta;-)

  Ihana, erilainen Skotlanti. Ja paljon vanhaa, historian huminaa, nummet, usein sade ja varmaan jotain samaa, mitä sain Irlannista.

  Kiitos postauksesta!

  VastaaPoista
 6. Tosi mukava matkakuvaus, jäi muistoja muillekin jakaa. :))

  VastaaPoista
 7. Kati; mukava jos pidit "reissustani".

  Sirpa; Edinburgh on todella mielenkiintoinen matkakohde historiasta kiinnostuneille.

  Minttuli; keltaisia lehtiä tippuu koivuista täälläkin ja vettä sataa välillä ihan kaatamalla. Toivottavasti viikonloppu siellä on kaunista, pitäisi vielä ajaa niemennokkaan laittamaan paikat talvea odottamaan. Simo kiittää rapsutuksista ja lähettää Mintulle rapsutukset.

  Aili-mummo; hengästytinkö sinut kertomuksellani? Minusta reissu oli niin kiva, että olin pakahtua ennenkuin sain jutun paperille!

  Leena Lumi; minut pulleroisen väljässä ruutupaidassa kyllä tunnistaakin, muut mukana olivat pojan perhe ja prinssipuoliso.
  Skotlanti on käymisen väärti, minulla oli ennakkoluuloja, mutta karisivat eka päivänä.

  Rosina; kokemuksia on kiva jakaa näin blogissa myöskin. Kiitos kommentistasi.

  VastaaPoista