maanantai 21. toukokuuta 2012

TUKKA PUTKELLA TÜRIIN

Olipa mummelilla vauhdikas viikonloppu. Aina sitä valittaakin päivien tylsyyttä ja tasatahtia, mutta sitten kun menox-vaihde on päällä, niin "meinaa perruukki perrään jäähä" kun mummoa viedään.


Herätys lauantaina viideltä. Tosin koiranunta enää neljän jälkeen, jännitti tietysti, kuulenko herätysäänen puhelimesta.  Pikasuihku, aamukahvit, kuteisiin ja kassi kainaloon. Siis kassi, passi ja rahapussi.
Aurinko pilkisti pilvien lomasta. Sadetikun saattoi jättää kassista kotiin. Matka Türin kukkamarkkinoille alkoi. Mielessä väikkyi kuva vaaleanpunaisesta kielosta! Ja ruusuista, tosin vain katsellakseni.


Tilausajobussi körötteli satamaan. En todellakaan muistanut, miten hirveän pitkä käytävä on terminaalista Shuttleen!  Mutta edessä häämötti kunnon meriaamiainen laivassa ja vain kahden tunnin matka eteläiseen naapurimaahan. Siis "ei voi toivo pettää" (joululaulusta tämä). Ahtauduimme laivan buffetin puolelle. Hirveä ryysis, ei mitään rotia koko jonotuksissa, onneksi oli ennalta varatut pöytäpaikat. Ruoka ei vastannut siitä maksettua hintaa (11 e). No, seuraavalla kerralla sitten viisaampia ollaan.
Tallinnasta bussilla kohti Türiä, ajoaikaa puolitoista tuntia. Perillä väkeä valtavasti, busseja kymmenittäin. Ja mitkä markkinat! Kojuja valtavasti, tarjontaa joka lähtöön. 
Pelargonioita

Mansikoita

Kananpoikia, ankanpoikasia, koiranpentuja, pupuja ...
(Tämä kananpoika istui auton takaluukussa mainoksena!)

Partaäijän hunajavoidetta (kaikkiin mahd. vaivoihin!)

Lisäksi myynnissä oli tomatintaimia, kaikkia mahdollisia maustevihannesten taimia, kotitekoista saippuaa, hunajaa, kauhoja ja kapustoja, käsitöitä ja pellavaa, puutarhakalusteita ja koristehahmoja, makkaraa, juustoja, katukeittiön ruokaa jne...

Ja mitäkö tarttui matkaan? Kirsikkapuun taimi (Leningradin mustaa), karhunlaukan ja ison ruohosipulin taimia, musta orvokki, 
kolme erilaista akileijaa (sinivalk., tummanpun. ja daliaa muistuttava), kylmänkukkia sinistä ja punaista, mansikkavadelman taimi jne. Voitte vaan kuvitella, että kun täysi linja-autollinen innokkaita puutarhureita palaa kukkatorilta, pursuu auton tavaratila 
yli äyräittensä. 

Tallinnassa jäi aikaa kolmisen tuntia ennen laivan lähtöä. Piipahdin postinnoutoreissulla ja lopun aikaa vietimme tyttäreni ja hänen tallinnalaisen ystävättärensä  kanssa ilta-aurinkoisessa kaupungissa.
Ystävättären tyttärelleni  antama esikko:

Kotimatkalla  painoi jo askeleita jälleen  satamaterminaalin pitkällä käytävällä. Onneksi ei tarvinnut kantaa matkatavaroita! Ja sitten köröteltiin takaisin kotiin. Meni yli puolen yön, eli 19 tuntia aamuvarhaisesta laskien.
Punaista kieloa ei löytynyt. Se vähän jäi harmittamaan, olihan se kukkamatkani tavoite. Mutta "ei syytä huoleen, kirjoitti Maakansa ja jatkoi: maatalouden harjoittaminen alle yhden kanan ei kannata. Ja jos yhtään ajattelee kanan viihtyvyyttä, pitää olla myös kukko!" Punaisen kielon tarina jatkui jo sunnuntaina. Mutta siitä seuraava postaus. 


18 kommenttia:

 1. Tarjontaa on ja monenlaista noilla markkinoilla. Täältäkin päin oli monta tuttua siellä samoihin aikoihin.
  Paljon on mukaasi tarttunut mielenkiintoisia kasveja. Mansikkavadelma kuulostaa hyvältä uutuudelta. Kerrohan myöhemmin saatko satoa!
  Vaaleanpunaisen kielon tarinaa odotellen, terveisiä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jess, meinasin juosta Rautalammin Auto Oy:n ison ja pikkubussin perään ja kysyä ketä mukana! Mansikkavadelman istutin ja toivon että kasvaa. Kirsikka saattaa tarvita pölyttäjäkaveria, mutta kunhan kasvaa ja kukkii niin nähdään, käyvätkö nuo entiset vieruskaverinsa pölytyskumppaniksi. Ja kerron siitä punaisesta kielosta sitten.

   Poista
 2. Noin kuvannollisesti heitin kepit nurkkaan ja hyppäsin kyytiisi puutarhamarkkinoille. Olisipa ollut mukavaa päästä mukaan ihan oikeasti.

  Paljon kivaa jännää sieltä mukaasi tarttuikin. Vaaleanpunaisesta kielosta en ole koskaan kuullutkaan, enkä mansikkavadelmasta liioin. Kaipa sitten myöhemmin kerrot kuvien kanssa miltä mansikkavadelmat näyttävät ja maistuvat.
  Kiitos retkestä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ajattelin kyllä siellä terminaalin käytävällä että olisitko kerennyt koko laivaan...hih. No vakavasti ottaen olisit varmasti ollut retkeen tyytyväinen. Mutta katsotaan vuoden päästä, jos Liisa järkkää uuden matkan (luvassa on).
   Kerron jos mansikkavadelmani ehtii satoa joskus tuottaa. Kovasti sitä kehuivat.

   Poista
 3. Olipas hieno reissu. Laulun sanoin: Oi jospa oisin saanut olla mukana!

  Kuulin vasta jälkeen päin (siis eilen), että täältäkin päin oli bussillinen porukkaa siellä mukana. Ensi vuonna sitten.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tää on jokavuotinen tapahtuma joten ensi kerralla mukaan vaan. Harmi että kamerani asetukset olivat päin sitä itseään enkä huomannut ennenkuin tänään kotona korjata niitä. Siksi kuvat on vähän mitä sattuu.

   Poista
 4. No olipa mahtava reissu. Täältä saakka en tiedä että lähtijöitä olisi ollut sinne. Joskus olisi kyllä kivä mennä sakin mukana näkemään tuollaisiakin markkinoita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä siellä oli paljon busseja Suomesta. Viron kukkamarkkinoilla on yleensä erikoisiakin lajeja, vaikka toki paljon samoja kuin mitä meilläkin tavallisesti.

   Poista
 5. Kylläpä on ollut varsinaiset kukkamarkkinat, mukavalta kuulostaa reissu. Ja voi mikä kukkaloisto kuvissa! Minulla olisi ollut liian vaikea valita yhtään mitään tuosta paljoudesta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinhän se nälkä kasvaa syödessä; minunkin piti vain metsästää se punainen kielonkukka, mutta sitten ostin useitakin taimia. Toivottavasti menestyvät täällä ja kukkivat.

   Poista
 6. Voi tota kukkaloistoa,mukava reissu on teillä ollut,eipä ole Tuurilla tullut käytyä,mukavaa viikkoa:))

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli ihan silmäntäydeltä väriloistoa. Myös sinulle mukavaa alkanutta viikkkoa!

   Poista
 7. Varmaan hauska reissu, ja aika raskas, mutta---;))

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä sitä aina lyhyessäkin reissussa vähän rähjääntyy ja väsyy. Mutta avartaahan se.

   Poista
 8. Hauska, joskin vauhdikas reissu. En yhtään ihmettele, että auton tavaratila pursui paluumatkalle lähdettäessä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, puskaa ja perennaa oli tungokseen asti mutta onneksi ehjinä kaikki kotiin.

   Poista
 9. Mukava selostus hauskasta reissusta! Torin tarjonta näyttää huiman mielenkintoiselta! Mukavaa loppuviikkoa :)

  VastaaPoista