maanantai 1. lokakuuta 2012

ELÄVISSÄ KUVISSA

Lapsenlapseni oli varannut meille liput Antti Jokisen uusimpaan elokuvaan Puhdistus. Paikat oli super, ihan keskellä ja riittävän kaukana valkokankaasta. Odotukseni korkealla, olinhan lukenut Sofi Oksasen kirjat ja nimenomaan myös Puhdistuksen, josta kovasti pidin.Eipä tarvinnut paljon virittäytyä tunnelmaan, elokuva vei ensi hetkistä mukanaan Viron maaseudulle, missä jo ikääntyneen Aliiden (Liisi Tandefelt) luokse saapuu nuori, elämän kovasti kolhima tyttö.  Aliide suhtautuu kovin epäluuloisesti nuoreen naiseen, jota kuitenkin haluaa auttaa, sillä huomaa sukulaisuuden.  Tyttö on karannut parittajalta ja nyt mafia etsii häntä. 

Tytön kokemat kauhut palauttavat Aliiden mieleen hänen oman elämänsä vaiheet. Sen, miten hän sisarensa Ingelin kanssa kasvaa yhdessä, miten vanhemmat viedään Siperiaan. Miten Ingel menee naimisiin Hans Pekkin kanssa, johon Aliide itsekin on kuolettavasti rakastunut. Eikä Aliiden rakkaus Hansiin koskaan sammunutkaan.Elokuva, niinkuin kirjakin, kertoo vakuuttavasti yöllisistä kyydityksistä, kuulusteluista kidutuksineen, petoksista  ja ainaisesta pelosta.
Kuulusteltu ja kidutettu Aliide siirtyy kunnon kommunistiksi, menee naimisiin Mart -nimisen agitaattorin kanssa ja pakotetaan valitsemaan kommunismin tai sisarensa ja tämän tyttären välillä. Laura Birnin näyttelemä nuori Aliide on vaikuttavaa eläytymistä, kaikki se tuska ja kärsimykset, pelko ja miehensä pettäminen ja Hansin piilotteleminen tältä kotiin rakennetussa salakomerossa vaativat vahvaa roolisuoritusta. Laura Birn onnistuu tulkinnassa nuoresta Aliidestä upeasti. Elokuva antaa selkeän kuvan sodan ajan elämästä Virossa. Sen kuvaamaa on vaikea uskoa fiktioksi.
  
Aliiden osana on pelastaa petoksella oma nahkansa. Hansia hän piilottelee ja yrittää auttaa järjestämällä tälle passin ja työtä Tallinnassa. 
Aliiden mies Mart on parin päivän matkalla, kun  Hans lähtee piilostaan, mutta  suuntaa kuitenkin metsän suojaan aikomuksena liittyä metsäveljiin. Peter Franzenin Hans Pekk on myös upea roolisuoritus. Hansin haavoituttua Aliide hoivaa hetken Hansia, tunnustaa tälle toivottoman rakkautensa. Hansille oli kuitenkin vain ja ainoastaan Ingel. Aliide antaa Hansille juoman, joka vie tämän ikiuneen. Ruumiin Aliide kätkee talonsa komeroon.

Parittaja etsii nuorta Zaraa Aliiden luota. Kuullessaan auton tulevan pihaan nuori nainen pakenee ikkunasta. Parittaja uhkailee vanhaa naista. Tyttö kuulee sisältä kaksi laukausta. Aliide ottaa toisen miehen taskusta tytön passin ja rahat, antaa ne tytölle ja kehottaa  lähtemään talosta ja elämään vapaana.
Zaran lähdettyä Aliide tekee sen, mitä hänen pitää vielä tehdä. Mitään todistusaineistoa ei jää jäljelle. Tuli puhdistaa petokset. Myöskin Aliide itse on jo anteeksiannon saavuttamattomissa.Elokuvaa on sanottu raaáksi. Kaikki eivät ole voineet hyväksyä  elokuvan naisiin kohdistunutta väkivaltaa. Kuitenkin nämä kohtaukset tarvitaan tekemään elokuvasta juuri ainutkertainen. Kidutustahan  on oikeastikin käytetty tietojen puristamiseksi ja pelon lietsomiseksi. 
Mutta, hyvät ihmiset, menkää katsomaan tämä elokuva. Se on enemmän kuin kirjan lukeminen, joka sekin oli hämmentävä kokemus. 

PS. Nyt aloitin Sofi Oksasen uusimman kirjan. En voi muuta kuin hämmästellä niitä upeita kielikuvia, millä hän piirtää tapahtumia kirjan sivuilta silmieni eteen. Sitä ei kaikilta kirjoittajilta synny. Eipä niin.

16 kommenttia:

 1. Kiitos hienosta elokuva-arviostasi. Täytyy myöntää etten ole lukenut vielä Puhdistusta, olen jotenkin arkaillut tarttua siihen. En tiedä vielä milloin sen aika on, talvella varmaankin.
  Hyvää viikkoa sinne Porvoon suuntaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Minttuli kommentistasi. Minä olen 70-luvulta asti seurannut virolaisten ystävieni elämää, kuullut paljon, jotakin nähnytkin ja varsinkin lukenut paljon. Minua ei elokuva kauhistuttanut, ne todella tapahtuneet asiat aikanaan kylläkin. En tiedä, olenko luonteeltani sadisti kun en kauhistellut elokuvan karmeimpia kohtauksia vaan totesin, että näin on todellakin tapahtunut. Sofi Oksanen on mielestäni niin eturivin kirjoittaja, että nostan hänelle kunnioittavasti hattua joka tilanteessa.
   Aurinkoa viikkoosi!

   Poista
 2. On hienoa että tuo kirja on tehnty myös alokuvaksi. parempihan on, että on tehty sellaiseksi mitä se elämä silloin siellä oli!
  Oikein hyvää lokakuun alkua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. mummeli, minä toivotan kyllä menestystä Oscar-kilpaan tälle elokuvalle. Ohjaajan näkemys kirjan tapahtumista on hienosti tuotu esiin. Samoin sinulle hyvää tätä viikkoa ja lokakuuta.

   Poista
 3. Kyllä sinä, Anja olet erityisen hyvä kertomaan asioita. Olen lukenut aikaisemmin monta, ja nyt nämä pari viimeistä kertomusta. Itselläni tuota taitoa ei ole ollenkaan. Kiitos elokuvan esittelystä, itse en kylläkään mene katsomaan, ahdistun liikaa :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Mörökölli. Kiva kun käyt lukemassa sepustuksiani. Saattaa olla, että elokuva ahdistaakin, mutta minä pidin sen toteutustavasta ja huokailin upeita roolisuorituksia. Aihe on kylläkin rankka, mutta todellistahan tämä oli miehityksen aikana Virossa.

   Poista
 4. Isot kiitokset Puhdistus-elokuvan esittelystä!
  Elämä on raakaa, kuolema vielä enemmän..;/
  Minusta kirja oli hyvin realistinen, karusti kerrottua mutta toden tuntuista. Uskon että myös elokuva on sitä!

  Mukavaa lokakuun ensimmäistä viikkoa sinulle, Anja-Regina!<3333

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva jos tykkäsit esittelystäni. Minä pidin Jokisen ohjauksesta ja kuvauksesta sekä upeista roolisuorituksista vaikeissa osissa.
   Kiitos samoin sinulle, tänään on ollut lämmin päivä eikä sadetta ihme kyllä ole saatu tänään tippaakaan. <3333

   Poista
 5. Minulla on semmoinen-tämmöinen juttu, etten pysty seuraamaan elokuvaa, tv tai kirjaa jossa on näitä raakoja ja väkivaltaisia juttuja. Usein jätän veriset sairaalajututkin väliin, sekä kaikki melko miedot dekkaritkin!? Vaikkakin oikeita dokumenttia kyllä katon varautuneesti, pidän aina lehden käden ulottuvilla jolla tarvittaessa peitän kuvaruudun, vaan on myös ääni laitettava pois....;/
  Tämä on mulla ollut aina ja vanhemmiten viellä korostunut!
  Tästäkin huolimatta olen aina tehnyt töitä jopa vapaaehtoisesti jonkilnlaisissa vaikeissa olosuhteissa. Pystyn toimimaan eritäin hankalissa tilanteissa ja uskottomissa tilanteissa ja paikoissa, enkä niistä ole traumoja saanut koskaan!?

  Voi olla, etten senkään takia pysty/halua niitä ylimääräisesti seurata ja se päihteetön eloni vissiin johtuu myöskin siitä!
  Näistäkin huolimatta elän sitä varsin täyteläistä eloa, vauhtia ja vaarallisia tilanteita.....;)
  Oman kylän tytön Sofi Oksasen kirjoja en ole lukenut yhtään, vaikkakin arvostan häntä loistavana ammatti-ihmisenä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Enpä minäkään ihan kaikkea katsomaan pysty, mutta tämän katsoin alusta loppuun. Kun luin kirjaa vähän hypähtelemällä, juoni jäi vajaaksi ja nyt elokuvan nähtyäni ymmärrän Aliidea entistäkin enemmän.
   Näistä ei minulle traumoja tullene, olen tiennyt - ja lukenut näistä - nämä asiat ystävieni kertomina aikaisemmin.
   Sofi Oksasen tekstiä ihailen, sen kielikuvia ja monipuolisuutta. Ja sitäkin, että hän on kovin selvillä tapahtuneista Virossa.

   Poista
 6. Kävimme myös katsomassa "puhdistuksen".
  - Täytyypä tunnustaa etten tykännyt.
  Tiesin kyllä mitä odottaa, mutta kun nämä kauheudet ja raakuudet hyökkäsivät silmille, enkä voinut katsoa enkä kuunnella.
  En ole kirjaakaan tästä syystä lukenut.
  - Vanha Aliide, Liisi Tandefelt,jäi mieleeni koskettavasta tulkinnastaan.
  Papan seuraksi lähdin katsomaan ja hänen mielestään elokuva oli todenmukainen ja katsomisen arvoinen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Harmi jos elokuva oli sinulle pettymys. Minä luin ensin kirjan ja tiesin odottaa, mitä elokuvassa näytetään. Roolisuoritukset mielestäni olivat kaikki upeita ja toivon elokuvalle menestystä kansainvälisesti.
   Jotenkin on blogisi pudonnut lukulistaltani, lisään sen sinne nyt takaisin.
   Kauniita syksyisiä päiviä sinulle.

   Poista
 7. Kyllä hienosti esittelit elokuvan,Kiitos

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Helppo oli esitellä sillä tykkäsin elokuvan toteutuksesta.
   Terkut sinulle.

   Poista
 8. Hienosti kerroit elokuvan juonen. En vielä tiedä haluanko elokuvan katsoa. Minua jo ahdisti kirjan lukeminenkin. Kauhistuttaa tuo kirjan samankaltaisuus todellisen elämän kanssa. Pahinta on se, että ihminen ei ole mitään oppinut, järkyttäviä asioita tapahtuu aina jossakin maailman kolkassa.

  VastaaPoista
 9. Minussta elokuvan katsominen selkeytti kirjan juonen. Todellakin näitä on ihan oikeasti tapahtunut, ja nyt Oksasen uusin kirja kertoo edelleenkin Viron historiaan liittyvistä tapahtumista. Kaiken takana on pelko ja epävarmuus omasta tulevaisuudesta. Paljastumisen pelko oli varmaankin pahinta, koskaan ei voinut olla varma, kuka omastakin lähipiiristä voisi olla ilmiantaja.

  VastaaPoista