keskiviikko 10. lokakuuta 2012

MONTAKO SATAA

Kun aina vaan sataa ja sataa, kuinka monta sataa se jo oikeastaan on?!? Tuhansia, sanoisin. Niinkuin muuttavia lintuja, jotka yli pääni kaakattaen muuttavat lämpöisempiin. Niillä on sentään siivet, jotka pitävät ne ilmassa, eivätkä tipu niskaan niinkuin sadepisarat, hih.

No vitsi, vitsi. Tänäkin aamuna heräsimme sateen ropinaan. Simo ei mielellään astu porraskiveltä alas sateeseen, mutta pakko mikä pakko. Käytiin postilaatikolla ja minä kannoin koirulin kainalossani yli litimärän hiekkatien, jonka yli läheiseltä pellolta lehtokotilot tekevät vaellustaan meidän puutarhaamme. Kotilosodasta on tullut joka-aamuinen operaatio, joskus iltapimeässäkin olen pyörähdellyt saappaan kannoilla ja litistänyt nilviäisiä tienpintaan.

Puutarhan sato on korjattu, viimeiset porkkanatkin nostettu mullasta.
Tälläkin porkkanalla lienee hurja pissahätä, hih!

Vähän jo tympii tämä jatkuva sadon säilöminen. Onneksi enää vain talviomenat on puussa. Eilenkin väänsin omenapiirakkaa ja sosetta olen keittänyt pakastimeen purkkitolkulla. Enkä yhtään ihmettele kysymystä, mitä kahden hengen huusholli tekee tällä määrällä pakastettuja marjoja. Mutta, kyllä aika tavaran kaupitsee, sanotaan.

Ja vielä kypsyttää villivadelma varsistoonsa punaisia marjoja, jotka eivät tosin enää ole makeita. Isoja kylläkin sateesta johtuen.

Puutarhavadelmista keltainen lajike vielä kukkii ja yrittää kypsyttää marjansa, vaikka on jo lokakuu alkanut.

Suppilovahveroiden esiinmarssi on mahtavaa. Viime viikolla kipaisin ämpärillisen lähimetsästä ja vitkutellen puhdistin ne ja höyrytin pakastepusseihin. Maanantaina sitten ystäväni Liisan kanssa astelimme löytämääni suppisrinteeseen. Puolessa tunnissa meillä molemmilla oli ämpärit täynnä ensiluokkaista sientä. Minua ei sienten puhdistaminen enää inspiroinut. Vein sienet laulupiiriimme ja onnekseni ämpäri tyhjeni mukanani viemiini pussukoihin. Osa piirin mummeleista oli menossa palvelutaloon laulamaan, joten lupasi kipaista hakemassa heille omat suppikset iltapäivällä. Ja niinpä Simon kanssa sitten teimme lenkin pidemmän kaavan mukaan ämpäri ja iso muovikassi mukanamme. Sadekuuroista huolimatta molemmat astiat  täysinä palattiin kotiin itseämme kuivattelemaan. Ja sienet prinssipuoliso vei kokousmatkallaan "parempiin suihin". Taas pääsin sienten siivoamisesta. Ja lähimetsässä suppiksia pilvin pimein. Kutkuttaa sormia vielä niitä poimimaan. Mutta rajansa kaikella. "Söisi suu, vetäisi vatsa, vaan ei kestä pillikintut" sanotaan. Jaapa jaa. Ei mahdu minullakaan enää pakastimeen, enkä sitä paitsi pysty niin paljoa edes talven aikana kuluttamaan. Ans kattoo ny.

Vähitellen huomaa, että vaalit on tulossa. Prosyyrejä tippuu tuplasti postilaatikkoon. Minulla parikin vaihtoehtoa, prinssipuoliso tai pikkuminiä. Molemmat tyrkyllä ja vain yksi ääni! Toisaalta on itsetuntoa hivelevää ajatella, että minua korvaamaan tarvitaan kahta, hih. No vitsivitsi. Eivät mitään mummelin korvikkeita ole vaan itsenäisiä vaikuttajia jo entuudestaan. Minulle aikanaan neljännesvuosisata eri luottamustehtävissä toi - paitsi näköalapaikkoja yhteisiin asioihin - myös takaseinän vastaan.
Kaikkea aikansa. Enkä yhtään haikaile. Näköjään vielä minua roikottavat vaalilautakunnan varajäsenenä. Töitä se tietää vaalipäivänä. Äänestäminen on oikeus ja velvollisuuskin. Minusta.

Kuuntelin Suomessa toimivien venäjänkielisten yhdistysten tiedottajan haastattelun netistä. Hänen laillaan hämmästelen erään dosentin hämmennystä lietsovia viestejä Suomen lastensuojelulainsäädännöstä itärajan taakse. Tämä samainen dosentti hämmensi Anton-pojan asiassa samalla tavalla. Joutuukin pakosta kysymään, mitä lainoppinut tällä toiminnallaan haluaa saada aikaan. Ehkäpä olisi parasta keskustella asiasta täällä kotimaassa eikä lietsoa itärajan taakse, missä kulttuurierot lasten kasvatuksessa täkäläiseen ovat räikeitä. Ja huomioimaan, miten paljon esim. pietarilaisten katulasten hyväksi tehdään työtä täältä käsin. Mutta kun. En käsitä.
Ollako vai eikö olla, siinä vasta pulma! Dosentillakin.

Nyt kevyesti keskellä viikkoa. Lähden keittämään päiväkahvit ja kuuntelemaan sateen ropinaa. Musiikkiahan sekin on...

24 kommenttia:

 1. Huvitti kirjoituksessasi se Simon kantaminen;) Ja toiset puhuvat koiranilmasta;) Meillä on joskus aina käppänä hoidossa, ja se ei kuonoaan ulos laita jos sataa.

  Minulla on sadon säilömisen suhteen sama ongelma. Tänään vein palvelutalolle ja vanhustentalolle molemmille pyykkikorilliset omenia. Ilahtuivat. Sieniä vein kampaajalleni ämpärillisen, niitä meillä mies tuo 4-5 kertaa viikossa metsästä. Hän kyllä perkaa ne, ja kuivurikin on. Mutta on vielä viimevuotisiakin vaikka kuinka sekä kuivattuja että pakkasessa.

  Tuo kampaajani kertoi nimittäin, että on ilmeisesti lama, kun ihmiset peruvat aikojaan, ja rahasta on tiukkaa. Vuokra on silti sama vaikka asiakkaat pitävät taukoa. Kampaajat ja taksithan sen ensimmäiseksi huomaavat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan oikeasti, kaappasin koiran kainalooni kun mentiin tien yli postilaatikolle. Kun tie oli ihan kuravellin peitossa.
   Simo on kylläkin tottunut siihen, että ulkoreissun jälkeen mennään pesulle, mutta olin niin laiska, että säästin itseni ja koiran suihkuttamiselta.

   Todella hienoa, että ilahdutit ikäihmisiä. Pienikin muistaminen on heille tärkeää muuten pitkien ja samanlaisten päivien lomaan.

   Poista
 2. Onpa hauska porkkana kasvanut jalat risissä,kyllä pisti nauruksi.
  No kyllä nyt on suppiksia metsissä paljon,eihän niitäkään niin hirveästi viitsii laitta,kun ei kerkiä talven aikaa syödä

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minusta porkkana oli ihan pissahätäinen. Jep, suppiksia on ihan sikana, varmaan jää paljon metsäänkin.

   Poista
 3. Muuten jo olikin outo kesä kaikin puolin, lähinnä keliä ihmettelen...;/ Kaks kertaa istuin omalla partsilla ja muutaman kerran ulkona kahvilassa! Ei kait sitä muuta tarviikaan, mutta totta vie olisin vähän muutakina kaivannut! Sitkun tiesin että ainakin vuoden köhnötän täällä mökissäni ja oottelen jos saisin uutta tietoa noista vivelten vaihosta!????

  Pitkästä aikaan laitoin omenoista ja luumuista sosetta ja sitä sitten lusikoin talven mittaan jos en satu sitä laittamaan vaikka makarooni-tai kalalaatikon mausteeksi...siis luumusosetta!?
  Hyvä kun keräätte näitä maan viljaa, meitä ottajia varmaan piisaa, kun kaikki ei sinne mehtään pääse!
  Satakoonsa ja nyt rupee yötkin kylmenee, mitähän sekin on taas olevinaan....;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti ensi kesä on aurinkoisempi ja kuivempi. Ja että talvi on myös hieman viime talvea vähälumisempi. No, ainakin pihlajanmarjoista niin voi päätellä.

   Toivottavasti saat pian koipea kuntoon, odottsminen aina turhauttaa.

   Poista
 4. Ompa hauska porkkana,läpäseeköhä direktiivin,kyllä suppiloita on kovasti,saisi tuo sade jo hellittää:))

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuskin direktiivin läpi menisi pissahätäinen porkkana.Hih.

   Poista
 5. Hih...sama tuli minunkin mieleeni ensimmäiseksi, kun porkkanasta kuvan näin...:)

  VastaaPoista
 6. Toimeliasta on elämäsi taas ollut, aina sinulla riittää virtaa.
  Minä täällä vaan sukkaa pakerran.
  Tälle talvelle ei kovin isosti marjojakaan hillota, sattuneesta syystä.
  Ihania kuvia vadelmista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No välillä sitä lähtee käyntiin paremmin, joskus sitten taas ei. Minulla sukankutile ei ole yhtään edistynyt. Vadelmat on kauniita mutta eivät enää kovin makeita.

   Poista
 7. Suppiksia riittää joka puolella. Meillä vihdoinkin uskoi tuo metsämies ettei yhtään enää. Kantaa nyt aamukahviporukalleen sankotolkulla ja hyvin menee kaupaksi!
  Joo, naapurin karhu vähän murisee. Ihme äijä tuo dosentti,ihmettelen kovasti. Aktiivisesti olen seurannut noita lapsiasioita, Anton-pojasta ja nyt tästä ajankohtaisesta Vantaan tapauksesta.
  Muuten, täälläpäin ei ole satanut kuin ihan vähän parin viime päivän aikana, aurinkoakin on nähty!
  Hyvää loppuviikkoa ja silitykset Simo-pojalle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä tosiaan suppiksia on metsä täynnä. Taas tänäänkin uutisissa puhuttiin tuosta dosentista. Ihme jäbä.
   Tänään meilläkin lähes sateeton päivä. Samoin sinulle mukavaa viikonvaihdetta ja terkkuja.

   Poista
 8. Joo tuo lapsijuttu on ihan käsittämätön. Pitäiskö ne lapset joita on jostain syystä otettu huostaan passittaa Pietariin katulapsiksi? Pitäisvät venäläiset eeltä huolen niistä lapsista ja sitte vasta alkaisvat uhoo tänne päin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jeps, sitä vaan ihmettelee, että miksi tänne on tunkua itärajan yli jonoksi asti, vaikka ollaan sellaisia lapsensyöjiä, mukamas. Mutta helppo uhota kun meiltä on heille hyvää apua tuosta dosentista.

   Poista
 9. Kovasti olet touhunnut.
  Täälläkin minä joskus ajattelen samoin kuin sinä.
  Tulee laitettua niin paljon kaikkea säilöön, mutta sittenhän on mistä jakaa.
  Oikein mukavaa loppuviikkoa ja toivotaan että sateet loppuvat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hamsterin sukua ollaan kaikki naisväki, niinpä meilläkin menee jakoon suhteellisen paljon. Äskenkin lapsenlapset piipahtivat ja lähtivät täysien marjakassien kanssa takaisin.
   Samoin kivaa viikonloppua sinulla.

   Poista
 10. Hauska porkkana 'jalat ristissä';))))

  Tuo lapsikohu on minustakin outo juttu. Venäjällä puhutaan yksityisasioista julkisesti median kautta, ja Suomessa niistä vaietaan; tuskin edes viranomaiset uskaltavat sanoa toisilleen mitään, vaikka aihetta saattaisi olla...

  Jostain syystä venäläiset haluavat leimata Suomen rasistivaltioksi, näin se naapurisopu paranee..;/

  Ihanaista loppuviikkoa, Anja!<3333

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä myös ihmettelen suhtautumista suomalaiseen lainsäädäntöön. Eihän täällä kukaan yksin lakeja laadi.
   Omassa silmässä malka, selvästi.

   Sinulle Aili myös ihanaa viikonloppua. <3333

   Poista
 11. Hauska porkkana :) Aika monta sataa siellä etelän suunnassa kuulostaa olleen, toivottavasti jo kuivempaa. Täällä tänään tuntuu jo kylmä tuuli tänään, hrr..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pohjoisemmassa sääennusteen mukaan tuulista ja kylmää. Tulossa tänne etelämpään päin.
   Viikonloppuja!

   Poista
 12. Positiivinen ja kiva juttu Anja, kiitos tästä, valoi uskoa taas huomiseen, joten minäkin pistän kumpparit jalkaan ja lampsin kaatosateeseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä Mustis, ehjät saappaat ja sadetakki, ne on nyt kova sana.

   Poista