lauantai 27. lokakuuta 2012

VALKEAA UNTUVAA...LUNTA!

Nyt se on tullut. Ensilumi. Perjantai-aamun ensimmäinen havainto: maa valkeana ja maisema valoisa. Nopeasti vaihtui syksystä talveen.
On kuin pihamaalle ja pensaisiin olisi heitelty marenkivaahtoa.

Viikonloppua leimaa kunnallisvaalit. Suuri osa aktiivisista äänestäjistä on hoitanut homman ennakkoon. Se on niin helppo tapa käyttää oikeuttaan ja velvollisuuttaan. Mutta varsinainen vaalipäivä on osalle kuntalaisista se ainoa oikea tapa käyttää ääntään. Ja perinteisesti vaalipaikoilla istuu totinen vaalilautakunta rivissä valmiina tarkistamaan henkilöllisyyttä ja ojentamassa äänetyslippua.
Sisso! Olen aiemmin toiminut vaalilautakunnan puheenjohtajana vuosikaudet, nyt onneksi käyttävät vanhaa rouvaa vaan varajäsenenä.
Tapana on ollut, että varajäsen toimii vaaliavustajana tarvittaessa ja hoitaa vaalipaikan järjestystä sekä hoitaa sijaistukset. Siispä huomenna remmiin.

Kaikenlaista hässäkkää on mediassa ollut kuntavaalien tiimoilta. On ehdokkaita, jotka eivät kerro, ovatko työelämässä vai eläkkeellä, kuka maksaa mainokset, minkä kunnan valtuustoon on pyrkimässä, pyytävät ottamaan kännykällä kuvan täytetystä vaalilipustaan ja lähettämään sen ehdokkaalle arpajaisiin, samoin niitä, jotka eivät kerro, minkä puolueen ehdokkaina ovat. Tätä viimeistä ei kertonut mainoksessaan myöskään kohudosentti. Hän jos kuka on nyt saanut ilmaista mainosta, tosin ei ehkä niin positiivista. Parissa viimeviikon aikakauslehdessä kertoo mm. hänen Italiassa asuva exänsä, millaista elämä - lyhyt kaiketi - oli kohudosentin rinnalla ja miten vieläkin mies vaatii yhteisen lapsen huoltajuutta, tällä kertaa italialaisessa oikeudessa, sillä suomalainen oikeuslaitos antoi äidille huoltajuuden.
Luulisi nyt dosentin näkevän metsän puilta. Ja puhuvan myös naapurimaan medialle totta. Mutta jos toisten elämällä leikkiminen on kivaa, sitä voi jatkaa, varsinkin kun paino pussissa piisaa. Limsatehtaan ex-toimitusjohtajan pojalla. Vaan niinhän Nalle Wahlroosillakin oli nuoruusajan poliittiset seikkailunsa. Nyt hänen tärkein sanomansa lienee lausahdus, ettei varattomien ja vähäväkisten tartte tulla kantamaan kengissään hiekkaa pankkisalien lattioille. Jaapa jaa. Vaan onnea ja menestystä dosentille espoolaiseen kuntapolitiikkaan, jos sattuu niin onnekkaasti, että saa äänivyöryn ja pääsee sisään.

Juhannusruusu torstaina ja perjantaina!

Nytpä tuli liturgiaa lauantain tarpeeksi. Jalat maahan ja kotiaskareisiin. Prinssipuoliso lähti torvea töräyttelemään ulkoilutettuaan sitä ennen koirulin. Olen tosi onnellinen siitä, että löysin Simolle tepsivän - ainakin toistaiseksi - keinon estää polviensa jatkuva nuoleminen vereslihalle. Cothivet-yrttiöljyä apteekista ja sitä suihkauttamalla on polvet lähes kunnossa ja karva kasvaa.
Haavasumutteessa on sellaiset aromit, että koivet saa olla rauhassa.
Eikä enää tarvitse laittaa muovista kuonosuojaa edes yön ajaksi. Helpottaa.

Pakkasta on liki kymmenen astetta. Lammikon pinta ohuessa jäässä.
Saa nähdä, pysyykö lumi. Epäilen, sillä routa ei ehtinyt maata kovettaa. Ja vesisadetta on luvattu alkuviikosta. 
Omenapuuhun jäi talviomenat, eilen pikaisesti putsasin ämpärillisen jäisiä omppuja soseeksi. Nopea tapa saada tasaista sosetta muuten kuin iät ajat keittämällä: kiehuneet lohkot tehosekoittajaan ja sitten sokerin kanssa kiehautetaan uudelleen sose purkitettavaksi.. Pakastimeen laitoin. Olen kokeillut omenasosetta, kun sitä on tullut tänä syksynä paljon, myös marjapiirakkataikinaan. Korvaa hyvin kermaviilin ja antaa muhevuutta piirakkapohjaan.

Laiskuus on hyvä lahja, mutta välillä on pakko tehdä eläkeläisenkin jotakin. Nyt on iskenyt sukankutomisvimma. Vasta seitsemän paria on valmiina. Seitsemääveljestä on kerällä lähes muovikassillinen, saa vielä puikkoja sytkyttää ihan sielun kyllyydestä. Tänäkin jouluna lahjat on pehmoisia. Puhun pehmoisia ja annan sukat. Niin se menee.

Mutta pian menee tämäkin lauantai, ellen nyt justiinsa ota itseäni niskasta ja tyhjennä tiskikonetta alkajaisiksi. Vaan sitä ennen on saatava kupillinen kahvia. Kofeiinin virkistämä pää sitten toimii loogisemmin ja saan ehkä jotain aikaankin. Katsotaan. Hih.


24 kommenttia:

 1. Tännekkin tuli talvi. Nyt näyttää uhkaavasti lämptila nousevan, mutta onneksi saatiin sentään ensilumi kokea..::)
  Pitääpä pistää "korvan taakse" tuo suihkejuttu. Jos vaikka joskus tarvitsisi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tulin juuri päivälenkiltä ja aurinko paistaa kirkkaan siniseltä taivaalta. Räystäiltä tippuu jo vesi mutta tien pinta on edelleen talvisen jäinen ja luminen.
   Niin, Simolle suihke on auttanut ja estänyt nuolemisen.

   Poista
 2. Olen aina ihaillut teitä käsityötaitureita. Itse en osaa sukkia kutoa. Mutta ei se oikein kiinnostakaan, joten ehkä on hyvä, että lähipiirissä on samanlainen sukankutoja kuin Sinä. Aina tulee jouluksi ja synttäriksi villasukat;)

  Lunta tuli meilekin reilut viisi senttiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sukan kutominen ei ole taidosta kiinni; minä teen aina samalla mallilla, vähän raitaa ja muuten yhtä pötköä paitsi tietenkin kantapäät.
   Meillä lunta vain pari senttiä, mutta tien pinta liukas.

   Poista
 3. Kauniiksi ja puhtaaksi on kotisuomi muuttunut parissa päivässä.
  Toivottavasti yhtä puhtaasti käy vaait.
  Hyvää vikonloppua sinulle ja muillekin sinne vaalihuoneeseen

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lumipeite puhdistaa maiseman. Kyllä ne vaalit taitaa mennä entiseen malliin mallikkaasti. Sinulle myös hyvät sunnuntait.

   Poista
 4. Aivan ihanat juhannusruusukuvat!
  Reilut parikymmentä senttiä me tuota valkeaa unelmaa saatiin. Raskasta unelmaa olikin, onneksi oli ukkokulta kotosalla kolaamassa, mitä meikä nyt vähän avitti. Kyllä kitkoilla saapi taiten ajella. Olihan Kälviä-Kokkola välillä viisi autoa penkassa enempi ja vähempi rutussa.
  Kaihoin kesää kaipaan! Hyvät sulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ikkunan läpi kuvasin joten värit spektrasivat. Hurjasti teille sinne länsirannikolle on tullut lunta, meillä ei vielä pääse kolaamaan. Talvirenkaita vaihdetaan parhaillaan, että minä pääsen pikkukirpullakin huomenna vaalipaikalle. Monet ajoivat autojaan rusinoiksi vaikka ennustettiin etukäteen lumen tulemista ja liukkautta.
   Nyt oli ilma kirkas ja lämpöinenkin. Mietin, miten syksy ja kevät eroavat mielikuvissa, kun sää liki samankaltainen. Mutta keväällä on toivo uudesta kesästä ja kasvusta. Siinä ero.
   Hyvät myös sulle!

   Poista
 5. Lumenhärmää on meilläkin maasa, pakkasta +-0 astetta, ei voi kehua;)) Mutta talvea kohti mennään, talviaika alkaa ensi yönä. Miestä tämä kiukuttaa, tämä kellojen siirto on minustakin typerä homma;/

  Toivottavasti tuo valehteleva kohudosentti ei pääse valtuustoon, mutta eihän sitä tiedä, vaikka kiusallakin äänestäisivät!

  Mukavaa viikonloppua sinulle, Anjuska!<3333

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä teki minullekin vaikeata aamulla tietää, mitä kello oikeasti on, piti olla kahdeksalta äänestyspaikalla. Nyt tulin Simoa ruokkimaan ja ulkoiluttamaan välillä ja piipahdin nettiin.
   Siellähän dosentti olisi espoolaisena valtuutettuna Soinin ja Haglundin ohella. Eli aika sekalaista seurakuntaa varmaan.
   Samoin sinulle leppoisaa viikonloppua. <DDD

   Poista
 6. Lunta onkin tullut paikoitellen todella paljon, vaan täälläpä ei.
  Tuota yrttisumutetta pitääkin ostaa ja kokeilla mitä Minttu siitä tuumaa. Kiitos vinkistä!
  Ihanan väriset kuvat juhannusruusupensaasta!
  Hyvää vaalisunnuntaita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Minttuli. Niin, Simolla ainakin toimii ja estää nuolemisen, polvet on nyt lähes normaalit. Ja sitten ostin myös Viacutan-öljyä (eläinlääkäriltä) ja heti turkki tuli pehmeämmäksi eikä karvaa lähde niin hurjasti. Vaikka pieni koira, tuntui että autot ja matot on täpösen täynnä valkeita karkeita karvoja. Oisko ollut ruokinnassa jotakin pielessä, vaikka allergiaraksuja syötetty.
   Lähden taas istuksimaan vaalilautakuntaan. Siinähän se sunnuntai sitten menee...

   Poista
 7. Olipa mukava lukea, että Simolle on löytynyt oikeat aineet polvien suojaksi.. Ei ole pienen koirulin kiva koppa päässä kulkea.

  Juhannusruusun kuva torstailta on satumaisen kaunis.

  Pientä jääriitettä oli täälläkin jo aamulla rannassa, järvenselkä kuitenkin avoin.

  Mukavaa äänestyspäivää huomiselle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se koppa kopsutti aina ovenpieliin ja sängynlaitoihin ja koira oli kuin eri huoneessa. Nyt saa kulkea vapaasti ja jätän jo kopatta vaikka yksin jääkin kotiin.
   Juhannusruusun kuvasin ikkunan läpi joten auringonvalo varmaan purppuroi kuvaa.
   Tämä päivä on aika pitkä siellä vaalipaikalla. Mutta kestetään kun on aikaisemminkin kestetty. Nyt toisaalta hyvä, että vastuu ei ole enää itsellä kokonaisuudessaan. Terkkuja!

   Poista
 8. Kaunis on tuo kuva juhannusruusuta. Värit aika erikoiset. .Oikein hyvää vaalihommailu päivää huomiseen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos mummeli, samoin sinulle mukavaa sunnuntaita.

   Poista
 9. Ja sukkaa pukkaa, se on hienoa. Pakkasta oli aamulla yli -11, vaan päivän mittaan tuo lumikin on suurimmaksi osaksi sulanut. Pakkanen on hieno juttu, ainainen kura alkaa ketuttaa...koirapoika kun sitä kun kantaa sisälle oikein urakalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sukankutominen sopii tällaiselle mummolle, se on niin yksinkertaista. Paljonhan teilla on pakkasta! Eipä tartte koko koiraa lenkin jälkeen pestä kun tiet on jo kuivat ja pakkaskeli. Kyllä sitä heikkaa ja kuraa on tullutkin...

   Poista
 10. Hienoja kuvia ja eihän sitä nyt Simolle mitään kuonokoppeja laiteta, mukava jos löysit avun, mutta onkohan hänellä jotakin vaivaa niissä polvissa, nivelkipuja tai muuta?

  Politiikasta en sano mitään, mutta lunta Teille on tullut ihan kiitettävästi, täällä ei juuri ole ollenkaan vaikka ympäristökunnissa onkin. Nauratti illalla kun alivaltiosihteeri tuumasi että sotien aikana lapsia ja naisia ahdistivat desantit ja nyt dosentit, sen verran siitä politiikasta:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei Simolla ole nivelkipuja - ainakaan tiettävästi. Vain eroahdistus sai sen nuolemaan koipiaan eli sille tuli nuolugranulooma, josta tavasta on hurjan vaikea oppia pois.
   Vähitellen opetellaan, ja polvet on nyt paremmassa kunnossa.

   Hyvä lausahdus tuo desantti versus dosentti! Hih.

   Poista
 11. Hyvä juttu että tepsivä aine löytyi koirulin ongelmaan. Niin se juhannusruusukin joutui väreistään luopumaan talven tullessa. Minusta tuo valmistunut sukkamäärä on jo hurjan suuri!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kylmä kohtelee kaltoin ruusun punertavia lehtiäkin. Tippuvat uuden kevään ravinnoksi.
   Sukankutominen on vauhdissa. Saa nähdä jaksanko pukertaa saman kuin vuosi sitten (27 paria loppujen lopuksi). Ja mihin ne sitten laitan, kun kaikilla on vielä viime joulusta sukkia!!!
   Mutta aika tavaran kaupitsee, sanoi vanhat ennenvanhaan.

   Poista
 12. Kunnallisvaalit tulivat ja menivät, käteen jäi oikeastaan vain suomalaisten ennätyslaiha äänestysinto. Syitä moiseen voi vain arvailla.
  Lumi ja sen myötä ihmeellinen valo käväisivät täällä Turussakin. Nyt on taas tutun harmaata ja pimeää..

  Toivotan mukavaa viikonjatkoa! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kati, lumi on hävinnyt ja vettä sataa. Harmaata on ja alakuloista maisemaa.
   Vaalien äänestysprosentti jäi niin alas, ettei oikein tiedä, onko sittenkään tämä perinteinen tapa valita valtuustot se nykyajan tapa. Toisten mielestä meillä on kaikki liian hyvin, toiset selittävät innottomuutta sillä, että kaikki on huonosti. Minusta meillä on liian monet vaalit ja väsymystä jo.
   Mukavaa viikonloppua sinulle Kati.

   Poista