maanantai 20. toukokuuta 2013

KASVUN IHMEITÄ

Kevät saa ihmisen kantamaan taiminyyttejä kainalossaan, joko lähi puutarhalta tai sitten eteläisemmästä tasavallasta asti. Lauantain aamuherätys ennen viittä, bussilla satamaan ja sieltä hernerokkasumussa Tallinnaan. Vettä ripotteli ja kauhulla ajateltiin, miten Türin kukkamarkkinoilla avotaivaan alla pystytään kulkemaan vesisateessa. Vaan kymmenisen kilometriä ennen markkinakylää taivas muuttui seesteiseksi ja aurinkoiseksi.

Türin kukkamarkkinat on kevään tapaus. Sinne on näköjään ihan pakko päästä. Ja valikoimaa siellä riittää. Minun koriini kertyi valkoista ja sinistä kylmänkukkaa, vihreää ja punaruskeata koristebataattia, valkoinen särkynyt sydän, valkoinen kullero, punainen pähkinäpensas, ym.


Tässä kuvia Türistä. Siellä myytiin paitsi hurjasti erilaisia kukkia, pensaita jne myös leipää, juustoa, hunajaa, koiranpentuja, kananpoikia, kuivattuja kaloja ym.Ja innokkaita taimikassien kantajia tuli vastaan mennen tullen. Ostipa eräs meidän ryhmästä neljä kananpoikasta! 

Sunnuntaina oltiin kirppiksellä myymässä. Ja tietysti ostamassa! Eihän sitä mihinkään pääse, jos muutaman solmun Festivot tulevat vastaan, hih. Mutta enimmäkseen kauppasin omia tavaroitani.
Onneksi sää suosi, edellisen illan ukkonen ja salamointi sekä rankat vesikuurot vähän arveluttivat, voiko taivasalla kaupitella kamojaan.

Eilen ajeltiin sitten tänne niemeen. Lämmin ilta, aurinkoa, sauna, hyvä meininki. Nyt aamupäivällä istuttelin taimia kukkamaalle.
Tätä kirjoittaessa käy mökin vintillä melkoinen rapina, Simo on monesti jo lähtenyt käyntiin, arvaa varmaankin, että talven vuokralaiset välikatossa siellä rapistelevat. Oravat nimittäin ovat vallanneet mineriittikaton alta vuorivilloista lämpimän pesäkolon ja
siellä nyt pienet vilistäjät kiitävät rapistellen pohjapahvia.

Ulkona on aurinkoa, lämmintä ja kesäistä. Mielestäni täällä on kesäntulo pidemmällä kuin etelämmässä. Pihlajissakin jo lähes täysikokoiset lehdet. Kukkamaalla kaikki hyvin. Esikot, vuohenjuuret, scillat ja helmihyasintit kukassa, samoin mini särkynyt sydän, kaihonkukka ja tietysti valvovuokot ja ketunleivät.
Istuttelin ja kuopsuttelin mehevään multaan muutamia taimia. Nämä kaksi viimeistä kuvaa ovat ketunleivistä. Tavallinen valkea ja punainen, joka kukkii täysillä kiven lämpimässä rintauksessa.

Olo on auvoinen. Aamulla pulahdettiin kirkkaaseen, viileään veteen, ihana herätys ja alku päivälle. Houkutteleva vaihtoehto, josta olin jo kotona unta nähnyt.
Tällaista tänään. Nyt nautitaan lähes kesäisistä päivistä...

20 kommenttia:

 1. Varmasti upeaa päästä tuollaisille ostoksille,
  Punaisesta pähkinäpensaasta en ole kuullutkaan, varmasti upea

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä paljon erilaista kasvia oli kukkamarkkinoilla. Saa nähdä, kestääkö pähkinäpuu meidän talvet. Minusta se oli niin hauska tummanpunaisine lehtineen, että ostin sen kaiken uhallakin. Nyt se on jo paikallaan kotipihan reunassa. Lehdiltään se muistuttaa leppää, mutta värikkäät lehdet.

   Poista
 2. Kesä on tullut Savoon ,käkikin helskyttelee kukuntaansa! Nauttikaa niemessä täysin rinnoin:)))

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jess, säät suosii ja kesäistä on. Käen kukuntaa on kuultu, samoin teeret pitävät kukerrustaan järven takana. Kaikki kasvit on hengissä täällä, jänikset ovat lannoittaneet papanoillaan mutta onnistuneet jyrsimään ainoastaan pienen kultasadepensaan ja pikkuruisen omenapuun taimen, jotka jäivät verkottamatta syksyllä.
   On nautittu täysillä, vaikkakin vähän työleiriltäkin tuntuu...

   Poista
 3. Tuolla kukkamessuilla olisin halunnut käydä minäkin.

  Mukavaa lomaa siellä mökillä. :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nää markkinat on joka kevät samaan aikaan. Ei muuta kuin ensi keväänä matkaan. Meidän "kylästä" oli 4 bussia täpösen täynnä. Ja mikä ahtaminen bussin alakertaan paluumatkalle! Onneksi säilyi kaikki taimet ehjinä kotiin asti.

   Kiitos, me vedetään täysin keuhkoin tätä raitista kesäilmaa ja aamuherätys on Korppisessa, tietty!

   Poista
 4. Kesää rinnassa teillä kukkamessulaisilla. Ystäviäni täältä Kälviältä myös oli samaisilla messuilla, minuakin pyysivät mukaansa, vaan selkäni sanoo so,so, niin moneen asiaan en ylenpaljoa kävelyäkään kestä. Enpä ole punakukkaista ketunleipää nähnyt,,mielenkiintoinen.
  Ollaan sitä saatu nyt nauttia ihanasta keväästä/kesästä.Kasvun ihmettä täälläkin, vaikkakin talvi tehnyt tuhojaan havuissa, ruusuissa, kärhöissä ym,ym.
  Nautinnollista viihtymistä omassa miemessänne!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä oli kesäinen meininki, aurinko porotti ja rusketti meitä "pohjoisen emäntiä", meillä kun bussissa vain yksi miespuolinen mukana ja kuljettaja tietty.
   Harmi tuo sinun selkäsi. Ja minulla polveni. Mutta mennä könkätään vaan.
   Punainen ketunleipä on jännä, viime kesänä vain pari kukkaa ja nyt ihan komeanaan.

   Ihan kesältä tämä tuntuu, aurinko paistaa ja lämmintä on.
   Kiitos SinikkaHelena, me nautiskellaan täysillä.

   Poista
 5. Voi voi kun mulla jäi tänä vuonna Turi väliin, kun ollaa maailmalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No harmi! Mutta olit siihen aikaan maailmalla, huomasin blogistasi! Ensi keväänä sitten uudestaan.

   Poista
 6. Hyviä ostoksia olet tehnyt kukkamessuilta Nautinnollisia mökki päiviä:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jäi sinne markkinoille vielä monta erikoista kasvia, mutta onpahan sitten vuoden päästä taas uusia juttuja.
   Kiitos, me kyllä osataan nauttia, Simo myös.

   Poista
 7. Lämpö ja valo tekevät tosiaan ihmeitä. Kolme kertaa olen käynyt puutarhalla ja ainakin kerran täytyy poiketa. Kukkia on ja kukkia pitää olla. Hyviä löytöjä olit sinäkin tehnyt sekä kukkamarkkinoilta että kirpputorilta. Simokin oli päässyt mukaan.

  Kaiken aherruksen jälkeen on varmasti mukava nauttia mökin rauhasta. Sykähdyttävän kaunis tuo viimeinen kuva!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä on niin kesäistä, täällä niemessä kesäistä todella. Kovasti olin iloinen kun kukkamaassa kaikki hyvin. Uusia taimia vähän istuttelin lisäksi.
   Kirppiksellä piti myydä mutta ostin kuitenkin kun kivoja juttuja tuli eteen. Taisin ymmärtää väärin, myydä piti eikä ostaa, hih.

   Rauhallista, lämpöistä, levollista. Kuitenkin työleiriä näin keväällä. Mutta me viihdytään. Simolla on seuraa kuikkaparista, toinen niistä tulee aivan mökkirantaan vaikka koira räksyttää sille laiturilta. Mökin vintiltä kuuluu rapinaa ja pieniä pörröhäntiä roikkuu koiran harmiksi kattotuolien parruilla. Tänään löysin pihanreunasta pienen linnunpesän, lienee kerttusen.

   Tuon kuvan nappasin eilen tuosta rannasta kun oikein aurinko kimalsi pienten aaltojen pinnalta.

   Poista
 8. Kaunis tuo punainen ketunleipä!
  Sinulla, Anja, on kauppanaista aimo loraus veressäsi..:)))
  Kaunista keskiviikkoiltaa sinulle & perheellesi.<33333

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jeps, nyt kukkii ilokseni, viime kesänä sitä haeskelin kun en ollut ihan varma minne sen istutin, hih.

   Niin, kauppamies Turun hovista (tais olla Pohjolan-Pirhosen kirjan nimi tai sitten jonkun muun...?) olen minäkin, toivottavasti en "akka joka vaihtaa, hyvää ostaa, tyhjää myy!"

   Kiitos Aili, sää on suosinut ja järven vesi vilvoittaa.
   Harmi, että kohta on kotiin palattava taas.

   Poista
 9. Onpa siellä ollut kukka poikineen... Naapurin markkinat pitäisikin joskus kokea.

  Aamuinen pulahdus järveen kuulosti ihanalta! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kun joka aamu pulahtaa, päivä alkaa hyvin! Kukkamarkkinat on joka kevät Türissä, paljon suomalaisia bussilasteja ihastelee ja ostaa hullun lailla taimia!

   Poista
 10. Punainen ketunleipä? En ole ikinä kuullutkaan. Ketunleipä on kaunista.

  Kevätkaihonkukkaa äsken siirtelin kaadetun jättikuusen kohdalle tehtyyn luonnonkukkaniittyyn. Eikös tuo sininen ole sinulla sitä.

  Ihana vesi, johon minä en pulahda ihan vielä, kun ei ole sun sisua.

  Mukavaa loppuviikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, ketunleipä on aniliininpunainen väriltään. Hieman aniliinia on valkoistenkin sisustassa, mutta tämä on ihan reilusti väriä tunnustavaa sorttia.

   Kevätkaihonkukkaa on levinnyt laajalle mökin kukkamaalla ja täydessä kukassa kaunista. Kylvämäni valkoisen varjoliljan siemenet ovat sirkkalehdellä.

   Türistä ostin valkoisen kulleron, valk. särkyneensydämen myös. Ja viimein onnistuin myös vaal.punaisen kielon löytämään.

   Vesi oli tosi raikasta, joka aamu siellä oli pakko pulahtaa ja saada hyvä alku päivälle. Säät kyllä meitä suorivat. Nyt taas kotona etanajahdissa. Ferromolia kylvetty syötiksi.
   Kiitos samoin Leena!

   Poista