maanantai 12. elokuuta 2013

UTELUJA JA PÄIVITYSTÄ

Olen yrittänyt etsiä nimiä muutamalle kukalle. Kun luetteloin mökkerön kukkamaan kasveja, löytyi aivolokeroista (ja tietty myös kasviluetteloista!) nimet lähes jokaiselle kukalleni.  Kukkamaalle ihan itsestäänkin ilmestyneille (?) tupsahtaa joskus nimi vastaan, niinkuin nyt aamulla rohtovirmajuurelle. Kadoksissa on kuitenkin nimet tälle vaaleanpunakukkaiselle, liki metrin korkeaksi kasvaneelle punavartiselle. En saa päähäni, mistä sitä olen hankkinut. Tiedätkö sinä sen nimen?

Jos tunnet, kerro minulle mikä se on.

Toinen arvoitus on tämä valkoinen tupsukka. Nyt kukinnan jälkeen siinä on siemenkodat kuin akileijassa. Yritän ottaa niitä talteen ja kylvää uuteen paikkaan. Hattarapää en muista, mistä olen sen saanut enkä tiedä, mikä se on. Jos tiedät, kerro minulle.


Olisi mukava tietää, kuka tämä valkoinen kukkija oikein on.

Etelän ruusuruoholle ja hopeapensaalle löysin sattumalta nimet puutarhaohjelmasta. Ja huomasin harmaan käenkukan, jonka siemeniä nyt etsiskelen. Punaista käenkukkaa minulla onkin.

Pian on kukkasipulien istuttamisen aika. Kädet jo syyhyävät hankkia esim. vaaleanpunaista muscaria ja pikarililjan mukuloita.  No, keväällä istutin valkoista liljaa muutaman sipulin. Nyt ne ovat täydessä kukassa sekä mökillä että kotona. Ja mikä huumaava tuoksu leviää ympäri pihaa! Aluksi tuli assosiaatio siunaustilaisuudesta, niin samanlainen tuoksu kuin hautavihkojen liljoista. Hölmö minä, liljojen hieno tuoksu, mutta voimakas.
Toivottavasti talvehtivat hyvin ja nousevat ensi kesänäkin kukkimaan.

Säilöntärintamalla on nyt seesteisempää. Vain pensasmustikoista viimeistä satoa ja karhunvatukoita sitten hieman runsaammin.
Näitä on popsittu suoraan pensaasta, mutta riittää myös pakastimeen. Hieman ripautan marjoille sokeria pakastusrasiaan, että säilyttävät värin, vitamiinit ja muotonsa sitten sulamisen aikana.

Viikonloppu oli sadekuurojen ropinaa. Niin tänäänkin heti aamusta. Mutta eiköhän viikon mittaan selkene. Kaikki sisäkukat kuistilla uivat vedessä mökiltä palattuamme, joten tiesin täällä luonnon vettä saaneen. Ihme, että orkideatkin voivat hyvin, vaikka vettä alusastioissa senttitolkulla!

Avomaan kurkut vielä minimaalisen pieniä, kai kylvettiin ne niin myöhään. Kesäkurpitsaa tulee päivittäin. Mielikuvitus niiden ruoaksi laittamiseen jo kovilla! Mutta maistuvat kylläkin....

Keskiviikoksi viimeistään toivotaan aurinkoa, sillä silloin on kesän viimeinen yhteislauluilta jokirannassa. Menee pipariksi jos sataa.
Tänään ja huomennakin voi sadella, mutta sitten pitää jo huiskia pilvet kauemmaksi. Ans kattoo, muissa asioissa olen nyt pitänyt ihan selvästi luppoa, niin aikaansaamatonta ollut. Mutta joskus riittääkin vain välttämättömin.
Mukavaa viikkoa!

18 kommenttia:

 1. Hauskaa että puutarhaasi ilmestyy uusia kukkia jostakin, Simokohan se niitä kantaa? Nimissä en osaa auttaa, sorry!

  Nuo karhunvatukat ovat varmasti ihania:)
  Sinulla riittää säilöttävää:D

  Ihanaa uuden viikon alkua, Anja-Regina!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, Simo varmaankin tuo aina uuden siemenen tai taimenhuiskan kukkamaan laitaan, hih. No ainakin rohtovirmajuuri ilmestyi tyhjästä. Ehkäpä tuli mullan mukana.
   Mutta tuon pinkkilatvaisen huiskakkeen kyllä istutin itse.

   Karhunvatukat kypsinä maistuvat ihanilta, joskus laivalla saa aamiaispöydän marjasalaatissa karhunvatukoita, jotka on poimittu raakoina eivätkä maistu juuri miltään.
   Nyt odottelen kurkkujen kasvamista ja puolukoista teen vesipuolukkaa suurimmaksi osaksi, siinä ei ole paljon tekemistä.

   Samoin sinulle Aili mukavaa alkanutta viikkoa. Kiitos iloisesta kommentistasi jälleen kerran.

   Poista
 2. Olisikohan tuo punainen ängelmä? En kyl oo varma. Valkoisesta ei oo mitään käsitystä, kaunis se kuitenkin on.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei Amalia tämä kyllä ängelmä ole, sitä on minulla vaal.punaisena ja kermankeltaisena. Ängelmän lehdet muistuttavat akileijan lehtiä eikä varret ole noin tömäköitä ja punaisia.
   Valkoinen tupsukka lienee tullut multakuorman mukana, en muista sitä mistään ostaneenikaan. Kivasti se kukkii vaikka on kovin pienikokoinen.

   Poista
 3. Kauniita ovat kukkasi,nimiä en kyllä tiedä.Mukavaa viikkoa:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Monenlaista kukkaa on maailmassa, taimistoilta saa aika paljon nimiä selville (esim. Exotic Gardenista). Pitää jatkaa hakua vielä.
   Samoin sinulle leppoista elokuun viikkoa.

   Poista
 4. Eipä tule apua täältäkään kukkien tunnistamiseen, kauniita ovat. Karhunvatukkaa olette saaneet hienon sadon. Tyttären pihalla nuori vatukkapensas oli vielä raakileasteella, paljon oli kyllä marjoja pienessä puskassa.
  Oli kyllä vettä tullut täällä meidän poissaollessamme kaikki ruukuissa olevat pihan kukat ovat mennyttä ja leimukukat maassa, nytkö ne sateet ovat siellä etelämmässä?

  VastaaPoista
 5. Kyllä oli vettä tullut kotonakin parvekkeen ruukut piripintaan, kaikki kukat uivat kaulaansa myöten. Niemen nokassa satoi viikon lopulla eli torstaista alkaen, mutta hiljeni sitten ja lauantai-aamuna kun lähdettiin kotimatkalle aurinko pilkisteli jo. Hyvällä tuurilla saatiin herukat pensaista loppuun keskiviikkona ja oltiin onnellisia kun vasta torstaina taivas repesi.

  Karhunvatukoita kasvaa eteläseinustalla ja viime kesänä saatiin hyvä sato, samoin nyt tulee mukavasti. Niemessä on yksi varsi, jossa muutama marja mutta näkyivät kuivuvan paikoilleen.
  Vien kuitenkin kokeeksi niemeen yhden mansikkavadelman taimen nyt syksyllä. Täällä on syöty jo muutama marja ja mukavan makuisia ja erikoisia ovat.
  Syysleimut niemessä vasta aukeilivat, joten lienevät vielä pystyssä. Keltalehtiä jo lentelee nurmikolle, joten kesää ei enää kovin paljon jäljellä.

  VastaaPoista
 6. Tuota punasta kasvaa miullakin, ja nimi karkas ajatuksista,se on toi, toi toi,joku punalatva tai sitten ei.
  Pitäs aina laittaa nuo nimet johonkin ylös mutta sitten ei muista mihin:)
  Tosi paljon karhunvadelmia, nam.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jipii kosotäti! Tää on purppurapunalatva. Pelkän punalatvan varret on vihreät ja purppuralla punaiset! Kiitos sinulle.
   Tuon valkoisen tussukan kun vielä saan selville, niin sitten on luetteloni toistaiseksi täydellinen.

   Poista
 7. Tuo punanen on Purppurapunalatva, Valkoista en tiedä.
  Mahtavat karhunvatut, hyviä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos sylvi, sainkin nimen jo selville. Valkoisen nimeä vielä kaipailen.

   Poista
 8. Ilmestyisipä tähänkin pihaan kukkia jostakin :) meinaa olla vain toisin päin että vaikka istutan ja odotan keväällä että nousisivat niin mitään ei tule... Kauniita ovat, tuokin valkoinen tupsukka joka nimettömänä vielä pysyy.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä niitä aina(kin) kainalossa tulla tupsahtaa. Tänään toin mökille mansikkavadelman, ruskopäivänliljan, vaal.pun.päivänliljan ja tummanpunaisen kurjenpolven taimet, satelee joten ei pääse vielä istuttamaan. Keijuangervo oli laittanut poikasiaan kotona mansikkamaalle, joten niitä myös koetan siirtää tänne niemen nokkaan.

   Poista
 9. ♥ kauniita kukkia! ..minä en meinaa muistaa kuikkien(kaan) nimiä... :) :)♥ Iloista päivää Anjalle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heips Riitta Sinikka! Kaikkea ei saa muistilokeroissaan mukana kuljetettua, paljon jää - ehkä turhaakin - asioita taivaan tuuliin. Kiitos samoin, mukavaa päivää sinulle.

   Poista
 10. Ihania ovat nuo tuntemattomat kaunottaresi!

  Karhunvatukoita.. Huoks ja oih <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toiselle nimi löytyi, valkea tupsukka taitaa jäädä tuntemattomaksi edelleen.
   Karhunvatukoita kypsyy tasaiseen tahtiin, hyviä ovat maistella. D:)

   Poista