lauantai 17. elokuuta 2013

VIELÄ ON...

kesää jäljellä, vielä on kauniita päiviä...
No vähän on ollut tiukassa kauniit päivät, vettä on tullut enemmän kuin lääkäri määrää. Kummallista kyllä, että järven vesi on vielä suhteellisen mukavaa uimiseen - tai ainakin pulahtamiseen. Se on joka aamuinen herätysrituaali täällä mökillä. Simokin tietää, että aina ensimmäiseksi rynnätään rantaan ja laiturille haistelemaan aamun tuoksuja. Simolle nyt tuoksut ovat olleet niin houkuttelevia, kun naapurin pystykorva Sandralla on juoksuaika. 
Siinä poika seisoo hievahtamatta ja ottaa tulevat tuoksut vastaan.

Sade on pieksänyt kukkamaalta osan maata vasten. Vain leimut ovat selvinneet pystypäin, ehkä siksi että vasta nyt availevat kukkiaan.Illakko kukkii leimujen vieressä, Simo piileskelee männyn juurella pihassa....
Hullu kun olen, toin taas mukanani muutamia perennan alkuja tänne niemeen: ruskopäivänliljaa, tummanpunaista kurjenpolvea ja keijuangervoa.  Eilen tein oikein miehen urakan: koska auton kääntäminen mökin pihassa on ollut liian tarkkaa puuhaa, siirsin kaksi isoa pöllipinoa toiseen paikkaan, että voidaan kaataa pari mäntyä parkkipaikan reunasta. Myönnän, että poikki olin kun urakka oli liki valmis. Vaikkakin jo kuivia pöllejä, mutta silti.  Ja tänä aamuna tuntui kyllä jäsenissä, mutta mikä ei tapa, se vahvistaa.
Prinssipuoliso oli karsimassa herukkapensaiden oksia ja palattuaan mökille ei ollut uskoa silmiään. Muka ettei naisista ole fyysiseen duuniinko?

Syksy hiipii vähitellen, auringon säteet eivät enää lämmitä niinkuin ennen, keltaisia  lehtiä lentelee pihanurmelle ja marjasato on saatu puolukoita lukuunottamatta talven säilöön. Kanttarellit ovat kasvaneet sateessa ja loistavat keltaisina pihametsikön reunassa.

Mökillä laitellaan vähitellen pihakalusteita talvisäilöön, laituriltakin jo tikkaat voi ruuvata irti, niitä ei ole kesälläkään paljon tarvittu kun on kävelty pohjahiekkaa pitkin uimasyvyyteen. Muutama simpukka on uskaltautunut myös toiselle puolelle laituria, suurin osa niistä on turvassa sillä puolella, missä ei kävellä järvenpohjaa. Olisi niissä nyt ruokaa järven piisameille, mutta taitaa puuttua nämä otukset järvestä, ainakin kaksi on jäänyt keväällä pyydyksiin huonoin seurauksin. 

Hiirulaisetkin pyrkivät jo sisälle talven suojaan. Yksi viiletti mökin oven ollessa auki ja livahti keittiön kaapin alle. Taisi kuitenkin mennä sen siliän tien ulos toisesta ovesta, sillä virittämämme ansa on ollut tyhjillään eikä hiirenpapanoita tai muuta tuhoa ole tehty.
Pysykööt vaan pihalla, mökin nurkkapäihin viritetään olutpullot hiiriansoiksi, ne olemme todenneet mainioiksi hiirulaisten torjunnassa.


Mehiläiset keräävät viimeisiä mesipisaroita hidastettuun tahtiin, välillä viipyvät pitkän aikaa kukissa. Kosteus ja viileys kai sen saa aikaan.


Tätä maisemaa säilön talven varalle sisälle sieluuni. Eilen illalla järvi oli peilityyni ja myöhemmin kuu paistoi täysillä tehden sillan takarannalta mökkilaiturille asti. Kyllä pitkän talven kestää, kun muistaa kesää ja lämpimiä päiviä.  Ja tietää, että muutaman kuukauden jälkeen on taas uusi kesä...

26 kommenttia:

 1. Ei anneta vielä syksylle lupaa tulla, koska vielä on elokuu!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä periksi on annettava, tuuli tuivertaa ja lämpötila ei vaan nouse. Ennen lapsena vielä elokuut olivat lämpöisiä, nyt on maailmankirjat aika tavalla sekaisin. Saa nähdä, millainen talvi on tämän kesän jälkeen.
   Mutta silti, nautitaan elokuusta, vaikka kesästä luopumisen aika on ihan selvästi täällä.

   Poista
 2. Niinhän se on, uusi kesä tulee ja kyllä syksyyn päin on jo käännytty, ihan mukavaa niin. Vetta sataa ja sieniä nousee. Ensi kuussa on tarkoitus sienestää ja marjastaa urakalla.

  Kaunis kertomus, Anja <3

  Toivottelen hyvää viikonvaihdetta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaisa, kiitos. Syksyn merkit on nähtävissä, täällä mökillä on tuulista ja koleata. Mutta kanttarelleja nousee, niitä on mentävä poimimaan. Tatteja en ole löytänyt vielä.
   Mukavaa viikonvaihdetta sinulle, Kaisa, ja kiitos kommentistasi.

   Poista
 3. Niin kauniit nuo leimut.Hyvää viikonloppua:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Leimut on nyt parhaimmillaan, niitä ei ole sade eikä tuuli saanut kaadettua. Kaikki ukonhatut ja kultapallot ovat tukinarua vasten kumossa. Samoin hyvää viikonloppua sinulle, ritva.

   Poista
 4. Voi kun leimukukat vielä kauniita, minulla jo melkein uloskukkineita. Nuo järvikuvat on niin kauniita, niitä on pakko katsoa pidempään.
  Oikein hyvää viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä minäkin nautin täällä noista syysleimuista, ovat parhaassa kukassaan. Harmi vaan että vettä sataa...taas kerran. Järvi on minun sielunmaisemaani, aina se vaan kiehtoo.
   Samoin sinulle ja Himmulle mukavaa lauantain iltaa!

   Poista
 5. Ihanat syysleimut:DD
  Kiitos syksyä henkivästä postauksesta, Anja, ja hyvää viikonloppua sinulle ja pojillesi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Aili, syksy hiipii vähitellen vaikka sitä vähän estelisi. Myös sinne mukavat viikonloput!

   Poista
 6. Leimut ovat kauniita ja tuo järvikuva jotenkin haikea. Meillä ei ole mökkiä, en kyllä jaksaisikaan pitää kahta huushollia, vaikka olisikin varaa mökkiin. Merellä vietetään kesät ja tuolla aiemman postauksen Kasnäsissäkin olemme veneellä käyneet.
  Syksyn huomaa kaikesta, pieni puulämmitteinen talomme alkaa kostua ja pönttöuuniin ja puuhellaan on laitettava tulet vaikka ei kylmä olisikaan. Veneen nosto lähenee, vanha puuvene täytyy nostaa kuivumaan hyvissä ajoin ennen pakkasia ettei mahonki märkänä jäädy ja halkeile.
  Täytyy vaan ajatella että kevät on muutaman kuukauden päästä, siis tosi lähellä ja alkaa suunnittelemaan veneen kunnostusta ja ensi kesän reissuja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi miten kiva lukea kommenttisi, olen käynyt blogissasi aina kurkkimassa. Veneily on varmasti kivaa, vaikka minä olen tällainen maakrapu ja järvimaisema on minun omintani.
   Vettä sataa parhaillaankin, meilläkin mökissä on tulet hellassa ja takassa, pysyy seinähirret lämpiminä ja kuivina.
   Yritetään ajatella positiivisesti uutta kevättä. Olen usein ajatellut, osaisinko sittenkään elää täysin lämpimässä maassa. Kyllä meillä - kaikesta huolimatta - vuodenaikojen vaihtumiset on sittenkin mukavaa. Meillä on vaan kaksi pientä soutuvenettä täällä, ei ole paljon nostamista syksyllä, veneet ja kanotti sekä laituri. Mutta siihen on jo totuttu, ettei talveksi voi jättää sään armoille niitä.
   Pikein mukavaa lauantai-iltaa sinulle elina.

   Poista
 7. Kyllä se vaan on syksy, naapuri juuri huristeli puimurilla kaurapellon tyhjäksi, ja ulkona leijuu vasta puidun viljan tuoksu.
  Täällä sade hakkasi kaikki leimut ja kultapallot, muutaman sai vielä maljakkoon.
  Mukavaa alku syksyä:))

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoa, että puimurilla saa sadon talteen, täällä on niin sateista nyt, että ei oikein maanviljelijöillä puinnitkaan suju. Tosin sadetta tulee etelätuulen mukana, ei ole kovin kylmää sadetta vaikkakin hurjan märkää kuistille saakka.
   Minun leimukukkani ovat täällä rannalla tottuneet tuuleen, ovat toistaiseksi vielä pystyssä.
   Samoin sinulle kivaa syysaikaa, sitä se vaan nyt alkaa olla.

   Poista
 8. Niin rauhaisa on maisema järvelle, Simokin selvästi nauttii! Vielä on kesää ja kukkasia, leimukukkasi ovat kauniita, samoin kallinauhus kimalaisineen.
  Hyvää viikonlopun jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli eilen peilityyntä, tänään sitten etelätuuli nostaa aaltoja ja pieksää sadetta kastellen mökin kuistinkin.
   Kallionauhus kukkii vasta nyt, valtikkanauhuksilta leikkasin äsken kukkavarret jo pois.
   Samoin sinulle mukavat viikonloput.

   Poista
 9. Rauhoittavia, ajatuksiaherättäviä järvimaisemia pääset ihailemaan sinä onnekas :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Järvi on todella rauhoittava, myrskytessäänkin. Aaltojen loiske rantaan on musiikkia korville.

   Poista
 10. Kauniit ja rauhalliset ovat maisemasi, jotka hiljakseen syksyyn taittuvat. Mutta tallessahan ne ovat, ja kyllä, tunnen saman tavan, "ottaa kuva aivoilla" ja kätkeä kuva sydämeen, siellä se mukana kulkee aina. Ihania elokuun päiviä sinulle kaiken kauniin keskellä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt syksyllä tulee tankattua maisemaa talven varalle. Eipä silti, kiva on kävellä vitivalkoisella lumella jäätä pitkin saareen. Mutta kesä on aina kesä. Vaikka syksy sen viekin.

   Poista
 11. Kauniita elokuun kuvia mökkimaisemistanne, niin tyyni on järven pintakin. Kovin pian menee aina tämä meidän kesä ohitse, vaan onhan nämä syyskuukaudet vielä ihan mukavia kelejä kuitenkin ja nyt varsinkin lämmintä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä syksystäkin nauttii kun pukee oikeat tamineet eikä välitä silmille satavista pisaroista. Lämmintä on vielä luvattu, puolukat kypsyy...

   Poista
 12. Täällä yksi blogisi innokas seuraaja. Nautin kovasti kirjoituksistasi ja upeista kuvista, eikä Simokaan ole yhtään hullumpi, jos näin voi sanoa. Nyt kysyisinkin noista olutpulloista mökin nurkalla. Meillä mökissä hiiret pitävät diskoa kaiken talvea eivätkä välitä siivota jälkiään. Voisitko vähän antaa vinkkiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heips anonyymi! Kiva kun luet ja kommentoitkin. Me laitamme joka syksy tavallisia olutpulloja mökin nurkkapieliin ulos sillä tavoin vinoon, että hiiri pääsee sisään vaan ei ulos takaisin. Pulloihin pieni loraus ykkösolutta (maltaan tuoksu houkuttaa) ja ansa on valmis. Alkuvuosina meillä joka kevät tehtiin perusteellinen hiirten papanoiden siivous, joka paikasta löytyi rellestyksen jälkiä. Nyt oluttarjoilun jälkeen ei yhtäkään hiirulaista ole mökkiin sisälle tullut. Tepsii.
   Yksi hiirulainen yritti avoimesta ovesta, luulin sen livahtaneet keittiön kaapin taakse, mutta meni varmaan toisesta ovesta ulos samantien, mitään jälkiä ei ole ilmaantunut mökkiin.
   Kokeile ihmeessä kenossa olevia kaljapulloja mökin ulkopuolelle nurkkapäihin, pulloja voi tukea kivillä ja laudanpaloilla niin, että pysyvät kenollaan. Diskoväki jää pulloon ja keväällä sitten saalis tyhjennettävä, meillä käytössä samat pullot vuodesta toiseen, ei niitä kehtaa vaihtareiksi kauppaan kuskata!

   Poista
 13. Kiitos tiedosta. Eikun olutta juomaan, että saadaan pulloja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, tölkeistä ei tähän hommaan ole apua, pitää olla lasiset pullot. Kerro keväällä toimiko ansat hiirulaisillesi.

   Poista