keskiviikko 8. lokakuuta 2014

LOMANEN ANCONASSA

Viikko sitten lennähdettiin ystävättären kanssa muutaman päivän lomaselle Italian pohkeen kohdalle. Rohkeita ollaan, menolento oli latvialaisen koneen, italialaisen miehistön ja suomalaisten matkustajien yhteiskokemus. Eikä nyt niin elämys, mikäli ei oteta huomioon perusväsynyttä lentohenkilöstöä, ei hymyn häivää ja tarjottavaa liian niukasti. Mutta perille päästiin, vaikka alastulossa töyssähti kentän asfalttiin.

Majoituimme neljän tähden hotelliin Michelacciin GabricceMaressa. Siis sinun tähden, minun tähden, heidän tähden ja muun tähden. Pettymys, että huoneet sokkeloisessa käytävälabyrintissä, aamupala tosi vaatimaton (olimme maksaneet siitä jopa lisähintaa!) ja illalliset kuin perus kouluruokaa. Mutta niillä mentiin.

Retket sensijaan, kunhan ensin selvisimme infotilaisuuden järkytykseltä niiden hinnasta, olivat parasta koko reissussa.
Nähtiin Urbinon kaupunki mukulakivikatuineen, siinäpä kiipeämistä kun kaupungit keskiaikaan rakennettiin kukkuloille!

Ensimmäinen makunautinto kera latten oli katukahvilan suolainen lettunen, chresha folie tai jotakin sinne päin. Maistui vaatimattoman aamupalan jälkeen. Katseltiin viereisellä pöydällä myynnissä olevia multasieniä eli tryffeleitä, hinta huikea, sekä viipaleina kuivattuja suomalaisia (?) tatteja, pilleineen ja madonreikineen. Proteiinia!
Mutta Pinoccio-puulelut yms. viehättivät. Jotakin tarttui myös mukaan.

Urbinosta jatkettiin pienimpään valtioon, San Marinoon. Tulipa käytyä ja nähtyä. Huonompijalkaisilla oli kapuamista kauppakujille, sillä bussi jätti alas laitakadulle. No, viinejä maisteltiin, joku ostikin kun halvalla sai. Minä ostin pieniä tuliaisia lapsenlapsille. Ja itselleni isokivisen hopeasormuksen loppuviikosta tulevan 55-v hääpäivän kunniaksi. Pitäähän sitä jotenkin juhlia, kai?

 Sanoivat olevan edullista ostella San Marinossa, mutta mene ja tiedä. Laukkuja katseltiin, hyvissä hinnoissa olivat merkkilaukut ainakin. Vaikka erikoisiakin löytyi, jäi ostamatta.

Illaksi palattiin hotellille, odoteltiin makunautintoa, mutta ruokana oli - tietysti - spaghettia, sitten possuviipale mummonmuusilla kera muutaman porkkanasiivun. Jälkiruokana kahvisorbetti, joka oli jo ehtinyt sulaa ja lisämausteen siihen antoi tympeän miestarjoilijan peukalo kipon sisäreunalla. Lusikallisen maistoin ja siihen jäi.
Olenko nirso? Kaipa mielialaan vaikutti väsähtäneiden tarjoilijoiden pompottelu pöydästä toiseen, sillä norjalaisille oli varattu pöytiä - myös aamupalalla - ja niistä sitten hätisteltiin meitä pois. Oltiin kuin toisen luokan reissaajia.

Seuraavan päivän retki suuntautui Loretoon. Mielessä pyöri se laulu, missä Loretoon saapui kerran mies joka sitten vei mennessään neidon. En vain saanut värssyn alusta millään kiinni ja se vaivasi koko bussimatkan ajan.

Loretossa on upea kirkko, jonka sisälle on siirretty Marian talo Nasaretista. Pyhiinvaeltajat kiertävät polvillaan taloa ja marmoriin on syntynyt melkoiset urat ihmisten polvista. Kirkossa oli meneillään messu, ihan tuttua virttä veisasivat, mutta italiaksi. Sykähdytti, sytytettiin kynttilöitä omiemme muistoksi.
Näin upeita maalauksia Loreton torin kiviin ei jokainen osaakaan!

Loretosta jatkettiin Colonnaran viinitilalle joka sijaitsi ylhäällä kukkuloilla.



 Paikalliset viininviljelijät toivat traktorin peräkärryt täynnä rypäleitä kaadettavaksi suureen altaaseen, josta ne jatkoivat matkaansa viinin valmistusprosessiin. Ja mitkä viinivarastot olivatkaan kypsymässä tilan suuressa kellarissa! 

Meille kerrottiin, miten pulloja "tanssitetaan" eli käännetään vähitellen vinossa asennossa, jäädytetään kaulastaan ja saadaan näin sakka pulpahtamaan jään mukana pois. Sitten viinipulloon lisätään likööriä, josta saadaan makeutta viiniin ja pullo tietysti täyteen sekä korkitettavaksi ja kauppaan. Suomessakin muutamia Colonnaran viinejä on myynnissä.

Viinin maistajaiset sitten saivat seurueen kielet laulamaan ja moni venytti matkakassaansa ja hankki viinejä suoraan tilan myymälästä.
Minä myös, ostin yhden kuohuviinipullon ja punaviinipullon.

 Ongelmaksi tuli, miten ne saa kotimaahan, kun mukana oli vain pehmoinen käsimatkatavaralaukku! Mutta hädässä ystävä tunnetaan ja tungettiin matkakumppanini laukkuun viinit ja toivottiin, että kestävät kuljetuksen koneen ruumassa.

Hotellille tultiin sitten niin ajoissa, että ehdittiin vähän kuljeskella lähiympäristön kauppakaduilla. Ja tietysti istua cappuzzinolla lähibaarissa. Minun latteni tuotiin erikseen maito lasissa ja kahviosa pienessä nekassa. Sievässä nekassa. Teki mieli saada se nekka mukaan ja kysyin nuorukaiselta, joka baaria hoiti, voisinko sen ostaa ja saada mukaani nekkakokoelmaani. Kyllä poikaa nauratti, antoi suosiolla puhtaan nekan hyllystä ja toivotti hyvää matkaa. Nyt minulla on nekka kotona nököttelemässä, hih.
Hotelli puolestaan tarjosi illallisena pennepastaa jauhelihakastikkeella sekä toisena ruokana kanankoipi rasvassa uivilla perunalohkoilla ja fenkolitupsulla. Alkusalaattina oli paistettuja munakoisoviipaleita! Mutta nälkäänsä sitä söi. Suklaakiisseliviipale kera punaherukkatertun jälkkärinä. Hm.
Se niistä makunautinnoista, joita oppaat eka aamuna infossa mainostivat.

Ensimmäisinä päivinä meillä oli aivan upea opas, Sari, joka ansaitsee täydet pisteet.  Harmi vaan, että lähtöpäivänä Gradaran retkellä meitä opasti hiljainen ja vetäytyvä neitonen. Koko aamupäivän retki oli yhtä tyhjän kanssa.

 Gradaran linna kukkulan huipulla vaati kovan kapuamisen mukulakivistä mäkeä ylös. Kadun varrella muutama matkamuistomyymälä. Ei ruokaravintolaa vaikka niin luvattiin. No, kentällä sitten, lohdutettiin.

 Kuunneltiin silti rakkaustarina Paolosta ja Francescasta, jotka raa'asti miekalla surmattiin. Tekijänä Paolon veli ja Francescan aviopuoliso.  Italiassa näitä ikivanhoja tarinoita riittää, vrt. Romeo ja Julia.


Kentällä oli melkoinen hässäkkä, vaikka vain kolme tsekkauspistettä. Oppaat täysin pihalla asioista, turvatarkastuksen jälkeen ei enää mitään kahvilaa kummempaa. Toki sämpylät maistuivat taas kerran! Ja verovapaa myymäläkin avautui kuin taikaiskusta hetkeksi. Kone pari tuntia myöhässä, notkuttiin siellä terminaalissa ja pidettiin istuinpaikoistamme huolta, niitä kun ei ollut kaikille... Odottavalle pari tuntia on pitkä aika!
No jaa. Mitäpä siitä. Kotiin päästiin viimein, monta kokemusta rikkaampana. Pyykkikone pyörimään, seuraavana aamuna kamat taas kassiin ja niemen nokkaan. Melkoista menoa siis. Mutta se on sitten oma lukunsa.


Kaikki kiitos italialaisille bussikuskeille. Niin taitavasti pyörittivät isoa bussia kapeilla ja mutkaisilla teillä ja kaupunkien katujen kapeikoissa. Meikäläiset kuljettajat pitäisi laittaa sinne kouluttautumaan, narisevat aina hidasteista ja reunakiveyksistä.
Ja Berlusconille terveiset, että me syödään kotona mämmiä, syököön hän pastaa jauheliha- tai tattikastikkeella! Makunautintonsa kullakin.

16 kommenttia:

  1. Ihania lomareissu kuvia,kyllä se pienikin loma tekee hyvää.Mukavaa viikkoa:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos ritva, loma välillä on ihan ok, kotiin kiva palata. Samoin sinulle!

      Poista
  2. Jahas, hmmm... No piditkös lomastasi ??? Vai menikö rahat hukkaan ???

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No kokemuksia ja elämyksiäkin. Jälkeenpäin ajatellen ihan ok reissu, vaikka ennakkoon odotukset ja lupaukset matkanjärjestäjän puolelta ei aivan toteutuneetkaan. Illalliseen kyllä meni rahat ihan hukkaan, ei maistunut hongalle eikä haavalle, joten se makunautinnoista! Voin olla kronkeli, mutta niin valittivat toiset myös.

      Poista
  3. Kauniita kuvia lomamatkastasi Kiitos ! mukavaa jatkoa Anja !

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä me melkoisesti ehdittiin kolmessa päivässä nähdä retkillä. Joitakin asioita olisin toivonut, mutta näihin oli tyytyminen. Kokonaisuudessaan ihan ok reissu!

      Poista
  4. Nyt ei ilmeisesti matka ollut aivan odotusten mukainen. Harmi. Mielikuva hyvästä italialaisesta keittiöstä ei toteutunut. Onneksi pääsitte mielenkiintoisiin kaupunkeihin, vaikka retket tekstisi mukaan olivatkin ylihinnoiteltuja.

    Olimme muutama vuosi sitten samoilla seuduilla Pesarossa, meillä oli puolihoito ja olimme oikein tyytyväisiä. Sillä matkalla kävimme sekä Firenzessä että San Marinossa. Paljon turisteja ja hinnat sen mukaiset.

    Kauniita lokakuun päiviä sinulle ja J:lle sekä rapsutuksia Simolle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jeps, matkan järjestäjän lupaukset eivät oikein olleet päivän tasalla verrattuna odotuksiini. Mutta kaikenkaikkiaan pärjäiltiin vaikka välillä nuristiinkin.
      Pesaron läpi ajettiin pariinkin kertaan, retket olivat antoisia ja bussit hienoja. Paljonhan me ehdittiin nähdä kolmessa päivässä. Harmitti vaan, että retket ja hotellin illalliset oli sidottu samaan nippuun, eikä näin sesongin ulkopuolella oikein henkilökunta ollut edes ystävällistä. Mutta reissu tehty ja seuraavalle vastaavalle matkalle lähtöä harkitsen enemmän.

      Matkalla paljon ikäihmisiä, liikuntarajoitteisia, joille mielestäni olisi ollut ehkä helpompia vaihtoehtoja liikkumiseen. Meillä ei ongelmia, jalka nousi keveästi vaikka kiviset ja jyrkät ylämäkikadut vähän sai puuskuttamaan.

      Samoin teille kaunista lokakuuta ja talven odotusta.

      Poista
  5. Hei Anja- Regina! Minä muistan sen laulun tuosta Lareton miehestä: Kun Lareton kaupunkiin kerran tuli ratsain niin hiljainen mies, vaikka viipyi hän tuokion verran, hänen tulleen kai jokainen ties... En oikeasti muista, miksi ja mistä tuo laulu on mukanani kuljeskellut. Olet nyt Lareton nähnyt! Olen kotihiiri, virolainen mummo, blogisi , prinssipuolisosi ja Simo-koiruli ovat aika-ajoin mulle rakas luettavaa... Kaikkea kaunista teille sinne ja aurinkoisia päiviä toivottaa Mirje.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Mirje! Kiitos laulun sanoista, katsoin niitä itsekin kirjasta kotiin palattuani, olenhan laulanut sitä laulua meidän laulupiireissä aikaisemmin. Tykkäsin Loreton kaupungista ja siellä olisin voinut viipyä pitempäänkin ja katsella keskusaukion ympärillä olevia rakennuksia ja valtavaa muuria kirkon ympärillä.
      Kiva että olet löytänyt blogiini, vaikkakin kirjoittelen ihan tavallisesta elämästäni, Simo-koirulistani ja elämästä prinssipuolison vaimona. Olen varmaan kertonut blogissa myös sen, että meillä oli pieni asunto Tallinnassa pari vuosikymmentä, nyt viime vuodenvaihteessa myytiin se sitten, koska koiran kanssa matkustaminen ei tuntunut mielekkäältä.
      Toivottavasti viihdyt tarinoitteni parissa. Myös sinulle kaunista syksyä ja kaikkea hyvää toivottelen!

      Poista
  6. Vastaukset
    1. Niinpä. Näin jälkeenpäin ajatellen huonommatkin kokemukset hälvenee ja pinnalle jää parhaat palat reissusta.

      Poista
  7. Voi kun mukava katsella näitä matkakuvia, tuttujakin paikkoja näkyy ja muistuu oma matka mieleen reilun vuoden takaa. Kyllä siellä kipuamista riittikin :) San Marinosta minulle jäi mieleen ne ihanat maalaismaisemat ja viljelmät, niin ja tietysti ne kaikki hienot vanhat linnat siellä ylhäällä vuorella. Mukavaa viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Maisemat todellakin olivat upeita, vain laaksoa ja kukkulaa, kaupungit ja linnat kukkuloiden huipuilla ja viiniviljelmät rinteillä.
      Keskiaikaisten kaupunkien nupukivikadut ja ylämäet olivat monelle lähes ylivoimaisia kiivettäviä, kun joukkueemme ikä hipoi jo yli keski-iän.

      Poista
  8. Matkailu avartaa, sanotaan,ja erilainen oli elämänmeno kuitenkin . Ei ollut oikein ruokailut ja tähdet hotellissa kohdillaan, mutta henki säilyi niilläkin sapuskoilla. Harmit unohtuu ja parhaat muistot säilyy, kuten se pikkuinen nekkakin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta, reissussa pettymykset nousi itkupotkuraivari-haluna mutta kotona jo näille jutuille voi naurahtaa. Nekka nököttää hyllyssä muistona. Palaute lähti matkanjärjestäjälle, toivottavasti seuraavilla reissulla ei tule pettymyksiä näissä asioissa, eli ei luvata turhia.

      Poista