maanantai 20. huhtikuuta 2015

MUISTOJA TURKISTA, MERHABA!

Kaupunki maan alla:
Keski-Turkista, läheltä Nevshiren kaupunkia, on löytynyt maanalainen ikivanha kaupunki, joka on antanut suojaa ennen aikaan sekä ihmisille että heidän karjalleen. Kerrotaan, että uusien rakennusten työmaalla maansiirtokoneet paljastivat sisäänkäynnin maan alle levittäytyvään tunneli- ja huoneistoverkostoon.  Paikalta löytyi maan alle useaan kerrokseen rakennettu muinaiskaupunki.
Kappadokian maanalaiset asutukset on kaiverrettu huokoiseen vulkaaniseen kiveen ja kaupungin uskotaan syntyneen jo Bysantin ajalle eli noin 300 luvulle.
Maan sisälle rakennetuissa asumuksissa oli selvästi nähtävissä 
asumisen eri tilat, keittiöt, oleskelutilat, kappelit ja portaikot sekä lisäksi eläinten suojat. Uskotaan, että maanalaisen kaupungin tilat
olisivat yltäneet yli sadan metrin syvyyteen. Jonkin uskomuksen mukaan maanalainen kaupunkiverkoston laajuus olisi yltänyt jopa Ankaraan asti. Tutkijoilla riittää mielenkiintoista tehtävää ja arviointia muinaisen ajan elämästä.
 Vulkaaninen kiviaines on pehmeätä ja eroosio näkyy myös kallioiden rakenteessa.
Tämä kuva on puistosta, jossa esiin kaivettuina on useita muinaisia kirkkoja.
Tässä kiivetään katsomaan kirkkoa sisältäpäin.

Täällä taisi olla huoneistoja myös vuokrattavissa!

Vuoriston välisiin laaksoihin oli muotoutunut mielenkiintoisia
kivipatsaita:

Alkuperäisistä suunnitelmista rakentaa maanalaisen kaupungin päälle uusia rakennuksia on luovuttu ja haaveena on maailman suurimman antiikkipuiston rakentaminen.  Siitä vaan, onnea toteutukseen.

Hieman myös dervisseistä:
Poikkesimme Konyassa Mevlanan museossa. Mevlana eli Rumi on ollut runoilija, jonka runot vielä nykyäänkin tunnetaan ja niistä pidetään. Hän oli dervissiaatteen luoja. Dervissit ovat munkkeja, joiden uskonnolliseen rituaaliin kuulu pyörivä tanssi.
Mevlanan museossa oli nähtävillä luonnollisen kokoisia dervissejä.Tässä myös Koraani museon vitriinissä.

Eläviä dervissejä näimme sitten omin silmin. Heidän pyörivä tanssinsa oli huikeata katsottavaa. Dervissit kulkivat aluksi kumarrellen tietyn askelkuvion mukaan ja sitten antautuivat musiikin mukaan kukin vuorollaan pyörivään tanssiin. Dervissin oikea käsi on koholla kämmen ylöspäin ottamaan vastaan Jumalalta pyhyyttä. Riisuttuaan mustat viittansa he pyörivät helmat liehuen ja pystyivät sitten pysähtymään yht´äkkiä tanssin loputtua sekä aloittamaan uuden pyörimisen. Heitä säesti kolmen munkin orkesteri: lyömäsoittimet, monikielinen kannel ja jonkinlainen puhallin kuin iso ruokopilli.


Dervissimunkkien päässä oleva harmaa ja korkea möhkälemäinen hattu symboloi hautakiveä. Dervissien näkeminen oli vaikuttava kokemus.


Mantelipuut ja kirsikkapuut kukkivat, vuorilla satoin lunta ja loskaa. Mutta silmänruokaa riitti, samoin riitti myös herkkuruokaa jokaisella aterialla jokaiseen makuun.
Vai mitä sanotte alkupalapöydän pienestä osasta?  Tai sitten pullapöydästä:

Tai kenties tästä salaattipöydän valikoimasta:
Kyllä siinä mummelin silmät pyöri ja vaikea oli valita.
Jälkiruokaa oli ihan pakko valiten maistella.
Vaaka saa kotona vielä hetken odotella sulattelemista. 

Kengänkiillottajan paikka vapaana! Välineistä ei voi valittaa!

Nazirin silmä estää pahojen henkien vaikutusta, tässä puu kukkii näitä silmiä!

Vaikka Kappadokiassa ei lämpö meitä hellinyt, etelämmässä saatiin nauttia kesästä. 
Ja mikä ettei vielä joskus uudelleen Turkkiin. Antalya tai Alania ovat lämpimiä lomakohteita. Mutta Kappadokia oli ehdottomasti mieleenpainuva tutustumiskohde. 

18 kommenttia:

 1. Hieno matka teillä on ollut. Minä kuulin näistä matkoista ensimmäisen kerran viime viikolla, kun eräs ystäväni kertoi olevansa menossa. En ole moisiin kuponkeihin missään törmännyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuponkeja tuli joka aikakauslehden välissä eri matkanjärjestäjiltä. Kerro ystävällesi, että perillä ostaa ruoka- ja retkipaketin, sillä näin saa hyvät sapuskat ja sisäänpääsyt ym. yhdessä nipussa. Meillä matka oli onnistunut ja jäi hyvät muistot. No, rahaa tarvittiin vessapausseilla ym. mutta ilmaista palveluahan ei ole.

   Poista
 2. Olen Turkissa käynyt muutaman kerran aikoinaan ja sanon, että tykkäsin!
  Kunhan saan tämän nykyisen mestan käsistäni pois niin päätin ruveta matkustamaan ja asumaan oikein hotelissa ja syödä toisten tekemää ruokaa!!!
  Ihan hirveesti en kyllä tykkää matkustaa, jos noihin toisiin paikoihin pääsisikin nopsaa ja jonottamatta.....taitaa näköjään olla parasta ja pysyä täällä Jyväskylässä......;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Turkki tuntuu ihan mukavalta kohteelta. Jep, välillä on ihan hyvä ottaa ilo irti ja syödä toisten tekemää ruokaa. Meillä oli ihan loistosapuskat ja hotellit.
   Lyhyt lento on myös hyvä asia. Me päästiin tallinnalaisesta mestasta irti ja nyt on muut maat vuorossa. Ei muuta kuin siiville...

   Poista
 3. Eka kommentti katosi.... Oli varmaan antoisa matka!

  VastaaPoista
 4. On niin mukava katsella näitä matkakuvia, kun me emme malta itse lähteä minnekään.
  Mukavaa viikkoa teille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla on vaan niin sippi tuo kamera että ei hurraamista kuvissa. Teksi mieli tehdä vielä postaus turkkilaisesta Hamamista eli kylpylästä. Sekin siellä koettiin.
   Samoin sinne teille mukavaa keväistä viikkoa.

   Poista
 5. Paljon olette nähneet ja kokeneet! Voi noita herkkupöytiä, tuli vesi kielelle. Turkki vie mielen ja kielen.
  Suosittelen Turkin nähtävyyksistä esim Pamukkalea ja Efesosta, ja monia muita historiallisia kohteita, joita rittää siinä maassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Turkissa riittää näkemistä. Ja herkkupöytiä! Onneksi ovat kuitenkin kasvisvoittoisia - paitsi jälkiruuat.
   Varmasti vielä palataan Turkkiin, olen käynyt aiemmin Istanbulissa ja Marmariksessa, Efesos ja Pamukkale on näkemättä.
   Vuoristoa katsellessa tuli mieleen Kemalin kirja Haukkani Memed.

   Poista
 6. Mahtavan reissun olette käyneet. Turkista ei tosiaan nähtävyydet lopu vaikka sinne matkustaisi kuinka monta kertaa. Hyvää ruokaa ja historiaa löytyy joka puolelta Turkkia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista Sude, ihan totta joka sana. Varmasti vielä joskus on pakko sinne palata.

   Poista
 7. Kiitos tästä kuvamatkasta! Teillä oli mielenkiintoinen reissu. Dervissien tanssia olen joskus nähnyt tv:stä, Turkissa en ole koskaan käynyt, mutta olisipa siellä mukava käydä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Reissu oli mielenkiintoinen ja onnistunut. Minuakin kovasti kosketti dervissien tanssiesitys, oli aiemmin vain heistä lukenut. Turkkilainen ilta oli mielestäni sitten sitä tavanomaista enkä jaksanut siitä innostua.
   Turkki on vielä edullinen maa ja historiaa paljon. Ja etelä-Turkissa myös kesäistä lämpöä ja Välimeren aaltoja.

   Poista
 8. Wow beautiful photos and post!!!
  would you like to follow each other? let me know...
  Besos, desde España, Marcela♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Thanks Marcela! I went to become acquainted, Moon river rings beautifully.

   Poista