Viikko mennä sujahti suhteellisen nopeasti. Päästiin jo lauantaihin. Perheen äidin ainainen pulma on, mitä laittaa ruuaksi perheelle. No, meillä siis vain prinssipuolisolle normaalitapauksissa. Simo kun syö omia raksujaan kera märkäruokapurkista lusikoidun lisukkeen.
Pari-kolme viikkoa sitten meillä pidettiin kuppisulkeiset eli Tupperin kutsut. Emännänlahjana tupsahti puna-valkoinen raastinmylly. Päätin testata myllyn ja kehittelin päässäni porkkana-keiton. Samalla tavoin kuin ennen vanhaan Kyllikki Virolainenkin ihan omasta päästään keitti kalasoppaa. No vitsi, vitsi.
Näin se kävi näppärästi. Kuorin viisi isoa porkkanaa, surrasin ne uudella myllyllä raasteeksi kattilaan. Vettä niin, että raaste peittyi, suolaa ja hitusen mustapippuria perään. Keitin porkkanaraastetta kypsäksi (en halunnutkaan siitä sosemössöä). Lisäsin kattilaan vehnäjauhot (n. 2 rkl) maitoon sekoitettuna. Ja lisää maitoa, että syntyi keittoa riittävästi. Kun keitto oli kiehuttanut vehnäjauhot kypsiksi, tipautin kattilaan koskenlaskijaa (noin puolet paketista) ja hämmentelin kunnes se oli sulanut. Ripotin keiton pinnalle persiljasilppua. Ja ei kun syömään. Että maistui hyvälle jälkiuunileivän ja rosvopaistisiivun kera. Prinssipuolisokin kehui, vaikka ensin arvuutteli, mitä olin keittoon kätkenyt.
Aamulla olin jo keittänyt valmiiksi vispipuuron. Sen tein mustaherukkasoseesta, jonka kekkasin pakastimesta eilen illalla marjoja sieltä tonkiessani. Mustaherukkaa tulee aina niin runsaasti, että sitä on säilöttävä muodossa jos toisessakin. Puolukkakin on perinteinen vispipuuron marja, mutta minä tykkään enemmän tästä mustaherukkaisesta. Siihen vaan loraus maitoa ja ääntä kohti.
Tulipa nyt pelkkää ruokajuttua. Meillä on sellainen järjestys, että prinssipuoliso toimii noutajana eli käy kaupassa ja minä sitten sovellan hänen hankkimansa ruokatarvikkeet syötävään kuntoon.
Aika paljon mies tuo kaupasta paitsi erilaista lihaa myös kanaa ja leikkeleitä vihannesten lisäksi. Ja tällä viikolla tarjouksesta ison ämpärillisen keltaisia appelsiineja. Ihan urakalla niitä on pitänyt napostella. Toisaalta, nyt kun aurinko on piilossa ja lunta satelee, on syytä hankkia aurinko vaikka appelsiineista, että "helemat paukkuu".
Ikkunalla avasi punainen joulukaktus nuppunsa, vähän on myöhässä, mutta vastapainoksi Korkeasaaren karhut ovat jo talviunilta heränneet kuukautta liian aikaisin. Ja meidän Simo ottaa kevään tulemisen lempipaikallaan sohvassa rennosti, vähän raottaa silmiään kun hiivin kameran kanssa lähelle ja salama räpsähtää.
Huomenna on laskiaissunnuntai. Liukasta on hiekottamattomilla pihateillä. Varotaan katkomasta luitamme ja köpötellään sauvojen kera.
Jospa se aurinkokin taas ilmestyisi lumisateen jälkeen.
Pari-kolme viikkoa sitten meillä pidettiin kuppisulkeiset eli Tupperin kutsut. Emännänlahjana tupsahti puna-valkoinen raastinmylly. Päätin testata myllyn ja kehittelin päässäni porkkana-keiton. Samalla tavoin kuin ennen vanhaan Kyllikki Virolainenkin ihan omasta päästään keitti kalasoppaa. No vitsi, vitsi.
Näin se kävi näppärästi. Kuorin viisi isoa porkkanaa, surrasin ne uudella myllyllä raasteeksi kattilaan. Vettä niin, että raaste peittyi, suolaa ja hitusen mustapippuria perään. Keitin porkkanaraastetta kypsäksi (en halunnutkaan siitä sosemössöä). Lisäsin kattilaan vehnäjauhot (n. 2 rkl) maitoon sekoitettuna. Ja lisää maitoa, että syntyi keittoa riittävästi. Kun keitto oli kiehuttanut vehnäjauhot kypsiksi, tipautin kattilaan koskenlaskijaa (noin puolet paketista) ja hämmentelin kunnes se oli sulanut. Ripotin keiton pinnalle persiljasilppua. Ja ei kun syömään. Että maistui hyvälle jälkiuunileivän ja rosvopaistisiivun kera. Prinssipuolisokin kehui, vaikka ensin arvuutteli, mitä olin keittoon kätkenyt.
Aamulla olin jo keittänyt valmiiksi vispipuuron. Sen tein mustaherukkasoseesta, jonka kekkasin pakastimesta eilen illalla marjoja sieltä tonkiessani. Mustaherukkaa tulee aina niin runsaasti, että sitä on säilöttävä muodossa jos toisessakin. Puolukkakin on perinteinen vispipuuron marja, mutta minä tykkään enemmän tästä mustaherukkaisesta. Siihen vaan loraus maitoa ja ääntä kohti.
Tulipa nyt pelkkää ruokajuttua. Meillä on sellainen järjestys, että prinssipuoliso toimii noutajana eli käy kaupassa ja minä sitten sovellan hänen hankkimansa ruokatarvikkeet syötävään kuntoon.
Aika paljon mies tuo kaupasta paitsi erilaista lihaa myös kanaa ja leikkeleitä vihannesten lisäksi. Ja tällä viikolla tarjouksesta ison ämpärillisen keltaisia appelsiineja. Ihan urakalla niitä on pitänyt napostella. Toisaalta, nyt kun aurinko on piilossa ja lunta satelee, on syytä hankkia aurinko vaikka appelsiineista, että "helemat paukkuu".
Ikkunalla avasi punainen joulukaktus nuppunsa, vähän on myöhässä, mutta vastapainoksi Korkeasaaren karhut ovat jo talviunilta heränneet kuukautta liian aikaisin. Ja meidän Simo ottaa kevään tulemisen lempipaikallaan sohvassa rennosti, vähän raottaa silmiään kun hiivin kameran kanssa lähelle ja salama räpsähtää.
Huomenna on laskiaissunnuntai. Liukasta on hiekottamattomilla pihateillä. Varotaan katkomasta luitamme ja köpötellään sauvojen kera.
Minä rrrakastan mustaherukkaa, mutta en tajua, miksi ne eivät anna meillä kunnon satoa. On koettu uudet merkit ja lopulta jaoimme erään todella herkullisen vanhan merkin viiten osaan ja ne lähtivät hyvin kasvuun, mutta hyvin vähän tulee marjoja. On koetettu sekä lannoittaa että olla lannoittamatta. Ötököitä ei ole ja auringon siinä pensaskohdassa pitäisi riittää...
VastaaPoistaÄitikin tekee mustaherukasta vispipuuroa.
Minulla on olo kuten Simolla eli voisin vain pötkötellä:)
Sataa lunta...on kaunista. Ennen. Olgan aikaan nyt olisi lähdetty kauniille lumihämäräkävelylle.
Mukavaa viikonloppua teille<3
Minustakin mustaherukka on parasta. Meillä on siellä emäpitäjässä pensaita, vähän onnensa varassa pellon reunassa, mutta käydään heittämässä keväällä kevätlannoitetta ja syksyllä syyslannoitetta ja hyvä sato on tullut, vaikka vanhoja varsia on leikattu välillä pois. Metsä niitä vähän varjostaa jo nykyään.
PoistaTäällä sataa nyt lunta - tai enemmänkin räntää aika sakeanaan. Mut eipä haittaa. Aloitin just tuon Norman lukemisen. Ja sauvakävellä voi lumisateessakin...
Välillä on ihan ok pötkötellä ja kerätä voimia.♥♥
Vispipuuro on aina hyvää teki sen sitten puolukasta tai herukasta.
VastaaPoistaJep, hyvää tulee molemmista. Ehkäpä enemmän tykkään herukasta visparissa.
PoistaOnpa herkullisen näköistä vispipuuroa. Tuli ihan lapsuus mieleen, kun äiti sitä usein keitti. Hän keitti aina puolukasta. Itse en ole vispipuuroa tehnyt koskaan. Jos puolukasta puuron teen, niin se on aina ruismarjapuuroa. Sekin on toooosi herkullista.
VastaaPoistaVoi ihanaa Simoa. Kyllä on rentoa meininkiä. Ei ole huolen häivää :)
Ruismarjapuuro on terveellisempää toki, mutta mannaryyneistä vispipuuron saa nopeammin. Kokeile joskus!
PoistaSimo osaa päivittäin ottaa rennosti sohvalla. Iltaisin enemmän omassa kopassaan minun katsoessani telkkaria siinä ihan vieressä. Ja illalla kömpii tietysti meidän sänkyyn peiton alle...lutupoika!
En ole koskaan keittänyt mustaherkasta vispipuroa, enkä ole maistanut miten hyvää siitä tulee. Mutta huomenna sitä kokeilen
VastaaPoistaSimo se osaa ottaa olonsa rennosti:)
Kokeile toki, minä yleensäkin keitän mustaherukasta vispipuuron kun puolukoita voi käyttää paljon muutenkin.
PoistaSimo on - niinkuin minäkin - "regina-rento".♥
Varmasti maukasta tuo porkkanakeitto ja terveellistä, samoin kuin vispipuurokin. Pitäisi minunkin pitkästä aikaa kokeilla vieläkö osaan vispata marjapuuron.
VastaaPoistaItse yllätyin porkkanakeiton hyvästä mausta. Ja vispipuuroa teen melkoisen useasti, se on meidän molempien herkkua. Ja helppoa tehdä.
PoistaUpea kuva tuo viimeinen. Koira haaveilee omia haaveitaan : ) Herkullisia kokeiluja sinulla. Itse ajattelin yllättää pojan syntymäpäivänä kalakeitolla, laskiaispullilla ja täytekakulla tietysti. Voita laitan keittoon kissanpään kokoisen möhkäleen, kuten äitini sanoi. No, ei sentään : D Hyvää kevättä!
VastaaPoistaSimo on sellainen lötköpötkö-koiruli.
PoistaKalakeitto ja laskiaspullat, nam. Täytekakkukin. Ja tietysti voita keittoon. (minä syön kaurapuuronkin aina voisilmän kanssa). Sinulle myös keväiset toivotukset (vaikka nyt sataakin räntää, mutta niinhän vanhat sanoivat, että uusi lumi on vanhan surma).
Upea kuva tuo viimeinen. Koira haaveilee omia haaveitaan : ) Herkullisia kokeiluja sinulla. Itse ajattelin yllättää pojan syntymäpäivänä kalakeitolla, laskiaispullilla ja täytekakulla tietysti. Voita laitan keittoon kissanpään kokoisen möhkäleen, kuten äitini sanoi. No, ei sentään : D Hyvää kevättä!
VastaaPoista♥♥
PoistaKuulostaa hyvälle, tuo sin keitto.
VastaaPoistaHyvää oli, vaikka käytin siihen kevytmaitoa enkä kermaa lorautellut. Kokeilepa!
PoistaTuo vispipuuro näyttää tosi hyvältä. Siitä sain idean tehdä omista mustaherukoistani myös vispipuuroa, kun niitä ei oikein meinaa saada mihinkään kulumaan. Turhan paljon tuli pakastettua. Joten kiitos vinkistä!
VastaaPoistaOle hyvä vaan, taisi tästä postauksesta alkaa vispipuurobuumi ja hyvä niin. Herukat vaan käyttöön. Minäkin käväisin sinun blogissasi hakemassa idean pasteijoista....
PoistaIhana kuva Simosta ikkunassa. Hyvän näköisiä keitoksia sinulla ja varmasti maistuvia.
VastaaPoistaMukava alkanutta viikkoa teille.
Simo on lutunen poika, vanhemmiten ihan lutustuu...
PoistaEi mun keitokseni sinun laittamillesi pärjää, makua niissä on muttei sitä näköä, mitä sinä taiot.
Samoin teille keväisiä terkkuja...♥♥
Herkullisia ruokia ja niin terveellisiä!
VastaaPoistaKeitot on välillä ihan jees, yleensä tulee laitettua raskaampia aterioita. Ja vispipuuron sokerimäärää voi vähän säädellä myös.
PoistaKyllä näyttävät niin makoisilta, voisinpa maistaa edes yhden lusikallisen.
VastaaPoistaMaistuivat kyllä. Jos voisin, lähettäisin lusikallisen!!! no ihan virtuaalisesti kuitenkin.
PoistaJohan tuli ihan vesi kielelle, kiitos Anja! ♥♥♥
VastaaPoista♥♥
Poista