lauantai 18. helmikuuta 2012

PÄIVÄT PÄÄTÄ KÄÄNNELLESSÄ

Nyt tuntuu ihan siltä, että aika menee arvellessa, päivät päätä käännellessä. Arvelemisesta en niinkään, mutta pään kääntelemiseen on kulunut puoli viikkoa. 
Jess, keskiviikkona kävin pitkästä aikaa kampauttamassa lettini. Taitaa olla viitisen vuotta kun on vaan annettu kasvaa. Kampaajan kysymykseen, "mitäs laitetaan?" vastasin, ettei ainakaan outiheiskasia eikä siveydensipulia. Hyvä on. Sivut tiukkaan ja lettinippu. Näin tehtiin. Siistihän siitä tuli, mutta nyt muutama päivä jälkeenpäin, kun irrotin parin tusinan verran tukkapinnejä pehkostani, tukka muistuttaa ampiaispesää. Niin paljon lakkaa tarvittiin kampauksen pysymiseen kuosissaan keskiviikkoillan pippaloissa.


No, ei se meno nyt kyllä päätä huimannut. Olemme kaikki jo kuudenkympin paremmalla puolella, ainakin melkein kaikki. Mutta mukava oli nähdä entisiä duunikavereita kolmen-neljän vuosikymmenen takaa. Melkein jokaisen nimen muistin kirjatessani saapujia osanottajalistaan. Ja suuresti ihailin niitä ikäisiäni ihmisiä, jotka olivat ihan timmissä kunnossa myös fyysisesti, päinvastaisiakin kun mukana oli. Vaan tasan ei käy onnen lahjat, laakereilleen ei voi jäädä lepäilemään vaan on pidettävä itsensä "kunnossa kaiken ikää".


Kotirintamalla ei mitään uutta. Kevään merkkejä on luonnossa päivä päivältä enemmän. Lunta on ja lisää saadaan päivittäin.
Tämä meidän "gamlakungsvägen" on luminen ja auraamatta sitten viimeisen lumipyryn. Onneksi liikenne on suhteellisen vähäistä ja koiran ulkoilutus turvallista. Simo kun mennä viipottaa tien reunaa, mutta jos sattuu haistamaan jotakin mielenkiintoista, voi rynnätä ykskaks myös tien toiseen reunaan.


Tässä haukutaan yli lentävää korppia.
Ja tämän ryntäilyn aiheutti tienvarsipensaikossa lentelevät talitiaiset.
Tityyn lisäksi jo kuului tiaisten erilaisia soidinääniä. Myös punatulkut puhalsivat huiluääniä ja olin kuulevinani myös viherpeipon, vaikka luulenkin, että tiaisten tirskuntaa sekin oli.


Prinssipuoliso kävi alkuviikosta urisemassa pääkaupungissa ja lauloi itsensä yskään. Nyt on ääni bassoakin matalampi ja nokka vuotaa. Ei siitä muuta haittaa ole, mutta tänäänkin on menossa säestämään kaveriaan ja laulamaan duettona Suursaaren  ja Tytärsaaren valssit. Voipa olla, että Satumaassakin pystyy vaan sanoitta hyrisemään oman stemmansa. Onneksi haitarinsa ei ole yskäinen, hih.


Eipä ole liiemmin tuuli puhallellut, lumipallot ovat tiukasti pysyneet luumupuun oksistossa. Onneksi pakkanen on hellittänyt.


Pään kääntelemisen ohella paistoin eilen urakalla marjapiirakoita. Sovelsin "omaa" ohjetta ja pinnalle vesipuolukoita sekä turkkilaista jogurttia maustettuna hunajalla. Kehuja tuli ja hyvältä kuulema maistuikin. Pari mustikkapiirakkaa paistoin samantien. Siinä on puolisolla urakkaa popsia, tosin laitoin jo vähän pakkaseen varalta.


Nopas, nyt tää lähtee kuskaamaan tuota meillä asuvaa miestä karjalaisten pippaloihin kerä tuolin ja haitarin. Meillä Simon kanssa on vapaa iltapäivä, joka tarkoittaa all ó way -hetkeä. Siis imuri soimaan. Kyllä me pärjäillään. Ja onhan mulla menossa kirja teheranilaisesta äiti-tytär-tyttärentytär-tarinasta. Näillä mennään.











31 kommenttia:

  1. Kampaus upea, voi kun sinulla on pitkät kauniit hiukset! Vai marjapiirakkaa, voikun tekisi mieli. Karppaus on nyt minulla vilajtonta ollut kohta yli 4 vkoa. Tuskaista on kun jälkiruoista puhutaan. Onneksi kaapista löytyy 86% suklaata.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joskus on kiva letityttää tää pehko! Kyllä minäkin piirakoita paistelen vaan haistelen enkä maistele! Hyvä sinä, minullakin viljatonta jo viime vapusta ja kaikki hyvin. Ja suklaa, tumma sellainen, alentaa verenpainetta ja antaa hyvän mielen.

      Poista
  2. Onpa upea tukkalaite, tuollaista en ole nähnytkään;DD

    Ja marjapiirakka sai veden kielelle;))

    Mukavaa viikonloppua, Anja-Regina.<3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tää on kaikki mun omaa hiusta, joka väkerrettiin leteille ja hyvin kesti pippalot. Nyt on purkuvaihe menossa, saunareissulla pesen lakat pois.

      Mukavaa viikonloppua sinulle myös, Aili.

      Poista
  3. On tuo sinun kampauksesi todella upea. Ihailen tuota hiustesi väriä, tai no , tiedäthän sinä jo sen.

    Piirakkaa minunkin pitäisi taatalle leipoa, kun viljattomalla itse mennään. Kohta on vuosi kokeiltu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tää väri on tullu ihan itsekseen iän myötä. Enkä värjätä viitsi.
      Hyvä sinä, viljattomasi on upea juttu. Mulla vasta vapusta lähti. Ja piirakkaa tein tänäänkin jälkiuunissa, kun kanaa ja kasviksia paahdoin.

      Poista
  4. Kaunis on juhlakampaus ja materiaalia siihen omasta takaa ilman lisäkkeitä sinulla. Voi miten tuli mieleen ne vuodet jolloin käytiin useinkin laitattamassa noita nutturoita nuorellä iällä vielä!
    Marjapiirakka minäkin tein eilen, tavallista mustikkapiirasta muropohjaan..

    On siellä lunta hiihtolomalaisellekin!
    Hyvää laskiaissunnuntaita!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kits, kits! Minullakin oli tosi pitkät hiukset 60-luvulla ja silloinhan nutturaa väännettiin banaanimalliin. Ja hiuslakkaa piti olla ihan sumuna.
      Mulla on tosi helppo piirakanpohjaohje ja sillä syntyy nopsasti ja hyvää, kunhan vaan muistaa kaikki aineet kippoon laittaa. Tänään jäi sokerit, mutta päällykseen sitä sitten ropsasin reilusti.
      Lunta on niin hitosti ja lisää tulee. Aura-auto meni justiinsa ohi ja tukki meidän sisääntulotien. Eikun lapiohommiin.
      Sinulle myös hyvää sunnuntaita.

      Poista
  5. Onpa komea kampaus, todella kaunis. Mukavaa viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Villiviini, oli todella taitava kampaaja. Samoin sinulle viikonloppuja.

      Poista
  6. Pittää ruveta täällä käymään vierailulla useammin, niin hulvattoman mukavaa on meininki!
    Livakkaa laskiaista täältä Savonmualta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tervetulloo vuan useestikkii piipahtammaa ja komminttia antamaa! Terkkuja vuan sinne kotseuvuille Savvoon.

      Poista
  7. Oikein kadehdin komeita hiuksiasi. Aikanaan minullakin niitä että jyhlakampauksta tehdessä kampaaja totesi kampauksen olevan valmis ja puolet hiuksista sijoittamatta. Nyt murenee ja lähtee kaikenaikaa, kilpirauhaspoistoko poistaa hiuksetkin..Kaikki on katoovaista, vuosirenkaat vain lisääntyy.
    Mahtava oli kampauksesi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onhan minullakin ohentuneet haivenet mutta kasvavat kyllä reippaasti. Ja juhliinhan on kiva vähän "tälläytyä".
      Lumisia terkkuja sinulle ystäväni.

      Poista
  8. Upea ja ihana kampaus!! Ja marjapiirakkaa alkoi tietysti tehdä mieli, pitäisikin tehdä tässä jonain päivänä, tai siis iltana jos arkipäiville menee teko. Meidän Leevi ei edes huomaa mitä puissa liikkuu, nuuskuttaa vain nokka maassa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minun piirakan tekemiseni käy sutjakkaan, sillä laitan noin summamutikassa 2 dl vehnäjauhoa, 1,5 dl sokeria, 1 dl kaurahiutaleita, ruokalusikallinen vaniljasokeria ja 3 tl leivinjauhetta taikinakippoon. Pyöräytän ne kauhalla sekaisin, lisään kermaviilipurkin tai vastaavan (reilun) määrän jogurttia, yhden munan ja reilun lorauksen juoksevaa margariinia. Ja eikun sekaisin. Jos on liian paksua, lisään sopivasti maitoa ja taas sekaisin. Ja piirakkavuokaan, päälle marjat ja jos tarvis vaatii vähän ripsautan sokeria päälle. Ja paistan 175 asteessa kunnes kypsää eli noin 45 minuutin ajan. Ja kyllä se vaan maistuu näille, jotka viljaa syövät. Tämän piiirakan tekeminen vie noin 7 minuuttia ja paistaminen sitten sujuu jo itsekseen.

      Simo huomaa ulkona kaikki linnut ja ryntäilee haukkumaan. Ja jäniksen jäljet ja oravan hyppelyt. Rapsutukset Leeville.

      Poista
  9. Voi miten kaunis kampaus,ja miten maukkas piirakka:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva jos tykkäsit. Minustakin oli mukava vaihteeksi kampaajalla käydä.

      Poista
  10. Vau mikä kampaus. Niin niin kaunis!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, takaapäin ihan söötti. Naama sitten erkseen, hih.

      Poista
  11. Olipas mukavaa poiketa sivuillasi.... Aivan upea kampaus, ihmeellistä miten jollakin voi ollaa tuollaiset hiukset, itselläni aina ollut ohut hiuslaatu, yritäppä siitä sitten jotakin saada aikaan!
    On tuo Simo niin ihana kaveri, minullakin ollut taas "hoitolapsia", Nana oli pari pv sitten ja Lilo juuri haettiin, ulkoiluttivat taas mummelia !
    Ihana piirakka, vesi herahti kielelle, katsomalla paras, ei taida keliaakikolle sopia?
    Hyvää keväänodotusta !

    VastaaPoista
  12. Onpas hieno ladykampaus!

    Simo on hauska;-)

    Mikähän kirja sulla mahtaa olla menossa...

    VastaaPoista
  13. Mainiot nuo sanontasi pään kääntelystä, joita en ole aikoihin kuullutkaan, niin tuntuu itsellänikin useina iltoina päivän menoa miettiessäni.;-)
    Kampaajalla käynti piristää aina kummasti, niin ulkonäköä kuin sisäistä minääkin.
    Aloittelin eilen Laila Hirvisaaren uutta kirjaa *Minä Katariina* joka vaikuttaa mielenkiintoiselta...viisisataa sivua vielä lukematta.
    Terveiset lumihiutaleilta !

    VastaaPoista
  14. Lähdin yks päivä kaupungille noita upeita kampauksia kattelee, mutta oli lumisade ja kulkijat vähissä. Muutaman nuoren näin pitkissä kauniissa juhlamekoissaan!
    Taitava kampaaja muuten sinulla on, tottavie!
    Joskus olisi mielenkiitoista nähdä entisiä työkavereita, samoin koulutovereitakin. Olen muuten aika huono heitä ettimään. Ovat kokoontuneetin, en ole paikanpäälle mennyt.
    Nyt muuten tais alkaa se lumisade, joka siellä etelässä pitäis olla parhaimillaan....;)

    VastaaPoista
  15. Nyt tää taas temppuilee!
    ritvau; kiva kun tulit sivulleni käymään. Piti oikein postata tuo hiuspehkoni kun niin harvinaista, että joku toinen laittaa hiukseni.
    Minusta marjapiirakka on helppo ja nopea kahvileipä. Ja näköjään maistuu. Pitäskin miettiä gluteinitonta vaihtoehtoa, eli vehnäjauhot korvata vaikka mantelijauholla ja perunajauholla. Jospahan kokeilisin.
    Samoin sinulle aurinkoisia kevätpäiviä kunhan tämä lumisade nyt lakkaisi.

    Leena Lumi; meillä käy lady joka viides vuosi näköjään, hih! Minä luen Jasmin Darznikin kirjaa Iranilainen tytär. Tosi mielenkiintoinen, kertoo tämän vuosituhannen alun Teheranista ja edelleen Mohamed Reza Pahlevin ajasta Persiassa.

    marimeri; kyllä tämän ikäisillä on jo oikeastaan oikeuskin välillä vaan päätä käännellä. Jotenkin on tuo touhuamisen kiintiö lähes täynnä olevinaan.
    Jep, tuli oikein ihana fiilis lähteä juhlimaan letti niskassa, kun arkipäivisin vain sutaisen hiukset ponnarille tai nutturalle pikapikaa.
    Minä luin jo Hirvisaaren Katariinan, harmi, etten ihan aluksi käynyt läpi sitä takimmaisen sivun henkilöluetteloa, kun kirjassa ainakin alusta lähtien oli niin paljon ihmisiä...
    Terveiset takaisin, lumihiutaleita meilläkin ihan koko päivän. Lunta lisää liki 15 senttiä.

    Maikku; nyt on ollut "vanhat" liikenteessä krinuliineineen ja upeine kampauksineen.
    Unelman kanssa osuttiin Helsingissä viime keväänä karamellisateeseen. Oltiin varmaan hassun näköisiä kyykkiessämme karkkeja kadulta!
    Jess, nuori yrittäjä on tämä kampaaja ja minustakin hän teki hienoa työtä. Eikä niin kovin kalliskaan.
    Meillä oli puolitoistasataa entistä työkaveria koolla ja palaute on ollut todella positiivista ja uutta tapaamista on pyydetty jo viiden vuoden päähän. Luvattiin järjestää, toivottavasti vielä silloin järki pelaa ja jalka nousee.
    Joo, lunta on satanut ja sataa. Vois laulaa, että "lumihiutaleita hiljalleen sataa maahan lumivalkoiseen..."

    VastaaPoista
  16. Oletkin jo saanut paljon ihasteluja kauniista kampauksestasi. Mutta ei kai yksi kehu lisää pahaa tee. :))
    Tosi nätisti on kampaaja osannut hiuksesi laittaa.
    Minullakin on onni "omistaa" kampaaja, joka leikkaa hiukseni ihan ajan kanssa eikä hätäisesti puolessa tunnissa, sellaisiinkin olen täällä maalla törmännyt.:(
    On mukava tunne tullessaan kampaajalta, kun mies muistaa aina kehua.:))
    Ja joskus joku muukin...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jep, ihan hivelee kehuvat kommentit kampaajan näppärästä työstä. Pitkiä hiuksia kun arkisin itse vaan ponnarille ja nutturalle sutaisee.
      Kiitos ja lumisateisia terkkuja sinulle, Rosina.

      Poista
  17. Kylläpäs on ollut fiini kampaus, olen aina kateellinen kaikille jotka osaavat itse väkertää hienoja nutturoita. Minunkin pitää aina mennä kampaajalle niitä laitattamaan, itse en onnistu. Niinpä tämä letti sojottaa auki lähes aina, vielä se jonain päivänä lähtee ja vaihdan lyhyeen...:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lyhyet hiukset minulla oli vuosikymmeniä työaikoinani, vaikka nuorna neitosena pitkä ja paksu poninhäntä. Nyt viitisen vuotta olen kasvatellut ja vaikka joskus muistuttaa hamppupeltoa niin taitavan kampaajan käsissä syntyy veikeä syttyrä.

      Poista
  18. Kaunis kampaus tosiaankin! Hauskoja nuo haukku-kuvat! Tuli niin ikävä tyttären Lady-hauvaa. Nam mitä piirakkaa. Täällä myöskin isännällä flunssa. No eiköhän nämä ohi mene. Mukavaa päivänjatkoa,Anja!

    VastaaPoista
  19. Kiitos Riitta Sinikka! Nyt on ulkona hieno ilma kävellä koirulin kanssa, pakkanen on hellittänyt ja lunta on. Meillä flunssa ei onneksi siirtynyt minuun ja prinssipuolisokin kävi sitä jo tänään avantoon jättämässä!
    Samoin sinulle mukavaa maanantain iltaa.

    VastaaPoista