torstai 9. elokuuta 2012

KAIKENMAAILMAN KANTTARELLIT

Syksy tuntuu hiipivän lähemmäksi ja lähemmäksi. Aamulla odoteltiin auringon pilkahdusta järven yllä, turhaan. Vettä on tihuutellut lähes koko päivän ja aamulla oli 9 astetta plussaa, kiipesi sitten kyllä hieman yli kymmeneen.

Onneksi järven vesi on edelleen uimalämmintä, eipä sateen tihkut haittaa aamuista järveen pulahtamista.
Syksyn merkkejä on myös kuikkien, näiden Pohjois-Savon maakuntalintujen kokoontuminen laiturimme edustalle. Tänään niitä oli kymmenen ja hiivittyäni Simon kanssa rantaan niitä kuvaamaan olivan liian kaukana ja tallentuivat pieninä pisteinä.
Kolea sää ei oikein houkutellut ulos edes kumisaappaita ulkoiluttamaan. Prinssipuoliso ponkaisi vadelmapusikossa ja saaliina oli lähes 3 litraa näitä ihanalta tuoksuvia - ja maistuvia - marjoja. Laitoin lähes kaiken pakkaseen.
Kun puoliso oli mökillä takaisin minä singahdin ennalta tietämääni kanttarellipaikkaan. Ja kas. Keltaisena mattona oli sieniä noin 5x5 metrin alueella. Nopsaan siitä ämpäri täyttyi.
Siinähän niitä sitten perattiin, jaettiin naapureille ja syötäväksi ja säilöttäväksi jäi viiden litran ämpärillinen. Hurja määrä, varsinkin kun tiedän, että huomenna varsinaisesta sienipaikastani varmasti löytyy vähintään samanverran. Harmi, että pojan perhe ei ole poimimassa omalta tontiltaan tätä keltaista herkkua, joten pakko minun on sielläkin saapastella. Että jotain hyötyä näistä valtavista sateista on ollut, sienet on kasvaneet vauhdilla.

Simo reppana oli aamulla herättyämme huonossa hapessa, pojan vatsa on niin herkkä. Meni aamupäivä juostessa sen kanssa ulos kakistelemaan ja oksentamaan. Iltapäivällä sitten jo alkoi ruokakin maistua. Mietin, onko ruokakermassa joku säilöntäaine, joka ei millään sovi Simon vatsalle, edellisen kerran sen syötyä kermasta tehtyä kastiketta tilanne oli sama. Nyt se on uskottava. Ja annettava raksuja pelkästään, vaikka se tuntuisi kuinkakin tylsältä.

Kukkamaalla kukat ovat kärsineet jatkuvasta sateesta. Laskin keltaisessa liljassa olevan 14 kukkaa mutta räpsähtäneitä jo sateen pieksännässä. Tämä kaunokainen nostaa kukintonsa korkeuksiin ja ylväänä uhmaa taivaalta valuvaa vettä:
Samoin iso hirvenjuuri on täydessä kukassa:
Eikäpä sade ole lannistanut tätä "punahattuakaan":

Ja sitten taas kysymys: mikä on tämä kukka? Huomasin sen kukinnon kotona tienvieressä koiraa lenkittäessäni. En muista sitä aiemmin nähneeni, nyt sitä oli ainakin kahdessa kohtaa kukkimassa.
Kukka muistuttaa tätä pientä rikkaruohona kitkemääni kiusanhenkeä kukinnaltaan ja siemenkodaltaan, mutta on tosi paljon suurempi kukinta:
Tämä kuva on surkea mutta selvittänee, mitä vaaleanpunakukkaista rikkaruohoa tarkoitan.

Nyt pitäisi löytää täältä mökin maisemista etana, jolta voisi kysyä: etana, etana näytä sarves, onko huomenna pouta? Toivottavasti on. Ei vielä ole kolean syksyisen sään aika.

Sauna lämpiää, niinkuin jokaisena iltana täällä niemen nokassa. Vanhat luut lämpiävät lauteiden lämmössä ja uni maittaa. Myös Simolle. Taidan itse nähdä unta sienimetsästä ja kanttarelleista.



28 kommenttia:

  1. Voi Simon vatsaa. Pika parka. Meidän Pedolla (tyttären Lapinkoira) sama juttu. Raksuista ei oikein välitä, mutta syö nälkäänsä jos ei muuta saa.
    On se kumma ku niitä Kanttarelleja alkaa tulemaan joka paikasta, eihän niitä sitten enää jaksaisi kerätä. Mutta pakkohan ne kultakimpaleet on talteen otettava.
    Mukavaa koleata syksyn alkua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kivahan metsässä on saapastella ja kun vielä satoakin saa.
      Simon vatsa on taas ihan ok, nyt maittaa ruoka ja raksut.
      Samoin sinulle mukavia elokuun päiviä. Meillä taitaa vihdoinkin tulla aurinkoinen päivä, vaikka aamulla vain 8 astetta.

      Poista
  2. On komea saalis kanttarellejä, olisippa minullakin jossain lähellä mistä pystyisin hakemaan, se ainoakin pikkuläntti josta niitä aina hain, nyt löysi sen joku toinenkin ja niin saan siitäkin nuolla näppejäni. Yksi naapuri kovasti lupaili tuoda kun hakevat jostain kauempaa mutta saa sitten nähdä. Mitä teet kaikilla noilla kultapalloilla? Miten niitä voi säilöä, voiko kuivattaa niinkuinm suppiksia?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Harmi, että joku on löytänyt kanttarellipaikkasi.
      Minä paistan suurimman osan syötäväksi, loput "hiostan" ilman rasvaa ja pakastan liemineen rasioihin. Kuivatakin niitä voisi mutta en omista kuivuria ja muuten se on niin hankalaa.

      Poista
  3. On tosiaan hyvä sienikesä ja -syksy. Meillä on kohta jo puoli pakastinta täynnä kanttarelleja. Olen ne (Mummelille tiedoksi) säliönyt niin, että pannulla haihdutetaan nesteet ja sitten jäähtyneet sienet pakastetaan minigrip-pusseihin sopiviin annoksiin.
    Siinä lakkaa samalla bakteeritoiminta ja sienet mahtuvat pienempään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hurjasti olet saanut talven varalle näitä ihania herkkuja. Minä ajattelin tästä lähteä kävelemään tietyille sienipaikoille näin aamutuimaan.

      Poista
    2. Mies meillä sieniä hakee. Nyt on alkanut tulla herkkutatteja. Meillä on vielä viime vuotisiakin syömättä pakkasessa.

      Kuivaaminen (esim suppilovahveroiden, tattien ja torvisienien) on kätevää, kun on kunnon kuivuri. Meillä on Orakas hyötykasvikuivuri, joka surisee sieniaikaan ahkerasti.

      Poista
    3. Meillä mies kerää mustikat ja puolukat ja minä sienet. Tänäänkin hain ämpärillisen kanttarelleja, siivosin ja kiehutin pakkaseen. Kuivuria olen joskus haaveillut hankkivani mutta aina se on jäänyt.
      Minä olen jakanut pakastimesta ystäville sekä mustikoita että sieniä, itse näitä ei ehdi millään syödä kaikkia.
      Vielä on kaksi kanttarellipaikkaa käymättä joten luulisin pari ämpärillistä vielä löytyvän perkaamista ja pakastamista. Mustikoita pussitin äsken kaksi isoa ämpärillistä ja mustikkakiintiö on ihan saletisti nyt käytetty pakastimesta, hih.

      Poista
  4. AI että! Mökkisaareen en ole kerennyt moneen viikkoon, ja nyt kyllä alkoi sormet syyhytä... Viime syksynä kanttarelleja löytyi ihan sopivasti, olisi kiva käydä tarkistamassa "aarrekätköt" :)

    Monalla on kanssa herkkä vatsa, ja monilla koirilla on laktoosi-intoleranssi. Monan on silti pakko maistaa kaikkea eteentulevaa, ettei vain menetä mitään makuelämystä.. ;)

    Mukavaa viikonlopun alkua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt on kanttarelliaika parhaimmillaan ja satoa on kasvanut peittona aivan koivikoihin.

      Simo tykkää kermaviilistä eikä siitä tule vatsa kipeäksi mutta ruokakerma ei näköjään kastikkeessa käy. Tiedänpä varoa. Kyllä Simonkin pitää saada kaikkea maistaa, istuu takajalkojen ja hännän varassa kerjäämässä makupaloja!
      Myös sinulle hyvää viikonloppua.

      Poista
  5. Kylläpä olet saanut kovasti kanttarelleja,minä en ole löytänyt sellaista paikkaa missä noita herkuja olisi,hyvää viikonloppua:))

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi ritva, täällä niitä on ihan tilkkutäkkinä, käväisin tuossa iltapuoleen poimimassa toisen ämpärillisen ihan tuosta pojan mökkitontin rajalta, ei tarvinnut kauas mennä.
      Ja vielä huomiseksi on tiedossa varmat sienipaikat.
      Samoin sinulle mukavaa viikonloppua.

      Poista
  6. Niin myönteinen postaus sateesta huolimatta.
    Ei mene tasan onnenlahjat. Teilla koko kesan sateet ja kylma. Meilla epatavallisen kuuma ja kuiva kesa. Normaalisti elokuu on Antalyassa hyvin koste. Nyt noita kosteita paivia on ollut vain muutama. Tanaankaan ei ole minulla ulos asiaa. Niin on kuuma.
    Kanttarelli on varmaan se paras sieni. Rakastan vanhanajan kanttarellikastiketta.
    İhania loppukesan paivia sinne puuhailuun.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Taitaa todella olla maailman sääkirjat ihan sikinsokin. En muista näin kylmää elokuuta jo heti alkupäivistä, tänäänkin aamulla ei ihan kahdeksaakaan astetta ja järven pinnalta nousi huuru kun sinne painauduin. Onneksi tänään oli sateeton päivä, vaikka pilvistä olikin suurimmaksi osaksi.
      Samoin sinulle "lämpimiä" elokuun kuutamoiltoja.

      Poista
  7. Joltain horsmalta vaikuttaa tuo kukkasi, mutta varmasti en osaa sanoa...

    Kanttarelleja riittää tänä kesänä, ja se on hyvä uutinen;)))

    Voi Simo reppanaa, hänellä on huono vatsa tai jotakin!
    Nämä sateet eivät kyllä kukille hyvää tee, mutta minkäs sille mahtaa;?

    Oikein antoisaa ja kaunista viikonloppua, Anja-Regina!<33333

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kukka on ihan horsman kaltainen, mutta varressa vain yksi kukkanen. Ehkä se on tuon rikkaruohon ja horsman lemmenlapsi, tiedä häntä. Täytyypä horsmista tarkistaa.
      Simon massu on nyt kunnossa ja ruoka pelkkiä raksuja, niistä ei vatsa kipeydy. Se on niin kurjaa kun koiruli kulkee häntä luipassa kun sen muuten pitäisi kippurassa.

      Kanttarellien pakastaminen jatkuu, mustikoitakin tuo meidän sieppari haki tänään vielä pari ämpäriä. Onneksi viikonlopulla ajellaan kotiin, missä on vielä vähän tilaa pakastimessa, täällä vain pieni satalitranen.
      Myös sinulle Aili antoisaa elokuun viikonvaihdetta ja kiitos kommentistasi. <DDDD

      Poista
  8. Voi kyllä nyt täytyy oikein huokaista. En varmaan koskaan ole nähnyt noin paljon kanttarelleja samalla kerralla.
    Tässä meidän metsässä olen kiertänyt tietopaikat ja muutamia kanttarelleja olen löytänyt, hyvä niinkin. Täällä on niin paljon ottajia, kun tässä kylän laidalla asutaan.
    Oikein hyvää viikonloppua teille!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi ystäväni, tänään kipaisin toisen ämpärillisen tuosta pojan tontin reunasta. Kiehutin ja pussitin. Kyllä pysytään kanttarelleissa kun vielä on kaksi varmaa paikka käymättä.

      Terkkuja ja mukavaa viikonloppua, ollaan yhteyksissä.

      Poista
  9. Nam,mitkä kanttarellit! Valtavan kauniita kukkiakin!

    VastaaPoista
  10. Ihania kukkia märkyydestä huolimatta, nätit kuvat! Hyvältä näyttää kanttarellit, vaikken vuosi(kymmeni)in ole sieniä kerännyt, ei osaa täältä vieläkin oudoista maisemista... Tänään ei ole satanut meillä yhtään! Mukavaa viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sade on kasvattanut kukkia ja nyt lopulta pieksää niitä maata vasten. Tänään meilläkin mökillä poutapäivä, vaikka koleaa.
      Kanttarelleissa löytyy näissä maisemissa kun tietää paikat. Vaan nämähän ovat lapsuusmaisemiani, joten tiedän parhaat paikat.

      Samoin sinulle levollista viikonloppua työviikon jälkeen.

      Poista
  11. Kyllä oletkin saanut paljon kanttarelleja, ne kyllä ovat parhampia sieniä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niitä on nyt täällä ihan valtavasti, samoin mustia torvisieniä. Kanttarellit minustakin parhaita.

      Poista
  12. Oi oi miten olet kanttarellejä pominut.
    Me tultiin juuri metsästä ja oltiin hyvin iloisia kun 6 litraa saatiin.
    Ne on kyllä herkkuja.
    Hienosti sinulle kukkii.
    Mukavaa viikonloppua sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi sylvi, tänäänkin poimin ja myös mustia torvisieniä. Kyllä nyt on sientä talven varalle. Minä myös olen sienten ystävä ja kentarellit on herkkuani.
      Samoin sinulle mukavaa viikonloppua!

      Poista
  13. Pohjatuuli jäähdytti kelit todella raittiiksi.
    Se hyvä puoli sateessa on, jotta se saa sienet kasvamaan oikeiksi apajiksi sienestäjille.
    Viihtyisää viikonvaihdetta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Tarina, kiva kun tulit kommentoimaan. Niinpä, ilman sateita ei olisi sienet kasvaneet! Mutta hieman lämpöä vielä haikailen.
      Samoin sinulle mukavaa viikonloppua ja tule toki toistekin blogiini käymään.

      Poista