keskiviikko 19. syyskuuta 2012

BOSBORINSALMELLA

Istanbulissa on nykyään asukkaita noin 16 miljoonaa. Kaupunki on jakautunut Bosborinsalmen molemmille rannoille, toinen puoli on Euroopan puolella ja toinen puoli Aasian puolella. Silta yhdistää kaupungin ja samalla Euroopan ja Aasian.
Meidän matkakohteemme ja hotellimme oli eurooppalaisella puolella, aasialaista puolta näimme risteillessämme Bosborinsalmella.
Tässä kuva lähtösatamasta, kuvasin lähinnä tuon nimen takia lapsenlapselleni...

Atatürk (suom. turkkilaisten isä) on kovasti kunnioitettu, hänen oma veneensä oli laiturissa. Kerrotaan, ettei hän ehtinyt paljon sillä purjehtia ennen kuolemaansa.
Liikenne salmessa on vilkasta, turisteja kuljettavia veneitä valtavasti. Rahtialuksia oli salmen suulla odottamassa salmen ylitystä vanhan kaupungin lahdella sadoittain, sillä rajoitukset ylittämiselle on tarkoin määritelty ja alus voi joutua odottamaan vuoroaan pitkään.

Molemmilla puolilla salmea oli valtavasti asutusta, joukossa palatseja ja moskeijoita aivan kiinni rantaviivassa.
Aasian puoleisella rannalla oli varakkaiden turkkilaisten lomakoteja ja veneitä rannassa kellumassa. Tässä myös sulttaanin "pikkuinen" metsästysmaja rantaportteineen:


Ei mikään ihan pieni metsämökki! On sinne kelvannut piipahtaa kera haaremin.


Tämä pieni punainen "rantamökki" oli kiehtova ja yhdessä ystäviemme kanssa unelmoimme jo sinne muuttavamme. Hih, seuraavasta eläkkeestä aletaan säästää...

Jos ja kun käy Istanbulissa, Bosborinsalmen risteily kannattaa tehdä, se kestää puolisentoista tuntia, mutta antaa upean käsityksen kaupungista.


Puolustusmuurin rakentaminen on entisinä aikoina vaatinut kovasti miestyövoimaa. Nykyisinkin miehet ovat valtaosin palvelutehtävissä, naisia tosin jo joitakin on myyjinä ja tarjoilijoina, mutta kovin harvassa. Siinä kulttuurissa nainen synnyttää ja hoitaa lapset ja kodin ja mies hankkii elannon. Naiset kulkevat vähintään hiukset huivilla peitettyinä ja päällä pitkä, midimittainen takki, miehet ja lapset sensijaan tavallisissa asuissa. Joillakin naisilla oli musta "kaapu", vain silmien kohdalla pienet aukot. Mahtaa olla lämmin asu, jos kaavun alla vielä on lisäkerroksia.
 Oppaan kertoman mukaan keskipalkka on varsin alhainen, palvelualalla tipit lisäävät ansiota niin, että yltää köyhyysrajan pinnalle.

Taustalla salmen ylittävä silta ja  ristelyaluksemme vana.
Risteilysatamasta on jyrkkä rinne ylös kaupunkiin, välillä kulkee rinnejuna, jonka toinen pääteasema on kävelykadun toisessa päässä. Kätevää. Junalipun hinta ei päätä huimannut, 3 liiraa eli 1.50 euroa.
Kävelykatu on varsin vilkas, etenkin iltaisin. Katukahviloita ei ole, laki ei kuulema salli tuolien siirtämistä ulos. Joskus kahvilanomistajat ovat kiertäneet tätä laittamalla säkkituolit kahvilan eteen, nehän eivät ole varsinaisia tuoleja vaan pussukoita. Lakia on kuulema tarkistettu ja näin säkkituolipussukatkin on laittomia. Virvoitusjuomia löytyi jokaisesta kahvilasta, olutta piti etsiä pitemmän kaavan kautta. Tumma olut maistui huurteisesta lasista kesälämpimässä säässä, silloin kun osuttiin kohdalle.
Ruoka Turkissa on maukasta, liha on enimmäkseen lammasta, kanaa syödään myös paljon, ja possuahan siellä ei syödä lainkaan. Tulisuutta ruokaan tuo chilipaprikat, niitä on jokaisessa ruuassa ja lisäksi tahnana antamassa lisäpotkua.
Hyvältä maistui ilman oluttakin. Leipä on tuoretta, ilmakuplaa täynnä. Ja ruoka on edullista ja maukasta.

Tässä taas yhden päivän kerta-annos Istanbulia. Sunnuntaina kävimme suuressa basaarissa ja Hagia Sofian museossa. Niistä pitää vielä postata seuraavaksi. Sulattelemista on...mutta kannatti nähdä tämä kaikki.


20 kommenttia:

 1. Olisipa saanut olla mukana. No, meillä oli täällä tärkeä tehtävä, hoivailla pikkuista Simo-koirulia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Simon hoitamisesta olen kovasti kiitollinen, Simo samoin.

   Poista
 2. Kiitos upeasta kuvapostauksesta, Anja Regina!<3333

  Ihana kaupunki, varsinkin näissä rantakuvissa. Mineltä voi löytää toisenlaista Istanbulia;)))

  Oikein hyvää loppuviikkoa sinulle, Prinssipuolisolle ja Simo koirulille!<3333

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Aili. Minä pidin kovasti Istanbulista, sen erilaisuudesta ja tunnelmasta.
   Myös sinne itäisempään Suomeen aurinkoista viikonloppua!

   Poista
 3. Toinen toistaan upeampia ja ihanampia ranta-asumuksia, linnoja... tosi hienon näköistä siellä on ollut, kyllä kannatti käydä teillä salmea seilaamassa :) Ruokakin näyttää herkulliselta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaikki kokemukset olivat positiivisia, nähtävää kovin paljon ja kokeiltiin omin nokin liikkumistakin. Ja ruoka oli maittavaa ja edullista.

   Poista
 4. Hyvin kuvattuja kohteita niin Istanbulista kuin Bosborin salmen rantanäkymistä!
  Mielenkiintoinen matkakohde.
  Eipä ole näkymät muuttuneet sitten vuosien 1988-1989, silloin sain nauttia Istanbulin elämästä parin viikon ajan.
  Nostalgisia kuvia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, että tunnistit kaupunkia kuvistani. Istanbuliin kannattaa todellakin tehdä matka.

   Poista
 5. Uppeita paikkoja ja rakennuksia...Innolla luin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä oli paljon historiaa ja upeutta. Kiva kun pidit!

   Poista
 6. Kiva seurata matkaasi siellä Turkissa, Istanbulissa en ole käynytkään, vaikka muutamassa kohteessa Turkissa olen käynyt.
  Oikein hyvää jatkoa matkaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varmasti Istanbul on tyypillistä Turkkia, vaikka sillä onkin oma historiallinen asemansa ja loistokkuutensa vielä nykypäivinäkin. Minä hämmästelin moskeijoiden ja minareettien valtavaa määrää. Kiitos kommentista, mummeli.

   Poista
 7. Kiitos taas Anja! Voi, kyllä siellä riittäisi koettavaa ja katsottavaa vaikka kuinka paljon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aivan varmasti kokisit paljon uusia elämyksiä Istanbulissa. Ja meidän lyhyt matkamme oli vain pintaraapaisu. Joskus haluan kyllä sinne uudelleenkin.

   Poista
 8. Kiitos näisstä ihanista,matkakuvista,kaunista on:))

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Istanbul on kiehtova kaupunki täynnä elämyksiä.

   Poista
 9. Kiitos Anja näistä upeista kuvista ja teksteistäsi. Tuonne täytyy mennä.
  Itse asiassa pari vuotta sitten olimmekin menossa, mutta matka jouduttiin peruuttamaan polvileikkaukseni takia.

  VastaaPoista
 10. Marjatta, Istanbul täytyy itse kokea, se on sen arvoista. Postaan vielä viimeisen erän matkakokemuksistani.

  VastaaPoista
 11. Upeat rantahuvilat!

  Ja laivojen kapteenit näyttävät tottuneet ruuhkaan.. Satamassa tuntui olevan 'purkkeja' kuin sillejä suolassa! :)

  VastaaPoista
 12. Niinpä, jotkut huvilat ihan palatsimaisia.
  Huviveneet ja turisteja kuljettavat pienet alukset puikkelehtivat salmella, mutta rahtialukset joutuvat aina vuoroaan odottamaan vanhan kaupungin edustalla, kun salmen läpi kulkeminen on niille kovin säädeltyä ja rajattua. Mutta kaunista maisemaa oli lahden molemmin puolin.

  VastaaPoista