keskiviikko 26. helmikuuta 2014

KIRJALÖYTÖ

Tukholman kirpparilta voi tehdä fantastisia löytöjä. Sellainen on Carl Larssonin tauluista koottu kuvateos, joka melkein nimeäni huusi kirppiksen hyllykössä.Ruotsin kaikkien aikojen suosituin kuvataiteilija Carl Larsson tunnetaan parhaiten postikorteista ja kalentereista, vaikkakin hänen tuotantonsa oli paljon muutakin. Larsson tallensi arkipäivän idylliä kotonaan Lilla Hyttnäsissä, joka on nykyisin kotimuseona ja sijaitsee lähellä Falunia. Paikka on hyvin suosittu turistikohde.
Carl Larsson (1853-1919) tallensi paljon lastensa leikkejä. Hänellä ja vaimollaan Karinilla oli seitsemän lasta heidän muuttaessaan aikaisemmin kesäasuntona toimineeseen Lilla Hyttnäsiin. Hauska yksityiskohta Larssonien tarinassa on, että perheen kaikki lapset kastettiin samalla kertaa vuonna 1900 juhannusaattona, jolloin myös Lilla Hyttnäs sai lopullisen muotonsa ja ateljeetilat.
Arkielämän kuvausta, tilanteita, eläimiä ja ihmisiä.

Lapsiaan Larsson kuvasi mielellään:
Ja juhlia pihakoivun alla:

Lapset iltapalapöydässä.

Azalea!


                                   Vanha  Anna

Aivan upeita ovat ovat kaikkinensa. Paljon Larsson kuvasi myös kotinsa Lilla Hyttnäsin huoneita ja perheenjäseniä niissä.

Myös näitä piirroksia katselen suurella kunnioituksella:

Ja sitten hännänhuipuksi tämä ihana luppakorva, jonka ilme kertoo paljon:
Nämä kuvat - vaikkakin niitä on yhteen postaukseen melkoinen pläjäys - ovat vain pieni osa Carl Larssonin tauluista kirjasta, jonka löysin miljoonakaupungin kirpparilta ja josta olen todella onnellinen. 
Toki kuviin mahtui vain osa kustakin taulusta. Carl Larsson on aina ollut  minun suuri suosikkini ja on edelleenkin. Eikä ihme!


32 kommenttia:

 1. Oi miten hieno löytö:) Onneksi löysit tälläisen aarteen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jeps, ensin ajattelin, että sipellän kuvia kirjasta eri tarkoituksiin mutta nyt olen päättänyt pitää kirjan ihan ehyenä. Sellaisenaan se on mun aarre.

   Poista
 2. Oletpa löytänyt hienon aartee:)

  VastaaPoista
 3. Ihana♥ Minulla on vieläkin noin 40 vuotta sitten ystävältäni Tukholmasta saatu peltitarjotin, jossa Larssonin perhe pöydän ääressä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaikki Larssonin teokset ovat aivan ihania. Niitä on myös Nationalmuseumissa ja kai Tukholman oopperataloon hän on maalannut.
   Kuin meidän Segerstråle, mutta aihepiirit ja toteutustapa eri. Molemmista kyllä pidän valtavasti.

   Poista
 4. Hänen korttinsa ja piirustuksensa ovat todella todellista elämää kuvaavia.
  Hieno löytö-

  VastaaPoista
 5. Olin ihan otettu kun kirjan Liljeholmenista löysin.

  VastaaPoista
 6. Kyl on niin tunnelmallisia kuvia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tää Larsson on ihan haka näissä kuvittamishommeleissa!

   Poista
 7. Löysit todellisen aarteen. Nuo kuvat on niin kauniita ja pikkutarkasti tehtyjä, noihin ei väsy koskaanMukavaa viikoloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen ostanut aika paljon Larssonin postikortteja, mutta nyt sain koko kirjan hänen tauluistaan. Näitä on kiva katsella, vaikka ensin ajattelin sipeltää ne kortteihin ja muihin tekeleisiini. En raatsi kuitenkaan rikkoa ihanaa kirjaa.
   Samoin sinulle kivat viikonloput.

   Poista
 8. Hienon kirjan oletkin löytänyt.

  VastaaPoista
 9. Upea löytö, nuo kuvat on niin mahtavia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olin ihan otettu kun kirja kurkkasi kirppiksen hyllystä ja tuli kainalooni!

   Poista
 10. Onnea Anja, löytösi johdosta:)
  Carl Larsson on suuri taiteilija. ♥♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Aili. Tykkään tosi paljon Larssonin töistä.

   Poista
 11. Larsson ei ole minulle entuudestaan tuttu, mutta ilmiselvästi olet tehnyt todellisen löydön! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Larsson on ruotsalaisten suursuosikki, hänen töitään on paljon postikortteina mm. ja hänen kotinsa on todella suosittu museo.

   Poista
 12. Hei Anja, aivan mielettömän suuret kiitokset kommentistasi "vanhat ajat" blogillani . Teit historiaa, sillä sillä blogilla ei juuri ole tullut kommentteja saapa sanoa vuosiin . Ei innosta jatkaa, jos kukaan ei sano mitään. Olen pikkuisen arka kirjoittamaa, joten rohkaisusi on paikallaan. Minulla on tavaton määrä dokumentteja siirtolaisuusajaltamme mm. työsopimuksia, verotietojamme, kirjeitäja tietenkin kaikenlaisia tapahtumia muistissani. Saisin ehkä jonkinlaisen ajankuvan kokoon. Mutta kun kukaan Canadan tuttavistani ei sano mitään . Jos eivät osaa laittaa kommentteja, voisivat lähestyä sähköpostilla....SIIS KIITOS....
  Paneudun postaukseesi myöhemmin, se vaikuttaa kiinnostavalta .

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sorry, taas viskas mun kommenttini tuonne alalaitaan. Oli tarkoitus saada se tähän kommenttisi vastauksena. Miks mulle aina käy näin nykyisin???

   Poista
 13. On uskomaton kirppislöytö! tällainen taide on minun makuuni, harrastan itsekin hiukan, joskus, tosin nyt on ollut pitkä väli ...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei anna vastata suoraan kommentteihisi tämä rakkine tänään, kirjaa vaan mun lätinät tuonne alalaitaan. Miksköhän?

   Poista
 14. Oi mikä löytö, sinä onnellinen! <3 Tuo kirja on varsinainen aarre! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aarteeksi minäkin koin tämän löydön. Ja edullinen olikin.

   Poista
 15. Vitsit kyllimarjaana, älä ihmeessä jätä bloggaamista kun sinulla on kerran ihan oikeata ja koettua tarinaa kerrottavaksi. Totta on, että kommentit on blogin sielu ja kannustavat jatkamaan postauksia, mutta kun sinnillä yrität niin varmasti kommentoijiakin vähitellen ilmaantuu, sen verran mielenkiintoista tarinaa on kerrottavanasi. Ja onhan se historiankirjoitusta parhaimmillaan, kun perustuu itse koettuun. Minä ainakin tykkäsin ja oli ihan pakko tökätä kommentti kun näin, että olit lannistumassa ja lopettamassa. Mieti nyt esim. minua, lätisen mitä sattuu kun ei ole ihan oikeata asiaa tänne postattavaksi. Tai ehkä olis sittenkin, on vaan niin paljon helpompi antaa sanojen tulla turhuuksien torilta!
  Jatka kirjoittamista!

  VastaaPoista
 16. kyllimarjaana, lukaise tuo vastaukseni edelliseen kommenttiisi tuolta alareunasta! Niin, joskus kirppikseltä voi löytää halvalla hyvää. Larsson on yksi mun lemppareistani ja onnellisena otin kirjan kainalooni!

  VastaaPoista
 17. Hienon löydön olit tehnyt, sillä Carl Larssonin piirrokset ovat ihania, viehättäviä ja paljon muutakin. Saman kirjan löysin omasta kirjahyllystä pakatessani. Muutamme ensi viikolla kantakaupunkiin ja kerrostaloon. Arvannet, että tekemistä on paljon.

  Oikein hyvää viikonloppua, myös J:lle ja rapsutuksia Simolle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vau, sinullakin on tämä Larssonin teoksista koottu kirja! Arvaan, että työtä ja touhua riittää muuton kanssa, mutta on se sitten kiva kun on päässyt asettumaan uuteen kotiin ja tavarat löytäneet paikkansa.
   Samoin sinulle ja L:lle mukavaa viikonloppua ja terkkuja.

   Poista
 18. Onpas hienoja kuvia siinä kirjassa.
  Hyvää LaskiasSunnuntaita ☺

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Koko kirja on täynnä toinen toistaan kauniimpia kuvia Larssonin kodin ja ympäristön arkielämästä ja juhlista.
   Samoin sinulle liukasta laskiaista! No ei sentään kaljamakelejä - toki näkyy entisetkin lumikasat vaan alenevan....

   Poista