perjantai 18. syyskuuta 2015

TUULEN TUIVERRUSTA

Nyt olemme siirtyneet syksyyn. Viikko sitten saimme nauttia vielä todella kesäisistä päivistä täällä niemessä. Oli aurinkoista ja lämmintä. Eilen sitten saavuimme keskelle syksyistä maisemaa. Keltalehtiä tipahteli tielle ja pihamaa oli havunneulasten peitossa.
Aamulla herättiin sumuiseen tihkuun. Ilma kuitenkin vielä mukavan leppoisaa. Piipahdin pulahtamassa, Simo tuli laiturille valvojaksi, mutta puikahti sitten mökin taakse ja ei kun tie aukeni kylille. Minä avojaloin pyyhe ympärilläni juoksin perään ja karjaisin koirulille: takaisin. Pysähtyi, nosti jalkaa ja alkoin jolkottaa takaisin mökin pihamaalle.

Säätiedotus lupasi tälle päivälle tuulta ja ukkosta. Tuulta kyllä saatiin, mutta ukkonen vain pari kertaa jyrähti. Järven yllä pilvet kiitivät nopeaa vauhtia ja välillä pilkisti sininen taivas ja auringon säteitä. Eli vaihtelevaa.

Illat pimenevät nopeasti. Onneksi pihatyöt on suurin piirtein tehty, laituri nostetaan huomenna. Kukkamaalle on ajettu kompostimultaa ja sipulikukkia kylvetty aukkopaikkoihin kukkapenkkeihin. Akileijoille perkasin oman penkin, olipa hurjasti valkoapilaa ja hiirenvirnaa levinnyt siivottavaksi ja iso koivu oli työntänyt vahvan juurensa kukkapenkin läpi. Ilmankos ei siinä mikään oikein menestynyt.

Puolukoita poimittiin viikko sitten vähäsen, nyt todettiin, että tuo lähialue oli puolukoista putsattu thai-poimijoiden toimesta. No, metsä on täynnä puolukkaa, viikon päästä niitä voi jo poimia vesipuolukkasaaviin talveksi. Joka syksy laitetaan ainakin yksi saavi vanhalla säilöntäsysteemillä ja talven mittaan sitten meidän lauluporukan mummelit saavat niistä osansa.

Ajatukseni poukkoilevat eikä ihme. Suomen tilannetta on pohdittu koko päivän tiedotusvälineissä. Siinäpä sitten pieni ihminen kaiken keskellä. Onneksi jo eläkkeellä.

Laitanpa tähän muutamia kuvia viime viikonlopusta. Ajatus ei juokse, joten kuvat kertokoot.
Aurinko putosi järveen....


Aamuinen sumu hälvenee...

Ystävien tuomat ruusut - vielä viikon päästä ok...

Vesi on hyvää koirulin mielestä....

Kaihoisa katse naapurin tyttökoiran suuntaan....

Mummin mökkerö katsoo järvelle....

Laiturilta näkyy saareen saakka.....

Mukavaa syksyaikaa, nautitaan tuulesta ja tihkusateesta. Ja puolukoista, niitä on metsät punaisenaan.............................



20 kommenttia:

 1. Ihanat kuvat ja mikä kaihoisa katse Simolla, ihan selvästi joku kaunotar mielessään.

  Meillä eilen tämän vuoden kovin ukonilma, ihan jysäytti nurkalla kerran ja vettä, sitä saatiin ja paljon ja lujaa. Oli niin pimeäkin aamupäivällä ettei valotta nähnyt mitään. Oikein syksyistä tunnelmaa. Mutta sitä kovaa tuulta ei tullut, onneksi, siellä se roikkuu yhä karjalanneito pirteänä oksallaan, ei kukkisi enään jos se tuuli olisi tullut. Niin tuulisella paikalla on että olisi saanut varmaan kunnon kieputuksen. Muutk kukat kyllä kärsi tuosta sateen voimakkuudesta aikalailla. No, pakkoloma päättyy ja pääsen sitten aloittamaan kukkien kompostiin kärräämisen jo.

  Oikein hyvää syksynn jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika jännä että vielä syyskuussa ukkostaa ja salamoi. Vettä on kyllä tänä suvena saatu ihan riittämiin. Syksyistä on, pihan nurmikolta kärräsin havunneulasia melkoisen kasan. Minulla köynnöskrassi sinnittelee tuulessa, samoin hentoinen keijunmekko on tuulen pieksettävänä amppelissa.
   Ota varovasti kärräyshommat pakkoloman jälkeen, että kunnolla kuntoudut.
   Aurinkoisia syyspäiviä toivotaan vielä.

   Poista
 2. Ihanat kuvat ja ihana Simo <3.

  "Vesipuolukkasaavi" on taas minulle täysin outo juttu. Missä sitä saavia säilytetään etteivät puolukat siellä pahene?

  Olenkin tässä ihmetellyt, että missä on aurinko, mutta nyt sekin selvisi =D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Mesis, pienellä kamerallani ei oikein saa kunnon tarkkoja kuvia mutta en ole ollut vielä ainakaan innokas uutta kameraa hankkimaan, kenties joskus sitten.
   Vesipuolukat on ikiaikainen puolukoiden säilyttämistemppu. Me kaadetaan kypsät puolukat puhtaaseen saaviin, päälle lähteestä haettua vettä niin että peittyvät ja sitten vaan kansi päälle. Kylmässä autotallissa ne meillä sitten säilytetään ja saavat vaikkapa jäätyäkin. PUolukat luovuttavat väriä ja makua lähdeveteen ja muuttuvat läpikuultaviksi kuin keväiset pälviltä löytyvät puolukat. Mummelit lauluporukassa tykkäävät niistä ja melkein ne on heille vietykin. Mutta kypsiä niiden on oltava, muuten eivät säily hyvinä.

   Jep. Aurinko putosi meidän rantaveteen niemessä mutta näkyypä taas nousseen pilkistelemään pilvien raosta. Tuulee rankasti mutta onneksi ei nyt kuitenkaan sada. ♥

   Poista
  2. Oih, nuo puolukat ovat varmaan herkullisia. Silloin kun maalla asuimme ja kävin koiran kanssa metsälenkillä, niin koitin aina tiirailla olisiko talven alta jäänyt yhtään puolukkaa mättäille. Olivat niiiiin hyviä.

   Poista
  3. Vesipuolukoista tykkää myös meidän lauluryhmän mummelit, odottavat jo puolukoiden pehmenemistä lähdevedessä. Totta, maistuvat samalle kuin pälviltä poimitut. Mutta vesijohtoveteen ei tule kunnollisia, pitää olla lähdevettä.

   Poista
 3. Kaikilla vuodenajoilla on puolensa mutta kyllä syksy on ihanaa aikaa:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, syksy on myös varsin kaunista aikaa. Sieniä kaipaisin syksyn merkkeinä mutta eipä niitä vaan ole noussut vielä.

   Poista
 4. Kauniita kuvia. Hyvää syksyistä viikonloppua:)

  VastaaPoista
 5. Upea kuva tuo usvan nouseminen.
  Syksy tulee aina kamalalla ryminällä, meillä lenteli ruukut pitkin pihaa.
  Mutta nautitaan puolukoista ym. syksyn herkuista

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Järveltä nouseva usva on jännä ilmiö ja aina pakko kuvata.
   Syksy tuli lämpimän viikon jälkeen ihan paukahtamalla, mutta satoa on saatu ja puolukoita vielä kerätään. Nyt toki aurinko paistaa järven aaltoilevan järven pintaan ja pilvet purjehtivat toivottavasti jo pois tältä kohtaa. Ystäväni oli keitellyt puolukka-kesäkurpitsahilloa, oli hurjan hyvää.

   Poista
 6. Kyllä on kauniita nuo järvimaisemanne kuvat, niin ja tietysti myös Simon kuvat :) Tuntuu kyllä että syksy tuli yhtäkkiä, onneksi ei vielä kovin kylmää ole vaikka tuuli puhaltelee melkolailla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Keltaisten lehtien sade koivuista saa varmasti syksyn fiiliksen nousemaan. vielä onneksi luvattu lämpimiäkin päiviä ennen varsinaista koleutta.

   Poista
 7. Kauniita kuvia ja mukavaa koiranelämää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meidän läheisriippuvainen koirulipoika osaa kyllä ottaa kotiväen huomion ja hellyyden. Monta mökkimatkaa edestakaisin on yhdessä ajeltu tänä syyskesänä.

   Poista
 8. Kauniita kuvia. Puolukoita ollaan poimittu mekin aika paljon. Anoppini on myös aikoinaan laittanut vesipuolukoita ne ovat hyviä Hyvää syksyn jatkoa Anja :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Irma. Kyllä puolukoita nyt on metsät punaisenaan. Ja kypsiä ovatkin.
   Vesipuolukkaa tehtiin kolmekymmenlitrainen pänikkä lähdeveteen.
   On sitten talvella mitä maiskutella. Sinulle myös mukavia syyspäiviä!

   Poista
 9. Ihana tuo sumukuva.
  Syksy saapuu hiipien
  Mukavaa syksyä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minustakin sumuisissa aamuissa on jotakin maagista. Aurinko sitten häivyttää sumupilvet ja alkaa maisema järven takana näkyä.
   Syksyssä on hyvät puolensa myös, mutta kesää sitä mielellään vielä viivyttäisi täällä sen lämmön takia. Samoin sinulle mukavaa syyskuuta.

   Poista