lauantai 26. maaliskuuta 2016

LANKALAUANTAIN TUNNELMIA

Ennen vanhaan, silloin kun minä olin  pieni koululainen, kouluissa kiersi eri taiteilijoita meille esiintymässä.  Oli ns. Kiinan Kalle, lähetyssaarnaaja, jonka asemapaikka oli todellakin Kiinassa. Oli Yrjö Jylhä, joka lausui meille runoja, jne.

Yrjö Jylhän lausuntatuokiosta muistan ainoastaan pääsiäisrunon, jossa sanottiin, että "pitkänäperjantaina päivä on aina pilvinen...".
Näinhän se useimmiten on ollut. Eilen viimeksi kostea ja pilvinen, kuitenkin lämpötila plussan puolella juuri ja juuri. Tänään, lankalauantaina sää jatkuu edelleen pilvisenä ja pientä vesitihkua tippuu sulattamaan jo valmiiksi märkää lunta.

Meillä oli vankka aikomus piipahtaa niemessä nyt pyhinä. Ei siellä ehkä koko pyhiä olisi vietetty, mutta eipä päästy sinne edes käymään. Yskä, nuha ja kurkkukipu äityi sellaiseksi, että katsoimme viisaammaksi jäädä kotiin potemaan.
Maanantaina olimme laulamassa ikäihmisille tuolla Johanna-kodissa. Prinssipuolison ääni oli hävinnyt tyystin jo sunnuntaina, joten hän vain soitteli harmonikkaansa ja säesteli laulujamme. Minulle lankesi sitten juontopuoli ja laulaa kailottaminen, meidän porukastamme oli moni jäänyt pois eri syistä. No, kaikki meni hyvin pienemmälläkin poppoolla, vaikka laulunjohtajamme oli kuin "hiljaisen pojan valssista!"  Kun selvisimme palvelutalosta kotiin, alkoi minun kurkussani kasvaa piikkikaktus. Onhan ilmiselvää, että nämä taudit eivät ohita ketään lähietäisyydellä.

Olen vain köllötellyt peittojen alla, nukkunut välillä ja tehnyt huushollissa vain välttämättömimmän. Saunaa on lämmitetty iltaisin ja se on antanut rauhallista yöunta. Kuumettakaan ei ole, alilämpöä mieluummin. Mutta keuhkot pihisee ja puhisee melkoisesti ja häiritsee nukkumistakin. Olen puhaltanut letkulla
vesipulloon, tiedä häntä, auttaako. Pää on edelleen sekaisin kuin - no enpä nyt sano. Enemmän kuitenkin kuin Haminan kaupunki.

Prinssipuoliso on alkanut jo toeta yskästään, ehkä minäkin tästä tokenen. Pääsiäisherkut jää nyt yhteen mämmituokkoseen ja keitettyihin kananmuniin. Paisti odottaa jääkaapissa uuniin laittamista. Näillä mennään ja välillä huilataan. Simo-sairaanhoitaja hyppää oitis viereen sänkyyn tai sohvalle ja lämmittää olemalla niin liki kuin ikinä. 

Eräs lauluystävistämme piipahti tuomassa upean kukkasen. Viisi keltaista tulilatvaa täydessä kukassa. Siinä meidän pääsiäiskoriste, kanat, puput ja pääsiäismunat jäävät nyt laittamatta. Ei haittaa.

On tässä jotakin hyvääkin. Heti aprillipäivän jälkeen minulla ja ystävälläni on lentoliput Berliiniin. On viikko aikaa selvitä tästä flunssasta. Liekö muuten niin, että kun en ole päässyt avantoon nyt kolmeen viikkoon, flunssapöpö pääsi iskemään oikein kunnolla.
Jalassani ollut ihomuutos poistettiin ja tikit otettiin vasta keskiviikkona, haava on sen verran auki vielä, ettei ilman tätä kamalaa räkätautiakaan olisi ollut mitään saumaa avantoon painautumiseen. Elämä koettelee. Mutta kyllä se tästä. Uskon, että pääsiäisaamuna paistaa jo aurinko ja puput tanssii hangella. Ainakin yksi iso pupu jo harjoitteli tanssiaan tuossa takapihalla eilisaamuna.

Nyt loikoillaan nämä pyhät rauhassa kotona. Mökille ehtii sitten, kun lumet niemessä vähän alenee. Vaikka onneksi siellä ei niin paljon taida enää lunta olla, ainakin rantatörmä oli jo viimeksi melkoisen paljaana.

Iloista Pääsiäistä, blogiystävät!

12 kommenttia:

 1. Paranemista ja mukavaa matkaa sinulle toivottelen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos sinulle ystäväni. Enpä muista, milloin olisin näin kipeänä ollut. Toivon paranevani ennen aprillia.

   Poista
 2. Toivotaan että paranet, mukavaa matkaa. Kiitos samoin iloista pääsiäistä Anja:)

  VastaaPoista
 3. Ei ole onnekseni taudit kohille osuneet, kavereille tuntuu jo olevan oikein kuumeen kanssa....toivon totisesti helpousta teille ja Berliiniin on mentävä, paranet kyllä!
  Munia on tarkoitus huomenna keittää ja siinähän se pääsiäinen sitten onkin....helpompaa pääsiäisen jatkoa toivotan....:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Maikku. Olen yskinyt keuhkot pellolle, pihisevät ettei nukkumaan pysty. Mutta kunhan tästä tokenen, pakkaan laukun ja menoksi.
   Munia keitin, ei jaksettu niitä värjäillä ja muutenkin jäi kaikki koristelut sikseen. Eipä tartte sitten pois keräillä.
   Terkkuja!

   Poista
 4. Toivottavasti paranet, että pääset matkalle. Toivottelen oikein pikaista paranemista!

  Ihana Simo <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Mesis. Nyt ääni jo kulkee, mutta laulut jätin vielä tänään väliin. Yskä lähtee näköjään vain yskimällä!!!Huh.
   Simo kiittää!

   Poista
 5. Toivottavasti olet jo tervehtynyt, Anja!
  Hyvää ja auirinkoista huhtikuuta sinulle & co!♥♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aili, olen yskinyt itseni jo ihan tärviölle, mutta ei tässä muukaan auta. Luin juuri jostakin, ettei mikään yskänlääkekään ole mitään auttamassa. Lauantaina aamuvarhain pitäs nousta lentoon ja kohti Berliiniä. Rohkeat ne vaan lähtee vaikka kuinka yskittäis....♥♥♥

   Poista
 6. Toivottavasti sait flunssan selätettyä, tai ainakin paremmaksi. Mukavaa reissua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Anja, flunssa jatkuu ja reissukin tehty.

   Poista