sunnuntai 13. heinäkuuta 2014

HIEMAN SADETTA, HIUKAN TUULTA....

...PALJON, PALJON AURINKOA!  Tämän toivotuksen saimme vuosia, vuosia sitten silloin jo liki 90-vuotiaalta Emmi-tädiltä.
Nyt on saatu aurinkoa, aurinkoa ja aurinkoa.  Tuntuupa todella hyvältä, että parhaillaan kesäinen sadekuuro ropisee järven pintaan.

Yritin eilisiltana kuvata superkuuta, ei tullut kuvista kuun näköisiä, liekö siihen vaikuttanut Tangomarkkinoiden Täysikuu-tulkinnat, hih. No, kansa on saanut sekä upean kuninkaan että kauniin kuningattaren. Minä olen valintoihin supertyytyväinen, vaikkakin facessa kavereiden kanssa on hitusen sanailtukin, makuasiat kun on sellaisia, että niistä ei kiistellä kannattaisi. 

Kotona kerättiin mansikkasatoa, pakastimessa on nyt talven varalle riittävästi tätä makeata marjaa. Aika hassuja mörököllejäkin löytyi mansikkamaalta!

Kukkamaalla odotti yllätys. Türin kukkamarkkinoilta mukaani tarttui varjolilja, vähän harmitti silloin, että raahasin sitä mukaani kun kerran varjoliljaa jo kotona oli ennestään. Mutta nyt kun lilja avasi kukkansa, väri oli kuin olikin tummanpunaista. En enää katunut pätkääkään ostostani.

Tämä on tavallisempi varjolilja mökin kukkamaalta kuvattuna.

Valkoinen varjolilja antaa odottaa kukintaansa vielä ensi kesään ainakin. Taimi on noussut jo mullasta.

Erään kerran pyysin pysäyttämään auton Hartolan tienoilla kaivaakseni tätä isoa kissankelloa pienen juurenpalan mukaani.
Eipä se ensimmäisellä kerralla lähtenyt kasvamaan, mutta kun seuraavan kerran pikkuisella lapiolla kaivoin uuden juuren, sepä on kasvanut ja hyvin voinut kotona kukkapenkissäni. Tykkään tästä luonnonkukasta kovin.


Monissa kukkamaani kasveista on takanaan tarina. Olin joskus Valamon luostarisaarella ja näin kuivalla kankaalla kasvavan tämän lilan kanervan kukkia muistuttavan (?) pienen kasvin. Otin sitä pikkuisen palan kosteaan paperinenäliinaan ja toin kotiin. Eihän se kasvamaan lähtenyt. Ja nyt sitä samaa kukkaa oli mattona naapuritalon (asumaton) pihalla. Oitis kaivoin sitä pienen palasen ja istutin kukkapenkkini reunaan. Nimeä en tiedä eikä se tässä kuvassa edes ole edukseen, mutta riemulla istutin ja kastelin ja nyt odotan, että selviäisi hengissä ja leviäisi. 

Tällaisen ruusun juurta myös siirsin omalle tontille. Mikähän tämä on nimeltään? Suloinen kukka vaikka minin käpäläni kuvassa näkyy kun  kukkaterttua nostin kuvaamista varten.

Niemen nokkaan asennettiin lauantaina uusi lämmitys-viilennysmasiina eli lämpöpumppu. Nyt pyörii sukat mummin jaloissa ja vaarin myös! Tehokkaalta vaikuttaa. Ihan tyytyväisiä olemme hankintaamme.

Ja tähän maisemaan. Kuva illasta ja ...

...kuva aamusta, jolloin kuului vain kuikan kaihoisa huutelu läheisestä lahdesta...
ja minä olin menossa aamuiselle uintiretkelle.

Tämä on ollut nyt "normaali" näkymä viime päivinä.

Nyt tämä lähtee sunnuntaipäivän haasteisiin. Katsastan kanttarellit ja jos, niiin niistä sitten tänään ruokaa... Aurinko paistaa taas.

27 kommenttia:

  1. Hienon värinen varjolilja. Ruusu on kaunis, samoin kissankello. Meillä syötiin eilen kesän ensimmäinen kantarellikastike. Mukavaa sunnuntaita mökkimaisemissa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Rentukka, kivasti on päivä mennyt, sadetta ja aurinkoa vuoronperään. Ja lämmintä tuulta.
      Keräsin kotona kanttarellit mukaan, mökillä vasta ihan muutama sopivan kokoinen. Hyvin on perheelle maistuneet. Lomanen taas lopuillaan ja koti kutsuu...

      Poista
  2. Hienon värinen varjolilja. Ruusu on kaunis, samoin kissankello. Meillä syötiin eilen kesän ensimmäinen kantarellikastike. Mukavaa sunnuntaita mökkimaisemissa!

    VastaaPoista
  3. Ihanaa lomanviettoa siellä Niemen nokassa, kesää nauttia ja tehdä tarpeellisia hommia, mutta ei pakkoa mihinkään...

    Oikein auvoisaa sunnuntaita sinulle ja pojillesi, Anja-Regina! ♥♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olemme ajaneet ees-taas ja huomenna taas ees. Lämmintä on riittänyt, pientä puuhastelua ja vähän isompaakin. Välillä pulahdettu uimaan ja taas jatkettu päivän askareita.
      Kiitos Aili, myös sinulle mukavaa sunnuntain iltaa.♥♥

      Poista
  4. Mahtava väri tuossa varjoliljassa.
    Oliskohan tuo ruusu se neilikkaruusu tai nukkeruusu? en ole ihan varma.
    Mukavia mansikan makuisia kesäpäiviä:))

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minäkin yllätyin kun avasi kukkansa. Ruusu saattaa olla neilikkaruusu, toivon että juurtuu, mökillä minulla on Amalialta saatuja ruusunjuuria ja niissä myös tämä ruusu, uskoisin.
      Mansikoita on tullut runsaasti, myös ahomansikoita...

      Poista
  5. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  6. Upea maisema kuunsillasta ja kuikan huuto, voiko täydellisempää kesäiltaa viettää...
    Todellinen kaunotar tämä varjolilja, ihana väri.

    Mansikat meillä odottavat vielä pakastamista pelloilla, jokohan tulevalla viikolla alkaa ruljanssi.

    Tangokuninkaallisia tuli seurattua ja tykkään tosi paljon varsinkin uudesta kuninkaasta, mikä rauhallinen luonteva esiintyjä ja ääni huippuluokkaa! Ja eihän kuningattaressakaan mitään vikaa ole!

    Lämmintä sunnuntain jatkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sielunmaisemaani on. Niin, luulin varjoliljaa tavalliseksi lilan sävyiseksi ja yllätyin kun olikin noin tumma punainen.
      Minä pakastin jo mansikat kotona talven varalle, pakastimiin pitää jättää tilaa sillä mm. karhunvatukoista on tulossa hyvä sato.

      Ihan samaa mieltä tangokuninkaasta. Musiikkimies henkeen ja vereen ja monipuolinen lisäksi. Vaikka Lindeman oli yleisön suosikki, lopulta laulamisen taito ratkaisi, onneksi. Kuningatar on myös minusta paras näistä vaihtoehdoista. Toivotellaan heille molemmille antoisaa kuninkaallista tangovuotta!

      Poista
  7. Ihania on nämä kesäpäivät olleet, mutta todellakin saisi nyt jo taas pienikin sadekuuro tulla, no, huomiseksi on luvassa.
    Oikein ihanaa jatkoa näihin päiviin, tänään oli helppoa kun kävi vähän tuuli.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt on nautittu aurinkoisista päivistä, sadekuuro tuntui jo tervetulleelta. ja tuuli on kovin leppeää ja lämpöistä.
      Toivotaan kesän jatkuvan...♥

      Poista
  8. Ihanat maisemat ja kuikan huudellessa.kaunis varjolilja.Nautinnollisia kesäpäiviä:)

    VastaaPoista
  9. Tangokuninkaasta tykkään, mut tyysteri ei oikein oo mun mieleen. Mä oisin tykännyt siitä ulkomaalaisesta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä tykkäsin myös siitä tummasta tytöstä mutta kun tippui jo kättelyssä. eli puhelinäänestysten huono puoli on se, että jos on iso tuttavapiiri tai paksu lompakko, saa paljon ääniä, itsekin voi itseään äänestää vaikka kuinka monta kertaa.
      Jäljellejäänesitä tää Tyyster oli kyllä paras.

      Poista
  10. Ihania kesän nautintokuvia.
    Nautitaan kesästä.♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä nautitaan. Ensi viikolla on jo naistenviikko, tietääkö sadetta? Ja sitten jo Jaakon päivä eli kylmä kivi järveen. Näin se kesä menee.

      Poista
  11. Ihania kuvia. Kyllä Suomen suvi on kaunis. Mukavia päiviä teille sinne niemeen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos ystäväni, tässä ajeltiin taas etelämpään eilisessä rankkasateessa. Nyt paistaa aurinko ja mansikoita ja taas mansikoita olen pakastanut talven varalle, sato on ollut ennätysmäinen meidän muutamasta penkistä.
      Terkkuja!♥

      Poista
  12. Onpa upeat varjoliljat. Minä ostin viime vuonna itseni (lue:kukkaroni) kipeäksi valkolisen varjoliljan juurakoita, mutta ne ovatkin punaisia. Lupasivat hyvittää eli lähettävät valkoiset heti kun istutusaika koittaa. Tykkään kyllä niistä kaikista, mutta haluan nykyään eniten valkoisia kukkia ja ne valkoiset oli tarkoitettu suuriruhtinattaren haudalle, jossa on jo mm. valkoista sinivuokkoa!

    Ihania suven päiviä ja etenkin hämärtyvä iltoja: Paras suvi on alkanut ja Päijänteessäkin vesi on jo +22 astetta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minullakin valkoisen varjoliljan sipuli on nostanut maanpäällistä vartta mutta kukkaa odotan vasta ensi kesänä. Minä olen istutellut helteestä huolimatta vaikka mitä ja siirrellyt niemessäkin perennoita uusiin paikkoihin. Toistaiseksi hengissä ovat!
      Valkoista sinivuokkoa en ole nähnytkään!
      Samoin toivottelen lämpöisiä kesäpäiviä, ymmärsin että jäit "lomalle" joten nauttikaa täysillä.
      Minä kaipaan täällä kotona eniten järven virkistäviä aaltoja, nyt on pakko pärjätä muutama päivä ilma aamu-, päiivä-, ja iltauintia!

      ♥♥

      Poista
  13. Vastaukset
    1. Kiitos Osakainen. Kesä kasvattaa kaiken kauniiksi.

      Poista
  14. Ihanan punainen varjolilja sellaisen haluaisin minäkin. kauniita kesäisiä maisemakuvia
    Nyt on sasneet meillä kasvit taasen vettä voivat taasen kukoistaa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jos tää nyt tekee siemeniä, laitan sulle kirjekuoressa. Ne kestää parikin vuotta ennenkuin nousee taimelle. Ja kyllä se siementää ympärille myös taimia ehkä ensi kesäksi.
      Täällä on nyt 25 varjossa ja eilen kun ajeltiin mökillä ees ja taas niin välillä tuli vettä ihan kaatamalla. Paikalliset kuurot ei vaan osu ihan jokaiseen kohtaan vaikka kasvit vettä kaipaavatkin, iltaisin on aina kasteltu täällä kotona nyt.

      Poista